Страстната седмица започва днес

Страстната седмица започва днес

© Красимир ЮскеселиевОт днес започва Страстната седмица, или седмицата на страданията - последната от живота на Иисус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е велик.


Всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.


На Велики понеделник Иисус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.
В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве.


На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме. Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнството Причастие.


След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!" После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете."


След причастието Христос казал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден.


На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота. Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Иисус Христос, и е посветен на неговите страдания.


На Велики петък не се прави нищо - разрешено е само да се рисуват боядисаните вече яйца. На Разпети петък не се яде нищо, пие се само вода. Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистина воскресе!".

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 947 Любопитно

  Тоя текст кой го е писал, някой поп? Само клишета.
  Апропо, в България целогодишно е страстна седмица.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 470 Неутрално

  българите сме вярващи на ужким - обръщаме християнството за лична употреба, според нуждите и желанията ни в момента, а за по-сигурно юруш на езическите ритуали, като си въобразяваме, че единствено паленето на свещи е достатъчно и ни гарантира Божията милост.Обръщаме християнските празници на светски банкети.

 3. 3 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Този вид текстове следва да се четат като нотна партитура. Има си правила- а после ти как ще ги изпълниш, зависи от сили и способности. Все едно да кажеш, че музиката на Моцарт е клише, защото спазва правилата на композицията и хич не се отклонява от каноните и догмите.

  Текстът по-скоро е писан не от поп, а от попадия, и то такава, която явно обича да смесва централното в религията с разните поверия и практики, наложили се през вековете.

 4. 4 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да се смирим поне през тези последни дни на Спасителя!
  И дано Господ да бъде милостив към нас и да ни дари със спокойствие и опрощение за да можем да се освободим и възродим!

 5. 5 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1193 Неутрално


  До коментар [#4] от "di.mi.28":

  Да се смирим поне през тези последни дни на Спасителя! "


  -Да се смирим!

 6. 6 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 162 Неутрално

  До коментар [#5] от "dedo pepo":

  За някои това е доста трудно постижимо...

  Но все пак - нека и дано...

 7. 7 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Добра статия обаче авторът откъде измисли, че в петък не се яде нищо и който му го е казал спазва ли го? В петък има богослужение сутринта и вечерта. Господ не иска от нас да умираме от глад, докато възпоменаваме неговата саможертва.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#7] от "zaza":
  На разпети петък не се прави нищо и за яденето е вярно но малцина вярващи го спазват В този ден след сутрешната служба се раздава през целия ден здравец и се минава под плащеницата (някой викате минах под масата) вечерта се прави опелото
  В четвъртък освен боядисване на яйцата (ако не успееш може и в събота) вечерта се четат и дванадесетте евангелия
  Ако си спазвала постите може и да се изповядаш за да се пречестиш на празника

 9. 9 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 213 Весело

  Христос е изявление на Бога, изявление на Безграничанта Любов. Идването на Христа е най-великото събитие в историята на Земята. Христос е най-великият от Пратениците на Бога, слизали някога на земята. Той е най-чистият от всички хора за всички времена, най-възвишената Душа, която е посещавала този свят, и най-съвършеният Дух, който е озарил човешката мисъл, Истината за Нашия път към Божественото. За да се въплати Той сред нас в материално тяло, било е нужно неговата върховна, непостижима Божественост да се самоограничи доброволо до размери, достъпни за мащабите на нашия свят. Христос е първата проява на Бога в Битието като Любов. Помнете, Христос е проява на Божията Любов. Христос живя веднъж между човеците в човешки образ. Но втори път Той няма да дойде така, нито в човешка, нито в каква да е друга форма. Въплъщението е голямо ограничение. Тои ще дойде като вътрешна светлина в умовете и сърцата на хората. Отварянето на човешките умове и сърца и приемането на Христа отвътре- това ще бъде повторното идване на Христа на земята. Христос ще дойде в душите. Христос донесе огъня на Любовта и ние сме свободни да приемем или не този огън. Идването на Христа ознаменува началото на еволюционната епоха на човечеството, но болшинството от съвременните хора продължават да слизат надолу, т.е. още са в инволюционния път.

 10. 10 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Петър Дънов:Едва когато разпнаха Спасителя и мъчително издъхна на кръста, а после чудодейно възкръсна, хората осъзнаха че, сред тях не е било човешко същество, а въплътено проявление на Всемирната душа. Едва при вида на това свръхвелико събитие уче-ниците на Иисуса се сепнаха. Извисеният му при¬мер проникна в душите им. С Просветлението в умовете им настана гран¬диозна промяна. Разбраха - Всемощна Сила бди над нас. И не друг, те са били белязани с редкия, щастлив шанс да я докоснат, да се извисят и сле¬ят с Нея. И тогава вдъхновени, храбро се хвърлиха по стъпките на Учителя. И поеха към своята Голгота - да се пожертват в името на Иисуса. Заради все¬могъщата Сила, обновяваща света. За Човечест¬вото, което предстои да се промени в Негово име. Много велики души са слизали на земята преди Христа, но те не са могли да се справят с мъчната задача за духовно повдигане на човечеството. Трябваше да слезе Христос, за да разреши тази съществена и важна задача и да покаже на хората един опитен път, по който и те да я разрешат. Преди Христос, Бог е пращал на Земята пророци, светии, - но те не можеха да свършат работата както трябва. Когато Христос, Синът Божий, слезе на Земята, работниците от цялото небе се съединиха в Неговото име, за да довършат започнатото дело. Духовността ще възкреси скъсаната връзка с Любовта.

 11. 11 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Основателите на другите религии са били от човешка еволюция, а Христос не е от човешка еволюция. Тои е Космическо Същество. Христос е Светлината, която работи в цялата природа. Христос е един трансформатор на енергиите, които идват от Бога към човека. Казано е, че Бог е огън всепояждащ. При Бога има милиони градуса топлина, как ще издържиш? Достатъчно е да надзърнеш там за един момент и да се стопиш. Без Христа човек не може да познае Бога. Забележителното в характера на Христос е Неговото смирение, търпение и безкористие. Той трябваше да слезе от Своето величие, да приеме човешка форма, за да покаже на хората какво значи смирение. В този образ Той трябваше да понесе най-големите поругания и на края да изживее кръстната смърт. Без да роптае и без да се усъмни, Той понесе тези страдания. Страданията са според степента на развитието. Когато минете през страданията на Йова, на Христа, ще добиете ново разбиране за Живота. Това че е страдал Христа, това не е още любов. Това показва големите препятсвия, които стояха на пътя към постигане на любовта. Ако не минете през тях, не можете да се доберете до тайните на Битието.Често мислите, защо Христос не влиза във вашето положение, не взима участие във страданията ви. Питам: Вие страдали ли сте като Христа? Без страданията хората не могат да се приближат до Бога. Големи препятствия има на пътя към любовта.

 12. 12 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Онова , което даде сила на Христос да изтърпи тези страдания, беше Любовта, абсолютната безкористна Любов. На земята най-пълен израз на Любовта е дал Христост. Любовта е една жива сила, едно течение, което постоянно иде от Бога и трябва да минава през нашите души. Трябва да има една нишка, която да съеднини човешките души, потънали в материята, с Бога. Само Христос е, Който може да прокара тази нишка – да съедини човеците с Бога. Христос донесе на земята науката за душата. Той показа пътя, по който човешките души могат да познаят бога, да добият вечен живот. Вратата на този път е Любовта. Тя е, която ни е извадила от небитието и ни възвръща към разтворените обятия на Небето. Тя е над всичко, ражда живота и управлява световете от мравките до великите йерархии на ангелския свят. Човек трябва да разбере Любовта, която е родила и движи всичко съществуващо, да проникне в нейната същност и прояваления и да я приложи в живота си.

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Пастор в някоя секта ли си или новороден трол на три дни ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK