Президентът наложи вето на законовите промени за покупка на земя

Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи заради противоречието им с Конституцията на България и с правото на Европейския съюз, съобщиха от правителствената пресслужба. 


Според приетите текстове, право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от 5 години. Първоначалната промяна предвиждаше уседналостта да е 3 г., но с промени между двете четения на закона, тя се вдигна на 5 г.


Държавният глава не подкрепя установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с Конституцията и с правото на ЕС, се посочва в мотивите на президента.
Той посочва, че Конституцията в зависимост от гражданството на купувача урежда по различен начин правото на придобиване на собственост. Конституционният критерий "гражданство" в Закона е заменен с фактическия критерий "пребиваване" в България, респективно с изискването за "установеност" за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя. В противоречие с Конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната, се посочва в позицията на Плевнелиев.


"Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", обяснява той. 


За чужденците Конституцията въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи в зависимост от това дали те са, или не са граждани на държавите - членки на ЕС. Придобиване на право на собственост от чужденци и чуждестранни юридически лица от трети страни според основния закон може да стане по изключение и само по силата на международен договор, ратифициран с мнозинство 2/3 от всички народни представители.


Според държавния глава земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана. Затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи.


"Народното събрание трябва да приема ясни норми, съобразени с основния закон и международните договори. Президентът не е съгласен с приемане на популистки предизборни решения, които могат да имат тежки последици за държавата и за българските граждани", се допълва в мотивите на президента. 


Там се казва още, че приетите разпоредби са по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС.


През последните няколко години българското общество и институции имаха многократно възможност да възразят срещу актове на държави-членки на ЕС, които въвеждат ограничения за български граждани. Основателно се противопоставяме на ограничаване на правото на труд, на свободно придвижване и установяване, защото не искаме българските граждани да бъдат третирани неравнопоставено и в противоречие с фундаментални европейски принципи, се посочва в позицията на президента.


"Всички тези наши изисквания ще изглеждат неоснователни, ако в същото време българският парламент въвежда ограничения за гражданите на останалите държави-членки със закон", допълва държавният глава. Според президента няма как България да създава пречки за свободно движение на хора и капитали, а да изисква от всички останали страни да гарантират на българските граждани тези свободи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK