ЦИК препрати оплакалите се от партийните подписки граждани към прокуратурата

ЦИК препрати оплакалите се от партийните подписки граждани към прокуратурата

© Анелия НиколоваСлед десетките оплаквания от граждани, които са открили имената си в подписките за регистрация на партии и коалиции за евроизборите, без да са ги подкрепили, Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да препрати недоволните към компетентните органи.


"ЦИК информира, че при установени нарушения следва гражданите да сезират компетентните органи – Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България", гласи съобщението, което комисията ще публикува на интернет страницата си. То беше гласувано единодушно на днешното заседание на ЦИК. Някои от членовете на комисията изтъкнаха, че има


разлика между фалшифицирани подписи и неправомерно вписани имена в регистъра
и че не става дума непременно за подправяне на подписи.


От днес граждани могат да проверяват на интернет страницата на комисията дали имената им са включени в партийните подписки. За регистрацията на партии и коалиции са нужни само 2500 подписа, но много от партиите внесоха повече от максималния брой, който позволява електронният регистър – 9999. След справка в страницата на ЦИК десетки се оплакаха, че не са подкрепили нито една формация, а имената им фигурират в подписките – понякога и на повече от една партия. Някои дори обявиха в социалните мрежи, че са открили и данните на роднините си.


ЕГН 1111111111 с шест подписа за "Атака"


Читатели на "Дневник" сигнализираха, че ако вместо ЕГН бъдат въведени 10 единици (1111111111) системата показва, че "Посоченото лице М. Т. Х. е налично в списъка на:" и следва изброяването на шест позиции в списъка, внесен от "Атака". Проверка показа, че въвеждането на ЕГН с 10 единици наистина препраща към подписката за "Атака". "Дневник" ще потърси коментар за този резултат утре. Проба с други случайни комбинации от еднакви цифри, показва, че 2222222222 се е подписал за "Реформаторския блок". 


Ако сте проверили данните си и подписът ви е използван неправомерно, както и за други проблеми в списъците, пишете на [email protected] или във форума под текста. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK