Какво да направите, ако откриете името си в партийна подписка

Какво да направите, ако откриете името си в партийна подписка

© ДневникСлед десетки оплаквания от хора, открили имената си в партийните подписки за регистрацията за евроизборите, Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви, че сигналите трябва да се отправят към прокуратурата и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Самата ЦИК също ще прехвърля сигналите към комисията. По неофициална информация до 14.30 ч. във вторник ЦИК ще изпрати към КЗЛД над сто жалби.


"Дневник" се свърза с Комисията за защита на личните данни, за да предостави информация какво трябва да направят гражданите, открили името си в подписката на партия, която не са подкрепили.


1. Гражданите трябва да подадат жалба до КЗЛД. Тя е в свободен текст и трябва да съдържа името на жалбоподателя, името на партията или коалицията, използвала данните му, както и контакти на жалбоподателя за обратна връзка, както и подпис.
Подаването на жалбата може да стане:


- по електронен път през интернет страницата на комисията. За целта обаче е нужен електронен подпис. Необходими са имена, адрес, телефон, електронен адрес.


- по пощата с обратна разписка. Това е по-бавният и по-универсалният вариант. Допълнително ще се забавят жалбите, получени от ЦИК вместо направо в комисията.


Жалбите се изпращат на адреса на КЗЛД:


Комисия за защита на личните данни, бул. "Проф. Цветан Лазаров" №2, София 1592


С разрешението на блогъра Боян Юруков "Дневник" публикува изготвения от него образец на формуляр (вижте прикачения файл). Той не е съгласуван с комисията, но отговаря на законовите изисквания за жалба.


От КЗЛД обясниха, че вече са получили над 30 сходни по съдържание жалби, и отчитат, че хората се справят без проблеми с изискванията към формуляра. И обещават да реагират максимално бързо заради големия обществен интерес към темата.


2. Комисията събира доказателства от двете страни – партията или коалицията и гражданина, подал сигнала. Обръща се и към Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО).


3. Жалбоподателят и партията или коалицията се канят на изслушване в комисията.


4. Когато комисията прецени, че има доказателства за престъпление по Наказателния кодекс, препраща сигнала в прокуратурата.


5. Ако прокуратурата от своя страна не открие престъпление, сигналът се връща в комисията, която продължава производството по административен път и може да наложи наказание на партията или коалицията, допуснала злоупотреба с лични данни – глоба от 10 000 до 100 хил. лв.Ако гражданите решат да изпратят жалба директно до прокуратурата, тя отново може да е в свободен текст. Описва се ситуацията и какво според жалбоподателя е извършеното престъпление - в случая нарушение на Закона за личните данни. След това прокурор я преглежда и прави проверка, която да установи дали има достатъчно данни за престъпление. И отново връща сигнала в КЗЛД, която да наложи глобата за административно нарушение. Решението на комисията може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).


По-рано днес говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова заяви, че според нея, ако има нарушение, лицето, което е в списъка на дадена партия, не трябва да бъде взето предвид.


Справка за участие в партийните подписки за регистрация в ЦИК можете да направите на страницата на комисията. Необходимо е да въведете ЕГН и да потвърдите действията си с попълване на контролен код.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 841 Неутрално

  И като знаем каква е прокуратурата .....не си струва хартията !

 2. 2 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Очаквам с нетърпение да видя кой червен чугун(боклук) пръв ще каже, че ГЕРБ са виновни ???

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 3. 3 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 559 Весело

  [quote#2:"Колаборационист"]че ГЕРБ са виновни ???[/quote]
  Не не Костов е виновен.

  писнало ми е от левичари
 4. 4 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1227 Весело

  Какво да направите, ако откриете името си в партийна подписка-заглавие

  -Ще благодаря за оказаното ми доверие.

 5. 5 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Какво да направите, ако откриете името си в партийна подписка
  --------------------------
  Така ще ги нафутам. че ще ме помнят дълго...

 6. 6 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Какво да направим с Реформаторската кооперация, след като не се открие името на Радан Миленов Кънев за нея?!!

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  "...По-рано днес говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова заяви, че според нея, ако има нарушение, лицето, което е в списъка на дадена партия, не трябва да бъде взето предвид...".

  И какво точно трябва да означава това на практика?!?

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  Какво да направим ...

  Мисля си, че требе да са направи следното - да се разреши абсолютно свободното притежаване и носене на оръжие.
  Тъй де, като ще е като Дивия Запад - да е като в Дивия Запад!

  Или поне да се регламентират гьостериците ...

  Както казваха старите хора едно време - той боя не разгражда, а изгражда ...

 9. 9 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 666 Гневно

  Какво да правите? Ами теглете им една майна. Така и така всички партии, които са злоупотребили, ще кажат, че някой им подлива вода и че те нямат вина.
  Знаем си стоката, моля ви се.

 10. 10 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Видяхте ли какво става, ако въведеш 10 единици или 10 двойки?

 11. 11 Профил на nikolai_g
  nikolai_g
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Моето мнение е ,че трябва да гласуваме и така ще прецакаме очакващите нисък процент гласували та те да имат множинство! И да отидем на риба на 24 или после, но не и на 25,както те се надяват!

 12. 12 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ето къде става проверката:
  https://www.cik.bg/reg_podpiski

  Да видим кой пръв ще се открие Можете да проверите и бабите си, дето все обещават, че тоя път няма да гласуват за бесепето, ама не им вярвате много...

 13. 13 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":
  подрепям

 14. 14 Профил на mariqna_t
  mariqna_t
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много е сложно. Както винаги, злото се крие в кражбата на време. Злоупотребяват така, че да ти отече душичката да оправиш положението. Пишеш, драпаш, "канят се на изслушване" - тичаш, отделяш най-вероятно работно време, плюнчиш се... гадове!

 15. 15 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 594 Гневно

  Какво да направите, ако откриете името си в партийна подписка.................................................................................Да си намерите по възможност най голяма тояга,бухалка,лопата и на площада да получим отговори................

 16. 16 Профил на progito
  progito
  Рейтинг: 245 Неутрално

  А какво става с тези, които няма да направят проверка, но са вътре погрешка? Ааа?

 17. 17 Профил на БОЙКОТ
  БОЙКОТ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ПАК ДРУГ СР . В ГАЩИТЕ А ВИЕ ЩЕ ПЕРЕТЕ , ЗАЩО .?
  ЗАЩО ВИЕ ЩЕ СЕ МОЛИТЕ НА НЕ ЗНАМ (ЗНАМ ,НА ВИНОВМИЯТ) , ЗАЩО .????
  КОГАТО ДРУГ Е ВИНОВЕН .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. 18 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Очевадно липсва единствения правилен отговор - Костов е подшушнал на Борисов да накара ГЕРБ с рептилите и илюминатите да пипат ЕГНтата. Така ще отсеят активните граждани, за да им пръскат кемтрейлс в палмовото салумурено българско сирене.
  Ако нещо не ви е ясно - питайте ме!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 19. 19 Профил на oleg_mitev
  oleg_mitev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А ще има ли проверка и на подписите за т.нар. референдум. Там сигурно ще има хиляди пъти повече фалшиви подписи !!!

  БСП вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.
 20. 20 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  подавате жалба до ЦИК, те ако пожелаят подават жалба до Комисият за Защита на Личните Данни, те ако пожелаят информират Прокуратата, тя ако пожелае завежда преписка в Съда, който ако пожелае осъжда "неизвестен извършител". на това правова държава ли му казват???
  а защо не може всеки който е вписан в списък без негово знание да заведе дело директно в съда и да осъди извършителя (партията в който списък се е появил)?

  Истината ни прави свободни.
 21. 21 Профил на Offshore Banking
  Offshore Banking
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Тоя Боян Юруков, който е подписвал на ВМРО подписката за имотите Ha турците, се оплаква oT бюрека. От бюрека до кадън-гьобека.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  ___
 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#19] от "oleg_mitev":
  [quote#19:"oleg_mitev"]А ще има ли проверка и на подписите за т.нар. референдум. Там сигурно ще има хиляди пъти повече фалшиви подписи !!![/quote] Бъди сигурен че ще има и ще бъде много щателна - като имаш предвид кой са управляващите, но там съм сигурен че всичко е наред -като имаш предвид кой са искащите референдум !

 23. 23 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#20:"Forrest Gump"]а защо не може всеки който е вписан в списък без негово знание да заведе дело директно в съда и да осъди извършителя (партията в който списък се е появил)? [/quote]
  Може, но не виждам как ще се докаже пред съда, че дадена партия е злоупотребила, а не например, че самата тя е жертва на злоупотреба. Никакъв проблем не е даден човек да отиде там, където се прави подписка и вместо личните си данни да впише чужди и да се подпише от чуждо име.
  Цялата тази дандания с подписките за допускане на партиите до регистрация в ЦИК преди всеки избор е безсмислена и глупава, а навярно и незаконна. Няма никаква логика съдът да е допуснал вписването на една партия и тя да е легитимна, а впоследствие друг закон /за изборите/ да поставя други изисквания за допустимост до участие в избори /в случая 2500 подписа/ и евентуално да бъде отстранена.

 24. 24 Профил на mariatereza
  mariatereza
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Според мен това услуга от някои работодатели които чакат облага от партийни лидери.Обещава му 100 гласа срещу някоя изгодна сделка.Това е нашенско поведение ние сме научени само да вземаме без труд просто ей така.Какво постигнахме с европейските средства които са ни давани до сега.Пак сме в мръсотията,безработни и на дъното.Един закон нямаме създаден,защото много се страхуваме да не накърним някои интереси на "шурея",на "братовчеда на жената" и т.н.

 25. 25 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#10] от "tmax500":

  направи ми деня !

 26. 26 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Какво да направите, ако откриете името си в партийна подписка?

  Да не гласувате за БКП/БСП и производни!!!

 27. 27 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#25] от "voodoo_child":

  Хаха, благодаря. То попринцип не е весело, но аз вече гледам на нещата от ироничната страна

 28. 28 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 381 Весело

  Ако откриете името си в партийна подписка, пийте по една
  студена вода - туй ще Ви остане...)))))))

 29. 29 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 221 Гневно

  Ако откриете името си в партийната подписка, значи 12-годишният хакер, който е изготвил списъците, случайно ви е нацелил!

 30. 30 Профил на oleg_mitev
  oleg_mitev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До do.r.n коментар # 22 Точно като имам в предвид организаторите на тази подписка проф. Близнашки дългогодишен висш функционер от БКП и БСП, заместник председателя на младежката им организация и другарката Безуханова комсомолски секретар, поне 203 от подписите ще са менте или под принуда.

  БСП вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.
 31. 31 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Открих името си и ЕГН-то си в някаква национално демократическа партия, за каквато хабер нямам. Тъпото е, че като подам жалба в КЗЛД , ще ме викат на изслушване. И понеже съм на 300 км. от София и още 300 наопаки, познайте дали ще подам жалба.
  От цялата работа хубавото е, че не са ми цапнали името в подписката на някоя ГЕЙ, или мангалска партия, после една ракия да не мога да изпия сред хората.

  Има ли живот след демокрацията ?
 32. 32 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Липсва основната препоръка:
  Сменете си паролите на всички интернет сайтове дето ползувате.

 33. 33 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#31] от "mediator37":

  Най-добре е да му удариш една две пещерски отлежали, ама по-леко по завоите със салатите..

  Мека топлина...и наздраве )))))))))))))))))))


 34. 34 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#23] от "choss":

  Другарю който събира подписи да иска лична карта на подписващият, иначе да доказва после че няма сестра.
  Най вероятно новоизлупените и реанимиращите партии трудно събират подписки и те биха сгафили. Дано поне да ги глобят по сериозно и да ги съобщят още преди изборите.
  Ако няма подписки кандидатите ще са 6-7 милиона.
  Без подписка първо ще се кандидатирам за президент щото е добра заплатата и пенсията и не искат стаж и възраст, пък и ще уредя родата за посланици.

 35. 35 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#31] от "mediator37":

  Другарю не си оставяй магарето в калта, пиши -писмо с обратна разписка до КЗЛД. Ако си мълчиш пак ще ти ползват данните за следващите избори. И да не ходиш на никакви излушвания в писмото дай имейл за да ти отговорят по лесно.

 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Потърпевшите могат освен до цацаратурата да пуснат и заявление до Съдебен спор по Нова при Нана Гладуиш.
  Госпажата се похвали с нов луксозен апартамон от бизнеса на мъжо си - търговия с лични данни. Човеко има добра база данни - повече от 2 милиона балъци и ги шътка евтинджос сещу избори.
  По 2 кинта парчето .- кво му плащаш.
  А иначе след двойните дъна в Костинброд, някой се бъзика с траша в българския медиен елит.
  Красиво е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK