Име, ЕГН и адрес на два клика от партийната подписка

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаОказа се, че е не е никак трудно да се сдобиеш с трите имена, единните граждански номера (ЕГН) и адреси на стотици хора само с няколко клика в интернет, включително и в държавни регистри. И да ги използваш за различни цели, сред които и включването им в подписка на партия за явяване на избори.


За първи път за евровота през май Централната избирателна комисия (ЦИК) даде възможност гражданите да проверят дали са подкрепили регистрацията на някоя политическа формация. От вчера вече има десетки оплаквания на хора, с чиито лични данни е злоупотребено. За да получат регистрация политическите формации трябва да съберат поне 2500 подписа.


"Дневник" откри списък на хора с цялата необходима информация за включването им в партийна подписка. Това са лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производство по несъстоятелност по Търговския закон, публикуван в Държавен вестник (бр.1 от 4 януари 2005 г.).
Произволна проверка на имена от списъка показа, че много от тях са подкрепили регистрацията за изборите на Национал-демократическата партия, БНПП (Българска национално-патриотична партия), Партия на зелените, Съюз на комунистите... Част от имената дори фигурират в подписките на две или три формации. Подобни списъци на хора по професии и техните лични данни не са изключение и са обществено достъпни и в Държавен вестник.


С търсене в Google бързо могат да бъдат открити ЕГН-та на известни политици или бизнесмени. Така - без да знаят, омбудсманът Константин Пенчев фигурира в подписката на Национал-демократическата партия, а бизнесменът Николай Банев, който е и съпруг на независимия кандидат за евродепутат Евгения Банева, е подкрепил Съюз на комунистите.


Има и други варианти за намиране на информация, достатъчна за включване в партиен списък. От години в интернет е достъпен безплатен генератор на ЕГН чрез произволни дати и места на раждане. След това всяко ЕГН може да бъде използвано за намиране на фамилията на човек, както и инициалите на първите му две имена. Това става чрез системата на Националната агенция за приходите (НАП) за здравното осигуряване.


Също така може да бъде използван Търговският регистър, където може да се открият пълните имена, адрес и телефон, ако физическото лице има участие в собствеността или управлението на фирма. Възможно е по инициалите да се открие име и в телефонния указател.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1784 гласа

  1. ЦИК - от техния сайт всеки може да види кой кого е подкрепил (13.57%)
  2. Комисията за защита на личните данни, която не наказва организациите, които търгуват с тях (43.95%)
  3. Партиите, които мамят при регистрацията си за изборите (51.79%)
  4. Граждани, които подават фалшиви ЕГН-та (5.77%)
  5. Всички (16.14%)
  6. Други (1.91%)
  7. Не знам (1.63%)

Съществува и вариант за намиране на бази данни с необходимата информация, която се продава чрез различни онлайн обяви и нежелани съобщения в електронните пощи и сайтове за пазаруване. По същия механизъм се разпространяват различни търговски съобщения от фирми, за които получателят никога не е чувал.


До момента 40 души са подали жалби в Комисията за защита на личните данни, защото са включени в партийна подписка за евроизборите без да са се подписвали.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK