Неправителствени организации настояват: Променете правилата за избор на председател на ВКС

Да се променят правилата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), който предстои в края на годината, поради изтичане на мандата на сегашния председател проф. Лазар Груев.


За това настояват девет неправителствени организации с писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), президента Росен Плевнелиев, министъра на правосъдието Зинаида Златанова и генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей.


В писмото се настоява да се гарантира участието на съдийската общност в издигането на кандидати, а
изборът да се извършва с интегрална хартиена бюлетина


"Пред новия председател стои  задачата да продължи обединяването на професионалната общност около решителни действия за устойчиви реформи в изпълнение на главната задача - да се гарантира полагащата се роля на съда да бъде основен носител на съдебната власт. Само така ще се осигури реалната независимост на правосъдието у нас", пишат неправителствените организации, част от които са и в гражданския съвет на ВСС. И заявяват, че "след като и този Висш съдебен съвет продължи да служи на задкулисни договорки и да жертва критериите за висока нравственост и професионализъм в името на налагане волята на административни лобита, управлението на съдебната власт е на път да изгуби всякакво доверие".


В тези условия изборът за нов председател на ВКС според деветте организации може да бъде проведен прозрачно


само след премахване на всяко съмнение в правилата


и максимално отваряне на процедурата към инициативата на съдийската колегия във ВКС. "Днес само автентичният професионален авторитет и широкото съсловно участие могат да послужат за основа на възстановяване на доверието и легитимността по върховете на съдебната власт", се казва в писмото.


Правилата, чиято промяна са иска,  се отнасят за избор на трите върховни магистратски длъжности - председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор. Те бяха  приети от ВСС през ноември 2012 г.  в навечерието на избора на новия главен прокурор и предвидиха това да става чрез електронно гласуване по реда на постъпване на кандидатурите. Впоследствие се разбра, че по същото време е постъпила като първа кандидатурата на Сотир Цацаров за главния прокурорски пост.
Че правилата съдържат проблем се разбра още по време на избора на 20 декември 2012 г., който беше направен с електронно гласуване само за първия кандидат, а веднага след изписването на резултата на електронното табло председателстващата заседанието министър на правосъдието Диана Ковачева обяви избрания, без коментар на факта, че не се гласува за останалите двама кандидати. 


Правилата бяха анализирани  като проект много критично в две изявления пред журналисти от  председателя на ВКС проф. Лазар Груев. Той още тогава  ги определи като


процедура безпрецедентна и несъществуваща в никоя правно развита държава


именно заради невъзможността да се гласува едновременно за всички кандидати. А на следващия ден след избора две парламентарни политически сили - БСП и "Синята коалиция", направиха пред медиите официални критични изявления на процедурата за избора, без да коментират личността на избрания по тази процедура главен прокурор.


В писмото на неправителствените експерти се припомня и оценката на Европейската комисия в техническата част на януарския мониторингов доклад, където дипломатично беше назован като "обект на спорове"  проведеният при тези правила избор за нов главен прокурор. И че ВСС "не е изчистил всички съмнения в почтеността на един от кандидатите".


Поради всичко това деветте организации, които пряко наблюдават правосъдието и вътрешния ред - настояват в промяната на правилата да се предвиди  да участват съдийските колегии на ВКС и ВАС в излъчване и изслушване на кандидатите за председатели,


за да се елиминира тайното влияние на съдебната номенклатура


Както и да се извършва  задълбочена проверка на всички съмнения в почтеността на кандидатите, за да се изпълни изискването на закона за наличието на високи професионални и нравствени качества. А самият избор да се извършва с интегрална хартиена бюлетина.


Писмото е подписано от  Български институт за правни инициативи (БИПИ), Съюза на съдиите в България, Фондация Риск-Монитор, Център за изследване на демокрацията, Български хелзинкски комитет, Асоциация за европейска интеграция и права на човека,  Център на НПО – Разград, Програма за развитие на съдебната система и Български адвокати за правата на човека.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Не се съмнявайте,че избраният празноглавец ще бъде от комунистическото и агентурно котило и със звание професор от някое комунистическо менте ведомство ,наречео ВУЗ.

 2. 2 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "да участват съдийските колегии на ВКС и ВАС в излъчване и изслушване на кандидатите за председатели ... да се извършва задълбочена проверка на всички съмнения в почтеността на кандидатите, за да се изпълни изискването на закона за наличието на високи професионални и нравствени качества"
  Има смисъл, остава да ги чуят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK