Днешният празник не е за фойерверки, а за катарзис, обяви Местан

Лютви Местан

© Юлия Лазарова

Лютви МестанНе за фойерверки и помпозност е този празник за нас, а за катарзис. Съвестта ни на парламентаристи и в името на държавността като стабилна и модерна култура, на която да се развива функционално гражданско общество. Търновска, сребърна или друга, конституцията следва да е наше верую.


Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на тържественото заседание на парламента днес по повод 135-годишнината от приемането на Търновската конституция.


"Високото дело на първоучредителите днес поставя въпроса за нашата собствена отговорност пред парламентаризма. И тук с ръка на сърцето трябва да кажа, че за съжаление твърде често днес даваме примери, че сме се отклонили от висотата на първоучредителите", каза Местан. И добави: "Днешният парламентаризъм куца, страда от хронични болести. Днес твърде често дори забравяме за етимологията на парламентаризъм."
По думите му днес често сблъсъкът не е чия идея да надделее в името на България, а кой да надделее в сблъсъка на една или друга процедурна хватка.


"Тук, като гледам високите фигури на част от височайшите гости, ще кажа: да, уважаеми дами и господа, истинският държавник се познава тогава, когато вече не е на власт", обърна се лидерът на ДПС към присъстващите. Гости на тържествената сесия бяха президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, премиерът Пламен Орешарски, всички министри от правителството, конституционни съдии, висши магистрати и други.


В конституцията са се разбивали низки страсти и мръсни апетити, също така са се заличавали имена. Посегателствата върху нея са пращали България в политическо безвремие, мрачна история и гражданско злополучие. Тежки уроци на отговорни спомени от политическа памет, на което сме призвани в България, продължи Местан.


"Тази дата в днешния ден е знаменателна още повече – отговорна дата. И преди 135 години, и днес европейското не е само континентален белег, а е прототип на устройство и политика. Конституцията е висш акт, в чиято философия преди 135 години са вградени ум, сърце и отговорност на плеяда политици на власт или в опозиция и това ги е превръщало в държавници", изтъкна лидерът на ДПС.


Той посочи, че основният закон днес повече от всякога е символ на независимостта на България, но вече европейска България. "Интеграцията на България в ЕС не бе за сметка на нейната независимост. България трябва да бъде себе си – съвременна, модерна, но с памет за първоучредителите", заключи Местан.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK