Шефът на комисията за личните данни: Софтуерът на ЦИК трябва да дава повече защита

Шефът на комисията за личните данни: Софтуерът на ЦИК трябва да дава повече защита

© Цветелина Белутова, КапиталСофтуерът на ЦИК не дава достатъчно ниво на защита на личните данни. Така Венцислав Караджов, избран вчера за председател на Комисията за защита на личните данни, пред коментира пред БНР разрастващият се скандал с партийните подписки и неправомерното използване на лични данни на избиратели. "Проверих се, не съм в никой списък, слава Богу", каза още Караджов в отговор на въпрос.


"Проблемът с проверката на ЕГН-тата в сайта на ЦИК идва от това, че разпоредбата е нова и не е налице достатъчно висока степен на защита на личните данни", смята новоизбраният шеф на комисията. 


Дали избирателната комисия ще бъде санкционирана по някакъв начин още не е известно - днес звеното за защита на личните данни ще проведе съвместно заседание с ЦИК. Целта била да провери на място на решенията на ЦИК и нивото на техническа защита при достъп по електронен път до личните данни на хората.
Първо и много бързо - да се промени софтуерът така, че да има защита


Караджов допълни, че промяната в Изборния кодекс е дала възможност да се установи, че на практика съществува такъв проблем, на който през годините не е било обръщано внимание. Сега държавните органи имат компетентността да упражнят контрол и да въведат корекция там, където се налага, обяви той. Попитан къде точно смята, че трябва да се направят тези корекции, обяви, че първо и много бързо трябва да се въведат допълнителни нива на защита на личните данни в сайта на ЦИК.


Идеи: ЕГН, три имена, парола по телефона и проверка на IP адресите


"Най-елементарното е сайтът да поиска гражданинът да си въведе трите имена, после да му поиска телефон, на който да му изпрати парола, и чак след това да може той да влезе в сайта и да се провери. Така се създава възможност за проследяване кое лице се е заинтересувало, ако има жалби – има възможност за проверка", поясни Караджов. Лансира и друга идея: "Да се въведе защита, така че максимум до два пъти от един IP адрес да се прави проверка, или пък да се разпознават IP-тата в една вътрешна мрежа."


Караджов обаче отправи доста повече критики към партиите, отколкото към ЦИК. Според него е видно, че партиите и инициативните комитети не познават добре Закона за защита на личните данни, който ги задължава не само да се регистрират по него, но и да идентифицират кой точно е администраторът на лични данни. Посочи като пропуск още, че гражданите нямат право да установят дали данните им са правилно записани от партийните активисти и да извършат корекции – нямало нито оповестени телефони, нито по друг начин на страниците на партиите и на инициативните комитети е предвидена форма, при която гражданите да могат да извършат проверка.


Публичната тайна вече не е тайна


Попитан ще направи ли ръководената от него комисия усилия да се реши проблемът с търговията с цели бази с лични данни, Венцислав Караджов отговори: "По-добре, че се въведе този начин за публична проверка, тъй като съмнения за такива нарушения съществуваха и бяха публична тайна. Те се говореха навсякъде, в политическите кръгове, от анализаторите, в неправителствения сектор, но нямаше конкретни доказателства за това."


На повторен въпрос дали има черен пазар на лични данни председателят на комисията отговори: "Проблем има, промените в кодекса осветлиха този проблем. Трябва да му намерим решение." По думите му това решение може да е законодателно, с увеличаване на санкциите за такива нарушения особено около изборите, допусна и сроковете за произнасянето на комисията да се съкратят. "Трябва да се направи нещо. Не може държавните институции да абдикират от задълженията си", коментира още Венцислав Караджов.


В отговор на въпрос напомни, че този скандал няма да се отрази на правото на партиите да се явят на изборите на 25 май, защото "личните данни, които се събират, са за регистрация и тайната на вота в самия изборен ден не е нарушена."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Krasimir Koev
  Krasimir Koev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Софтуера целенасочено е изготвен с подобни пропуски ,въпреки изискванията на разни стандарти исо27001 и тн. политики за сигурнос.Не се залъвайте-поръчителите и фирмата която е изготвила софтуера са се разбрали предварително.И фирмата и хората който са се договаряли са известни...

 2. 2 Профил на nikoletam
  nikoletam
  Рейтинг: 469 Гневно

  Най-после се появи един председател на тая комисия, който да е в час с проблематиката

  Досегашните само инкасираха скандали с неадекватното си поведения и липсата на елементарни познания в областта на информационната сигурност !!!

 3. 3 Профил на madmak
  madmak
  Рейтинг: 450 Весело
 4. 4 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "този скандал няма да се отрази на правото на партиите да се явят на изборите"...

  А факта, че използват ЕГН-та на хора, които не са се подписвали за тях?! Това си е чиста измама, но на политиците не им пука - дори не си правят труда да излъжат нещо!

  И отново "Партийни кадри и роднини влизат в Комисията за защита на личните данни"- статия в Капитал.
  "Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се" и е много вярно.

 5. 5 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 782 Гневно

  "Проблемът с проверката на ЕГН-тата в сайта на ЦИК идва от това, че разпоредбата е нова и не е налице достатъчно висока степен на защита на личните данни"
  Пълни глупости. Проблема е там, че гражданите могат да проверят дали някой не е откраднал личните им данни и ги използва за партията си реално без тяхно съгласие. Всеки може да провери ЕГН дали е в списъка, без да се виждат други данни, което означава, че може да провери себе си или хората, на които знае ЕГН-то. Проверката, ако е забранена за хора и е разрешена само за ЦИК например, оставя вратички за злоупотреби с ЕГН-та... Повече е безсмислено да коментирам.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  Малий,още си спомням до преди десетина години как по всички бакалии се лепеха избирателните списъци с имена,егн,адреси...

 7. 7 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 939 Неутрално

  А тъй, дайте още пари на "Информационно обслужване", че пак да се посмеем.

 8. 8 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 616 Гневно

  ма тия нормални ли са изобщо?!? какво общо има софтуера с проблема? тези ЕГНта някой ги е вкарал в системата, барабар с информацията за партиите. да не би софтуера да ходи по улиците на България и да събира неправомерно ЕГНтата на хората и да ги питам междувременно, последно коя партия им е ползвала ЕГНто. малоумници!

 9. 9 Профил на asichka
  asichka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  мейли, телефони, три имена, ИП-та????
  1. От кога в България мейлът е средство за персонална идентификация?
  А хората без мейли?
  2. От кога в БГ телефонът е средство за персонална идентификация? А може би ще изискат регистрите на мобилните оператори????
  А хората без мобилни телефони?
  А хората с фирмени телефони?
  3. Ако някой ти знае ЕГН-то, подозирам, че ти знае и трите имена, само подозирам
  4. 1 семеиство 1 комп 1 проверка?
  А интернет кафетата, от които хора без домашни компютри би трябвало да може да се проверят?
  И отново - от кога в БГ ИП-то е средсво за персонална идентификация?


  Може би, само може би ще е по-лесно ако се санкционират партиите злоупотребили с личните данни, а не се търси начин да се изкара виновна ЦИК, че предоставя услугата ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK