Кой в кой партиен списък се намери

Кой в кой партиен списък се намери

© Юлия ЛазароваКак не заби сайтът на ЦИК вчера – толкова много хора влизаха в него, за да проверят дали ЕГН-то им не е случайно използвано за нечия партийна регистрация за изборите без тяхно знание.


Така социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, както и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев се намериха в подписката в полза на партия "Съюз на комунистите в България". С техните ЕГН-та партията е поискала от Централната избирателна комисия (ЦИК) да я регистрира за участие в евроизборите на 25 май. Вчера стана известно, че в същата подписка са използвани данните на издателя на вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика" Ирена Кръстева, която обяви в петък, че продава изданията на ирландска компания.


И бизнесменът Николай Банев се озовал в тяхната компания – данните му също били включени в списъка за регистрацията на "Съюз на комунистите в България", въпреки че съпругата му Евгения Банева е сред десетимата независими кандидати за евродепутати.
Пак там – при комунистите, намерил ЕГН-то си министърът на транспорта Данаил Папазов. "Никъде не съм се подписвал", възмути се той пред в. "Стандарт".


"На този етап не мога да видя нищо друго освен опит за умишлена дискредитация", коментира пред "Дневник" председателят на "Съюза на комунистите в България" Павел Иванов. Неговото име също излизало в два списъка - освен в този на собствената му партия и в друга малка националистическа партия, за която не се е подписвал, сподели той.


Шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев пък фигурирал в списъка, подаден от Българската национално-патриотична партия, съобщи в. "24 часа".


Депутати също откриха с изумление, че подкрепят разнообразни партии. Ирена Соколова от ГЕРБ се намерила в подписката на "България без цензура". "Член съм на ГЕРБ от седем години, народен представител съм втори мандат. Естествено е, че съм се подписала за регистрация на своята партия, но се оказва, че някой е използвал моите данни и моя подпис. Това е злоупотреба с данни, не може да е смешно, защото е брутално, защото е престъпление", възмути се Соколова.


Личните данни на Димитър Людиев, шеф на групата на общинските съветници от ГЕРБ в Бургас, също били използвани без неговото съгласие за регистрацията на Българска национално-патриотична партия за евроизборите. Друг общински съветник на ГЕРБ от Бургас - Живко Димитров, пък намерил данните си в регистрацията на "Национална демократична партия".


Независимият депутат Румен Йончев, който представлява партията на Николай Бареков в парламента, пък се озовал в списъка на "Синьо единство" на Надежда Нейнски. "До изясняване на обстоятелствата Националното ръководство на партията поднася извиненията си, както на г-н Румен Йончев, така и на други граждани, ако има такива. Отнасяме се с пълно разбиране към възмущението им, тъй като и наши симпатизанти, членове и кандидати се оказаха в аналогична ситуация, намирайки имената си в подписките на Реформаторски блок, ГЕРБ, Християндемократическа партия и др", съобщиха в отговор от "Синьо единство".


Партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков съобщи, че техни симпатизанти от Варна се намерили в списъците на "Реформаторския блок". Сред тях били шефът на предизборния щаб на "България без цензура" в града Георги Ковачев, съпругата му - адвокат Галя Димитрова, лидер на младежката организация Антоан Влаев и председателят на щаба в район "Младост" Ангел Велинов. От партията съобщиха, че всички те са били членове на "България на гражданите", член на "Реформаторския блок", но преди няколко месеца официално са подали молби за напускане.


Председателят на Народното събрание Михаил Миков пък съобщи от трибуната на парламента: "На моята секретарка са използвали данните за партия, която никой не я знае."


В същата ситуация се оказа и омбудсманът Константин Пенчев, подписан в полза на Национална демократична партия. Десетки музиканти от филхармонията, ансамбъл "Софийски солисти" и щатния оркестър на Музикалната академия пък намерили имената си в подписка на партията "Глас народен" на музиканта Светльо Витков.Справка за участие в партийните подписки за регистрация в ЦИК можете да направите на страницата на комисията. Необходимо е да въведете ЕГН и да потвърдите действията си с попълване на контролен код.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Циркаджийска държава. Путин и Обама нема ли ги у некой списък...

 2. 2 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И аз фигурирам въпреки, че не съм се подписвала

 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 780 Любопитно

  Значи никой не събира подписи.Ако събираше по нормален начин,този който държи списъка,ще провери данните на записвания и тогава няма да се чудим,кой в чии гащи е акал.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1152 Весело

  Съюза на комунистите - с най-ясната и правилна листа..
  Хич бива ли такова отричане от първоначалното натрупване на капитали драги честни частници?!От душа сте дали благодарствена подкрепа,сега катарзиси некви...

 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  Явно "Съюз на комунистите в България" използват данни от времето на БКП. Използвали са ЕГН на всички партийни членове отпреди 30 години.

 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  По признака "Не е виновен този,който яде баницата, виновен е който му я дава", виновни са тези,които са организирали подписките. Уважаваща себе си партия няма да си позволи да дава списъци,при съставянето на които не се е проверявала самоличността на подписалите се. Промъкването на фалшиви пдписи означава,че съответните партии са използували готови списъци с ЕГН, непроверявани от никого, тоест, подписките на тези партии са фалшиви.

 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  Плевнелиев трябва да провери дали не е в списъка на "Съюз на комунистите в България". Той също е бил член на БКП.

 8. 8 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Бих допуснал, че е възможно при преписването на егн-тата да се получи накакъв мелък процент грешки - достатъчно е една единица например да се види на въвеждащия данните като седмица и става друг човек - но на толкова много и то все на неслучайни хора да се "сбъркат" не е случайно. Има сериозен порок в системата с личните данни, позволяващ егн-тата да циркулират свободно и да се събират под всякакви законни и незаконни форми. Всеки например може да влезе в търговския регистър и само от там да си събере "подписи", за да регистрира партия за изборите и да си вземе държавната субсидия. Какво пречи собственикът на хотел "Берлин" например да използва личните данни, събрани при регистрацията на гостите, за да си помогне малко на партията си.

 9. 9 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално
 10. 10 Профил на mathilda
  mathilda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Според мен със Съюза на комунистите всичко си е точно

 11. 11 Профил на datekata
  datekata
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всеки който е злоупотребявал с личните данни на гражданите трябва да бъде съден , а не да му се разминава.

 12. 12 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 477 Весело

  Голям цирк, голямо нещо

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 13. 13 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 420 Весело

  Като гледам, станала е една голяма руска салата...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 14. 14 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Партиите, потърпевши или не, са виновни за това закононарушение и трябва да си понесат отговорността. След като събират подписка и не искат сверка (поне на имената) с легитимен документ, то трябва да си понесат вината. Не казвам, че трябва да записват ЕГН-тата, а проверка на лицето подписало се в даден списък. Иначе гврата с личните данни е пълна. В масовата приватизация, аз редовно получавах предложения и се питах откъде дадени фирми знаят данните за дребните акционери? По начало вече не зная от къде ще изтекат мои лични данни, след като на десетки места са ми поискали, уж законно такива. Как въобще се контролират законните оператори на лични данни да не изтъргуват с тази информация? Ако не ги хванеш, както се казва на пънгара, никак.
  Затова се "продават и имоти и какво ли още не. Помо-ощ, Цацаро-ов!

 15. 15 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  [quote#3:"Майндърбайндър"]Значи никой не събира подписи[/quote]
  Доста отдавна е обществена тайна. Партиите си държат готови списъци за бързо реагиране, както се видя при събирането на подписи за един референдум - няма събирачи, но папки с подписи има много, в кратки срокове. Второ, текущата история с подписи си е едно активно мероприятие, при това абсолютно прозрачно, което може да доведе и до поръчителите. Работи се "по списък". Кои ли бяха любителите на списъци с врагове и списъчно омъскаряване?! А една върховна тиква пледира за електронно гласуване, след като в държавата не може да се опази и един сайт от злонамерен достъп, какъвто вероятно е случаят. Тепърва ще се сърба попарата на Джаба-неандерталци въоръжени с Джава и Подобни средства.

 16. 16 Профил на turlakov
  turlakov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Как може да има такива злоупотреби с лични данни на хората? Уж са защитени със закон, но май само уж...

 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "Kiril":

  има контролна цифра в ЕГН, ако се промени една цифра ще даде грешка, но явно при входа няма никакъв контрол, още повече едно ЕГН го има по десет пъти отгоре на всичко, трябва да има условие да не се повтаря иначе някой може да се пише сам 10000 пъти, що не...

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#3:"Майндърбайндър"]този който държи списъка,ще провери данните на записвания[/quote]
  Няма право, лични данни събират само определени по закон лица. На практика това с подписите е разграден двор, можеш да отидеш и да се подпишеш че си Адолф Хитлер например. Майтап естествено но ако се е зазяпало момчето може и да мине.

  Като гледам колко известни лица са намесени според мен е провокация от голям мащаб. Ако беше само за бройките щяха да слагат неизвестни личности но сега нарочно са наслагали известни за да стане скандал. Целта е да се създаде усещането че е безсмислено да се ходи на избори защото така или иначе ще се фалшифицират, че това е лесно. И че "всички са маскари".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 610 Неутрално

  [quote#1:"calc"]Путин и Обама нема ли ги у некой списък... [/quote]

  Нямат ЕГН-та иначе одма ги добавят някъде.

  Моралът не е порок!
 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 780 Любопитно

  [quote#18:"Fred"]Няма право, лични данни събират само определени по закон лица.[/quote]
  Затова и се чудя,как събират подписи,които после да се проверят.Какво им проверяват? Кое не е лични данни?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 21. 21 Профил на anitamihaylova
  anitamihaylova
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Има нещо съмнително в цялата тая работа. Скоро ще стане ясно, че това е провокация, ама кой има интерес? Това според мен е с цел да се откажат хората да гласуват на тия избори.

 22. 22 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Зелените събираха подписи на щандове по улиците.
  Видях ги лично.
  За тях злоупотреби не излизат.

  И Атака видях, но за други работи събираха подписи, там нещо България на три морета.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 23. 23 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "Майндърбайндър":

  И как точно ще провери, като няма право да ти иска личните документи?

 24. 24 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "dissident":

  Също и г-жа Цветка Цанчева, г-н Бойко Борисов, г-н Цветан цветков и други видни господа от ГЕРП.

 25. 25 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Така социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, както и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев се намериха в подписката в полза на партия "Съюз на комунистите в България"


  Логично! Никой няма да се усъмни!

 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#23] от "buran":
  И аз мисля,че няма начин,но за партиите невъзможни неща няма-занесли са подписките.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 27. 27 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Пак там – при комунистите, намерил ЕГН-то си министърът на транспорта Данаил Папазов. "Никъде не съм се подписвал", възмути се той пред в. "Стандарт".

  Той се е подписал за другата комунистическа партия - БСП.

 28. 28 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#18] от "Fred":

  Според мен пък точно фалшификациите при регистрациите би трябвало да мотивират повече хора да гласуват, за да им противодействат.

 29. 29 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 631 Неутрално

  И Боко рапоня така събра за 2 седмици 550 000 подписа за референдума на Плевню.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 30. 30 Профил на rcm30358309
  rcm30358309
  Рейтинг: 8 Неутрално
  До коментар [#24] от "naiden_pravdev":

  ало трето отделение ,кога ще се научите ,че ГЕРБ се пише с Б,повтарям Б,как може да коментираш нещо, като според теб България се пише с П, егати т.....а

 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  абе пълна анархия ,абсолютно характерна за комунистите ,за да управляват вечно

 32. 32 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#30] от "rcm30358309":

  А как се чете?

 33. 33 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 543 Неутрално

  тюрлю гювеч

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 34. 34 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#21] от "anitamihaylova":

  Каква провокация, това се прави отдавна, просто сега лъсна. ЕГНта в интернет се намират с два клика и са точно на обществени личности - политици и тн, за това и точно такива се намират най-често в списъци на странни партии

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Весело

  "Така социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, както и генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев се намериха в подписката в полза на партия "Съюз на комунистите в България". "
  Попаднали са на правилното място. Всичките от БСП трябва да са там, защото само на теория са социалисти, а на практика - в БКП.

 36. 36 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За регистрирани вече партии, тази процедура е безсмислена и трябва да отпадне. Набиране на подписи е необходимо само за инициативни комитети.

  Всеки недоброжелател може безнаказано да попълни Вашето име и ЕГН в нечия подписка, както и може да се подпише, и после да каже, че не е…

  Всяка партия може да използва лични данни и после да се извини…

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK