След евровота ЦИК ще предложи законодателни промени заради скандала с личните данни

След евровота ЦИК ще предложи законодателни промени заради скандала с личните данни

© Георги КожухаровЦентралната избирателна комисия (ЦИК) най-вероятно ще предложи законодателни промени след евроизборите заради десетките сигнали за злоупотреби с лични данни в партийните подписки за регистрацията за евровота. Това се разбра от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова на пресконференция днес след обща среща с представители на прокуратурата и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).


Нейкова заяви, че след вота комисията анализира изборния процес и изпраща становище, в което може да предлага законодателни промени.


Мястото на законодателното предложение, което евентуално ЦИК ще направи след приключване на изборите, не е в Изборния кодекс, а по-скоро в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) заради реда, по който се регламентира събирането на партийните подписки, заяви Нейкова. "Изборният кодекс казва, че това е изискване за регистрация за участие. Но конкретното събиране на данни и тяхната защита е за Закона за защита на личните данни", добави тя.
Нейкова увери, че няма технически проблем в програмата за проверка на партийните подписки, изготвена от фирмата "Информационно обслужване". Сигналите за злоупотреби се появиха часове след като програмата стана достъпна за избирателите на интернет страницата на ЦИК. "Техническата сигурност е налице. Когато въвеждате вашето ЕГН, тя проверява вашето, а не моето. В този списък данните са такива, каквито ги е представила партията или коалицията в структуриран електронен вид", обясни тя.


Институциите си прехвърлят сигналите


В ЦИК до момента са постъпили над 250 сигнала (тук можете да видите указание какво да направите, ако искате да подадете жалба). Близо една трета от тях не съдържат трите имена на автора на жалбата или други данни, съобщи Камелия Нейкова. Онези сигнали, които съдържат достатъчно информация, ще бъдат препращани към Комисията за защита на личните данни. Тя пък може да налага наказание за административно нарушение. А когато се съдържат твърдения за престъпление, ще отиват към прокуратурата. За целта жалбите трябва да съдържат поне трите имена и подпис на оплакалия се и достатъчно изчерпателно да посочват в какво се състои нарушението.


"Не може във всички случаи, когато някой изпраща нещо по електронна поща, да се счита за валиден сигнал", заяви Нейкова. И за пореден път призова гражданите да изпращат жалбите си директно до КЗЛД. Тя от своя страна също ще се обръща към прокуратурата само когато има данни за престъпление.


Проверката на подписите - фиктивна


Нито ЦИК, нито Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) могат да кажат дали подписите в партийните списъци са действителни, казаха от комисията. И обясниха, че за коректен запис се счита този, в който срещу нечии три имена стои верният единен граждански номер (ЕГН) и има подпис. Кой обаче е положил подписа, не било от компетенциите на ГРАО. За целта е нужна графологична експертиза.


При инициативните комитети, които издигат има изискване подписът да се полага пред член на комитета, уточни Камелия Нейкова. За партиите и коалициите обаче няма такава норма.


Същевременно ГРАО не проверява целите подписки, внесени от партиите, а само до момента, в който достигне нужните за регистрация 2500 подписа. Партиите обаче обикновено внасят много повече.


Регистрацията на партиите не може да бъде отменена


Запитани може ли ЦИК да отмени регистрацията на партия или коалиция за изборите заради невалидните подписи, двамата говорители на комисията – Нейкова и Александър Андреев – в един глас отговориха "Не". Според Андреев подадените сигнали едва ли са достатъчно на брой, за да се окаже, че на някоя формация не ѝ достигат нужните 2500 подписа. Така изискването за регистрация е изпълнено. Камелия Нейкова пък посочи, че според нея законът не предвижда такава възможност.


От ЦИК посочиха още, че ако гражданин, открил името си в партийна подписка, която не е подкрепил, поиска името му да бъде заличено, отново трябва да се обърне към комисията за личните данни. Тя от своя страна трябва да даде указание на администратора на личните данни – партията или коалицията, а тя да заличи името от подписката.


Ако има престъпление, партиите не носят отговорност


Ако прокуратурата установи престъпление при събирането на подписите, наказателната отговорност се носи от физическото лице, извършило престъплението, а не от партия или коалиция, обясни Александър Андреев. Това на практика са хората, събирали подписите от името на партиите.


Партиите, коалициите и инициативните комитети носят отговорност само като администратори на лични данни, ако КЗЛД открие административно нарушение. Тогава те могат да бъдат наказани с глоба от 10 до 100 хил. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 552 Весело

  Уфффф... как така ще предлагат промени по идеалния и безпогрешен изборен кодекс на дрОгарката Нолова?

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  След дъжд качулка.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Съгласувано ли е с потомствената КОМУНИСТКА и Съвременна ПЪРВО ПОКОЛЕНИЕ юристка ,това,което смятате да правите!!!

 4. 4 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Аз имам едно предложение - всеки събиращ подписи да се подписва на даден лист и да носи пряка отговорност за достоверността на данните в него. Съответно трябва да е регистриран като "администратор на лични данни" (т.е. да може да изисква лична карта). Това е решение за "аналоговия" свят в който ще продължим да бъдем следващите десетилетия.
  В дигиталния свят са измислили цифрови сертификати на чип в личната карта.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Любопитно

  И аз мога да предложа. Проблемът е, че не ме показват по телевизията и никой няма гледа предложеното

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Майо.,Майо от творчеството ти само е дно надуване остана, и чеп за зеле не става от него!

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Цялата история с ЕГН-тата мирише - поредната провокация преди изборите.
  Ама какво да направим като държавата е разграден двор и всякакви имат достъп до личните ни данни.
  А пчеличката Мая не пада по гръб,веднага си изми ръцете - този изборен кодекс бил най-добрият,защото бил направен заедно с граждански организации/а кои са те,никои не знае,може и Петното да е участвал/.И Президент Плевнелиев бил виновен според нея!Много сте жалки!ОСТАВКА!

  Tony
 8. 8 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "blue rose":

  ... т'ва с проверяването, дали тА има у "подкрепящите" е предложение на протестърката Антоанета Цонева от еди кой си институт... До сЯ проверка не мо'еше да сА напра'и, ама т'ва значи ли, че таА далавера не е врЪшена.И то при условие, че Фидосова наложи 7000 подписа. Тук при 2500 е мазало, к'во ли е било преди...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 9. 9 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Фалшификации ще има. Лицето Х привърженик на партия У се подписва за партия Зет и после вика "Те ми откраднаха ЕГН-то"!. Иди доказвай, че нямаш сестра. Добре, че решиха да не наказват партиите, че имаше идея да ги глобяват!

 10. 10 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "Free person":

  ++++++ вместо грешния "минус". Провокации са това- една голяма част , като Костинбродската измама на Мая и Бареков!

 11. 11 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Нейкова увери, че няма технически проблем в програмата за проверка на партийните подписки, изготвена от фирмата "Информационно обслужване"
  Абсолютно вярно - проблемът не е проблем. Даже не е и технически. У наше село му се вика "човешкия фактор".

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 12. 12 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 711 Неутрално

  На първо място - да премахнат въобще тази простотия с подписите. И без това е противоконституционно, защото конституцията не предвижда подобно ограничаване на правото на гражданите да бъдат избирани. Фундаментално конституционно право не може да бъде ограничавано със закон!

 13. 13 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нейкова и Андреев ЕДВА ЛИ имат нужда от заплати! Да ги осжободим от тази тежест!

  Коя партия ги предложи тез типи гьози ?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 14. 14 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#12] от "Калник":

  Калник, партията гражданин ли е?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#14] от "mi6kro":

  А партии ли влизат в (евро)парламента или граждани?

 16. 16 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 374 Весело

  Ама как така ще предлагат промени след изборите?
  Я да касират изборите предварително, че следварително ще бъде голям резил.

 17. 17 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "заради реда, по който се регламентира събирането на партийните подписки, заяви Нейкова. "Изборният кодекс казва, че това е изискване за регистрация за участие."
  Това е пълно безумие! За какво е нужна "подписка", на регистрирана по закон политическа партия????

 18. 18 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Има сериозен проблем с подписките, които държавата иска от политическите сили за регистрацията им за изборите. Принципно идеята е ясна - да не се регистрират Сульо и Пульо и да няма избори, на които да се регистрират над 200 партии.

  Обаче, след като фалшифицирането на подписки е масово явление (подписи с напълно фалшиви данни, подписи с откраднати или купени чужди лични данни), и това дори не води до наказания за онези, които го практикуват, то излиза, че методът с подписката е компрометиран.

  Би могло да се подходи по друг начин - да се види коя партия колко хора може да събере на митинг. Така ще се види реалната подкрепа на съответната партия на живо. Но и това е малко излишно разхищение на човешки ресурси, пък и партиите с повече пари винаги ще докарат срещу хонорар нужната им бройка, а по-малките отново ще бъдат прецакани. Ама то и с подписките не е по-различно...

  Какво остава? Защо да не бъде внесена направо парична гаранция от всяка партия, която иска да участва в изборите? Който е тръгнал да взима властта, трябва да има все някакви пари, нали? При това, тези пари няма да се харчат за купуване на хора за подписки или мероприятия или за купуване на черно на масиви с лични данни от някой продажен служител на Топлофикация, ЧЕЗ, Софийска вода, някой кол-център..., а ще бъдат в ръцете на държавата, за да се гарантира с тях нормалното поведение на съответния кандидат по време на кампанията.

  И ако някой каже, че и това е дискриминационно, защо просто не се види колко последователи има страницата на съответната партия във Facebook? Няма никаква разлика между това, да убедиш някого да си сложи подписа на хартия и това, да го убедиш да хареса профила на партията си в социалната мрежа. Никой няма да хареса страница на партия, за която ще го е срам приятелите му да видят, че подкрепя... Имаш 5000 последователи във Фейсбуук - участваш в изборите, нямаш ги - не участваш.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK