Предизборна кампания: всичко е възможно

Снимката е илюстративна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е илюстративнаКампания с нищо по-различна от досегашните и очаквания за продуцирани скандали, в която залогът е бъдещето на сегашното управление, повишена активност от протестен вот, продиктуван от кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат. Това прогнозираха пред "Дневник" социолози и политолози за предизборната агитация, която официално трябва да започне на 25 април, но реално е в ход отдавна.


Според тях външнополитическият въпрос с потенциал да окаже влияние на вота у нас е ситуацията в Украйна, от която единствен печеливш би могла да е "Атака", докато БСП се превръща в основен губещ. Европейски дебат се очертава дотолкова доколкото дали лидерът на европейската и българската левица Сергей Станишев ще загуби отново от десницата.


Пеевски - "приятелски огън", от който печелят ГЕРБ и ДПС
Социолозите не очакват активност над обичайната от около 30-35%, или 2.6 - 2.8 млн. избиратели. Потенциал за мобилизация на хората да отидат до урните има само кандидатурата на Пеевски. Според Първан Симеонов, председател на Съвета на директорите на "Галъп", всичко в официалната предизборна кампания от 25 април до изборите ще е предимно рекламна надпревара, докато номинацията на Пеевски може да нажежи дебата по модела от 2009 г., когато почетният председател на ДПС и тогавашен лидер на движението Ахмед Доган с признанието си на предизборен митинг в село Кочан, че "аз разпределям порциите", наля вода в мелницата на ГЕРБ.


Номинацията на Пеевски може да преформатира и обостри дебата. Последствията могат да са в две посоки - ситуацията става черно-бяла и полутоновете потъват, тоест малките партии губят, защото обикновено протестното гласуване избива в големите, а може да подейства стягащо дори и на ДПС, прогнозира Симеонов. Той сравни тази ситуация с "приятелски огън", от който печелят и двете страни.


Не е изключено обаче номинацията на Пеевски да посъживи шансове на Реформаторския блок и АБВ, защото ако добре си изиграят картите, може да спечелят ако не друго, поне нови послания. И при двете хипотези не виждам печеливши ходове за БСП, която ще се опитва да крепи крехкото статукво, на което се държи правителството, коментира той. 


Управляващият партньор на "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова смята, че водещо място на Пеевски в листите на ДПС със сигурност би катализирало протестен вот не само в център-дясно, но и в младежките леви среди. Същевременно ерозията на доверие към изборния процес, неяснотата около възможните алтернативи след европейския вот, колизията в левите симпатизанти заради неодобряваната от тях позиция на БСП по кризата в Украйна, действат обаче в посока към спад на активността, допълни тя.


Кольо Колев от "Медиана" пък не очаква номинацията на Пеевски да окаже особено влияние върху активността, тъй като "това вече е прочетен вестник" и въпросът е бил изконсумиран още със събитията от юни-юли миналата година.

По време на предизборната кампания през 2009 г.

© Надежда Чипева, Капитал

По време на предизборната кампания през 2009 г.


Кризата в Украйна с потенциал да обърне нагласите


Социолозите са единодушни, че от кризата в Украйна най-добре би могла да се възползва "Атака", защото нейната позиция се смята за най-близка до мнението на мнозинството от избирателите. Само "Атака" може да се възползва, БСП засега удържа положението, но не прибавя, каза социологът от "Афис" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов.


Първан Симеонов коментира, че по отношение на украинската криза АБВ е в сложна позиция, защото дори и да изразява проруски настроения, не може да се лиши от проевропейското излъчване на Ивайло Калфин. По думите му тази разкрачена позиция важи за Реформаторския блок, ГЕРБ и БСП. За него пък "Атака" е по-силна, когато говори за доходите и социалното, а не за националното. Той не изключва при радикализация на ситуацията в Украйна да сработи друг рефлекс - уплаха и тогава избирателите да се хванат за по-консенсусните и да не подкрепят радикалистите.


Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" коментира, че и европейската, и руската позиции имат съществена подкрепа у нас, поради което отношението към Украинската криза ще бъде важният външно-политически фактор в тази предизборна кампания. Пред най-сериозен риск засега е изправена БСП, която не успява да обясни официалната си позиция по въпроса на своите симпатизанти.


"Електоратът на БСП, който на летните протести ентусиазирано прие опорната точка "София не е България", не може да разбере защо сега "другарите от партийното ръководство" не прилагат същия аршин и спрямо Украйна", смята и Боряна Димитрова. Според нея червеният електорат е пред едно от най-силните си изпитания – да запази правителството, приемайки против собствените си убеждения неговата подкрепа за Украйна, или да гласува според дълбоката си вяра, че "Русия е винаги права", но да рискува загуба на властта. Тъй като надали ще изменят на партията, най-вероятно е част от тези хора да не отидат до урните, прогнозира Димитрова.


Преференцията ще сработи при коалициите


Наблюдателите очакват избирателите да се възползват от възможността да гласуват с преференция, като посочат предпочитан кандидат. Тя обаче би могла да сработи само в коалициите, където ще се премери тежестта на всяка партия в съюза. Според Изборния кодекс ако кандидат получи повече от 5% от гласувалите за листата, измества автоматично водача.


Според Първан Симеонов преференцията може да се окаже шанс за Реформаторския блок, защото електоратите на всяка от партията са мотивирани и имат за кого да гласуват. Той смята, че Светослав Малинов от ДСБ е с потенциал да изпревари водача Меглена Кунева от Движение България на гражданите. Кольо Колев също мисли, че макар и с нисък праг, преференцията би могла да сработи при реформаторите.


Боряна Димитрова отбеляза, че преференцията като възможност се натоварва с различни функции, не само мажоритарни, а и с измерване тежестта на партиите в една коалиция, като се гласува за емблематичен партиен кандидат; измерване на местно влияние и лобита, т.е. демонстрация на сила с оглед на бъдещи избори и пр. Тя прогнозира, че ще има повече прочити на преференциалния вот, отколкото чисто мажоритарния избор. Независимо кой ще спечели и кой ще загуби от него в предстоящите избори, той трябва да остане, защото само устойчивостта на преференцията може да засили влиянието на гражданите върху партийните структури, коментира тя.


Кампанията - слухове, контраслухове


Димитрова отбеляза, че в предизборната кампания ще продължават да изплуват недомислиците на Новия изборен кодекс – още неотшумял скандалът с абсурдния текст за назначаването на членовете на ЦИК, вече с разгаря нов – легализираната от него възможност за злоупотреба с лични данни, корпоративен натиск и пр. И така вместо да създава гаранции за честна предизборна кампания и доверие в Изборния процес, новото законодателство прави точно обратното – руши и малкото останало доверие. А със сигурност в кампанията ще продължават да излизат и още "скелети" от гардероба на новия Изборен кодекс.


Геновева Петрова прогнозира напрегната кампания, поради високия залог в електорален и в политически аспект. В електорално отношение кампанията трябва да реши битката в челото между ГЕРБ и БСП и въпросът за общественото влияние на по-малките партии, особено "България без цензура", Реформаторския блок, АБВ. Изходът от тази кампания и евровота ще бъдат показателни за електоралната картина в България в близко бъдеще: дали ще бъде по-консолидирана или по-фрагментирана; кой ще наделее – левицата или десницата. В политически план, въпреки че става въпрос за европейски избори, те се свързват с висок вътрешно-политически залог. Изходът от вота ще бъде определящ за бъдещото на настоящото правителство и на лидерството в левицата, коментира тя.


Според Първан Симеонов кампанията ще бъде концентрирана около вътрешния дебат, хвърляща едно око към Украйна. Прогнозира и известно европейско измерение на агитацията най-вече в посока на това дали лидерът на ПЕС и на БСП и водач на листата на левицата Сергей Станишев ще победи или пък ще бъде победен.


Симеонов не смята за невъзможно развитието на скандал, голямо разкритие, коз в ръкава или десерт, пазен за последния момент, нито пък изключва и гигантска мобилизация на протестен вот, при който да се премерят проправителствени и антиправителствени сили. Трудно ще е, но защо ГЕРБ да не се опита да се доближи до сумарния резултат на БСП и ДПС, коментира той.


Кольо Колев пък се пошегува, че и тази предизборна кампания ще е "весела и жизнерадостна", което включва всякакви скандали, компромати, слухове, контраслухове и разбира се няма да има нищо общо с т.нар. европейска тема. Изборите са центрирани върху разположението на политическите сили в страната, основният мотив е ще махнем ли това управление или няма да го махнем и под това мото ще минат изборите, смята той.


Социологът от "Афис" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов очаква традиционна предизборна кампания, която по думите му се вписва в познатите от последните години скандали и истерия, но всъщност скука от гледна точка на избирателя.


Закъде без скандали, само с тях ще се удържи властта


Наблюдателите не изключиха да бъде задействан и този път скандал от ранга на костинбродските бюлетини. Методи на действие от този тип са заложени в самия генезис и модел на управление на сегашната власт, коментира Боряна Димитрова и добави, че ако не беше така, нямаше да ги има скандалите Пеевски, Карадере и пр. Един обикновен човек никога не може да провиди всички ченгесарски прийоми, затова не се и опитвам. Силно бих се изненадала обаче, ако се мине без тях – просто те са единственият начин да се удържи на власт сегашната коалиция, каза Димитрова.


Според Геновева Петрова скандалите са една от задължителните опции в предизборните кампании в България през последните години. Всеки участник или наблюдател на кампанията у нас се е научил да очаква подобни скандали, но само техните "дизайнери" са в състояние да определят дали ще избухнат.


Наблюдателите от "Алфа Рисърч" са на мнение, че на тези избори няма да има електорален феномен от ранга на НДСВ през 2001 г. или ГЕРБ от 2009 г. и така битката ще е за "няколко процента повече" - както между БСП и ГЕРБ, така и за липсващите проценти, или десети от процента, необходими на всеки един от тройката – България без цензура, Реформаторски блок и АБВ – за излъчване на евродепутат. Избирателите на тези партии са много различни, така че умното политическо поведение и перспективата, която ще зададат за политическата ситуация след вота, ще са решаващи за нагласите през последния месец.


Петрова не изключи грандиозен гаф, неволно допуснат и целенасочено предизвикан, който да обърне електоралните нагласи за изборите. Юрий Асланов и Кольо Колев също не отхвърлиха възможността за много радикално събитие, което да обърне нагласите, но подчертаха, че хората вече са свикнали с изкуствени скандали по време на избори, които се лансират с ясна цел.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това, че бъдещето на сегашното управление зависило от Европейските избори, е по-скоро желание на някои - Г"Е"РБ, СДС-то, пардон, Реф. Блока и на десните, неолиберални NGOта около тях - отколкото реалност.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  След като Борисов, Цветанов и Плевнелиев могат да са министър-председател, вътрешен министър и и.д. Президент на Г"Е"РБ, то защо Пеевски да не може да е поне Евродепутат!?

  Ми те са олицетворение на системата и на факта, че ако си богат, всичко можеш да станеш.

  Както и на това, че като има кой да те тури Електоратът да те избере, то Електоратът ще те избере.

  Точно, както Електоратът избра туреният за кандидат-президент Плевнелиев.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  Изборът е, да цитирам Алфредо Торес, между нагоре-надолю, налево-надесно и в сентъра, както ви аресва. Тъй че да мислим с главите, не с ханша или дупенсето.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#1] от "socialen":

  Кое управление ? Имаш в предвид текущите окупатори, дошли след измамата на предишните избори ? Тези от Белият автобус на Тур Де Невски ?

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#1] от "socialen": Не следиш внимателно изказванията на коалиционния партньор ДПС. За никакви пожелания не става дума, а за обективна реалност.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Бъдещето на сегашното управление зависи от коалицията м/у БСП и ДПС, както и от 3-мата независими депутата и от АТАКА.

  Останалото са мечти, внушения и отчаен опит на Г"Е"РБ да удържи останалия им още електорат.

  Г"Е"РБ знае, че ако правителството не падне, то до следващите парламентарни избори през лятото на 2017 година и един няма да е останал в Г"Е"РБ.

  Историята е знаем вече от НДСВ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#4] от "john_law":

  Това Г"Е"РБ ли ти го каза?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  номинацията на Пеевски ще вдигне активността за всички десни ,сега няма да има улични портести ,а протести чрез гласуване ,въпреки ,че комунистите са отработили още навремето тези моменти ,знае се как да излъжат и манипулират избори

 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Весело

  "Изборите са центрирани върху разположението на политическите сили в страната, основният мотив е ще махнем ли това управление или няма да го махнем и под това мото ще минат изборите, смята той."
  О,не,не,няма такова нещо.Ето РБ и ГЕРБ се срещат да уточнят европейското бъдеще на България.По това ще се работи главно.

 10. 10 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Мехмедд Дикме каза много тоно-'' 90% от електората на ДПС не знаят кой е Делян Пеевски, но те ще гласуват за ДПС, без значение каква кандидатура (Пеевски...)ще предложат.. Те гласуват за Партията, а за тях тя е една:ДПС....

 11. 11 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#4] от "john_law":
  "Имаш в предвид текущите окупатори, дошли след измамата на предишните избори ? "

  И коя е измамата?
  Загубата на властта от Борисов? Че той сам си го избра

 12. 12 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#8] от "tur671":
  [quote#8:"tur671"]номинацията на Пеевски ще вдигне активността за всички десни ,сега няма да има улични портести ,а протести чрез гласуване [/quote]
  Дай боже, дай боже
  П.С. Нещо ВАЖНО, малце оф топик: Моля прочете коментар №5 в темата http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2014/04/15/2281856_dve_pokoleniia_novi_tramvai_edin_do_drug/?ref=id#comment-5.

  Това не е самореклама, а призив за помощ на Чардо. Предварително благодаря

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 13. 13 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Социолозите са единодушни, че от кризата в Украйна най-добре би могла да се възползва "Атака", защото нейната позиция се смята за най-близка до мнението на мнозинството от избирателите."

  Наясно съм, че въпросните социолози често лъжат, но това вече е пълен абсурд. Не могат да ме убедят, че мнозинството от българите са тотално дезинформирани и/или сенилни.
  Време нормалните хора - убеден съм, че сме мнозинство - да се вдигнем, да гласуваме масово и да покажем, че тоталитаризмът е минало!

 14. 14 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И от тези избори единствените губещи ще сме ние- т. нар. електорат.

  Има ли живот след демокрацията ?
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5811 Неутрално

  като ги слушам вече няма и съмнение , че всички трябва да зарежем в тоя ден гъбите и рибите и да отидем да гласуваме -за бъдещето ни .

 17. 17 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Може ли да се направи референдум за забрана на дадена партия? Да се допитат до българите...ще излезне демократично и подписите ще са много.

 18. 18 Профил на kikosev
  kikosev
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Интересно дали братята ни мюсюлмани ще са още 25 г. робски търпеливи и да се подчиняват безропотно на олигархичното си ръководство.те не си ли дават сметка че живеем в една държава с еднакви проблеми и мечти? Или мечтите им са по турските канали?

 19. 19 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#18] от "kikosev":

  Хм. Що братята им християни да не са по-малко робски търпеливи та 25 години само комунистически изчадия слагат на власт?

  А мечтите им са точно такива каквито ги създадоха медиите, собственост пак на комунистически подлоги - чалга, популизъм, конфронтация, дребен бабаитлък.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 20. 20 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Гневно

  "Потенциал за мобилизация на хората да отидат до урните има само кандидатурата на Пеевски."

  Това изречение ме вбеси. Ей, хора, дигнете си задниците и отидете да гласувате в името на собственото си бъдеще и това на вашите деца и внуци! Погрижете се сами за себе си!! Не чакайте някой да го направи вместо вас!!!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 21. 21 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Събрали се врачките на раздумка. Само предположения и партийно подплатени и лъжливи проучвания.
  Освен това ме дразни измисления език на участниците и на журналиста. Пълен с англицисми и русизми>
  продуцирани скандали>произведени
  обостри>изостри
  фрагментиран>раздробен
  номинация>преложение
  ситуация>положение
  генезис>произход
  мотивиран>имащ намерение, желание
  вот>избор, гласуване
  катализиране>ускоряване
  мажоритарен>множествен
  и т.н.
  Иска се малко уважение от пишещите към родния им език, който скоро няма да се различава от румънския. И там за двеста години са сменили българските думи с латински.

 22. 22 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Не знам защо толкова много хора си вярват, че щом БСП и ДПС загубят тези избори, правителството ще си подаде оставка. Напротив - те ще държат още по-здраво кокала. Вярвай си наивни народе!
  Ще отида да гласувам - определено, но от гьонсурати и хора без морал не очаквам да си подадат оставката.

 23. 23 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Според мен с издигането на Пеевски играта е друга.За да унижава публичо партията си с издигането на Пеевси Доган има много..много важна причина. Някой да измести ДПС/Доган/ от властта и от незаменимостта му в създаване на правителства.....Явно собственика на една банка вече не е близък с Пеевски/ Доган/, пък и майка му продаде изведнъж вестниците на една фирма на 2 дни. Явно страха е България без цензура да не застане до Б.Б. заедно с Първанов....Това е кошмара на Доган.....Затова трябва да се унищожи цензурата на Бареков... Не забелязахте лие, че главния противник на Бареков стана Станищев, а не Борисов.....Герб сега просто трябва да си гледа работата и да ги гледа как се бият......Герб вече не е в изолация той е най желания партньор /засега скрито и едно кафе/. Това бе сигнал от Доган , че той знае ,че с БСП е свършено и хвърля стръвта , но Барека може да му изиграе номер и Доган да мине в опозиция....Затова Доган иска да накара българите да гласуват за Герб , а не за цензурата....

 24. 24 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Пехливан Пеевски ... новият обект на европейския небосклон, така могъщ, че да предизвика слънчево затъмнение.

 25. 25 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Ако българите изтърпят шамара "Пеевски" и не отидат да гласуват , ще бъда мнооого разочарован отново .
  Гласувайте за себе си !

 26. 26 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Щом като мнението на мнозинството съвпада с позицията на Атака, тогава какво прави България в НАТО и ЕС? Колкото по-бързо БСП и Атака изкарат страната от тези организации, толкова по-добре за останалите страни в Европа.

  k.stefanov
 27. 27 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пичове ГЛАСУВАЙТЕ!

  За всеки наш глас, неориентираните турски за ДПС, мъртвите души на БСП и циганите на юруш ПАДАТ!

  Обезценяват се!

  Колкото повече от нас гласуват (няма значение! Изберете си малка партия, която ви представя и гласувайте за нея!)

  Лъжците и измамниците от коалицията БСП/ДПС/Атака, които нямат стойности и цели освен личната облага трябва да БЪДАТ ПРЕХМАХНАТИ, защото те са тумор на и без това изтормозеното туловище на България и са изключителна тежест на малкото млади работещи Българи!

 28. 28 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#27] от "bastor":


  [quote#27:"bastor"]Пичове ГЛАСУВАЙТЕ! [/quote]
  ++++++
  И от мен...ГЛАСУВАЙТЕ!!!!!!!!!!!!!!!

 29. 29 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Познайте кой град ще избере най-вече др. Пеевски! - Спа-столицата на Балканите, където отсядат в хотелите МУ всички, които гледате всяка вечер в новините, най-вече Бойковите хора - http://media.snimka.bg/s1/3383/033010739.jpg местни избори 2011, партия № 1 ДПС

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Дневник, намерете някой, който смислено да обясни ЗАЩО трябва да се гласува. Защо е важно да гласуваш, даже независимо дали подкрепената от теб партия или човек мине бариерата. Ама ясно и просто да го обясни.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Дано мафията не се закрепи на властта, че трудно ги издържам /доста меко казано/

 32. 32 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Грандиозният скандал вече се случи - Пеевски на 2-ро място в листата на ДПС. Но дали е скандал??
  Доган от месеци вече е сигурен, че БСП няма да победи нито на изборите за ЕП, нито на предсрочните избори, които очевидно желае. Явно така помага на ГЕРБ с увеличение на избирателната активност и си гарантира министерски кресла в бъдещото правителство на ГЕРБ...

 33. 33 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Друго обяснение нямам

 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#4] от "john_law":Имаш в предвид текущите окупатори, дошли след измамата на предишните избори ?"

  -Ти май не си оттука?!


 35. 35 Профил на БОЙКОТ
  БОЙКОТ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Според Изборния кодекс ако кандидат получи повече от 5% от гласувалите за листата, измества автоматично водача.

  НЕ УВАЖАЕМА Г -жо .КАК ПОЛУЧИЛИЯТ 8-ми - 6% ЩЕ ИЗМЕСТИ 1-я ПОЛ. 12 % , 7 -я - 10 % , 2-я - 7 % . КАК .???

  ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ ИЛИ ГЛУПЕЕТЕ .?????

  1 -я , ПОЛ. 10 % , МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМЕСТЕН САМО ОТ ПОЛ. 16 % .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ЯСНО ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗМЕСТЕН БЕЗ ЗАПОВЕД .

  ЧЕСТНИ И ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ , НИЩО НЕ ИЗБИРАТЕ.
  БОЙКОТ БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!
  НЕКА НЕ УЧАСТВАМЕ В ИЗМАМАТА ИЗБОРИ .
  ОСТАВЕТЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ДА СИ СЕ ИЗБИРАТ .
  А ТЕ НЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 10 % .
  А С ТИЯ % -ти ЩЕ МЪЛЧАТ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ЧУЙТЕ КОИ ПЛАЧАТ ; ГЛАСУВАЙТЕЕЕЕЕЕЕ .
  УЯДЕНИТЕ . ИСКАТ ЛЕГИТИМНОСТ ОТ ВАС .
  ПРОУМЕЙТЕ ГО .!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

 36. 36 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#2] от "socialen":

  ето един юнак , който силно желае Прасето пеевски да го обладава .. а после се питаме - защо в България не се случват нещата.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 37. 37 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#35] от "БОЙКОТ":

  колко си глупав ... Точно негласуването е най голямата глупост човече.... Участвай , гласувай и колкото повече хора ГО РАЗБЕРАТ този простичък факт , толкова по бързо можем да достигнем до промяната ....Промяната не става от изтерясали хора крещящи небивалици пич ..Промяна става само от хората ОБЛЕЧЕНИ с власт , а за да се случи ТРЯБВА ДА ГИ ИЗБЕРЕМ ....а не да квичим "Бойкот".... на баба Айше от село Могилов как ще и го обясниш това като нейния информационен поток е единствено Сателита насочен към Турция и местния феодал... не бъди глупав . Като баба Айше са хиляди....


  ЗА ТОВА НА ИЗБОРИ МАСОВО ... а всеки сам да си избере към кого да си даде гласа....

  за преференциите не си съвсем прав , но друг път ще ти обяснявам...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "too_many":

  А ето и един юнак, който не знае какво са избори.

  После се чудим защо в България не се случват нещата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "too_many":

  Че някой да те кара на сила да гласуваш за Пеевски?!

  Тебе какво те интересува ДПС кого издига?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "too_many":

  Да не искаш като Ким Чен Ун да определяш критериите за кандидат-(евро)депутати - прическа, килограми, симпатичен и прочие?

  Пеевски си е работа на ДПС. След като са преценили, че могат да го издигнат, да го издигнат.

  Нали е Демокрация!

  Избирателят има последната дума!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#20:"mlu666"]Ей, хора, дигнете си задниците и отидете да гласувате в името на собственото си бъдеще и това на вашите деца [/quote]

  Тези които ще прочетат тук този призив, са от тези които ще гласуват. Въпроса е как да стигне посланието до тези които или не ги итересува, или си мислят, че от тях не зависи, или са наплашени... А те са много.

 43. 43 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"socialen"]неолиберални NGOта [/quote]

  Какви са тези неолиберални НПО-та за които бълнувате постоянно. Би ли дал дефиниция, примери...

  Или си просто папагал с акаунт в еконмедия?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 44. 44 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#40:"socialen"]Че някой да те кара на сила да гласуваш за Пеевски?!

  Тебе какво те интересува ДПС кого издига?[/quote]

  Интересува ме защо лайфстайла на Пеевски не отговаря на доходите му. Интересува ме защо данъчните не се интересуват от това.

  Демокрация не значи, че престъпници могат да се издигат за партийни и държавни постове!
  До коментар [#40] от "socialen":

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#43] от "lazy_and_sleepy":

  Институт за Пазарна Икономика, Център за Либерални Стратегии, Институт за Изследване на Демокрацията, Институт за Свободен Капитализъм АТЛАС, Институт за (а)Социални Практики, Протестна Мрежа, Отворено Общество (българското!), за да спомена някои примери

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#44] от "lazy_and_sleepy":

  Това, че тебе нещо те интересува не значи нищо.

  Престъпник се става, ако си осъден.

  Пеевски дори текущо дело няма.

  За сведение - Цветанов има 6 дела в съда!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#20] от "mlu666":

  Според тебе кой е достоен тогава да получи гласовете ни?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  Соц. прогноза от типа "За няколко рубли повече"

 49. 49 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Все едно и също получаваме. Партиите са прах в очите, те са си се разбрали

 50. 50 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "повишена активност от протестен вот, продиктуван от кандидатурата на Делян Пеевски за евродепутат"

  ами така кажете, значи за това бяха онези несръчни политически инженерствания с недоразумението бареков - отново са пуснали в действие старата изпитана схема-капан за неграмотните избиратели - изберете бареков за да не дойде пеевски и обратното - изберете пеевски за да не дойде бареков. подобно на скачените съдове Д(п)С-Атака.

 51. 51 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "socialen":

  Просто ,ми е мъчно за ВАС !
  Какво ли ще правите когато това правителство отиде в опозиция ,когато прокуратура и журналисти засвирят друга цигулка ? Не сте глупак и знаете ,че няма нищо вечно ,и утре трябва да се живее.Днес си вярвате (не съм сигурен) на всяка лъжа ,ами утре като Ви удари шамар истината ,много ще боли .
  Няма нищо вечно и на този угоден за Вас ,рай ще му дойде края. !

 52. 52 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#42:"fribble"]Въпроса е как да стигне посланието до тези които или не ги итересува, или си мислят, че от тях не зависи, или са наплашени... А те са много.[/quote]

  с образователни кампании за това що е то граждански права...

 53. 53 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Какво дава самочувствие на Пеевски?Не купените от "мама праска" дипломи,нито пък някакви умения,защото-липсват,не и домашно възпитание,или угледен вид,защото те са катастрофични,ами парите,с които е свикнал да си купва всичко!Като прибавим и рускотурското лоби,на което се радва,сигурни е,че европейците в ЕП,ще му миришат свинската миризма,особено в летните горещини,въпреки климатиците! А и Шулц и Свобода,напълно си го заслужиха ,с подкрепата си за това марионетно правителство,на което Пеевски е запазена марка!

 54. 54 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Победата на Европейските партии - РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК и герб вече се очертава! Очертава се и все повече пяна по устите на комунистите! Да излезем всички и масово да гласуваме на изборите - това е спасението! Иначе - преход още 20 години!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 55. 55 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "tur671":

  В статията ясно са го казали, "от ченгетата всичко може да се очаква- те нали на такива номера са научени"! Партиите трябва да са нащрек и да внимават много! (Боряна Димитрова го е казала много ясно в тази статия.
  Хора, моля ви гласувайте! Убеждавайте и свои близки да гласуват! Само така процента на купения и корпоративния вот ще се намали и няма да има значение!

 56. 56 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dorian Gray":

  Нищо не си разбрал, не лицето Пеевски е проблема, проблем е "казуса Пеевски". Това, че в България това срамно нещо е възможно. Да ти обяснявам ли кое е точно срамното?!

 57. 57 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ivan":

  Подценявате турците - по младите турци поумняха - част от тях ще гласуват за Корман исмаилов от РБ, а които са верни на ДПС спокойно могат да напишат в кръгчето в дясно числото 3 или 4 - все турски имена и популярни!


 58. 58 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#35] от "БОЙКОТ":

  ако първия в листата има 10% - осмия ще го измести и ако има 10,1 %!
  Ама що ли те уча сигурно исам знае, че си написал глупост но с хитра цел ако повечето не гласуват БСП+ДПС с 25-30% да спечелят мнозинство!
  само че отдавна съм разбрал тактиката на червените - навсякъде агитират да не се гласува, ама те още сутринта ще си гласуват!

 59. 59 Профил на БОЙКОТ
  БОЙКОТ
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#58] от "bgpatriot":

  НЕ НЕ ГО ЗНАЯ .
  АКО СИ ПРАВ , ТО КАКЪВ Е СМИСЪЛА НА ТИЯ 5 %.????
  ПО ТВОЙТА ЛОГИКА НАИСТИНА НИЕ ЩЕ ПОДРЕДИМ ЛИСТАТА . НАЛИ ТАКА . ПОЛУЧИЛИЯТ НАЙ МНОГО ОТИВА ПЪРВИ . НАИСТИНА ИМА ИЗБОР .
  ПОМИСЛИ ДАЛИ ПИСАЛИТЕ ЗАКОНА СА ИСКАЛИ ТОВА.??
  НЕ РАЗБИРА СЕ .!!!!!!!!!!!
  ТУК ЩЕ ИЗПОЛЗВАМ ТВОЕТО ; И ТИ ГО ЗНАЕШ , НО ИНТЕРЕСА ТИ Е ДА СЕ ПОДПИШАТ ГЛУПАЦИТЕ .!!!!!!!!!!!
  ТАКА УЛЕСНЯВАТ ФАЛШИФИКАТОРИТЕ .!!!!!

 60. 60 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ... най-добре е да има протести... поводи да искаш, кой от кой по-сериозен... това, че покрай украинските събития и буква не казахме, честно - не го разбрах...
  Нещо -ъъъъ, май се самопрепарирахме в очакване на ИЗБОРИ... хахахаха Европейци ли сме или...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "socialen":

  Всъщност бъдещето на сегашното управление зависи единствено и само от Атака

  Станишев трябва да се моли на съвестките си богове, Сидеров да се промуши в ЕП. Защото ако Сидеров не успее да вкара депутат, това ще е сигнал за него, че подкрепата му за това правителство го убива политически. Т.е. ако не влезне в ЕП, ще трябва да се обърне на 180 градуса и да заеме анти-правителствена позиция за да си гарантира поне, че ще успее да оцелее на национално ниво.

  А без Атака, парламента загива за 2 седмици.

 62. 62 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "socialen":

  Абе засега ГЕРБ показват завидно умение да си задържат електората. Вие ги писахте бегали още преди година, ама подкрепата им май не е мръднала и йота надолу. И на мен ми е странно, очаквах да се разпадне по - бързо. Но като се замисли човек е ясно защо не се случва - Борисов има харизма със всичките и условности. И няма алтернатива на БСП. А една критична маса хора, са категорично против бившата БКП и при липса на друга работеща алтернатива - избират ГЕРБ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK