Прокуратурата проверява източвал ли е министър Данов социални помощи от Франция

Прокуратурата проверява източвал ли е министър Данов социални помощи от Франция

© Надежда Чипева, КапиталБългарската, а не френската прокуратура трябва да разследва дали министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов в извършил документно престъпления във Франция.


Името на арх. Данов се свързва с незаконно получаване на помощи за безработни във Франция, докато в същото време той е работил по специалността си у нас.


"Българската прокуратура проучва данните, които ние изнесохме, тъй като по българския закон документното престъпление е с давност 10 години и за да се стигне до получаването на тези помощи за безработица Иван Данов е подписвал декларации, че е безработен във Франция, живее там и си търси работа", каза пред "Нова телевизия" журналистът Атанас Чобанов.  .
"В същото време той е живял тук и е работил по няколко архитектурни проекта, а също е преподавал и в Университета по архитектура", напомни Чобанов.  


Журналистът беше в София, където беше разпитван от прокуратурата във връзка с публикуваните данни за социалните помощи на Данов. 


Чобанов подчерта, че министърът е пътувал до Франция, както и че е подписвал документи, с който е удостоверявал, че е безработен, така че не може да се оправдава, че не е знаел дали е взимал помощи.


Причината със случая да се заеме българската прокуратура, а не френската е, че става дума за документно престъпление, извършено през 2004-2005 г. И във Франция давността за подобен вид престъпление е само пет години, така че дело не може да има.


Въпреки това, по думите на Чобанов, френските власти могат да поискат парите да бъдат върнати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK