Златанова ще подкрепи искането на съдебния съвет за по-високи заплати на магистратите

Правосъдният министър Зинаида Златанова

© Надежда Чипева, Капитал

Правосъдният министър Зинаида ЗлатановаМинистърът на правосъдието Зинаида Златанова ще внесе за обсъждане и приемане от Министерски съвет на проекта на постановление, с което Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска допълнително средства за увеличение на заплатите на магистрати и съдебни служители, съобщи "Правен свят".


Преди няколко седмици от кадровия орган на Темида решиха, че са им необходими близо 25 млн.лв. за увеличение на възнагражденията на работещите в системата със средно около 6.7%.


Първоначално министърът на правосъдието отхвърли идеята, като заяви, че като процент от брутния вътрешен продукт, България отделя най-много средства за съдебната система от всички страни в Европейския съюз.
Сега в доклада на Златанова към проекта на постановлението е записано, че идеята е обсъдена с всички министри. "С приемане на проекта ще се осигурят допълнителни средства по бюджета на съдебната власт за привеждане в съответствие с чл. 218 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) на Таблица № 1 на ВСС за определяне на максималните основни месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи и Класификатор на длъжностите в администрацията по чл. 341 от ЗСВ, във връзка с увеличения размер на средната месечна работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение в бюджетната сфера за ІV тримесечие на 2013 г.".


Ако бъдат отпуснати допълнителните средства, увеличението ще бъде от 100 до 200 лева на човек.
Основното възнаграждение на магистратите на районно ниво в момента е около 1683 лева, а на върховно – 3119 лева. 


При приемането на решението си членовете на съдебния съвет цитираха изследването на Информационното табло на Европейския съюз,  според което в България се отпускат малко средства за издръжка на съдебната власт, но за сметка на това резултатите от работата на системата са сравнително добри.


Според членовете на съвета заплатите трябва да бъдат вдигнати заради високата натовареност на магистратите и условията, при които работят. Освен това като аргумент беше посочено и че възнагражденията не са актуализирани през последните две година.


"Ако бъде прието постановлението, ще има положителен ефект, защото тези пари така или иначе се дължат на магистратите по закон. Важно е за цялото общество професията да бъде привлекателна и да привлича добре подготвени юристи. В същото време обаче с този си ход правителството поощрява лошото управление на съдебната система и на бюджета й от Висшия съдебен съвет. Тези средства трябваше да дойдат от вътрешен рерсурс, който да бъде освободен чрез реформи", заяви ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова.


Миналата седмица Висшият съдебен съвет поиска други 19 млн.лв. за издръжка на съдебната система, заради недостиг. Тогава "Правен свят" писа, че Златанова е уверила членовете на съвета, че ще помогне с каквото може за осигуряването на допълнителните средства. Това обаче можело да стане на малко по-късен етап, тъй като към момента приходите в държавния бюджет от данъци били все още слаби.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK