Над 30 жалби са постъпили за три дни в съда срещу решения на ЦИК

Председателят на ВАС Георги Колев

© Надежда Чипева

Председателят на ВАС Георги КолевЗа последните три дни  във Върховиня административен съд са постъпили 31 жалби срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщава сайтът "Правен свят", като се позовава на председателя на ВАС Георги Колев. Жалбите атакуват предимно отказа на регистрации на партиите и автентичността на подписите, които са необходими за тази цел.


Съдът е длъжен да се произнася до три дни. Засега ВАС не е обявил нито едно решение на ЦИК за незаконно.


Националдемократическата партия например (на евродепутата Димитър Стоянов, който някога беше сред най-енергичните активисти на "Атака") атакува отказаната й регистрация от ЦИК заради имена в подписката, срещу които са поставени подписи от други лица. Пред БНР Стоянов заяви, че  ще се обърне към европейските институции заради изискването да са налице определен брой имена. Според него  "никоя партия или нейното ръководство не може да осъществи такъв контрол върху събирането на подписката, тъй че в нея да няма такива проблеми и да има гаранции, че  някой няма да впише незаконно данни."
Според председатеиля на ВАС обаче Изборният кодекс е категоричен. За разлика от предишния, новоприетият кодекс не предвижда срок, в който съдът да даде възможност на съответната партия да отстрани нередностите в документите си.ВАС представи комуникационна стратегия за прозрачност и  ефективност


Междувременно Върховният административен съд представи комуникационната си стратегия, която е част от проекта "Повишаване на прозрачността и ефективността в работата на ВАС", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", финансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.


Предвиждат се информационни кампании "за повишаване на правната култура на гражданите, Ден на отворените врати във ВАС, срещи с граждански групи (студенти, НПО-та), он-лайн блогове, телевизионни рубрики".


Стратегията е разработена от външни специализирани екипи и юридически кантори, но според юристи голяма част от финансовите средства са могли да бъдат спестени, тъй като разработките са от такова естество, че са могли да бъдат осъществени и със собствен ресурс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK