Изпълнителният директор на "Южен поток България": Имаме график, започваме строителството през юни

Игор Елкин, изпълнителен директор на "Южен поток - България"

© Спас Спасов

Игор Елкин, изпълнителен директор на "Южен поток - България"Надяваме се икономическите аргументи да надделеят над политическите. Ние имаме график за работата си по изпълнение на българския участък от проекта "Южен поток. Започваме в края на май или началото на юни". Това каза днес във Варна изпълнителният директор на "Южен поток България" Игор Елкин като коментар за резолюцията на Европейския парламент, с която се препоръча спиране на проекта. На 16 април евродепутатите се обявиха против проекта заедно с искане за още санкции за Русия


Елкин участва в кръгла маса на тема "Проектът "Южен поток" - какво печелят България и Европа", организирана от Българската търговско-промишлена палата в курорта "Слънчев ден". Тя се случва на фона на упоритата защита на проекта от лидера на БСП Сергей Станишев и енергийния министър Драгомир Стойнев в поредица изказвания през последните десетина дни. Вчера и външният минстър Кристиан Вигенин се включи, като заяви, че България ще направи всичко възможно за реализацията на "Южен поток".  


Току-що обявена, презентацията на Елкин трябваше да бъде прекъсната, тъй като телефонът му звънна и той излезе от залата, за да проведе телефонния си разговор без да се съобрази с факта, че сред аудиторията му бяха областният управител на Варненска област Иван Великов и секретарят на община Варна Кристиян Богоев. Неловката пауза до завръщането на Елкин в залата постави в неудобна ситуация и модератора на събитието, председателят на Варненската търговско-промишлена палата Иван Табаков.
По-късно в експозето си Игор Елкин повтори вече известни данни като например, че реализацията на проекта "Южен поток" ще привлече в България над 3,5 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции, че в държавният бюджет ще влязат данъчни отчисления и транзитните такси, а за строителството и експлоатацията на газопровода у нас ще бъдат създадени повече от 5 хил. работни места.


Изпълнителният директор на "Южен поток България" заяви дори, че изграждането на съоръжението през територията на нашата страна ще доведе до диверсификация на маршрутите за доставка на газ, ще гарантира "укрепването на енергийната безопасност на Европейския съюз и ще повиши инвестиционната привлекателност на България".


"Ние трябва


да се фокусираме върху подкрепата на мащбани енергийни проекти, които ще осигурят значителен икономически растеж и енергийна сигурност


каза Желко Сертич, председател на сръбската Търговско-промишлена камара. Той съобщи, че сръбската Тръговско-промишена камара вече работи за създаване на "Балканска енергийна инициатива" чиято цел щяла да бъде да стимулира диалога между съседните страни и развитието на политиките в региона на Балканите по отношение на мащабните енергийни проекти."Ние стартирахме процеса по реализацията на тази идея с писмо за намерения, което ще дискутираме и по-късно през месец май във Виена, каза още Желко Сертич.


Дрю Лайфхайт от Natural Gas Europe, информационен център по проблемите на природния газ и енергия подкрепи идеята на Сретич като каза, че е необходима по-добра координация между страните, за да се постигне максимален ефект от мащабни проекти като "Южен поток". "Турция дори предложи проектът да преминава през нейна територия, което допълнително би засилило позициите й като енергиен център, каза Лайфхайт. Балканските страни могат само да загубят, ако не обединят усилията си."


По време на днешната "кръгла маса" във Варна бе съобщено също, че в момента "Южен поток България" разработва съвместни програми с няколко висши учебни заведения у нас за обучението на специалисти в сфери, свързани с експлоатацията на газопровода. Във връзка с изпълнението на този проект като гости на събитието бяха поканени преподаватели от варненския Икономически университет, Висшето военноморско училище и Техническия университет в града.


Най-активен сред гостите бе доц. Николай Джагаров от Военноморското училище във Варна.


"Защо "Северен поток да е възможен, а "Южен поток" - не?


попита Джагаров, който е и общински съветник във Варна от БСП (това е една от опорните точки, които левицата използва в защита на проекта. Подобно изказване направи днес лидера й Сергей Станишев в Кърджали - бел.-ред.). Европейският съюз има три изисквания, които вече са залегнали в договора между българския енергиен холдинг и "Газпром" - да се раздели доставката от транспорта на газ, цената да бъде регулирана и по тръбите да може да тече друг газ, освен руски", обясни Джагаров.


След това преподавателят разказа, че при посещението си в компресорна станция "Портовая", разположена в района на гр. Виборг, Ленинградска област през декември м.г., се е уверил, че "подобен високотехнологичен проект в енергетиката не е виждал, въпреки тридесетгодишния си стаж като преподавател". Според Джагаров "Южен поток" бил гаранция за националната сигурност на България. "Кой ще позволи на територията на страна, през която ще минава съоръжение като "Южен поток", да влязат чужди войски?", попита Николай Джагаров, а след това сам отговори на въпроса си: "Никой! Няма кой!".


Накрая Джагаров обобщи, че по същата причина (гаранциите за националната сигурност, бел. ред.) в страната ни трябва да бъдат реализирани "и другите енергийни проекти", явно имайки предвид втората атомна електроцентрала край Белене.


Специално място в състоялата се днес "кръгла маса" бе отделено и на отношението на медиите в България към проекта "Южен поток". "Повечето журналисти, с които съм разговаряла споделят, че читателите на медиите, в които работят, приемат положително новините, свързани с реализацията на българския участък от проекта", каза Нина Мирчева, комуникационен мениджър на "Южен поток транспорт" за България.


Според нея въпросите, които гражданите най-често задавали в информационния център на проекта били свързани с възможностите за работа. На второ място идвали тези за трасето на газопровода и възможността за изкупуване на имоти, розположени по него, времевия график за строителството на газопровода, както и възможността за участие в търговете, организирани от "Южен поток България".


"Въпросите за бъдещата съдба на плажа Пашадере и помпената станция край варненския кв. "Аспарухово" са теми, които на практика вече отпаднаха от дневния ред на посетителите в информационния център", обясни Мирчева.


Тя съобщи още, че компанията – строител на морския участък от газопровода, е обявила на сайта си 22 позиции за работа на висококвалифицирани специалисти и мениджъри. Три от тези работни места били позиционирани в България, а останалите в Турция, Холандия и Русия.


По време на днешното събитие превод от руски на български за присъстващите гости и журналисти не бе осигурен. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK