Пенгезов: Получавал съм съобщения от Пеевски за решаване на дела (допълнена и видео)

Веселин Пенгезов

© Надежда Чипева, Капитал

Веселин ПенгезовПолучавал съм съобщения от човека, който раздава баницата в държавата - Делян Пеевски, как да се реши някое дело. Например, че е добре Митхат Табаков да бъде оправдан."


Това заяви пред журналисти днес председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. 
Друг пример, който Пенгезов даде е с процеса срещу нападателя на бившия председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмед. От думите му стана ясно, че натискът върху Пенгезов е било да помогне тези дела да бъдат решени "както трябва", защото в противен случай ще види втори мандат начело на апелативния съд "през крив макарон"


Вчера стана известно, че Пенгезов е бил призован от Военно-окръжна прокуратура София за привличането му като обвиняем. За да получи обвинение по същото разследване, е бил призован и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков. Мандатът и на двамата изтича на 9 юни, а миналата седмица Висшият съдебен съвет откри процедура за постовете им, като и двамата магистрати са фаворити за нов мандат. Евентуалното им привличане като обвиняеми със сигурност ще ги извади от играта.
На специална пресконференция днес Пенгезов заяви, че не е получавал директно съобщенията, а през адвокати. На няколко пъти повтори, че това, което казва, е истина. 


Бившият депутат от ДПС Митхат Табаков излежава присъда за престъпления по служба и документна измама. Той е подсъдим и по друго дело - за документна измама в особено големи размери, заедно с друг бивш депутат от ДПС - Гюнай Сефер.  


По-късно днес, по вече познатия начин за коментар - през агенция ПИК, депутатът от ДПС Делян Пеевски отрече да е оказвал натиск на Пенгезов и заявява, че не се интересува от него.

"Не може да бъде повдигнато без санкцията на главния прокурор. Това на всички е ясно, защото както пишете вие по вестниците - аз съм висш магистрат. Да не казвам голяма приказка, но съм на трета позиция в магистратурата. След главния прокурор и председателя на Върховния касационен съд. В момента ръководя най-важният съд в страната, оттук минават всички дела с обществен интерес. Не ме питайте дали са ми ходатайствали през тези години много хора. Имало е съобщения за определени дела, обикновено  пристигат съобщенията от един човек, който разпределя баницата в държавата. Сетете се кой е. Делян Пеевски се казва. Те са се интересували от дела срещу примерно ми е казвано, че би било добре Митхат Табаков да бъде оправдан на инстанцията,  което по никакъв начин не  може да се случи, защото има трима съдии, които работят по делото", заяви Пенгезов.


Той обобщи, че по-скоро е получавал съвети "през адвокати, през разни работи". Попитан защо чак сега говори за тези неща, Пенгезов не можа да даде конкретен отговор, но заяви, че се гордее, че е устоял на натиск.


"Никой не ме е питал... Аз съм го казвал. Ако ми намерите някой магистрат да не му е оказван натиск, покажете го, да го снимаме. Още повече на ръководител на някой от звената", заяви председателят на апелативния съд. Той не коментира дали това, че досега публично не е оповестявал тези данни, не е престъпление.


В наказателния кодекс е предвидено до две години лишаване от свобода за някой, който се опити да принуди съдия да направи нещо против волята му.


"Те се повтарят историите, само че е странно, че нито по времето на Филчев стигнаха дотам - имаше баланс, чувство за мярка и за срам. При Велчев пак беше така. Тук малко прекаляват", заяви още Пенгезов.


По времето, когато Цветанов беше вътрешен министър, той влезе директно в конфликйт с Пенгезов, като медиите, свързани с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, започнаха да го представят като "съдията на Октопода". По думите му тогава съпругата му била изхвърлена "като мръсно коте" от ДАНС, а за дъщеря му се появили медийни публикации, че е любовница на Огнян Донев. 


Затова той сега "нямало да си отваря устата", защото "всичко това травмирало".


Четири години "тишина, та тишина"
Разследването срещу Пенгезов започва през 2010 година като такова срещу неизвестен извършител. Той твърди, че сигналът е бил от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. "За какво обаче точно беше образувано… не се знаеше какво е извършил този неизвестен извършител. Ставаше дума за програма ОПАК, по която като председател на Военно-апелативния съд работих през 2008 година. Преди образуването на това дело в съда  беше изпратена проверка от Агенция за държавен финансов контрол (АДФИ)", разказва Пенгезов.


Одиторът, чието име съдията си спомня - Телман Белин, заявил: Съжалявам генерале, но такова ми е нареждането, вие трябва да бъдете наказан по някакъв начин. След проверка на документацията става ясно, че основният недостатък в работата на Пенгезов и Петков е че проектът е бил по Наредбата за малки обществени поръчки, а не по закона за обществените поръчки.


Обясненията на Пенгезов са, че такива са били параметрите на договора за проекта по ОПАК. В крайна сметка АДФИ състая акт за пет хиляди лева за председателя на САС и за 15 хил. лв. за Петков като ръководител на Военно апелативния съд.


"Естествено тези наказателни постановления можеше да се обжалват пред районния съд. Обжалвахме ги в срок. Районният съд се произнесе с две отделни решения, в които постанови, че това са незаконосъобразни актове и при провеждането на обществената поръчка и въобще при действията ни по тази програма не са допуснати нарушения. Тези решения бяха потвърдени от Административен съд", заяви още Пенгезов 


След като става известно, че е образувано наказателно производство, настава "пълна тишина. Ама тишина, та тишина".   


Пенгезов ще си подаде документи за участие в конкурса, щяло да бъде весело


Председателят на Софийския апелативен съд разказа, че след като главният прокурор Сотир Цацаров е встъпил в длъжност той е отишъл да се срещне с него. Повод било изказването му, че нямало да търпи разследвания срещу магистрати, които се водят срещу неизвестен извършител.


"Отидох и аз лично му съобщих, че от 2010 година е образувано дело и неизвестният извършител съм всъщност аз. Той се учуди много и съобщи, че такова дело не му е докладвано, въпреки че  делата с подобен предмет на разследване са минали на доклад при него. Аз пък се учудих , че не знае за това дело", разказа Пенгезов. Тогава Цацаров го е уверил, че ще провери.


Малко по-късно през годината, председателят на САС отново отива при главния прокурор и му казва, че по делото няма никакво движение. Тогава той му съобщава също, че смята да се кандидатира за втори мандат. "Казах му, че това дело евентуално може да бъде използвано срещу мен по някакъв начин и ще ми попречи на кандидатстването. Тогава той каза, че ще направи всичко необходимо, за да види какво се случва с делото".


Десет дни по-късно - в началото на октомври, Пенгезов отново е извикан на разпит като свидетел. Основното питане на наблюдаващия прокурор Стоил Тойчев било защо са избрали по проекта да им се извърши като малка обществена поръчка.


През март Висшият съдебен съвет атестира Пенгезов и оцени високо неговата работа с признанието, че приема свършеното от него за последните четири години за "изключително изпълнение на работата". Той получи 145 точки от 150 възможни. За тази оценка гласуваха 13 от членовете на кадровия орган на Темида, петима бяха против, а четири - "въздържал се".


Към днешна дата тези гласове дават увереност на Пенгезов, че той е имал "категоричен шанс за втори мандат" като председател на САС. За да бъде избран административен ръководител е необходимо мнозинство от 13 от членовете на съвета.


Пенгезов смята, че има връзка между привличането му като обвиняем и откриването на процедурата за избор. "Понеделник ще бъда привлечен, а в сряда ще бъда отстранен от длъжност ще бъда безработен магистрат поне три четири години, докато се източи производството", обрисува бъдещето Пенгезов.


По-рано днес главният прокурор отхвърли тезата, че има нещо общо между разследването и откриването на процедурата. "Наблюдаващите прокурори са направили такава преценка. След като те са я направили, аз категорично я подкрепям. Преценката на наблюдаващите прокурори за хода на досъдебното производство намирам за законосъобразна и стоя зад всеки прокурор, който си върши работата по този начин", заяви Цацаров преди заседанието на съдебния съвет. 


Председателят на САС все пак ще подаде документи за участие в надпреварата. "Аз ще бъда отстранен, но не губя статуса си на магистрат. Единствено в бележката, която трябва да взема от Националната следствена служба, ще пише, че срещу мен има образувано наказателно производство, но някъде да пише, че не мога да се кандидатирам. Нека ВСС приеме, че нямам нравствени качества - там могат да ме ударят. Аз ще обжалвам решението пред ВАС, пък каквото сабя покаже. Ако ще си играем, да си играем. Те така и аз така. Много весело ще бъде", предвиди съдията.


Според него заместник-председателя на Софийския градски съд и ръководител на търговското му отделение - Богдана Желявска ще се кандидатира за поста. Попитан дали може да се приеме, че тя се ползва с подкрепата на Пеевски, Пенгезов заяви: "Ми, приемете го". 


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK