Издръжката на живота е намаляла с малко спрямо 2013 година

Издръжката на живота е намаляла с малко спрямо 2013 година

© Юлия ЛазароваМесечната издръжка на живот на един член от домакинството е 563.41 лева. Това отчитат за първото тримесечие на 2014 година от Научния институт на КНСБ. За четиричленно семейство това прави 2254 лева за всички необходими храни и режийни. Около 80% от българите живеят с общ доход под тази сума.     


В издръжката на живот има спад от 0.3% спрямо предходното тримесечие (октомври - декември 2013 г.) и с 0.5% спрямо същия период на 2013 година, с изненада откриват от института. Според ръководството на КНСБ това може да се обясни с триетапното намаляване на цените на електрическата енергия през миналата година, което общо се измерва със средно 13% по-ниски цени. Освен това са поевтинели някои стоки като зърното и в цял ЕС се отчита ниска инфлация. За България дори има дефлация от 2.3% в началото на тази пролет спрямо предишната. 


Под линията на бедността - 213.68 лв. - през първото тримесечие на 2014 г. остават около 20% от българите, но се е увеличила групата на тези с доход на член от домакинството до 340 лв. Тази група, където са повече от 55% от българите, е особено уязвима, защото малки разлики и трудности могат бързо да ги приближат до линията на бедността, обясни Виолета Иванова от изследователския институт. Те са влезли там от следващата категория - с доходи между 341 и 563 лв., където има намаление от 25%, или около 844 хил. души, спрямо миналата година. Други 195 хиляди души от групата пък са отишли нагоре - при хората с доходи над издръжката на живот. 
За последните 6 години издръжката на живот расте трайно, като за периода се е вдигнала с 25% от 460 лв. на човек през 2008 г. Много от хранителните продукти са с вдигнати значително цени - например захарта и захарните изделия с 20%, млякото и млечните продукти с над 22%, рибата с близо 30%. Ставките на акцизните стоки все повече се доближават до европейските, като от 2008 досега цените на алкохола и цигарите са се увеличили с 58%.


Успоредно е растял и годишният общ доход, като той вече е с 20% повече, отколкото преди кризата. В същото време расте и безработицата, като при младите хора е двойно по-висока.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK