Маловодието на Дунав налага специални мерки в някои участъци от реката

Маловодието на Дунав налага специални мерки в някои участъци от реката

© Росица ВеликоваБългария и Румъния ще предприемат съвместни действия, които ще осигурят плавателен път в долното течение на река Дунав и нормално корабоплаване. Това стана ясно днес на работна среща в Русе. Ниските води на реката са причина експертите от двете страни да съставят общ план за действия по поддържане на габаритите на  фарватера в българо-румънския участък. Те ще подготвят предложения за необходимите количества драгаж, които трябва да се осъществят, и техника, за да се гарантират нормални дълбочини за преминаване през целия участък на реката.


"В няколко участъка на реката се образуват прагове при маловодие, като в последните 15 години тенденцията е за все по-дълги периоди на ниски води", каза изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на Дунав Георги Георгиев. Праговете са общо 33, като най-проблемните са 7 – три са в района на Белене, и по един край Батин, Вардим, Косуй и Попина. По-скоро изключения са високите нива на реката, които предизвикват преливане на Дунав, стана ясно още по време на срещата. Областният управител на Русе Венцислав Калчев ще информира българското министерство на транспорта за взетите решения на работната среща.В работната среща  в Русе участват Иулиан Матаке - заместник-министър на транспорта на Румъния, експерти в министерството, ръководителите на Изпълнителната агенция за проучване на плавателния път по река Дунав и Агенцията за Долен Дунав от Румъния, представители на Пристанищна инфраструктура, Пристанищна администрация, Морска администрация, Корабна компания "Рубишипс" и Дунавски драгажен флот и др. се включиха в дискусията. Инициативата за срещата е на областния управител на Русе Венцислав Калчев.

 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK