Предизборен тест: С коя партия мислите еднакво

Предизборен тест: С коя партия мислите еднакво

© euandi.euИнтернет сайтът euandi.eu дава възможност всеки да провери коя партия отговаря на политическите му възгледи. След като отговорят на 30 въпроса, потребителите ще знаят чия програма е най-близка до позициите им за развитието на Европа преди предстоящите евроизбори в края на май.


Проектът е на European University Institute – един от най-престижните хуманитарни университети в Европа, и дъщерния му Център за академични изследвания "Робер Шуман".


Сайтът дава възможност потребителите да изберат своята страна и език, така че въпросите и партиите да са съобразени с тях. Така, след като отговори на серия въпроси, свързани с общите политики на Европейския съюз, гласоподавателят, избрал България, трябва да даде мнението си за това трябва ли страната ни да подкрепя проекта "Южен поток", дори ако така отслаби връзките си с Брюксел, и нужно ли е договорите на ЕС да се одобряват след референдум у нас. Един от въпросите е свързан и с антиправителствените протести в страната – трябва ли те да спрат незабавно, защото са изцяло партийно мотивирани, или не.
Накрая програмата определя коя от българските партии е заявила сходни позиции – ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, Реформаторският блок, "България без цензура", "Атака" или НФСБ. Справка на сайта позволява да се провери и кои партии в другите европейски страни съответстват на вижданията на избирателя, както и къде в Европа живеят хора със сходно мислене.


Част от въпросите са от етичен характер – трябва ли да бъдат разрешени еднополовите бракове и евтаназията, трябва ли да се легализират леките наркотици, трябва ли да се ограничи достъпът до аборти. Питания има и за социалната и фискалната политика на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK