Плевнелиев: България може да добави стойност към ЕС, а не да играе ролята на нечий троянски кон (видео)

Плевнелиев: България може да добави стойност към ЕС, а не да играе ролята на нечий троянски кон (видео)

© Георги КожухаровБългария може и е длъжна да добави стойност към ЕС – още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий троянски кон. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление пред медиите по повод началото на предизборната кампания за евроизборите на 25 май.


Той настоя България да не се противопоставя само декларативно на идеята за "Европа на две скорости" и лансираната от Русия политика на Велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията. От всички нас зависи чрез решенията, които предлагаме по големите въпроси за европейското бъдеще, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран ЕС, което е и единственият шанс на всяка една от държавите-членки да бъде фактор на глобалната сцена, добави държавният глава.


По думите му силата на обединена Европа е, че и малките, и големите имат своето място, имат своя глас. България е пълноправен член на Европейския съюз и дълг на българските политици е чрез поведението си, чрез активността си, чрез градивността си да преодолеят противопоставянето на стари и нови членки, на богати и бедни, на малки и големи нации. Това няма да стане чрез пасивност, песимизъм и ниско самочувствие, нито чрез очакване за снизхождение и помощ от по-големия и от по-богатия, отбеляза Плевнелиев.
Държавният глава отново призова партии и участниците в изборите да проведат истински, качествен дебат по европейския дневен ред. Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента не е избор, а цели отдръпване на хората от политиката и гласуването, добави той.


Ето пълния текст на изявлението на държавния глава:


Предстоят европейски избори. От днес официално стартира предизборната кампания. На 25 май за нашето доверие ще се борят 15 партии, 6 коалиции и 4 независими кандидата. Участниците в предстоящите избори ще имат възможност да представят своите платформи, идеи и визия за развитието на България и Европейския съюз.  


На първите преки избори за Европейски парламент в далечната 1979 г. гражданите на 9 страни са упражнили правото си на глас. Тази година това ще сторят 400 милиона избиратели от 28 държави. Предстоящите европейски избори са различни и защото за първи път предизборната надпревара започва с партийни номинации за председател на Европейската комисия. За първи път хората ще гласуват не само за партийни програми, но в подкрепа на персонални кандидатури за най-висшите позиции в Европейския съюз.


Това са първите избори след влизането в сила на Договора от Лисабон, чрез който Европейският съюз започна нова фаза на интеграция.


В традицията на европейските демокрации е на избори да не мислим за злободневните теми и проблеми, а да потърсим отговор на въпроса "Къде искаме да бъдем след 5 години?". Затова е важно страната ни да бъде активен участник в европейския дебат, а не пасивен наблюдател, който коментира само своите вътрешни проблеми. Призовавам българските политици да проведат истински качествен дебат по европейския дневен ред. Българските граждани го заслужават!


Ние можем да допринесем за развитието на ЕС, когато внесем в него своите идеи, своята визия за развитието на съюза. Истинските български патриоти са ни завещали тази цел – да намерим своето място в обединена Европа. Българската нация е една от най-проевропейските и това задължава политиците в предстоящата кампания да имат реалистични послания с ясни аргументи, за да предложат на гражданите възможност за информиран избор. Компроматната война, безкрайните скандали, очернянето на опонента, всичко това не е избор, а цели единствено и само отдръпване на хората от политиката и от гласуването!


Българските граждани имат право да чуят ясно позицията на всеки от кандидатите. Има много конкретни теми в европейския дневен ред. Те дават възможност на всеки участник – партия или независим кандидат, да очертаят позициите и различията си –  за или против членство в Еврозоната и Банковия съюз, за или против задълбочаване на политическата интеграция, за или против създаването на енергиен съюз, как да се балансират принципите на свободния пазар и на солидарността. Става все по-ясно, че има опасност Европейският съюз да се раздели на център и периферия, на държави в Еврозоната и държави извън зоната на общата валута. За повече или за по-малко интеграция, за разширяване или капсулиране на съюза, за повече или по-малко Европа – това са генерални въпроси и по тях в България не може да се мълчи.


Историята може да се промени на Европа преди и след Крим. Има сериозна опасност светът да бъде върнат трайно към политики от 19 век, на Велики сили и периферия между тях. Това са теми, които определят нашето бъдеще - дали ще бъдем в "периферията" на ЕС или в "сърцето" на евроинтеграционните процеси, дали Балканите като наш общ дом ще продължат своят курс към мирно и демократично развитие или и те ще бъдат трайно дестабилизирани. България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната отново от Русия политика на Велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията. 


От всички нас зависи чрез решенията, които предлагаме на големите въпроси за европейското бъдеще, да бъдем двигател на позитивната промяна за по-силен и интегриран Европейски съюз, което е и единственият шанс на всяка една от държавите членки да бъде фактор на глобалната сцена. Силата на обединена Европа е, че и малките, и големите, имат своето място, имат своя глас. България е пълноправен член на Европейския съюз и дълг на българските политици е чрез поведението си, чрез активността и градивността си да преодолеят противопоставянето на "стари и нови държави членки", на "богати и бедни икономики", на "малки и големи нации". Това няма да стане чрез пасивност, песимизъм и ниско самочувствие, нито чрез очакване за снизхождение и помощ от по-големия и по-богатия. България може и е длъжна да добави стойност към Европейския съюз, още повече в решителен момент, а не да седи безмълвно в ъгъла или да играе ролята на нечий "Троянски кон".


Партиите са в дълг към избирателите си, не само защото липсва ясното определяне на позиции по големите въпроси на нашето членство. Дори там, където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне. Политиците са в дълг на активните граждани и защото в предизборните дебати липсват позитивни програми, конкретни решения как може да стигнем до желаните цели. Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал. Не бива да допускаме всички поотделно и заедно да се провалим при осъществяването на възможностите, които членството в Европейския съюз ни дава.


Няма как в предизборната кампания да се избегнат въпросите за икономическата криза и безработицата, но и тук търсенето на временни решения на национално ниво е просто затваряне на очите пред големите проблеми. Важно е всяка партия ясно да представи позицията си относно възможни общи мерки в Европейския съюз за намаляване на безработицата, на първо място чрез гаранции за младежка заетост, чрез премахването на пречките пред образование и работата в чужбина, чрез подобряване на бизнес средата и насърчаване на предприемчивостта и малките и средни предприятия, а не на олигархията. Европейската комисия определи въвеждането на дуалната система в професионалното образование като основен механизъм за бърз преход от училище към първо работно място. Затова трябва да чуем ясен политически ангажимент от кандидатите за разпространението й в Европа и за въвеждането й в България в най-кратки срокове.


Благодарение на членството на България в Европейския съюз, както и на постигнатия пълен консенсус тук, в Президентството, през февруари 2014 г., България има своя водещ стратегически документ и план за дългосрочно развитие, а именно Националната програма за развитие "България 2020". Без европейската солидарност и Договора за партньорство с Европейската комисия "България 2020" няма да се случи. Тук отново е необходим дебат, като кандидатите и партиите трябва ясно да се позиционират. Днес отново сме в предизборна ситуация и отново много ще се обещава. Призовавам към реализъм и честност. Нека обещаем само това, което можем да изпълним.


Преди да ни залее потокът на партийни послания трябва всички заедно да оценим очакванията на българските избиратели, да сме наясно как хората гледат на предстоящите избори за Европейски парламент. Европейският парламент взима важни решения, които касаят ежедневния ни живот. България може да зададе дневния ред на следващия Европейски парламент. Зависи от политическите партии и техните кандидати. Над милион българи живеят и работят в държави членки на Европейския съюз. От 2014 г. за българите отпаднаха всички ограничения за работа и пребиваване, като можем да се възползваме в пълна степен от общия европейски пазар. Всеки български гражданин вече усеща ползата от нашето европейско членство. Нека си дадем сметка каква част от нашето ежедневие, от средата, която ни заобикаля, се променя към добро именно благодарение на ЕС. Сигурен съм, че оттук нататък позитивите ще се умножават, а полезният ефект ще бъде все по-видим. Нека с мисъл за националните интереси и с отговорност пред държавността да бъдем на нивото на тези очаквания.


Избирателната активност е в пряка зависимост от това какво предлагат политиците като теми, като позиции, но и като поведение. Стремежът да се отблъсне масовият избирател, за да се контролират твърди ядра, не води до нищо добро. Подобен "успех" е измамен. Нека личните нападки и неприязън, нека острото политическо противопоставяне да отстъпят пред национално отговорните послания. Призовавам участниците в предизборната кампания за толерантен и градивен дебат. 


Апелирах многократно инициираният от мен национален референдум по изборни права на гражданите да се проведе заедно с предстоящите европейски избори. Така със сигурност щяхме да съчетаем ползите от пряката и представителната демокрация и да повишим чувствително избирателната активност. Над 570 хиляди подписа бяха събрани от граждански инициативен комитет само за няколко седмици. За съжаление, управляващите се правят, че тези граждани и този референдум не съществуват.   


Вярвам, че България може да бъде модерна и просперираща само в един силен и интегриран Европейски съюз. Предстоят ни избори за бъдещето на Европа, за нашето бъдеще. Става въпрос за мястото на България в нашият общ дом – защото Европа, това сме ние.


С качествен дебат и силно участие на гражданите ще дадем пример, че се съобразяваме с желанието и с гласа на народа. Да го направим за собствената си демокрация. Да го направим за Европа!


Благодаря за вниманието! Пожелавам ви приятен ден!

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 433 Гневно

  Доста низко е да признаеш, че си "нечий Троянски кон". Ние сме това, което ние смятаме че сме, не какво смята някой си. Аз не се считам за ничий кон! Президенте, засрами се!!!

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Сега Волен пак ще му се разсърди?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на bad_religioner
  bad_religioner
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дали ще бъдем в "периферията" на ЕС или в "сърцето" на евроинтеграционните процеси? С извинение, но като цяло... и преди, и сега / сме на някого в сфинктера! С тарикатлък на дребно и спасяване поединично - толкова... Благодарим за пожелания приятен ден!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 644 Весело

  Сигурен съм,че не разбира смисъла на думата троямски кон.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain":

  не той е троянския кон, не случайно толкова го лаят комунягите

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Едните - „Троянски кон“, други - „Умрял кон“, трети - сакато магаре, четвърти - смърдяща кобила, пети - дебело и тъпо муле ... те такива се юрнаха да доказват значимостта на Родината и да добавят стойност на Европа.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Не съм съгласен с марк Твен. Самия факт че Атака започват кампанията си в Москва е красноречив. Не става въпрос за БСПДПС или Първанката, а за Сидеров!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Казвам ти сине,сещай се снахо!

 12. 12 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Може да.Ако се изправи и излезне от стойката г която е заела.И народа се отърси от робското си мислене.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 13. 13 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Отличен Президент,достоен и честен!

 14. 14 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Жалко, че нямаме повече политици като президента.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 15. 15 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Над 570 хиляди подписа бяха събрани от граждански инициативен комитет само за няколко седмици.
  ---
  И тези хвалби в контекста на сканадала с търговията с ЕГН-та?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 16. 16 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Все едно съм на пленума на БКП - безброй празнословни изречения за българо-европейската дружба и пожелания за много здраве и всичко най-хубаво. Пожеланията - прекрасни, реалната обстановка - мизерия и глад.

 17. 17 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Празни приказки само, нужни са действия, нужно е да се върне доверието на хората в президентската и в останалите институции, народът трябва да има стимул да излезе на 25-ти май и да гласува, президентът е този, който трябва да мотивира хората да глаасуват , а не да стои безучастно и само да констатира слабия вот.

 18. 18 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Добре, че е Президента да спира мераците на петата колона...иначе досега да сме станали членове на Евразийския съюз на Путин...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 19. 19 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За да не сме ничий троянски кон и да не сме безгласна буква трябва да се научим да си отстояваме интересите.И не само пред Русия,но и пред останалите страни от ЕС.Затова продължавам да не разбирам,как това изказване на президента се връзва в тайната среща в Австрия с ЕВН? ЕРП-тата може и да са главните виновници за състоянието на енергетиката ни,но това не означава,че трябва да си правят каквото си искат и да лобират по толкова очебиен начин.

 20. 20 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "България може да добави стойност към ЕС"
  Ами Президента вчера добави ... Лукойл.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2510 Весело

  Дрън-дрън, бръм-бръм, дзън-дзън!

  Ако изтръскате кухите клишета - от всичкото ще останат само точките и запетайките ...

 23. 23 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 416 Весело

  Плевнелиев е както винаги право в десетката. За предателите ще има съд. Рано или късно. Нека това е тяхната последна мисъл всяка вечер преди да заспят На форумните наемни тролове също.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 24. 24 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Плевнелиев е единственият ни адекватен високопоставен политик в момента.

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Подкрепям президента.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain":
  Ти съмняваш ли се, че БСП, ДПС и Атака работят за руските интереси?!
  Какво може да каже президентът, освен да го констатира и изобличи. А ти, след като и това не виждаш, значи искаш България от троянски кон на Русия, да се превърне в руска губерния.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#6] от "бАрни":

  Ти разбираш смисъла на "троянски кон" като работа срещу руските интереси, така ли?

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Заради такива като Плевнелиев И ГЕРБ и БСП и ДПС ми вдигат сметката за тока! Стойност към ЕС? от най-беданта и изостанала държава в ЕС? 3 -пъти по-бедна от Гърция даже? Да, ти добавяш стойност към борбата с климатичните промение на ЕС! По АНТИПАЗАРЕН начин! И всички потребители в България плащаме за това! И добавяме стойност в едни офшорни сметки също!
  през последните 25 години политиците работя открито ПРОТИВ интересите на хората, потребителите и обществото! И единствено в интерс на монополи, картели и олигарси! Пелвнелиев-типичен пост-комунистически политик! С типичния за такъв политик произход! И най-важното с типичното за такъв политик ДЕЛА! Той мисли "за бежанците" и проси за тях! Но че повечето българи живеят по-зле от бежанци в собствената си държавица, за това той е СЛЯП!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Ама и във форума има бая наглеци. Вместо да се засрамят поне малко от това че президентът им казва истината в очите наглеят и му търсят кусури. Нагла московска пасмина, погребала националния интерес и продала се на руските си господари. Вендузи смучещи малкото народно богатство обричайки собствения си народ на безперспективността на азиатската простотия!

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 31. 31 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво, браво и пак БРАВО на Плевнелиев, който май единствен от сегашните властимащи иска да види една нормална и европейска България.

 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Чудя се как Дневник позна какво ще каже.В материала от сутринта бяха нахвърляни основните послания от това изказване на президента.Да не би още вчера да го е раздал на медиите/медията/?

 33. 33 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Весело

  До коментар [#16] от "Отнесен":

  Значи по-доблре направо да отидем на конкрес на БСП?!

 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Боже, Боже!

  От кога и.д. Президент на Г"Е"РБ взе да разбира и от европейска политика!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  За да не сме торянски пешки в ЕС, да не купуваме руски газ! Заради него топлофикациите рекетират и онези, които са си свалили радиаторите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9266 Неутрално

  Вярвам на президента и го подкрепям .

 37. 37 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "Mark Twain":

  Какво друго да каже този субект? Очевидно друго не знае - навсякъде му се виждат руснаци, пардон - коне!

  effi
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  С политици като президента, много няма как да добави към ЕС.... ами да не вземе да отнеме от България..... там е проблема....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на geri.miteva
  geri.miteva
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И този път е с листчето.

 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Като цяло посланието звучи оптимистично и смислено, но "троянския кон" и позоваването на Русия като възродителка на политиката на Великите сили е излишно конфронтационно и прекалено .....злободневно.

 41. 41 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#33:"авторът"]Значи по-доблре направо да отидем на конкрес на БСП?![/quote]
  Няма разлика.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Гневно

  До коментар [#34] от "socialen":

  Политиката на руските интереси "европейска" ли я наричаш!?!

 44. 44 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#41] от "Отнесен":

  Има разлика и ти я знаеш: това е разликата между евро и рубли.

 45. 45 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Напред руски агентивъв форума! Съсредоточете силите си срещу единствената преграда срещу руските интереси в България - президента!

 46. 46 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално


  Според мен по-добре би било позицията на г-н Плевнелиев да бъде малко по-въздържана и доста повече балансирана. Моментът е исторически важен и днешната ни позиция ще има различни прочити в следващите години. Можем да сме съюзници, без да сме резоньори. Най-важното е да отчитаме дългосрочните интереси на родината си. Народът е казал "Не бъди никога по-голям католик от папата!"

 47. 47 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#43:"авторът"]Политиката на руските интереси "европейска" ли я наричаш!?![/quote]
  А ти да не би да наричаш политиката на ЕС пробългарска? Ще станеш за смях дори само ако намекнеш за това.

 48. 48 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#26] от "авторът":

  Да ти имам логиката...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 49. 49 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#44:"авторът"]Има разлика и ти я знаеш: това е разликата между евро и рубли.[/quote]
  Еврото е валута на Западна Европа (с малки изключения). И ни касае съвсем малко, защото сме бедни като църковни мишки.

 50. 50 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#45:"авторът"]Съсредоточете силите си срещу единствената преграда срещу руските интереси в България - президента! [/quote]
  Дали ме лъже паметта, но вчера президентът не се ли срещна с Вагит Алекперов и не го ли похвали?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 51. 51 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В коментар 46 се опитах да обясня на модератора разбирането си за политика-марионетка. Все пак се налага понякога"да нивелираме плурализма с консенсус".

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4347 Неутрално

  Добре ама кой да чуе?!

  klimentm
 53. 53 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#35:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]За да не сме торянски пешки в ЕС, да не купуваме руски газ! [/quote]
  И да не допускаме никакви инвестиции в инсталаци за 1,5 милиарда за дълбочинно извличане на петрола в Нефтохим. Вън!

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 54. 54 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#47] от "Отнесен":
  Мислиш с термините на класовата борба за европейската политика: "про-", "анти-", "горе", "долу".
  Препоръчвам ти треайно заселване на изток от Украйна.

 55. 55 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#48] от "Mark Twain":

  Да ти имам рублите.

 56. 56 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#49] от "Отнесен":

  Касае ни много, защото 2 лв. винаги са 1 евро. А за бедността ни питай в Москва.

 57. 57 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#51] от "naiden_pravdev":

  Поздравления: - Умерен комунист!

 58. 58 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 583 Весело

  -Янките имат ли магарета,щото президентчето,като тяхно такова, се изживява!

 59. 59 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#54:"авторът"]Препоръчвам ти треайно заселване на изток от Украйна.[/quote]

  [quote#54:"авторът"]Мислиш с термините на класовата борба за европейската политика[/quote]
  Не се разпознаваш себе си в собствените си определения ли?

 60. 60 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#58] от "spoko":

  Янките са нашите съюзници от НАТО. Ти да не работиш за Варшавския договор?

 61. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "Отнесен":

  Той е пропит с "ценности".

  Демек, промили са му мозъка.


  До коментар [#43] от "авторът":

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 62. 62 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "emil":

  "Защо не съм и аз поет, поет като Пишурката, ех че ода бих написал, на баба си на хурката!". Емчо, пак го удари на поезия и млеконадой - вендузи, смучене - азиатски простотии! Светът е шарен, батьовото, от щат-градината го виждам. А твоят далтонизъм е късно придобит, нещо като разновидност на сенилност.

  effi
 63. 63 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#56:"авторът"]Касае ни много, защото 2 лв. винаги са 1 евро. А за бедността ни питай в Москва. [/quote]
  Какво общо има Москва с нашата бедност ивъобще с бедността на Балканите? Регионалната политика на ЕС е изцяло виновна.

 64. 64 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#45] от "авторът":

  Съжалявам, че отговорът ми не е съвсем по темата, но не ти препоръчвам с тия тъпотии да се мотаеш из форума. Президентът е политически, нравствено и икономически свързан с онова, което вече престанаха да наричат ДЕМОкрация, защото е ПЛУТОкрация. За другото се досети сам (не съм сигурен, че разполагаш с интелектуален ресурс за това).

  effi
 65. 65 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#23] от "Gavril":
  К стенке и...... бум, бум, бум. Народен съд или газови камери. Избери си. Хахаха. Демократииии......

 66. 66 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2733 Весело

  Президента е почти е прав !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 67. 67 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Президентът е единственият политик, който не се подмазва на никого и казва това, което всички знаем.

  подпис
 68. 68 Профил на hristovata78
  hristovata78
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Премерено изказване, което не казва нищо

 69. 69 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 677 Неутрално

  В сегашното си състояние е с тези политически индивиди, България нищо не може да добави, камо ли стойност. Смешно е това което твърди президента. Явно живее на друга планета!

 70. 70 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално
 71. 71 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#45] от "авторът":Да,като Оня Дебил с коментар 42,май пяна му е излязла по устата от злоба...

  Дневник-токсичният сайт
 72. 72 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#63] от "Отнесен":
  Средната заплата в България през 1989 г.: 30 долара
  Средната заплата в България днес (в ЕС) : 600 долара.
  Прави сметка колко богати сме били (дори да сложиш инфлацията), когато Москва официално командваше България.
  Е, какво влияние би имала Русия в България, ако допусне да се откъснем от зависимостта си и започнем да вдигаме доходите си. Същата политика се прилага и самия руски народ, затова 20 млн. руснаци напуснаха Русия за 25 години.

 73. 73 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#64] от "иван":
  До коментар [#63] от "Отнесен":

  "авторът" не е в състояние да мисли самостоятелно!

  На него са му казали, че това е било "Демокрация", пропита с някакви "ценности" (неоконсервативни и неолиберални)!

  Тази "Демокрация" пропи, като се започне от САЩ преди 35 години, целия Свят и произвежда навсякъде само Олигархия!

  Това е Лъжедемокрация -

  Ходиш да избираш, но получаваш Плутокрация и Олигархия всеки път, барабар с медиална мозъчна промивка, както виждаме при "авторът"!

  До коментар [#45] от "авторът":

  Нали съм прав?!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 74. 74 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#68] от "hristovata78":
  До коментар [#67] от "Иван К":
  Едно е да знаем нещо, друго е президентът да каже, че управляващите използват държавата ни като троянски кон в ЕС. Някои неща стават по-важни в зависимост от това кой ги казва.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Това е най-почтеният и читав президент,който сме имали!Мразя руснаците и -по-крути мерки за блядовете!!!

  4itatel
 77. 77 Профил на hristovata78
  hristovata78
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#76] от "4itatel":

  по-леко с четките, де, много пък силно любиш и мразиш

 78. 78 Профил на kaiser_soze
  kaiser_soze
  Рейтинг: 374 Гневно

  С толкова много руски агенти и членове на петата колона на Путлер, все повече заприличваме на "Троянски кон"

  Петата Колона на Русия: http://petatakolona.com
 79. 79 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#72:"авторът"]Средната заплата в България през 1989 г.: 30 долара [/quote]
  По курса на черния пазар навярно. И да, погледни средната заплата в Италия по онова време, защото ни трябва обективно сравнение, а не алабалистика.

  [quote#72:"авторът"]Средната заплата в България днес (в ЕС) : 600 долара. [/quote]

  Мда, от 100 човека, един ако взима 50000, а 99 човека по 100, ето ти средна заплата 600 долара. Тоест, статистика по европейски - средния европеец яде свинско със зеле - в Европа свинското, в България зелето.

  [quote#72:"авторът"]Е, какво влияние би имала Русия в България, ако допусне да се откъснем от зависимостта си и започнем да вдигаме доходите си.[/quote]
  На мен не ми е ясно как въобще е било възможно Русия да попречи на ръста на доходите в България. Това не е възможно, а още повече, ЕС щеше да знае, че чужда сила пипа в евросъюза и щеше много отдавна да пресече това и сега да сме богати. Но Брюксел нито веднъж не е казал такова нещо, напротив, непрестанно говори, че плана "Европа на две скорости" е виновен.

 80. 80 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#79] от "Отнесен":

  Понеже виждам, че те вълнува социалното равенство, виж как тази комунистическа ценност е постигната в Русия: сравни доходите на руските олигарси със заплатата на един обикновен руснак. Надявам се да ти просветне нещо за природата на богатството при комунизма. То е резултат от монополизирането на нейните ресурси от върхушката. То не е резултат от спечелване на икономическото съревнование. Затова бедността на населението е предпоставка за богатството на олигарсите.

 81. 81 Профил на frenska_kifla
  frenska_kifla
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Много ми е интересно , колко от загрижените българи ще си направят труда да отидат до избирателните секции ?Всеки много разбира от политика , всеки е наясно какво трябва да се направи и как да се направи и после като се направи разбор се оказва , че много малка част от населението е гласувала . За това ни управляват турци и негодници , защото ние даваме право на циганите и на старците да определят бъдещето ни !!!!

 82. 82 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#80:"авторът"]Надявам се да ти просветне нещо за природата на богатството при комунизма. То е резултат от монополизирането на нейните ресурси от върхушката. То не е резултат от спечелване на икономическото съревнование.[/quote]
  А ние, които се съревноваваме честно в ЕС, колко български международни корпорации - гиганти имаме? Всичките имат транснационални гиганти, ние защо нямаме?

 83. 83 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#80:"авторът"]Понеже виждам, че те вълнува социалното равенство, виж как тази комунистическа ценност е постигната в Русия:[/quote]
  И не ме интересуваше в Русия - да кажем, че там е ясна работата. Интересуваше ме защо в ЕС е така?

 84. 84 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 615 Неутрално
  Господин Президент, Гордея се с Вас !!!  Да, българите сме велик народ !!!
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на hristovata78
  hristovata78
  Рейтинг: 217 Неутрално
 87. 87 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Респект, г-н Президент!
  Такава е и позицията на нормалните българи.

  До позитанските червеи: влизайте обратно в дупките, България е Европа, и никога няма сране путински протекторат. Времето ще продължи да ви отмива от тези земи и от вас ще остане само неприятен спомен и урок за младите какво е цървул-майцепродажник.

  Колкото повече, толкова повече!
 88. 88 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#74] от "авторът":

  Какъв троянски кон??? За това се изисква интелигентност, познания, а какато знаем нито политиците, нито народа са на това ниво. Става дума за едно мършаво балканско магаре, управлявано от бай Ганьо!

 89. 89 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#13] от "mavricii.plovdiv":
  "Отличен Президент,достоен и честен! "

  -Уау!
  Я се позапознай с биографията му!!!
  Всяка изява-нов срам!

 90. 90 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#89] от "dedo pepo":

  Дай първо с твоята биография да се запозная,после ми давай съвети Дедо Пепо!

 91. 91 Профил на dum_dum
  dum_dum
  Рейтинг: 374 Весело

  """"""""Българската нация е една от най-проевропейските"""""""
  Прав е ако се касае за болшинството от форума на "Дневник".

 92. 92 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#90] от "mavricii.plovdiv":

  Честен човек съм-безинтересен за теб.

 93. 93 Профил на Да, ама не
  Да, ама не
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Смешник! Ти си троянският кон, който се среща по хотели тайно с шефове на корпорации. Къде отиде прозрачността? От разговорите на Орешарски с Милер няма стенограми. Моля либерастите да отбележат, че и от главната агнешка глава няма да получим стенограми

 94. 94 Профил на Кирил Ангелов
  Кирил Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Платените родоотстъпници искат да излезем от НАТО,за да влезем под руския ботуш! Хора,БДЕТЕ!

  К.А
 95. 95 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  Благодаря за вниманието . Пожелавам ви приятен ден.
  Най- запомнящото се от словоизлиянието . А , и факта ,че сме богати - Нашият " Балкански дом " и нашия Европейски дом". И другия факт - Че Русия е възобновила темата за "изконните интереси на Великите сили ". Тъй като до сега САЩ шетаха с Ауаксите по света заради интересите на якаламурите от Такумба ..

 96. 96 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  [quote#18:"Нефертити"]Добре, че е Президента да спира мераците на петата колона...иначе досега да сме станали членове на Евразийския съюз на Путин..[/quote]
  Ами спира . Че може да се изпотъпчат по пътя натам . Колоната е много голяма и трябва регулировчик.

 97. 97 Профил на parasailor
  parasailor
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#56] от "авторът":

  А защо в Москва. Президента от там ли е? А да, та той е богат. Като комосомолски секретар е поспечелил от партията. Сега печели като е срещу партията. Така е .....парички.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За каква стойност говори ......ракиената , предизборните кебап4ета , псувните ,рушветите ......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK