Партиите на евровота: Реформаторският блок

Трима от лидерите на партиите в Реформаторския блок (от ляво на дясно) - Меглена Кунева (България на гражданите), Божидар Лукарски (СДС) и Радан Кънев (ДСБ)

© Надежда Чипева, Капитал

Трима от лидерите на партиите в Реформаторския блок (от ляво на дясно) - Меглена Кунева (България на гражданите), Божидар Лукарски (СДС) и Радан Кънев (ДСБ)"Дневник" ще публикува в следващите седмици серия от текстове на политолога Даниел Смилов за основните партии, които ще участват в евроизборите. На тях в настоящата политическа ситуация се гледа много повече като на вътрешни избори и премерване на доверието към управляващи и опозиция (кампаниите и посланията също са в този тон) и очакването към резултатите е, че ще даде отговор ще има или не предсрочен парламентарен вот. 


10 е хубаво число и май Ванга е казала, че спасението ще дойде, когато единицата и нулата се съберат върху интегралната бюлетина, когато кръгчето стане квадрат, и когато бюрекът изпече кебапче. Звездите явно са благосклонни към реформаторите, защото и Кобилкина сподели, че потентността на българските мъже спаднала драматично, което дава автоматично предимство на листа, водена от дама. Изследванията на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев показват същото, когато сложите числата им в торба, разтръскате ги и след това ги изсипете направо в екселска таблица.


Като оставим подобни поличби настрана, Реформаторският блок (РБ) влиза в евровота
с надеждата да мобилизира групи от избиратели, разочаровани и критично настроени към сегашното управление


Тези избиратели искат да се видят представени чрез партия, която е силно проевропейска, не се възползва от популистки похвати в кампанията си и за която няма съмнение, че е зависима от корпоративни интереси. На фона на останалите политически субекти РБ естествено се позиционира по този начин, което е позитив в неговата стартова позиция. 


Потенциалните негативи идват от две посоки обаче. Първо, много време беше загубено в конституирането на РБ и в изясняването на вътрешната му структура. Макар че към момента основните проблеми изглеждат решени, загубеното време трудно може да се компенсира. Още повече че кампанията съвпада с поредица от празници и неработни дни, което силно стеснява прозореца за интензивно общуване с избирателите. В този смисъл РБ трябва да разчита на изключително наситена, масирана кампания, в която основните му послания звучат не само на един глас, но често и отчетливо. Доколко такава кампания може да се организира и проведе в оставащото време е въпрос на ресурси, отношения с медиите и лидерска енергия: макар и трудни, коалицията има полезни ходове и в трите направления.


Вторият потенциален проблем идва от структурата на избирателите на РБ


видима на базата на социологическите проучвания. За блока ще гласуват основно два вида избиратели, които имат различни предпочитания за евентуален изход от едни предсрочни парламени избори. Те могат да се подредят (по степен на желаност) така:


Избирател А:


1) РБ да спечели мнозинство на избори


2) РБ да е най-голямата партия в парламента


3) РБ и ГЕРБ да имат мнозинство и да управляват на базата на коалиционно споразумение


4) Голяма коалиция с участие на РБ (пак със споразумение)


5) РБ е опозиция при всеки друг вариант.


Избирател Б:


1) РБ да спечели мнозинство


2) РБ да е най-голямата партия


3) Временна голяма коалиция или нещо като служебно правителство с подкрепа на РБ


4) РБ да е опозиция при всеки друг вариант.


И А и Б са за оставка на сегашното правителство и предсрочни избори, но те виждат бъдещия парламент по различен начин. За избирател Б изборите са необходими, макар че е вероятно те да приключат с резултат, не по-добър от сегашния: за него и ГЕРБ, и БСП са проекция на един и същ управленски модел.


Доколко разминаването във възгледите на А и Б е реален политически проблем? Едните избиратели биха предпочели да опитат вариант на коалиционно управление с ГЕРБ при определени условия, докато другите предпочитат да се премине директно към голяма коалиция/временно управление (с подкрепата на ГЕРБ, БСП, ДПС и др.) или пък опозиция (чисто като бройка А са може би по-многобройни, но това в случая е без особено значение).


Ако си представим реални следизборни ситуации


(разглеждаме хипотези за предсрочни парламентарни избори според очакванията, на които разделихме избирателите) обаче, различията между А и Б се стопяват почти напълно. Ето най-вероятните варианти към момента:


Вариант 1: РБ и ГЕРБ (като по-голяма партия) имат мнозинство и могат да сформират правителство. Тогава изглежда неоправдано РБ да иска направо голяма коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС за временно правителство. Защо да се дава бонус на загубили изборите партии (БСП и ДПС), които са се дискредитирали достатъчно с настоящото управление? Реалният избор за РБ би бил или да се съгласи на участие в коалиция с ГЕРБ, или да премине в опозиция. Тогава обаче защо да не се проучат възможностите за едно съвместно управление, като се обсъдят детайлни споразумения и пр.? И А, и Б допускат, че до коалиция може и да не се стигне при принципни различия – трябва да се види има ли ги и какви са. Да се отрича a priori възможността за разговори е арогантно, а и политически наивно и необосновано. Как ще завършат тези разговори е отделен въпрос.


Вариант 2: ГЕРБ и РБ нямат достатъчно гласове за мнозинство. Тогава е ясно, че отново между А и Б няма особени различия – предпочитаните варианти са или голяма коалиция/временно управление, или опозиция.


Разликите между А и Б може би са важни за предизборната кампания. А биха искали да видят БСП и ДПС изведени като основен опонент (докато ГЕРБ е конкурент). За Б всички останали партии са опоненти и са еднакви. И тук ми се струва, че разликите са минимални и се стопяват в реална ситуация. 


РБ е опозиционна партия и системно налага този профил


В този смисъл основните му опоненти са управляващите – всичко друго би било подвеждане и объркване на избирателя. Разбира се, РБ може и трябва да има своите критики към ГЕРБ, но да ги третира като основен опонент наравно с управляващите би било по-скоро недоразумение в сегашната ситуация. 


Като цяло избирател А цели промяна на политическото статукво чрез смяна на управлението. Избирател Б цели по-цялостна ревизия на партийната система. Тези две цели не си противоречат една на друга в политическата ни реалност. Смяна на управлението е необходимо за по-дълбока партийна промяна. Да, тя може да не е достатъчна, но без нея така или иначе не може да се мине. Едва ли някой мисли, че след смяна на сегашното управление всички проблеми веднага ще се решат, но това не значи, че статуквото трябва да се крепи. И А, и Б със сигурност биха подкрепили една такава позиция.


В този смисъл


потенциалното принципно разминаване вътре в електората на РБ


е по-скоро псевдопроблем. Той е доста успешно използван от опонентите на РБ обаче, които системно го представят като раздиран от някакви дълбоки вътрешни противоречия по отношение на позиционирането си спрямо ГЕРБ. Тази ПР стратегия на управляващите е разбираема: по този начин те се опитват да предотвратят дори в зародиш възможностите за общ фронт срещу тях. Един такъв общ фронт е нещото, което наистина ги притеснява в момента, защото е ясно, че БСП–ДПС не е печеливш формат и няма да може да има мнозинство в един нов парламент.


В такава ситуация, ако РБ сам се затвори в ъгъла на политическото пространство като опозиция на всички (и съответно на никой конкретно), рискува да стане доста удобна опозиция.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  На косъм !

  Ако има залози при букитата - 55 / 45 , че ще влязат (и да палят всеки ден свещичка Ал.Ал. окончателно да отпадне от надпреварата окончателно , че косъма...) !!!

 2. 2 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Много зле прикрит песимизъм ухае от тази "статия"... Най-удобната опозиция в света(настоящата) да спекулира с реформаторите като евентуална "удобна опозиция" - това е върхът на арогантността и цинизма на статукваджиите в герб...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 3. 3 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Задачите пред РБ са>
  1. Трябва да бъде свалено правителството на Орешарски на всяка цена и веднага.
  2. Да не се допусне ГЕРБ да управлява с ДПС или БСП.
  3. Да се управлява с ГЕРБ само със ясен писмен договор между тях, ако ще и нотариално заверен, за да няма възможност Борисов да хитрува.

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Дай Боже да успеят! Ще внесат поне малко нормалност, в ненормалната ни политическа сцена........

 5. 5 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#2:"Велислав"] зле прикрит песимизъм [/quote]

  Да се чете - боковизъм... До сега не съм виждал статия от този автор, която да не е изпълнена с фалш и лицемерие...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  В такава една ситуация, ако РБ сам се затвори в ъгъла на политическото пространство като опозиция на всички (и съответно на никой конкретно), рискува да стане доста удобна опозиция.

  Колко много приказки за да се каже нещо очевидно. А тези, които ревтунят срещу ГЕРБ директно обслужвват (волно или неволно) БСП/ДПС.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#3:"bawarec"]да няма възможност Борисов да хитрува[/quote]

  Подценяваш го......Ако се стигне до там, РБ може да подкрепи правителство на Герб БЕЗ премиер Борисов и при изпълнението на строго разчетена програма!!!! При най малкото клинчене, подкрепата да се прекрати мигновено!!!!!

 8. 8 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Уважаеми съфорумници,
  Моля който знае как да гласувам за РБ без гласът ми да отде за г-жа Пръмова а за кандидата на ДСБ да каже.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  До коментар [#8] от "biss Mark":

  Ти до сега щом не си разбрал, няма да разбереш и сега.....

 10. 10 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  аз не мога да разбера какви толкова идеи и не знам си какво носи тоя блок. какво му е различното от всяка друга малка партия със съмнителни спонсори дето иска да се закачи за голяма партия и да я изнудва, както БСП и ДПС

 11. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Весело

  Бля,бля! Основният проблем на РБ е кандидатът № 1 в евролистата им и колаборацията с ДБГ. Всичко останало е от лукавого!
  В най-неизгодна позиция е ДСБ, защото дори РБ да спечели едно място (това на Пръмова), костоварите ще се третират като ракета - носител за избирането на снахата на Политбюро за евродепутат. На тях оставям да преценят, как това ще се отрази на имиджа им и как те ще отговорят на въпроса, това ли е била целта им и причината за участие в евроизборите.
  С други думи, ДСБ е предизвестената губеща партия,независимо от резултатите.

 12. 12 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#7] от "dobrich":

  Забележи само, как всеки псевдо-демократ и боковист говори "какви са задачите пред РБ", а нито един - за реформите. Нищо ново не са научили, и нищо старо не са забравили... партията на статуквото.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Моето мнение не може да бъде формирано от Кънчокольорайчевасланов,така съм ги изписал защото са от един червен дол дренки.Дано този път ние които ще гласуваме за РБ бъдем поне 500 000.Успех и в предизборната кампания и в деня на изборите на РБ.

 14. 14 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Любопитно

  [quote#9:"dobrich"]Ти до сега щом не си разбрал, няма да разбереш и сега.....[/quote]

  Много ли ви е смешно.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Гневно

  [quote#12:"Велислав"]нито един - за реформите[/quote]

  1 000 пъти съм питал герберската агитка на форума - добре, искате властта, нормално, но какво ще направите държавата да тръгне напред?! Глас в пустиня.....Отговарят ми колко Боко и Цоко били велики!?

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  Ако се гледа течащото в момента електронно гласуване в DIR.BG ГЕРБ и РБ би трябвало да имат самостоятелно мнозинство, а ДПС и "DUREX" духат супата - но да не забравяме все пак , че баба Айше и дядо Мюмюн нямат нет !!!

 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#14:"biss Mark"] смешно[/quote]

  Ами смешно е.....

 18. 18 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  сещам се и че и за ДСБ преди последните избори имаше тонове хвалби и пушилка, всички гласове от ГЕРБ щяха да взимат и взеха 2%, а БСП и ДПС са на власт

 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Мисля че, "широка" коалиция, с твърдо ограничени пълномощия, ясни правила за действие, в ограничени срокове. На правителство избрано не по квоти, а на принципа на програма за извеждане на страната от сегашното и положение, с видим хоризонт на мерките и стъпките и търсене на пряка отговорност при неизпълнение, е пътя!

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  КОй даде евро-курбан 1-4 блок на Козлодуй?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#8] от "biss Mark":

  В кръгчетата отбелязваш кандидатурата на Корман !

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  [quote#7:"dobrich"]Ако се стигне до там, РБ може да подкрепи правителство на Герб БЕЗ премиер Борисов и при изпълнението на строго разчетена програма!!!![/quote]
  Ако се стигне до там, бих подкрепил едно правителство начело с Томислав Дончев, но никога с Борисов или Цветанов….
  Иначе казано, да не бъде милиционер-политик, а да бъде менажер-политик.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  На 25-ти май са изборите за ЕВРОПАРЛАМЕНТ, а не за НС!
  В този смисъл статията е леко преждевременна. Всичките тези раздъждения, без да коментирам правилни ли са или не, нямат място в настоящата кампания. На тези избори най-важното е да гласуваме така, че еврофобските и пропутлеровски формации да нямат евродепутати!
  Гласувайте ЗА България в Европа, а не в Евразия!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 24. 24 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrich":

  Именно.

  До коментар [#14] от "biss Mark":

  С преференция. На тези избори е възможно.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 25. 25 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Разстроено

  [quote#17:"dobrich"]Ами смешно е.....[/quote]

  Ами дано и в ДСБ не мислят като вас щото съвсем ще се затрият. А Пръмова ще се фръцка още 5г с 19к заплата. Щото явно това и е на нея голямата цел.
  Както и да е аз помоля ДСБ във фейсбук. Приятна почивка.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 26. 26 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#18:"jackdaniels"]БСП и ДПС са на власт[/quote]

  След управлението на Герб, Бсп увеличиха повече от два пъти дупетатите си. Никога по времето на прехода не се е случвало до сега...

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  До коментар [#25] от "biss Mark":

  Ти недей да рИвеш на чужд гроб, гледай си ги там вашите поддържници на статуквото....

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Все пак предпочитам и пожелавам едно много силно представяне на Реформаторския блок.
  Те са единствената надежда да станем нормална държава, като не залитаме нито на изток, нито на запад. Като се работи единствено с мисъл за успеха и бъдещето на България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Текстът доказва,че образованието допълва интелигентността,но не я замества!

 30. 30 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#10:"Дон Кихот"]Бля,бля! Основният проблем на РБ е кандидатът № 1 в евролистата им и колаборацията с ДБГ.[/quote]

  Бля бля - ми да бяха я изгорили...щом като един човек е основния проблем - да им имам проблемите...
  Ако не беше тя , щяха да намерят някои друг...
  иначе други проблеми които ги държат около бариерата от години сигурно няма...и сега какво - нямало да гласуват за РБ , щели да гласуват ако не била тя...глупости ...

 31. 31 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  [quote#8:"biss Mark"]как да гласувам за РБ без гласът ми да отде за г-жа Пръмова [/quote]

  Тя ще отиде в ЕП.
  Реформаторският блок тук трябва да започне да работи като силна опозиция. Това правителство трябва да бъде свалено.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 32. 32 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Весело

  Човек като чете този анализ, може да остане с усещането, че другия месец ще се явяваме на парламентарни избори. Бива, бива, ама чак пък поне веднъж да не споменеш за Европейския парламент, вече е малко прекалено. Оказвам да приема, че евроизборите са само някаква си прелюдия и упражнение за евентуалните предсрочни парламентарни. И да се правят такива внушения от професионален политолог ми се вижда не само нелепо, а и крайно вредно.

 33. 33 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  [quote#26:"dobrich"]След управлението на Герб, Бсп увеличиха повече от два пъти дупетатите си.[/quote]

  Като се съешиха с ДПС.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 34. 34 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "biss Mark":
  Ако не искаш да гласуваш за Пръмова, гласуваш с преференция.
  Ето тук самата другарката Мая обяснява как става.

  http://m.btvnews.bg/article/bulgaria/otkrit-urok-po-glasuvane-s-maya-manolova.html

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 35. 35 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#26] от "dobrich":

  ами не може да се отрече, пропагандната ви машина работи по-добре от очакваното. толкова години сте промивали мозъците на всички и доста хора още са под влияние на червената болест

 36. 36 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#30:"lynyrdS"]Ако не беше тя , щяха да намерят някои друг[/quote]

  Кунева е опорна точка на герберските пропагандисти, ако не беше тя, щеше да бъде друг, точно...

 37. 37 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  Моля, вижте сами интервютата на

  Меглена Кунева-Пръмова
  http://play.novatv.bg/programi/dikoff/385657?autostart=true

  и

  Надежда Нейнски
  http://play.novatv.bg/programi/dikoff/385659?autostart=true

  за да видите разликата между една червена снаха и един доказал се български политик.

 38. 38 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  [quote#31:"AModoMio"]Тя ще отиде в ЕП.
  Реформаторският блок тук трябва да започне да работи като силна опозиция. Това правителство трябва да бъде свалено.[/quote]

  А-ха. Значи пак нещо е нагласено. Пък аз си мислех че нещо зависи от гласовете на хората.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 39. 39 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  До коментар [#35] от "jackdaniels":

  Мъка, мъкаааа.......герберска мъка.....

 40. 40 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  [quote#20:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]КОй даде евро-курбан 1-4 блок на Козлодуй?[/quote]

  А кой ни зароби с Белене? За Козлодуй се дадоха някакви пари, а за Белене ще плащаме затова дето някои си напълниха банковите сметки, но за наша сметка.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Придворният възхвалител на СДС-то, пардон, на Реф. Блока Даниел Смилов от неолибералния, чуждоспонсориран Център за Либерални Стратегии (и Мозъчни Промивки в полза на Олигархията в САЩ) отново възпява неолибералите от СДС-то, пардон, Реф. Блока.

  От тях нито ЕС, нито България има положителна полза!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#25] от "biss Mark":

  На бюлетината си има поле за преференциално гласуване т.е. отбелязваш кой кандидат за ЕП от листата предпочиташ. Като харесваш ДСБ, предполагам че предпочиташ Светослав Малинов, и отбелязваш върху номера под който той е в листата. Не е трудно.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 43. 43 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lady Zeppelin":

  О, дала си линк, извинявам се за повторението...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 44. 44 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Много точно определение - удобна опозиция . Това е мечтаният модел от БСП- ДПС - с всякакви средства ГЕРБ да последва съдбата на НДСВ. Тогава удобната опозиция на РБ в парламента /до 10%/ само ще служи за утвърждаване на фасадната демокрация у нас. Моделът Путин.

 45. 45 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "Велислав":

  Линк, в който не кой да е, а самата другарка Мая обяснява преференциалното гласуване.
  Да ме извинява РБ, но не искам да гласувам за другарката Пръмова. Затова ще гласувам за Светослав Малинов.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Проблемът на РБ не е какво мислят и двамата им избиратели, а да се намерят поне още двама ... Партия / коалиция която се бори за преминаване на МИНИМАЛНИЯ праг за представителстяо е смешно да си мисли , че може нещо друго, освен да пасе патките пред Парламента (местния или европейския) РБ са носители на много негативи - затваряне на зводи и блокове на АЕЦ - засегнали са много хора и НЕ желаят да си свършат работата предлагайки реални десни алтернативи за оцеляване на оцелелите след погрома - за това са неадекватни и отхвърлени от мнозина. Нали са "красиви и умни" - нека намерят общ език с ХОРАТА

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 507 Неутрално

  .. Някой са / и бяха/ по-големи турци от ходжата и толкова много умни че почти никои не ги разбираше - това е една от причините десните да стигнат до тук...
  бяхме обидени - сега доже и няма кой да ни се сърди ...
  май по-добре бъдете малко глупаци и гласуваите за ГЕРБ като ви пречи един човек - толкова сте и десни..

 48. 48 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дон Кихот":

  Нещо си пропуснал. На много места ДСБ и ДБГ яко са се сдушили. Но хората на Кунева не знаят какъв курт-капан им готвят костовистите. Ще им изсмучат всичко, което е останало от Бареков.

 49. 49 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#28:"Храбър"]предпочитам и пожелавам едно много силно представяне на Реформаторския блок[/quote]
  ++++++
  Да! И няма защо да бистрим съмнителни коалиции "на зелено", при положение че условията за тях едва ли съществуват в природата.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 50. 50 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  [quote#42:"Велислав"]На бюлетината си има поле за преференциално гласуване т.е. отбелязваш кой кандидат за ЕП от листата предпочиташ. Като харесваш ДСБ, предполагам че предпочиташ Светослав Малинов, и отбелязваш върху номера под който той е в листата. Не е трудно. [/quote]

  Първо Благодаря.
  Второ Надявам се някой в ДСБ да чете форума и да му светне че трябва много разяснителна работа. Но както казах ще им го напиша и във фейсбук.
  Подръжниците на ДСБ са в по-голямата си част достатъчно интелигентни, но елитарното мислене е затрило много добри идеи. Трябва да се работи много с хората при това на достъпен за тях език.
  Пример е тълкуването на интервюто на Иван Костов че видите ли бил защитил Делян Пеевски. А човекът просто искаше да каже, че не е работа на политците да правят политика ориентирана към отделни личности, а ориентирана към общото благо на гражданите.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 51. 51 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#5:"Велислав"]с фалш и лицемерие... [/quote] Не виждам нищо фалшиво, нито пък лицемерно в статията. Такива са реалностите в момента и всеки, който си прави сметки без тях, просто мечтае. Мечтаенето е хубаво занимание за свободното време, когато не ти са налага да се захванеш за работа или да вземеш решение с избор между две неща, от които и двете не ти харесват особено много.

  Доброто е заразно
 52. 52 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#51:"Гласувайте! Don't get mad, get even! (dogwoman)"]не ти са налага[/quote] не ти СЕ налага, извинявам се

  Доброто е заразно
 53. 53 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Докога ще си затормозяваме главите с проблемите на СДС-то, пардон, на Реф. Блока, именно на 7-8 неолиберални партии, които по отделно взимат на избори м/у 0.2% и 3.7% от гласовете, а заедно, обединени в СДС-то, по прогнози м/у 2.3% и 3.3% от гласовете?!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 54. 54 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#48:"eyewitness"]хората на Кунева[/quote]
  не са нейни клонинги и нема лошо партиите в РБ да се координират. Точно това се очаква от тях, а обратното е унищожително и абсурдно.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 55. 55 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#8:"biss Mark"]Уважаеми съфорумници,
  Моля който знае как да гласувам за РБ без гласът ми да отде за г-жа Пръмова а за кандидата на ДСБ да каже.[/quote]

  Най-добре иди за гъби... агата от сараите и путинските петоколонници раздават безплатни кошнички за гъби... пък кат са замисля гъбешката супа е здравословна... ама ще е гореща и требе да духаме всите заедо 4 год...

  Колкото повече, толкова повече!
 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Както сте я подкарали - ще утвърдите милиционерите от ГЕРБ като единствените "десни". Май нЕкой трябва да се дне да ви напише една тънка книжка "Деснеето - детска болест на неолиберализма" и после да се ориентирате "по-близо до масите". Колкто и да ви правилни идеите - без да има някаква критична маса подкрепа отивате в небитието. Пожелавам ви БЪРЗО да се събудите от "пазарните си сънища" и да се ориентирате в българските реалности и необходимости. Задайте си въпроса в нашите условия кой би приел десни послания и му ги кажете на НЕГОВИЯ език. С вашия език не става

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Да попитаме българският професор по психология от Принстънския университет в САЩ Александър Тодоров, какъв е шансът да повярваме на тези тримата от снимката че ще направят нещо за страната, по-добро от настоящите управници.

  Too much цензура Баце.
 58. 58 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#8:"biss Mark"]Моля който знае как да гласувам за РБ без гласът ми да отде за г-жа Пръмова а за кандидата на ДСБ да каже. [/quote]
  Нали може да се даде гласът не само за листата, а за определен член от нея.

 59. 59 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#7:"dobrich"]При най малкото клинчене, подкрепата да се прекрати мигновено!!!!! [/quote]
  Това трябва да е част от договора!

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#12] от "Велислав": " всеки псевдо-демократ и боковист говори "какви са задачите пред РБ", а нито един - за реформите"
  Защото "реформа" означава уволнения и съкращения. Първо трябва да кажеш на човека какво да прави, ако бъде засегнат от "реформата", а после да искаш да гласува за тебе , за да го уволниш и да го изпратиш да бърка по кофите. Няма ли най-после да ви уврат главичките "умни и красиви", че ХОРАТА гласуват за човеки политики, а не за безчовечен "Главен калкулатор на републиката" ... колкото и да е перфектен

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#8] от "biss Mark":
  [quote#8:"biss Mark"]Моля който знае как да гласувам за РБ без гласът ми да отде за г-жа Пръмова а за кандидата на ДСБ да каже.[/quote]

  Имам същия проблем и не мога да намеря решение.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 62. 62 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#3] от "bawarec":

  Точно това си мислех и аз-ако се стигне до коалиция с ГЕРБ ,трябва да има кратко и много ясно споразумение.За да няма пируети и изненадани.

 63. 63 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrich": ≪1 000 пъти съм питал герберската агитка на форума - добре, искате властта, нормално, но какво ще направите държавата да тръгне напред?! Глас в пустиня.....Отговарят ми колко Боко и Цоко били велики!?≫

  Ако е вярно, то изводът е, че герберите не лъжат. Защото всички останали традиционно биха ти обещали точно това, което искаш да чуеш, а след като вземат властта щяха да забравят всичките си обещания. Еrgo, гласувайте за ГЕРБ! Те поне не лъжат.
  à è ѝ ò „” –

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Десните за да оцелеят трябва да се разделят с патологичния антикомунизъм и русофобия - видя се, че екстремистите от тоя сорт нямат критична маса дори за влизане в Народното събрание -4 % . Надявам се да намерят сили да си представят "десните идеи" без да изпадат е амок на определени теми - не им е от полза.
  Лично аз мисля, че по целесъобразност е добре да се подкрепи РБ на тези избори въпреки всичко ... Има леки тенденции на поумняване след толкова разгромни загуби. А и на техните противници малко бой ще им е от полза за общото благо

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#23:"Vote, BG!"]Гласувайте ЗА България в Европа, а не в Евразия! [/quote]
  Прав си, но на тези избори се решава и дали да има предсрочни избори у нас. Партиите си проверяват поддръжката. Така че, гласувайки за проевропейски, но безнадеждно слаби партии, ще подкрепим косвено големите, които са за запазване на статуквото. Така че, трябва с един куршум два заека да се ударят.

 66. 66 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#61] от "grand funk railroad":

  С преференция.Гласуваш с 10 за коалицията/квадратче/ ,а в кръгчето отбелязбаш кандидата ,който предпочиташ.

 67. 67 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  До коментар [#8] от "biss Mark":

  Пост 61

 68. 68 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#66] от "hodounski":

  Благодаря!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 69. 69 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не бих гласувала за партии които подкрепят финансовите и пазарни дерегулации, стратегия която доведе финансовата криза от 2008г.

 70. 70 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "В такава ситуация, ако РБ сам се затвори в ъгъла на политическото пространство като опозиция на всички"

  "Анализът" показва явни политически пристрастия и призив- не гласувайте за РБ, той е в ъгъла. Съжалявам, но ми прилича на поръчка

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 71. 71 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Единствената атернатива на РБ е,да се помоли Иван Костов да се върне в политиката и на чело на държавата. Инче РБ сега са без алтернатива.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 72. 72 Профил на Виктор Лясков
  Виктор Лясков
  Рейтинг: 25 Неутрално

  ГЕРБ само ни говорят колко са велики, БСП ни пълнят главите как е време социалисти да управляват ЕС, Атака съвсем националистически откриха кампанията си в Москва (?!), Бареков дере гърло за народна република.. единствено Реформаторският блок говори на европейски теми и излъчва ясни послания в тази насока. Да не забравяме, че изборите са за ЕВРОПЕЙСКИ парламент.. не "за" или "против" Орешарски, Миков и т.н.

 73. 73 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#15] от "dobrich":
  ".Отговарят ми колко Боко и Цоко били велики!? "

  -Е,прави са,само ги допълвам:Боко и Цоко са велики мошеници,крадци,изнудвачи,манипулатори и наглеци!
  Не бих могъл да простя на РБ,ако ги допуснат пак във властта.

 74. 74 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  [quote#36:"dobrich"]Кунева е опорна точка на герберските пропагандисти, ако не беше тя, щеше да бъде друг, точно..[/quote]

  Дори вие не можете да отречете факта, че ДБГ на Кунева-Пръмова НЕ е член на Европейската Народна Партия (ЕНП).

  Факт е и че, заместник-председателя на ЕНП Яцек Сариуж-Волски отговори в свое интервю на следния въпрос

  цитирам:
  "Имало ли е срещи на госпожа Кунева с представители на ЕНП?"

  Отговорът на Яцек Сариуж-Волски е цитирам:
  "Не. Аз бях помолен за среща, но решението на ЕНП беше да няма среща."

  журналист:
  "Имало е интерес за среща от страна на госпожа Кунева за среща."

  Яцек Сариуж-Волски:
  "Не директно изразено да."

  журналист:
  "Не директно?"

  Яцек Сариуж-Волски:
  "Не директно, но се опитаха да се свържат с мен и вицепрезидента на ЕНП "Wortmann-Kool", която е член на работна група номер три и се занимава с евентуални членове."

  Можете сами да чуете интервюто ( десет минути ) и конкретно тези въпроси от 08:00 минута.

  Интервю на Тихомир Църов с Яцек Сариуж - Волски, зам.-председател на ЕНП
  https://www.youtube.com/watch?v=gtrOzrESNKA

 75. 75 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#35] от "jackdaniels":

  Не може да се отрече, че връщането на БСП на власт беше изконна цел на Герб.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 76 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 472 Неутрално

  звучи така, сякаш РБ ще диктува, а не първата политическа сила, което не е правилно. Има време за избори тук, сега е по-важно да се пратят повече представители на партиите от ЕНП в европейския парламент, а РБ са на ръба. Но и така да е - и там ли ще са опозиция? Все пак не говорим за български парламент.

  Относно българският парламент - за да има коалиция между ГЕРБ и РБ - и двете партии трябва да направят компромиси, а не само ГЕРБ.

 77. 77 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не зная защо все още има хора, които като че ли си вярват, че мъртвороденият РБ не само ще оживее, но и ще стане един от основните политически фактори през следващите седмици, месеци и години. Макар че рейтингът му вече не се увеличава, а намалява. И че влизането му в някакъв парламент, европейски или български, е направо проблематично.

  Но дори ако успее да влезе в Парламента, РБ няма как да води значима последователна политика. Та той е съставан от няколко все още не урегулирали окончателно своите взаимоотношения малки партийки, всяка от които е имала различна от другите партийна идеология. И няма нито един изявен безспорен лидер. Нито един лидер, който наистина да притежава лидерски качества. А и отношенията му с ГЕРБ са не желани, а наложени от обстоятелствата, доколкото в началото идеята очевидно е била създаването на РБ да доведе до разпадането на ГЕРБ, чийто членове ще станат членове на партиите на РБ и той така ще измести ГЕРБ от политическата сцена.

  Така че проектът РБ няма как да бъде реализиран. И всички напъни в тази насока ще останат ялови.

  Колкото до статията, която очевидно претендира за задълбочен предизборен политически анализ, който да ни ориентара за кого да гласуваме, тя е толкова нелогична и лишена от фактическа основа, която да характеризира РБ като политическо образувание, че за нея е по-добре да замълчим и да я забравим.

 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  До коментар [#74] от "BlueWater":

  Каква е ползата за България и за оздравяването на държавната сфера от факта, че Герб е член на ЕНП?!

 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#59:"bawarec"]Това трябва да е част от договора! [/quote]

  Абсолютно! Аз не вярвам на ченгетата и комунетата от третия ешалон на Бкп....

 80. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#63:"glog"]гласувайте за ГЕРБ! Те поне не лъжат[/quote]

  Виж им програмата от май 2009 г. за да разбереш не лъжат ли?!

 81. 81 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  [quote#76:"4ove4encence"]и двете партии трябва да направят компромиси, а не само ГЕРБ. [/quote]

  Какъв компромис са правили или правят в момента Герб?!

 82. 82 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Разстроено

  "10 е хубаво число и май Ванга е казала, че спасението ще дойде, когато единицата и нулата се съберат върху интегралната бюлетина, когато кръгчето стане квадрат, и когато бюрекът изпече кебапче."

  Колкото и пъти да се прочете това изречение, единственото , което предизвиква е състрадание към автора. Как е възможно подобни..... неща да се родят в нечия глава, пък камо ли да се напишат

 83. 83 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гладни кокошки просо сънуват.

 84. 84 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 816 Неутрално

  ... мисля че е време десните избиратели да спрем да се държим като глезльовци за които никой пасвал на възвишените ни критерии за политици. Това има на масата, това са силите на дясното в България в този момент. Време е да се осъзнае че по-добре Кунева в Брюксел отколкото наврени пак в ъгьла откъдето изходът е терминал 2. РФ има нужда да набере сила с нашите гласове. Залогът сега е Европа или Русия. До там стигнахме с негласуване и умуване...

  Колкото повече, толкова повече!
 85. 85 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Любопитно

  [quote#84:"Meчо Пух"]Време е да се осъзнае че по-добре Кунева в Брюксел отколкото наврени пак в ъгьла откъдето изходът е терминал 2.[/quote]

  Щом може да е Светослав Малинов вместо Кунева-Пръмова, защо да не се възползваме от дадената възможност.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 86. 86 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "biss Mark":


  [quote#8:"biss Mark"]Моля който знае как да гласувам за РБ без гласът ми да отде за г-жа Пръмова а за кандидата на ДСБ да каже. [/quote]


  Много лесно е - гласуваш така:

  10 - 2

  Ако все още имаш някакви притеснения - питай!

  pump it!
 87. 87 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#85:"biss Mark"]Щом може да е Светослав Малинов вместо Кунева-Пръмова, защо да не се възползваме от дадената възможност.[/quote]

  Дума да няма, прав си, много ще се възплзват...
  Не разбирам обаче как успя десния избирател да каже на последните избори че гъбите за за предпочитане пред ДСБ без Кунева. Докато амуджите гласуват за Пеевски, маргиналите за Цензурата и Болен, ние все мислим, мислим,... на разходка в гората....
  А дали Кунева нищоправеща в Брюксел, а със Светльо в парламента не е по-добре отколкото пак да се чудим кво да правим Кунева на парламентарните?...

  Колкото повече, толкова повече!
 88. 88 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  [quote#87:"Meчо Пух"]А дали Кунева нищоправеща в Брюксел, а със Светльо в парламента не е по-добре отколкото пак да се чудим кво да правим Кунева на парламентарните?...[/quote]

  Хем съм съгласен, хем нещо ме гризе, че нещата приличат на нагласени. Един друг съфорумник в една друга статия каза че вече било решено: Фъндъкова МП с ключови министри от ДСБ. Хем ми харесва варианта хем се нервирам, че 25г. не оставиха хората сами да изявяват волята си.
  Аз например съм напълно убеден че всички избори от 1944г. насам са манипулирани и фалшифицирани. И най-вече последните два парламентарни избора през 2009 и 2013.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 89. 89 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Интересна интерпретация на десния електорат. Съглассвам се с автора, но преди всичко ми е ясно, че България е пред дълбока пропаст и последната ми надежда е РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК.

 90. 90 Профил на shopar_posten
  shopar_posten
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#8] от "biss Mark":
  в бюлетината можеш да посочиш конкретен кандидат от партията, за която гласуваш.

 91. 91 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#88:"biss Mark"]Хем съм съгласен, хем нещо ме гризе, че нещата приличат на нагласени. Един друг съфорумник в една друга статия каза че вече било решено: Фъндъкова МП с ключови министри от ДСБ.[/quote]
  И мен ме гризе, но се УЖАСЯВАМ от завоя, който България вече прави към Масква. Гледайки силите, не бих се учудил ако РБ и ГЕРБ влязат в едно управление... РБ стои като мозък без тяло, а ГЕРБ - тяло без мозък. Комбинация на двете поне за мен е по-приемливо от пъпетите на Масква в момента... има поне някаква надежда... а ситуацията ми изглежда толкова оттървана, че няма накъде вече...

  Колкото повече, толкова повече!
 92. 92 Профил на Цензурата не спи
  Цензурата не спи
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Звездите явно са благосклонни към реформаторите, защото и Кобилкина сподели, че потентността на българските мъже спаднала драматично, което дава автоматично предимство на листа, водена от дама.
  -----------------------------------

  Авторе, а звездите какво сочат?

  За едно маргинално обединение на безпринципна основа твърде много думи, но нищо не е вярно!

  Този блок няма да получи дори 1 депутат в Европарламента!

  Демократка съм, не признавам двойните стандарти!
 93. 93 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 816 Любопитно

  [quote#92:"Милена"]Авторе, а звездите какво сочат?

  За едно маргинално обединение на безпринципна основа твърде много думи, но нищо не е вярно! [/quote]

  А ти как реши кое вярно и кое не?.... я пак погледни флашката...

  Колкото повече, толкова повече!
 94. 94 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 816 Любопитно

  [quote#92:"Милена"]Авторе, а звездите какво сочат?

  За едно маргинално обединение на безпринципна основа твърде много думи, но нищо не е вярно! [/quote]

  А ти как реши кое вярно и кое не?.... я пак погледни флашката...

  Колкото повече, толкова повече!
 95. 95 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 571 Весело

  Пазарна икономика ..плащтат си агентите реклмира ги "Дневник"
  Божеее по край грешните земай и смешните?

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#44] от "beroe":


  [quote#44:"beroe"]Това е мечтаният модел от БСП- ДПС - с всякакви средства ГЕРБ да последва съдбата на НДСВ. Тогава удобната опозиция на РБ в парламента /до 10%/ само ще служи за утвърждаване на фасадната демокрация у нас. [/quote]Местан си го каза още миналата година:Не искали избори,защото чакали "конструктивна" опозиция.Понеже не се получава с инжинерството и не отиват на избори.А от РБ им припяват,защото смятат,че ако ГЕРБ бъдат унищожени,то те ще заемат тяхното място.Поне това е теорията на Евгени Дайнов.До колко са верни тези сметки ще видим след месец.Някой пак ще настъпи мотиката и ще е обиден на народа защо не го е харесал за пореден път...

 97. 97 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#74] от "BlueWater":


  [quote#74:"BlueWater"]Дори вие не можете да отречете факта, че ДБГ на Кунева-Пръмова НЕ е член на Европейската Народна Партия (ЕНП).[/quote]Факт е,че е много вероятно костовистите като най-най-автентично-десни да пратят една червена кукувица(думи на Светослав Малинов,не мои) и снаха на Политбюро в европейския парламент.А може и тя да се откаже(няма да и е за пръв път) ,но тогава резилът ще е пълен.

 98. 98 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#91] от "Meчо Пух":

  Точно така си представям управлението, което бих желал. Още повече, че всичките ми приятели и роднини с които гласувахме на последните избори за ГЕРБ в продължение на 25 години сме гласували за сини и тъмносини. В ГЕРБ са огромна част от избирателите им, затова да плюят по ГЕРБ е все едно да плюят собствените си избиратели. Ако не го разберат това и 3 % няма да хванат…. за съжаление. При една обща листа, можеше да се получи дори по-голяма гравитация и хора, които се колебаеха, да гласуват.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#76] от "4ove4encence":


  [quote#76:"4ove4encence"]сега е по-важно да се пратят повече представители на партиите от ЕНП в европейския парламент, а РБ са на ръба. [/quote]Да,но ще пратят кандидат,който не е от партия член на ЕНП.Ако Кунева премине,де.

 100. 100 Профил на yosuf
  yosuf
  Рейтинг: 458 Неутрално

  РБ няма да хване и 2%. Толкова им вярват. Тези 2% са от обкражението на Капитал които се надяват да намажат нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK