Прокуратурата ще обвини още десет души по разследването срещу Веселин Пенгезов

Съдия Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд преди да влезе, за да му бъде предявено обвинение.

© Юлия Лазарова

Съдия Веселин Пенгезов, председател на Софийския апелативен съд преди да влезе, за да му бъде предявено обвинение.Прокуратурата ще обвини още десет души по разследването за злоупотреба с еврофондове, което се води и срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Той се яви в 11 ч. в ДАНС, където трябва да му бъде предявено обвинение, и от неговите думи стана ясно, че разследването е срещу повече хора.


Час по-рано обвиняем стана и председателят на Военно-апелативния съд - полк. Петко Петков.
"Нямам притеснения нито лично аз, нито колегата Пенгезов. Всички действия, които сме извършили при реализацията на въпросния проект за информационна система на военните съдилища, са извършени съобразно закона. Не сме злоупотребили с никакви обществени средства нито за лични нужди, нито в интерес на други лица", каза Петков. Той подчерта, че техните действия не са укорими от наказателноправен и дори и от морален аспект, цитиран от БГНЕС.


Военната прокуратура повдигна обвинение на председателя на Военноапелативния съд Петър Петков

© Юлия Лазарова

Военната прокуратура повдигна обвинение на председателя на Военноапелативния съд Петър Петков
Преди да влезе, Пенгезов заяви, че ще направи възражение за подсъдност, защото разследването не трябва да се води от Военната прокуратура, а от Софийската градска прокуратура.


"Аз съм лице с имунитет, магистрат. Във връзка със службата да съм извършил престъплението? Какво общо имам с военните? Ако бях извършил отклонение от военна служба, разбирам. Че съм бил генерал, няма никакво значение", заяви съдия Веселин Пенгезов, цитиран от агенция "Фокус".


Разследването е свързано с европейско финансиране по проект, който е бил реализиран от Военно-апелативния съд през 2008 г., когато Пенгезов е бил председател. Според разследващите магистратът и неговият наследник на поста - полк. Петко Петков, са извършили длъжностно престъпление по време на реализирането на проекта.


Веселин Пенгезов получи призовката си в първия работен ден на миналата седмица, а няколко дни преди това Висшият съдебен съвет беше открил процедурата за избор на председател на Софийския апелативен съд (САС) - пост, за който самият той не крие, че възнамерява да се кандидатира.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK