"Объркай им схемата" - втори сезон

"Объркай им схемата" - втори сезон

© Георги КожухаровМесец преди изборите за Европейски парламент политическите сили в България се държат сякаш са подписали таен договор да не отронят и дума пред избирателите си за предимствата на преференциалното гласуване. Поведението им има много логични обяснения. Но това не ги прави нито по-честни към избирателите, нито по-почтени в битката, която предстои.


През 2007 г., когато преференциалното гласуване бе тествано в България за първи път на евроизборите, правилата даваха на водача на листата предимство по право, а прагът за отчитане на преференциалния вот беше вдигнат до непреодолимите 15%.


На 25 май технологията за избор на български представители в Европейския парламент за първи път ще даде възможност за реален мажоритарен вот. Гаранциите за това са две. Първата – по-ниският праг от 5% на преференциалните гласове, достатъчни за пренареждането на кандидатдепутатските листи. И втората – за разлика от 2009 г. гласовете без преференция няма да бъдат автоматично преброени като подкрепа "по право" за водача на листата, а само в полза на партията, издигнала кандидатурата му.
Едно от обясненията за сегашното "информационно затъмнение"


около предимствата на преференциалното гласуване е вроденият страх на българската политическа система от него. Той стана видим още по време на дебата около промените в Избирателния кодекс, когато различните политически формации предложиха непреодолими прагове от 10% и дори 20%. При това положение според анализите на Института за развитие на публичната среда, за да бъде разместена например националната листата на ГЕРБ (ако се използват за база резултатите на партията от 2009 г.), щяха да са нужни не по-малко от 63 хил. преференциални гласа в полза на определен кандидат. При "Коалиция за България" числото би било съответно около 48 хил., а при ДПС малко над 36 хил. преференции за един кандидат.


В този смисъл предстоящите евроизбори ще са тест за способността на избирателя да се възползва от дълго лелеяната и реално предоставената му свобода "да обърка сметките на политиците".


От друга страна, ефективното упражняване на преференциален вот би повишило качеството и на политическия дебат вътре в самите партии, тъй като всеки от кандидатите им ще бъде сериозно мотивиран да проведе своя собствена кампания, да влезе в открита конкуренция със съпартийците си, но и да поддържа "топла" връзката си с избирателите. Заради следващи избори, които ще бъдат проведени по същата технология.


Тогава защо мълчат политиците?


Още в края на януари Сергей Станишев заяви, че няма намерение да става евродепутат и че "не се вижда в  Европейския парламент". За да е още по-ясен, почти два месеца по-късно - на 15 март, Станишев повтори: "Казвал съм още по-рано, че ако водя листата, това ще бъде знак на политически ангажимент и отговорност и да не ме разглеждат в ролята ми на бъдещ евродепутат."


Кой знае защо според Станишев подобно поведение на мюре би трябвало да има стимулиращ ефект върху избирателите му. На практика то е напълно излишно. Чрез подаване на преференциален глас всеки ляв избирател би могъл да избави лидера си от тежестта на "политическия ангажимент и отговорност". Но тактиката на Станишев, изглежда, е различна. При пословичната дисциплина в редиците на левия електорат знаците, дадени от лидера им, би следвало да бъдат разчитани еднозначно – преференциалният вот е без значение, защото схемата е предварително уточнена.


Само преди няколко седмици лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията е събрала 500 хил. подписа на свои избиратели в подкрепа на президентската идея за въвеждане на мажоритарен избор на народни представители.


Сега изглежда съвсем логично подкрепилите подписката да бъдат призовани да упражнят и преференциалното си право на глас, като дадат мажоритарно предимство на избраника си. Но изненадващо от ГЕРБ също долетя послание в съвършено друг смисъл: "Томислав Дончев е безспорният лидер и фаворит в тази надпревара – вие ще го оцените", каза пред членовете и симпатизантите на партията си Цветан Цветанов. След това, за да не стават грешки, той обясни поименно защо Андрей Ковачев и Мария Габриел са подредени в листата съответно на второ и трето място. За четвъртия в нея Владимир Уручев Цветанов каза директно - "той също ще повтори мандата си".


В структура като ГЕРБ, изградена на принципа "Партията – това съм аз!", редовите членове и симпатизанти нямат нужда от повече увещания. Преференциалния вот не касае техния случай.


В ДПС също няма объркване. Там въпросът "Кой?" не буди любопитство, а подреждането на листите става като в древногръцка драма - "деус екс махина". След като 26 партийни структури едновременно почувстваха желание да издигнат кандидатурата на Делян Пеевски и да го подредят след Филиз Хюсменова, едва ли някой оттук нататък би дръзнал да счупи хатъра на "Всевишния". Още повече че през 2009 г. електоратът на партията почти не обърна внимание на правото си да упражни преференциален вот.


"Чудо" би се случило само ако в дните, оставащи до изборите, стане внезапно ясно, че ДПС няма да е в състояние да вкара повече от един евродепутат. Тогава "битката на боговете", макар и малко вероятна, би била вълнуваща.


За електората на Николай Бареков опцията за преференциално гласуване също е неизползваема екстра. В дните около Великден лидерът на България без цензура си позволи да подмами избирателите си към урните с обещание да "възкреси" България като "народна република".


Само този пример, препращащ към историята на тоталитарната държава, е достатъчен, за да стане ясно къде в ценностната система на партията е позиционирано правото на избор. Да не говорим, че Бареков вече месеци наред говори за бъдещата си активност в Европейския парламент в първо лице единствено число.


Така, ако в моментната картина на предизборните вълнения трябва да бъде открита "гореща точка", тя с голяма точност би съвпаднала с


епицентъра на трусовете в Реформаторския блок


Там триенето между елитите на съставните му политически формации отдавна генерира напрежение. И ако е вярно, че "политиката е изкуство на компромисите", то съюзът между "България на гражданите", БЗНС, ДСБ, Народната партия "Свобода и достойнство" и СДС е наистина шедьовър. В неговата листа за разлика от останалите политически формации, които ще вземат участие в изборите за Европейски парламент на 25 май, лидерите с "тежест" и ясна разпознаваемост са повече от един. По тази причина блокът носи и онази вътрешна динамика, която би могла да превърне преференциалното гласуване в събитие на предстоящите избори.


Имайки предвид прогнозите, според които реформаторите могат да разчитат на около 150 хил. гласа, всяко усилие в битката за пренареждане на листата би си струвало. При това най-вече за избирателите на ДСБ, които едва ли ще пропуснат възможността да "отмъстят" на Меглена Кунева за първото й място в предизборната листа на коалицията. И за второто, с което трябваше да се примири фаворитът им Светослав Малинов. При праг от 5% Кунева и Малинов могат да разменят местата си с подаването на не повече от 8-9 хил. преференциални гласа в полза на втория.


Но по-важният ефект от вътрешното горене в Реформаторския блок ще е друг. Изборното поведение на десния политически съюз през май може да се окаже тестов модел за


тактиката, която има шанс да надвие статуквото


на следващи парламентарни избори. При това въпреки заложените капани на по-високия преференциален праг, предимството "по подразбиране" за водачите на листи и възможността за кандидатирането им в два различни избирателни района. С тях новите апаратчици направиха пореден опит да съхранят вътрешнопартийния си диктат. Срещу тях масовото използване на преференцията би осигурила поне три победи:


- Активизиране на критичната част от избирателите, които са генератор на вътрешнопартийния дебат. Защото така може да бъде върнат и смисъла от съществуването на политическите структури като свободни сдружения, чрез които гражданите (а не лидерите!) участват в демократичните процедури, дават или отнемат доверие и изразяват волята си по време на избори.


- Заместване на вътрешнопартийното "продуктово позициониране" с реална конкуренция. Защото само тя би могла да повиши качеството на политическите играчи и да ограничи ефекта от битките на елитите, от които винаги печели клиентелата.


- Връщане на доверието в изборния процес като акт на волеизлияние. Защото отчуждените от редовите си членове и симпатизанти политически партии успяха да превърнат изборите във формална процедура за валидиране на предварителни, задкулисни и най-често безпринципни договорки. Тяхната цел е точно обратното на промяната.


Куражът ще дойде с историите на успеха.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Ако Кунева е сравнила Светослав Малинов с Александър Малинов,и е казала че със земеделците през 1922 година са си скубали брадите,пък после са се прегърнали в името на отечеството,историческото й невежество не буди никакво съмнение.Такава история няма и Александър Малинов е прекарал в затвора до убийството на Стамболийски.

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Кунева да извинява.
  Смятям грешката с първото и място в листата аз да я поправя.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Е как няма да се дърпат, току-виж хората започнали да гласуват и да си подреждат кандидатите и объркали сметките на партийните босове.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на dragoman
  dragoman
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Реформаторския блок го разглеждаме като патерица на Герб, не като отделна партия.

 5. 5 Профил на tonio26
  tonio26
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Реформаторите нямат шанс!Те са абсолютен фалш!

 6. 6 Профил на datekata
  datekata
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това не е лошо като цяло, но би било добре и политиците ни да малко по честни към нас народът и няма да е зле да си изчистим ръцете от всички петнисти лъжци там, трябва тези лъжци и крадци да бъдат махнати от там.

 7. 7 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":

  Не е ли по-добре все пак да се махне в Евро-парламента и да остави по-чистите (надявам се) политици да управляват България?

  Освен това, вероятността да влязат поне двама от Реформаторския блок не е никак малка... а ако не успеят е на практика все едно дали Светослав Малинов е евро-депутат или не.

  Натриването на носа не си струва, струва ми се.

 8. 8 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Политическата клика влезе в открита война с гражданското. Една от атаките и е "сагата Пеевски". Другата - мажоритарността и референдума. Трохите мажоритарност, които преференцията предлага, мен не ме устройват. Затова ще гласувам на референдума, ако го допуснат, а ако не - ще гласувам на площада.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 9. 9 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#5] от "tonio26":

  Тогава що се пънеш да ги плюеш по първи петли?

  Без никаква мотивация, разбира се

 10. 10 Профил на mahakalah
  mahakalah
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Страхотно име, подходящо за масивна кампания. Би било прекрасно, ако повече хора прозрат силата, която имат, но дотогава никой от нас не ще я има.. Много добър материал!

  You don't have a soul. You are a soul. You have a body.
 11. 11 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#4] от "dragoman":

  Не вярвам да го разглеждате като патерица... но много би ви се искало да е така.

  Които и точно продажни мекерета да сте вие.

 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Решила съм да използвам преференциалното гласуване в полза на Светослав Малинов.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Избори в Бг - надбягване с един кон, при това - куц! ....

 14. 14 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#10] от "mahakalah":
  И аз така мисля!
  Ама маи за да с е възползваме от това право, ще трябва още 10 -15 години, или да си внесем електорат със собствено собствено мислене

 15. 15 Профил на Шапчица
  Шапчица
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  "Бойко Борисов обяви, че партията е събрала 500 хил. подписа"

  Да, ама не! Разписах се, но не заради Герб

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3035 Любопитно

  Цитат от коментар #0:"В структура като ГЕРБ, изградена на принципа "Партията – това съм аз!", редовите членове и симпатизанти нямат нужда от повече увещания. Преференциалния вот не касае техния случай."

  Тук във форума битуват други мнения май. Но щом Слънчо изкомандва, а неговият пророк издигна знамето, явно редиците ще се "сплотят"!

 17. 17 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "На 25 май технологията за избор на български представители в Европейския парламент за първи път ще даде възможност за реален мажоритарен вот."

  Toва е най-важната констатация в статията. Истина - казана на глас - в противовес на критикарите без основание и безогледно с лъжите си, търсещи някакво предимество единствено с промяна на правилата.
  И е доказателство, че демокрацията се развива. Необратимо.
  Останалото е зле прикрита пропаганда в определена посока.
  Най-жалък е смешния плач на тези , които отново "определиха" категорично и безусловно колко тъп материала. Което е единствената мантра и опправдание на лузърите за поредната им неспособност да спечелят обществено доверие.
  А на 25.05. мъдрия български избирател /горския/ ще постави всеки на мястото му. С преференции, или без.

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#4] от "dragoman":

  А Вие патерица на кого сте?На БКП,Атака,Цензурата,АБВ,Някой "независим" с тежки зависимости???Определете се ако можете!Аз например съм патерица на РБ!

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#15] от "шапчица за РБ":

  И аз се разписах за референдум,и ми е ужасно неприятно,че Боце се пъчи с това.

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#17] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  ++++ Ние от РБ ще докажем ,че има смисъл от преференцията.

 21. 21 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#5:"tonio26"]Те са абсолютен фалш![/quote]

  Като се добави и превзетия "аристократизъм" ,нещата съвсем отиват към предизвестен провал на изборите . Но изглежда ,това ги устройва . Защо ли ?

 22. 22 Профил на kakaginka
  kakaginka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Кунева (а и Надежда Михайлова, ако беше останала в РБ) се явява нещо като лъжицата катран в кацата с мед ... надявам се повече хора да използват възможността на преференциялния вот и да пренаредим листата, а дано да се съберат и достатъчно гласове за евродепутат ...

 23. 23 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Именно! Точно поради същите причини не отронват дума и за мажоритарни избори. Дори когато са за референдума пак се въртят около задължителните избори и около електронното гласуване, но само дотам! Но никога не са за мажоритарни избори защото те са прекалено силно оръжие в ръцете на избирателя и никоя партия не иска сама да си сложи главата на дръвника.

  То асъл си е работа на гражданите да си отвоюват правото да избират мажоритарно. Никоя партия няма да ни го поднесе на подносче. Ще усукват и ще увъртат докато търпим.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ще е доста приятно, ако РБ вкара еврдепутат и това не е Кунева. Заради нея толкова хора няма да гласуват за РБ

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Светослав Малинов е моя избор.
  А ДПС промени едното квдратче с кръгче,да не се заблуди електората.Само в квадратчето и нищо повече.

 26. 26 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 724 Любопитно

  Нито дума в статията, че и електоратът на ДПС може да ползва преференцията и да отвее Мамин прасчо от листата.
  Авторе, това случаен пропуск ли е?

 27. 27 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Време е да пробваме как работи преференциалната система. Може да има интересни резултати.

 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Лично аз съм си избрал №2 в листата на РБ-Светослав Малинов.

 29. 29 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#26] от "aleko":

  Електоратът на дпс въобще няма да попълва нищо вдясно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":

  Ти помниш ли какво точно е направил тоя Малинов в първия си мандат? Освен че е гласувал ЗА акта?

 31. 31 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#26] от "aleko":

  Повечето от електората на ДПС не може да прочете какво пише на бюлетината.

 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#30] от ".!.":

  За пръмовица дядо ти Либен е прав.
  Проблема е, че малко хора ще направят като него.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#29] от "Росен (путлер капут)":

  ДПС се цели в момента в 400 000 гласа, значи реално са 350 000. Но дори и да сметнем 5% от 400 000 това са 20 000 гласа. С 20 000 гласа могат да изместят Пеевски от второто място, което не е толкова непостижимо, ако имат желание да ни отърват от този срам в ЕП.

 34. 34 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#26] от "aleko":

  "В ДПС също няма объркване. Там въпросът "Кой?" не буди любопитство, а подреждането на листите става като в древногръцка драма - "деус екс махина". След като 26 партийни структури едновременно почувстваха желание да издигнат кандидатурата на Делян Пеевски и да го подредят след Филиз Хюсменова, едва ли някой оттук нататък би дръзнал да счупи хатъра на "Всевишния". Още повече че през 2009 г. електоратът на партията почти не обърна внимание на правото си да упражни преференциален вот.
  "Чудо" би се случило само ако в дните, оставащи до изборите, стане внезапно ясно, че ДПС няма да е в състояние да вкара повече от един евродепутат. Тогава "битката на боговете", макар и малко вероятна, би била вълнуваща".

 35. 35 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#32] от "Росен (путлер капут)":

  Ти да виждаш да съм написал нещо за "Пръмовица"?

  Аз питам тоя Светослав Малинов какво толкова е напрарил, че тука полубог го изкарахте?

 36. 36 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#34] от "Спас Спасов":

  Все се надявам, че няма да излезеш прав и ще се намерят 20 000 млади и образовани хора, които могат да четат и имат срам пред бога.

 37. 37 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#35] от ".!.":
  [quote#35:".!."]Ти да виждаш да съм написал нещо за "Пръмовица"? [/quote]
  Не си, но поста към който се обръщаш е.
  [quote#2:"dedoliben"]Кунева да извинява.
  Смятям грешката с първото и място в листата аз да я поправя[/quote]
  [quote#35:".!."] тоя Светослав Малинов какво толкова е напрарил[/quote]
  Ами не знам да е направил нещо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#34] от "Спас Спасов":

  Няма начин. Те са първи по урните.
  По селата (турските), ако някой не е гласувал до 15,00 часа ходят до къщата му и питат кога ще иде.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Аз не само Кунева ща пренаредя, ами и Малинов. И той ми е крайно антипатичен и надут. Но със сигурност за РБ.

 40. 40 Профил на mariya.ivanowa
  mariya.ivanowa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както обикновено ГЕРБ, БСП и ДПС правят тайни коалиции и схеми само, за да спечелят изборите

 41. 41 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#33] от "aleko":Прогнозите са ДПС да получи 3-4 мандата! При това положение дали Пеевски ще е втори или трети е без значение! Иначе в статията е казано, че въпросната структура ще има проблем, ако е сигурно само едно място!

  Sic transit..
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4716 Неутрално

  Объркайте им схемата!
  Гласувайте!
  Гласувайте за Реформаторския блок!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#41] от "antropos":

  От 2 до 3 мандата е по-вярната сметка. 3-4 са им в мечтите.

 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Реален преференциалин вот ще има само в РБ. Причината е просто, противоречията там са огромни и тези "съмишленици" ще използват случаят да се ритнат по кокалчетата, тихо зад завесата. Още повече ме Мавъра директно даде инструкцията за това. Така че никак няма да се учудя ако пратят Кунева на второ място и тя остане без евромандат. Защото повече от 1 депутат на РБ не им давам.

  Само че тази победа ще излезе пир по време на чума. Защото избутването на Кунева няма начин да се приеме положително от нейната партия. Ще нараснат настроенията за напускане на РБ или искане на компенсация. И всичко това ще се отрази по време на местните и парламентарните избори. И без това те едва се събраха, неприкритата борба за налагане на свой кандидат ще разклати доста силно лодката им.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 45. 45 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#24:"daam"]Ще е доста приятно, ако РБ вкара еврдепутат и това не е Кунева. Заради нея толкова хора няма да гласуват за РБ [/quote]
  Ами защо тези хора не гласуват за РБ, но да дадат предимството (преференция е излишна чуждица) на друг.

 46. 46 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#43] от "aleko":Да!След като коментирах тук, прочетох за изследванията на Алфа рисърч.

  Sic transit..
 47. 47 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Да не гласуваш за РБ с извинението, че Кунева е фаворит е нелепо и неискрено. Преференцията дава възможност да наложиш своя възглед за структорирането на листата. Така, че ГЛАСУВАЙТЕ!!!

 48. 48 Профил на kakaginka
  kakaginka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fred":

  Хайде пък да си помечтаем оптимистично - избирателите на РБ пренареждат листата, Кунева не става евродепутат, и на нея и членовете на измислената й партия им става ясно, че мястото й е в килера ...

 49. 49 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#47] от "yorddj":

  Ми не. Винаги съм гласувал за ДСБ, но сега с пръмовица там няма да гласувам за тях (РБ), а за ГЕРБ, макар че не е точно моя избор.
  Няма кой друг да махне тригъзата под всякакви форми от политическия ни живот.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на kakaginka
  kakaginka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  [quote#26:"aleko"]Нито дума в статията, че и електоратът на ДПС може да ползва преференцията и да отвее Мамин прасчо от листата.
  Авторе, това случаен пропуск ли е? [/quote]

  Електоратът на ДПС не чете "Дневник" ...

 51. 51 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#48] от "elysim":

  Ако ми го гарантираш ще гласувам за РБ.
  Да мечтая за БГ политиката не смея, обаче.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#50] от "elysim":
  [quote#50:"elysim"]Електоратът на ДПС не чете "Дневник" ... [/quote]
  Правилното е "Електората на дпс не чете.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1448 Весело

  До коментар [#51] от "Росен (путлер капут)":
  Бат Росене, ше гласувам за Бойко. От толерантост към човекоподобнити

 54. 54 Профил на kakaginka
  kakaginka
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#51] от "Росен (путлер капут)":

  Ха, гаранция-Франция , но пък ако много хора си помислят едно и също нещо - то взело, че пък станало ...

 55. 55 Профил на javorlini
  javorlini
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само, че доколкото знам в новия кодекс го пише, че ако не зачеркнеш кандидат, се отнася, автоматично, че си зачеркнал първия -т.е. РЕАЛНО пренареждане може да има след водача...
  (па може и да не съм прав - ама съм чел доста други статии, че този изборен кодекс бетонирал водачите -някой не е прав ама кой ли...)

 56. 56 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Е, защо е тази злоба срещу Миглена Кунева? Защото е жена?? И не отговаря на "стандартите" в БГ ? Извинете , но Г- н Малинов си е чист апаратчик, откьдето и да го погледнеш. Не си спомням да е направил каквото и да е, в ЕП още по малко.
  Кунева е величина , но това , разбира се дразни мачовци. Без да се засягате.. Гласувам за ДСБ и Кунева!

 57. 57 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  В крайна сметка не разбрах дали непосочена преференция означава преференция за водача на листата?

 58. 58 Профил на juzeppe
  juzeppe
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Скромното ми мнение е, че М. Кунева е добрият избор за първи кандидат на тези избори. Изключително мъдър и интелигентен ход. За недолюбващите я, тя ще е в Брюксел (дано) и личността и няма да буни духовете при реденето на листи при следващия (предсрочен?) вот за парламент . С няколко думи - всички привърженици на РБ би трябвало да са удовлетворени, с уговорката, че хипотетично формацията спечели избори.

 59. 59 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  "ЗА" Светослав Малинов.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 60. 60 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fred":
  и защо смяташ, че ще има "избутване на Кунева "
  Подкрепящите България на гражданите пък ще напишат в кръгчето числото 1 за Кунева.
  Ако Кунева мобилизира значителна част от гласувалите за 'България на гражданите' - (над 115 000 на последните избори) пак ще остане първа! А ако се окаже, че повечето гласували за РБ предпочитат Малинов няма ли да е справедливо той да е първи!

 61. 61 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в тази вътрешно-коалиционна конкуренция - нека Десебарите да си гласуват като напишат в кръгчето числото 2 - за своя малинов, седесарите за номер три а тези подкрепящи България на гражданите - за Кунева -номер 1.
  РБ ще получи твърдо (поне) 2 евродепутата - ако
  1. вземе повече гласове от БАрека и от АБВ
  2. поне една от АБВ или барека не влезе

 62. 62 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  защо пише "за РБ -150 хиляди"??? очаквам много повече!
  да сумираме гласовете от последните избори - ДБГ (115 хиляди); ДСБ&(над 100), СДС -над 48 000, БЗНС+НПСД в ЦСД също са взели поне 25 хиляди.
  Ако по-голямата част от тях гласуват за РБ може да се очакват поне 250 хиляди гласа за РБ. Освен това много негласували за горните партии опасявайки се, че гласът им ще пропадне сега няма да имат такова опасение!така че при една добра разяснителна работа и мобилизиране поне на досегашния електорат РБ спокойно може да мине и 300000, а с това да изпревари и ДПС! което дава голям шанс за ТРИМА евродепутати! от тях зависи!

 63. 63 Профил на xxxxx1
  xxxxx1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Плашат се от мажоритарен елемент, та камо ли от въвеждане на мажоритарна система, защото веднага ще бъдат изхвърлени от парламента и европарламента. Просто няма да се докопат до топлиоте депутатски местенца.

 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  [quote#60:"bgpatriot"]и защо смяташ, че ще има "избутване на Кунева "[/quote]
  Привържениците на ДСБ са по-мобилизирани и мотивирани в сравнение с хората на Кунева. Те са нещо като "синьото ДПС". Не твърдя че е гарантирано, но ако следиш и форумът ще видиш колко значително по-често се появяват призива да се гласува за Малинов и против Кунева.

  Какъвто и да е крайният резултат на бял свят ще излезе един грижливо скриван досега факт, борбата за хегемония вътре в РБ. И на останалите партии никак няма да им хареса факта, че ДСБ се стреми да ги подчини и обезличи.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 65. 65 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  [quote#62:"bgpatriot"]Ако по-голямата част от тях гласуват за РБ[/quote]
  Желанието не значи че ще стане. Всичките данни досега сочат, че РБ трудно ще вземе 1 евродепутат а 2 ще са направо чудо. Причината многократно е обяснявана тук, РБ на практика повтаря старите грешки на партиите в него които ги оставиха извън парламента.

  Избирателите не са семки които можеш да местиш от един джоб в друг. Нито войници които безропотно изпълняват командата на някакъв Вожд. Затова механичното събиране на гласовете не е правилно, най-малкото защото за да гласува за дадена партия човек е преценил че другите с нещо не му харесват.

  И сега изведнъж старите партии със старите лидери и старата политика само че в обща опаковка. Колебаещите се съвсем логично ще пасуват, как така до вчера е била "Червена кукувица" а днес да агитираш за нея? И какво е новото което ще ентусиазира негласувалите десни?

  Има дълбоки вътрешни противоречия които с гласуването с преференции вече ще станат ясни. Неприкрити са призивите с преференциите да се избутат напред "нашите" а това съвсем не помага за единството. Вместо да се гледа общият противник се озъртат дали съюзника до теб наистина е приятел. Е, не станаха ли много враговете? ГЕРБ, БСП, вече и "Червената кукувица", имат ли ДСБ истински приятели и съюзници?

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 66. 66 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  [quote#19:"hodounski"]И аз се разписах за референдум,и ми е ужасно неприятно,че Боце се пъчи с това[/quote]

  То и аз се подписах, но сега мога да му кажа на Боце:
  "Не разчитай на мен."

  И няй важното - пробвам системата за преференциално гласуване с номер 10 и 2 кръгче. А?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 67. 67 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Според статията лидерите на политическите партии не приемат или приемат с нежелание и отвръщение предоставянето на избирателите на правото да пренареждат началната листа на съответната партия. Ами че те не са виновни. Просто при сегашния текст на закона те имат личен интерес въведеният мажоритарен елемент да е неефективен и нещата на практика да си останат таква, каквито са били и по-рано. Тоест, вината е в създателите на изборния закон, защото така, както е създаден, той не ги стимулира да наложат ефективно този начин на гласуване.

  Може ли законът така да се промени, че лидерите на партията да имат стимул техните избиратели да гласуват преференциално?

  Може, разбира се. Просто към сегашния закон в съответното място трябва да се добави текст, който обявява за невалидни бюлетините, в които подателят на бюлетината не е направил своя мажоритарен избор. Или, казано с други думи, просто като мажоритарният вот се направи задължителен.

  Така и така сме на законодателна вълна, хайде да разгледаме още една законодателна шашма, която неправилно облагодетелства лидерите или техните партии. Това е правото на един и същ човек да е кандидат на своята партия в повече от един избирателен район. И правото на кандидата веднага след като бъде избран, да откаже да заеме своето място за това, за което е избран. В първия случай решението е елементарно: Никой да няма право да се кандидатира в повече от един избирателен район. Малко по-трудно е когато лидерът на партията или някой неин популярен сред избирателите член се кандидатира за пост или длъжност, които на практика няма намерение да заема. Пример: Сергей Станишев, който е начело на листата на БСП за евроизборите, но още преди да е избран заявява, че няма да заеме поста, за който кандидатства.

  Но, както се казва, за всяка болка си има и билка. А за всеки маймунджилък – контра. Това, което е необходимо в този случай, е отново съвсем просто. Просто избрания вече кандидат трябва да е императивно длъжен да заеме спечеления чрез изборите пост и да няма право предсрочно да го напуска, освен в един единствен случай: Ако са се появили нови обстоятелства, които не биха могли да бъдат предвидени по времето, когато е кандидатствал, и които правят неговото напускане наистина наложително. А ако въпреки това той откаже да заеме поста, на който е избран, мястото да остане празно до следващите избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK