"Хюмън райтс уоч" представя днес доклада, твърдящ, че България гони със сила бежанци

"Хюмън райтс уоч" представя днес доклада, твърдящ, че България гони със сила бежанци

© ReutersБългария прилага "план за удържане" на кандидатите за убежище в страната, като част от прилагането му е групово връщане със сила обратно в турска територия на сирийци, афганистанци и други граждани.


Това твърди международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" в доклад от 76 страници, в който според официалното съобщение са документирани десетки такива случаи.


Часове преди представянето му от село Розово бяха изгонени три сирийски семейства, които току-що се бяха настанили там. Националният омбудсман Константин Пенчев определи действията на селяните като типична проява на нетолерантност и дискриминация.
"Хората са принуждавани да минат обратно границата без съответните процедури и без възможност да подадат молба за предоставяне на убежище. България трябва да прекрати груповото експулсиране на турската граница, да спре употребата на прекалена сила от граничните полицаи и да подобри отношението към задържаните и условията за задържане в полицейските участъци и центровете за имигранти", се казва в съобщението за пресконференцията, която ще се проведе днес в София.


Още преди самите съставители да са представили официално своите факти и заключения, вътрешният министър Цветлин Йовчев ги нарече неверни твърдения, откровени лъжи и клевети срещу България.


Също преди оповестяването на доклада председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев говори за манипулация от страна на международната неправителствена организация и подозрение, че тя вероятно е била "алармирана от т.нар. каналджии, чийто бизнес с нелегални имигранти за милиони" държавата провалила.


Бил Фрелик, директор на програмата на "Хюмън райтс уоч" за правата на бежанците, коментира, че "затръшването на вратата пред бежанците не е начинът да се справиш с растящия брой хора, търсещи защита. Подходящият начин е просто българските власти да проверяват твърденията на тези хора и да се отнасят с тях с достойнство".


Организацията допълва, че въпреки многократните предупреждения да се подготви за бежанска вълна България се е оказала изненадана от многократното увеличение на бежанците и нелегалните имигранти през 2013 г. "До средата на миналата година България е била абсолютно неподготвена за прогнозираната бежанска вълна", се казва в доклад от 5 февруари 2014 г. на Министерството на вътрешните работи, посочва официалното съобщение.


За целта на доклада са интервюирани 177 бежанци, търсещи убежище, и имигранти на различни места в България и Турция. От тях 41 са дали подробно описание на 44 инцидента, засягащи поне 519 души, в които български гранични полицаи са залавяли и връщали хората в Турция, в някои случаи - с употребата на сила.


"Разбира се, България е изправена пред хуманитарно предизвикателство и капацитетът й да се справи с него е ограничен", казва Бил Фрелик. "Но дори с ограничени възможности, да се изритват хората обратно през границата по никакъв начин не е спазване на правата на бежанците, търсещите убежище, на и имигрантите."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  "Но дори с ограничени възможности, да се изритват хората обратно през границата по никакъв начин не е спазване на правата на бежанците, търсещите убежище и имигрантите."

  Защо, какво и е на държавата оттатък границата? Че то там е по-добре в някои отношения - сред хора от своята вяра са, няма война, посрещат ги като гости. Защо им е да идват тук?

 2. 2 Профил на alvell
  alvell
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защото от тук е входа за ЕС.
  Никой от тях не ще да седи в България.Искат да отидат в западна Европа.Само дето западна Европа не ги иска и притиска България да ги държи или да ги връща.

 3. 3 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Подкрепям селяните и граничните ни полицаи. Ако допуснем "гостоприемство" и безконтролно влизане на бежанци от бл. Изток държавата ни ще заприлича на Кабул и Багдад. П.П. Тук си имаме достатъчно цигани, че да внасяме и от вън.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Любопитно

  "Нашата" държава изрита и изритва децата ни навън, вече 25 години! Къде бяха и са сега, "защитниците" на човешки права?
  Или ние не влизаме в списъка на "защитените видове"?

 5. 5 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това е поръчков доклад, платен от турските каналджии.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 6. 6 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Полицията спира високодоходен бизнес на турските каналджии.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Да не се изтупат ченгелите в офисите на организацията, не може така да се бъзикат с Цветлин Йовчев.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#3] от "townboy":

  истината такава, каквато е:

  1. Наричате ги, и ги възприемате като бежанци. А те не са такива. И чисто юридически, и чисто фактически. Пришълци, престъпници, нарушители, и наглеци са.

  2. Смятате, че тези хора бягат от войната в Сирия. Което също не е така. Защото войната там е на привършване. И ако наистина бягат от война, то е именно тази война, която те самите са запалили, и са я постлали с кръв, страдания, и смърт. Лично те - мъжете, бащите, братята, синовете на тези жени, деца, които ви умиляват.

  3. Смятате, понеже журналистката така е казала-написала (но не показала, и доказала), че те, видите ли, били легални, със статут, и си били платили хората, изобщо, направо да ги прегърнеш за благоприличието им. Кой го е видял? Кой го е показал? Да вярвате в това е все едно да вярвате на политик, че в кренвиршите има истинско месо!

  4. Вие предпоставяте, че в България идват като бежанци именно хората, които са газени от терористите. Но не е така, точно обратното е: идват тези, които носят със себе си знамето на ССА, и го провесват на всички общежития! Именно ССА ръфат човешки сърца, и играят футбол с прясно отрязани човешки глави, именно те горят живи хора, и изкормят деца, и момичета, за това, че не са салафи и уахаби джихадисти като тях!

  5. Вие видяхте, какво стана в Украйна. Знаете ли, коя беше основната ударна сила на Майдана, която громеше, убиваше, ряза глави, стреляше, и убиваше Беркут? Имам изненада за вас: не са нито Десният сектор на Дмитро Ярош, нито бандеровците на Тягнибок! Бяха около 5000 сирийски ССА бойци-терористи, които през цялото време не свалиха маските, и през цялото време не говореха с никого, освен с шефовете на групите си.
  Защото тези хора не знаеха езика, и изглеждаха не като местните хулигани от Десен Сектор, и другите майданстващи! И знамето на ССА се вееше и на Майдана, ако сте пропуснали!
  Сега въпрос: колко такива според вас ще трябват в България, в София, за да повторят това, което само 5000 направиха с 4 млн Киев, и с 46 млн Украйна?
  При липсата на наш Беркут, и при пълното разложение на остатъчните ни силови структури: 200-500 са предостатъчни да пламне и София, и България!
  Замисляте ли се над това?

  6. Жалеете за жалостивите снимки на дечица и посърнали майчини и женски лица, защото точно тези фотки специално за вас са подбрали същите тези журнаглисти. Тези с нищо не доказват,ч е тези снимки са именно на тези хора, а не на техни жертви в Сирия, или от други места по света. Вие, какво, за първи път чувате, че те лъжат, и сменят фото и други документи и представят черното за бяло? Welcome to the real world! (Матрицата, ако сте забравили).

  Дете, отгледано от талибан, джихадист, салафи и уахаби звяр, като онези от ССА, ще стане същото, като баща си.
  Искате ли да ви постна видео, как 8-10 годишно момченце, точно такова детенце, отсича главата на паднал, повален, и вързан пленник в Сирия, на всичкото отгоре - мюсюлманин, както ми казват сирийците, и го кълца с много удари, защото силицата му не стига да я отсече с един удар? И тълпата зверски реве около него "Аллаху екбер!". И детето се усмихва, и се гордее, че е извършило мъжка постъпка, грее му личицето!

  Искате ли да питате израелтяни, или даже сирийци в България, колко случаи ще ви разкажат, как от 8-15 годишни деца идват, и се взривяват съвсем съзнателно, точно така, както са ги учили в техните детски лагери, за да станат шахиди, и да пратят колкото се може повече неверници в ада?

  Живеем в зверско време! Във време на сатанизъм! Когато обичайните ни норми за добро и зло просто не съществуват за тези породи хора! Те идват с тяхната представа за света! А тя, накратко казано е, Дар ел Ислам, и Дар ел Харб! И под Дар ел Харб ще попаднат даже и огромната част от нашите мюсюлмани, помаците, и турци като Тезджан, който като светски мюсюлманин си работи в Германия, за да си храни къщата, а не ходи да реже глави за пари, и за славата на Пророка!

  Разберете, по силата на определни обстоятелства знам за войната в Сирия, и истината за тези фалшиви "бежанци" много повече, отколкото СМРАД, и вашите обикновенни представи за бежанци могат да ви дадат. Всъщност, СМРАД целенасочено ще ви рисува именно тази картина, която да възбуди именно най-човешките ви чувства на жалост, състрадание, и човещина. Защото вие ги възприемате за такива, каквито те не са!

  Айде, задайте си въпроса: няма по-пострадала и клана, горена, убивана и мачкана общност в Сирия от християните. Имам предвид - от началото на войната, не преди това. Преди това мюсюлманската и християнската общности живеят там в мир, хармония, и разбирателство, които трябва да са пример за навсякъде по света.
  Но сега именно те като бежанци са най-много.
  Защо в България не влезна нито един християнски бежанец от Сирия, или ако е, го е направил не през зелена граница, и не през Турция?
  Този въпрос и напиращият отговор нищо ли не ви говорят?

  Питайте Syrian Aram, Majed Alzaiton, السوريون الشرفاء في بلغاريا Честните сирийци в България, Магда Ташева, дали е така или не.

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1385 Разстроено

  СРАМ за българите и Бъгария, ама такива са реалностите и "нивото" на човещината и зачитането на правата на слабите.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Явно целият свят стана Сирия, дори и Бряг на слоновата кост...

 11. 11 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "B52":

  Срам ли те е? Бягай от България бързо, тичай при Етиен Херцел!

 12. 12 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "townboy":

  Имаш един плюс повече вместо един минус

 13. 13 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "Скромност Станишева":

  Може и от шведското правителство. След миналогодишните бунтове в Гьотеборг са се пишманили и са решили да ги оставят по южните граници на ЕС - Италия, Гърция, Малта, България (толкова за европейската солидарност)
  Затова никакъв Шенген, ще станем като Атина

 14. 14 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "today":

  Който самият е имал смесено дружество с иракски граждани в миналото - излезе по Бивол.

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Ами представете си доклада.

 16. 16 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Имаме цял-целеничък европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ, реакция при кризи...

  Къде се е покрила Сталинка Георгиева в тоз кобен час? Мълчи като комунист на разпит. Колко мъка...

 17. 17 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И какво да ги правим тези бежанци у нас, сякаш не ни стигат ромите, нямаме възможност да им осигуряваме храна и убежище, ако искат да ни ползват за врата към Европа няма проблем, но да остават у нас, просто няма как , капацитетът ни вече е превишен.

 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Гневно

  България никога не е гонила със сила бежанци!!!

  Само нелегално преминаващи границата ни.

  Аре стига манипулации!

 19. 19 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ама защо продължават да ги наричат бежанци? Такива са до първата страна без бойни действия . Тук вече са си чисти нелегални емигранти.

  Dum Spiro, Spero
 20. 20 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  Явно параноята,заравянето на главата в пясъка и откровенната ксенофобия са любими състояния на мнозина във форума....Веднага министър Йовчев да изпраща всички служби на "проверка" в офисите на ХРУ, не забравяйте данъчни,ХЕИ и т.н.

 21. 22 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#3] от "townboy":

  много си прав. определено!
  ти си един примерен комосмолски гражданин.

  щом не можем да решим определен проблем, по-добре да се преструваме, че не съществува, да го прехвърлим на някой друг и никога не да опитваме да се научаваме да решаваме каквито и да са проблеми. и после да не се чудим как държавата ни винаги попада в ръцете на хищниците и на окупаторите. който не е поискал, той не е влязъл във владение в България. заради лошия материал и заради лошото ни управление!

  РЕФОРМИ !
 22. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Какво стана с мрежата, не я ли довършиха?

  Евроатлантида
 23. 24 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#19] от "gargamel":

  Абсолютно правилно. бежанци са до първата държава до тях без военен конфликт. Има си международни норми за бежанци. Тези НЕ СА бежанци, а нелегални емигранти , ето защо ни ги връщат от всяка следваща европейска държава. Нека не се заблуждават хората с милозливи лозунги и призиви за състрадателност и съпричасност, НА КОГО????
  Първо нека да уважаваме себе си, децата и родителите си и да мислим за националната си сигурност.

 24. 25 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "bsdr":

  Благодаря ти за смисления пост. Дано не го изтрият.

  https://goo.gl/8NG90J
 25. 26 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#9] от "B52":

  СРАМ ли? Явно не живееш тук. Не е ли СРАМНО пенсионер, който цял живот се е трудил тук да получава 200 лв/месец, а за издръжката на бежанец да се плаща 1100 лв/месец. Не е ли срамно, а?
  Не може най-бедната страна в ЕС да поеме е това бреме.. да си седят в Турция или да ги приемат богатите на запад..

 26. 27 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 884 Любопитно

  Баба ми с 230 лева пенсия, кърпи си желетката и гледа новините ..... за големи групи емигранти дошли през Турция...настояващи за издръжка, жилище и какво ли още не!

 27. 28 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#21] от "xmm":

  Добре де, как изобщо са стигнали до австрийската граница, че да ги връщат? Нали за да излязат от България им трябват визи и това стриктно се проверява на летището? Миналата година пред мен въртяха на шиш едно рускинче и така и не го допуснаха в самолета. Тези как са ги качили на самолета? Значи нашите са си затворили очите или са искали на практика да им докажат, че няма да бъдат приети. Австрийците казаха - само християни, и то малко.

 28. 29 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#8] от "bsdr":

  Колега, не е хубаво, когато цитирате, да не посочвате източника, освен, разбира се, ако вие сте самият Пламен Пасков, и ако е така, ви поздравявам в редиците ни.

 29. 30 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Село Розово мрази Сирия.

 30. 31 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Тази тема нито е от такава важност за обществото ни, нито за страната като цяло, че да заслужава цялото това (умишлено раздухвано) внимание.

  Как, спред опечалените, следва да се процедира с желаещ да прониква в страната ни афганистанец, по неизвстен начин озовал се на границата ни без документи? Да бъде допускан в България по правилото "е, щом си стигнал до тук няма да те връщаме сега"? Да бъде молен учтиво, ако трябва - и на колене със сълзи на очи да не влиза у нас? Или да бъде върнат обратно там, където се е озовал преди да стигне чак до България, т.е. в Турция? Последното, ако не се сещате, е насилственото връщане. Насилствено не защото върху желаещите да влязат незаконно се упражнява насилие, ами защото не им се позволява да стане онова, което са наумили.

  У нас да бъдеш НПО или част от нея е поминък. Става вече нещо като индустрия. И механизмът е горе-долу следния: колкото повече шум вдига твоето НПО, толкова повече пари ще получиш. От Марс. Те, ако не знаете, марсианците финансират НПО, за да се популяризират все повече навиците и привичките на четвъртата планета. И марсианците плащат според вдигнатият шум. Затова е и сега това клокочене. Все едно нямаме милион и един по-важни проблеми за решаване.

  Последно изречение и спирам, защото нямам намерение да давам и своя принос към ошумяването на населението, незаслуженото раздухване на темата и развитието на НПО-индустрията. Преди години, редейки се на опашка за проверка на паспортите на летището в Рим, чух крясъци "Пор фавор! Пор фавор!" Четирима полицаи влачеха за ръцете и краката диво мяташ се гражданин, който пищеше въпросното "пор фавор" и се мъчеше да им се отскубне. Завлякоха го в някаква стая, където крясъците рязко секнаха, явно с блага дума са го помолили да престане. Така че, хайде да не го даваме чак толкова звънко и патетично.

 31. 32 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#24:"bsdr"]До коментар [#19] от "gargamel":

  Абсолютно правилно. бежанци са до първата държава до тях без военен конфликт. Има си международни норми за бежанци. Тези НЕ СА бежанци, а нелегални емигранти , ето защо ни ги връщат от всяка следваща европейска държава. Нека не се заблуждават хората с милозливи лозунги и призиви за състрадателност и съпричасност, НА КОГО????
  Първо нека да уважаваме себе си, децата и родителите си и да мислим за националната си сигурност. [/quote]
  Когато твърдите нещо нека да се обосновавате. Коя "международна норма" е нарушена, когато бежанец потърси убежище в България? Такова нещо не вярвам да има.

 32. 33 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Сигурен съм,че изгонените бежанци са по малко от един.Ама някой така си изкарват хляба с плюене по България.

  писнало ми е от левичари
 33. 34 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#2] от "alvell":

  А пък България, бивайки Баче Кики-то на Европа, не може да откаже на никой, и я ритат като умряло куче.

 34. 35 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Много неадекватни и първични реакции.
  "България на Българите!" Колко много глупост може да събереш в две думи.
  Само Островите Кук отмират по-бързо от България. В световен мащаб. От 1990г. сме загубили 21% от населението. Намаляваме с 8 човека на час, едно населено място обезлюдява напълно всеки месец.
  При тези темпове, след 20-30 години българския етнос ще е пред изчезване.
  Така че преди да крещят "България на Българите!" селяните то Розово и ултра националистите да се замислят... е, ако такава функция е възможна.

 35. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#8:"bsdr"] колко случаи ще ви разкажат, как от 8-15 годишни деца идват, и се взривяват съвсем съзнателно, точно така, както са ги учили в техните детски лагери, за да станат шахиди[/quote]

  Потвърждавам - https://www.youtube.com/watch?v=0FHHZ-BOMuI

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 37 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#32:"balla"]Коя "международна норма" е нарушена, когато бежанец потърси убежище в България? Такова нещо не вярвам да има. [/quote]

  Какво казва юриста Григор Сотиров в Legalworld?

  Законът за убежището и бежанците (Чл.4, ал.5) и Конвенцията за статута на бежанците (чл.31, т.1) пределно ясно казват, че чужденец може да пресече незаконно българските граници за да поиска закрила (убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут) само ако пристига НАПРАВО от територия, където са били застрашени животът и свободата му.

  Този текст е основополагащ.

  Сирийците и другите чужденци, които пристигат от Турция, незаконно пресичайки границата ни, не идват от застрашена зона. Тоест там няма опасност за посегателство срещу тях и поради това извършват престъпление като пресичат незаконно границите на страната ни.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "balla":

  Още повече, че в чл. 13, ал.1, т.13 от закона се казва

  „Молбата на чужденец за предоставяне статут на бежанец или хуманитарен статут се отхвърля като явно неоснователна, когато … чужденецът…идва от сигурна държава по произход или от трета сигурна държава, включена в минималния общ списък, приет от Съвета на Европейския съюз, или в националните списъци, приети от Министерския съвет“.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 38. 39 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 471 Неутрално

  По закон и определение от Турция не идват бежанци, а незаконни имигранти. Щом не минават по нормалния път, защо трябва граничарите да им дават възможност да кандидатстват за убежище. Имаме споразумения за реадмисия. Но да си получат ХРУ парите...за куп лъжи и глупости. Ако бях на президента, още днес ще тях издам указ за връчаване на орден (съответната степен) за граничарите, върнали обратно в СВОБОДНА Турция незаконните емигранти.

 39. 40 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  Явно мнозинството във форума смята,че бежанците са "бежанци" единствено в съседните страни на държава или зона на конфликт? В България те били "нелегални" имигранти"? Може ли тогава някой да ми обясни милионите със статут на бежанец в Германия,Великобритания,Скандинавските страни,САЩ,Канада и т.н.?
  Не мога да повярвам,колко много предразсъдъци и липса на елементарна информираност царят днес във форумите под статиите за бежанския проблем и позора в Розово......

 40. 41 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#2] от "alvell":Защото от тук е входа за ЕС.
  Никой от тях не ще да седи в България."

  -Ама седят.Защото не ги искат там-направили са си ниски квоти.
  Задължават ни да ги приемаме и ни затрудняват да ги препращаме и използват измекярски НПО-та да ни подбиват авторитета и самочувствието.

 41. 42 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Ясно, Дневник са получили поредния транш от "Америка за България" и пак се почнаха по 3 статии на ден за нелегалните емигранти наричани само тук "бежанци". А бяха спряли за известно време след изтичане на предния транш...

 42. 43 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  До коментар [#42] от "johnniewalker":
  Пич,какви траншове?! Ако ксенофобските простотии вчера в Розово и официален доклад на Хюман Райтс Уотч,от който министър Йовчев и Чирпанлиев изпаднаха в амок преди да са го чели,не са новина,тогава какво?
  Доста народ бърза да пише и оставя мисленето за по-нататък явно

 43. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#40:"thepirineagle"]Явно мнозинството във форума смята,че бежанците са "бежанци" единствено в съседните страни на държава или зона на конфликт?[/quote]

  Ами, точно така си е, виж ми предните коментари.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 44. 45 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Но дори с ограничени възможности, да се изритват хората обратно през границата по никакъв начин не е спазване на правата на бежанците, търсещите убежище, на и имигрантите."

  А нашите права на българи интересуват ли Хюман райтс уоч?
  И знаете, че сме бедни,че едва кретаме,едва осигуряваме собствените си възрастни хора и деца, и пак напирате да приемаме нелегални имигранти.
  И едно недоумявам...Турция е богата държава,културата и религията са далеч по-близки до сирийците,защо идват тук?И хем стана ясно, че Западна Европа ще ги връща,и продълбават да се натискат за нашата мизерия.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 45. 46 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#21] от "xmm":
  Според договореностите в ЕС,всеки бежанец трябва да се завърне не по-късно от 3 месеца / доброволно или принудително,като може да загуби и статута си / в страната-членка,където му е издаден статута. Нещо неясно?

 46. 47 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#40:"thepirineagle"]Може ли тогава някой да ми обясни милионите със статут на бежанец в Германия,Великобритания,Скандинавските страни,САЩ,Канада и т.н.?[/quote]

  Да, ако позволиш.
  Влизат с лодки през Италия примерно и после минават без проверка шенгенските граници чак до Скандинавия. Където също се водят бежанци, нищо че са с италиански документи. И понеже няма граница, няма как да ги върнат, защото след 5 мин. пак са тук.
  Затова най-лошото ще ни се случи, ако влезем в Шенген. Ще нахлуят хиляди, които поради липсата на обща граница с шенгенска държава, ще се окажат вечно наши гости. А ще ни налазят и гръцките емигранти.
  За емигрант в Канада се кандидатства в посолството. Предполагам за САЩ е същото.

 47. 48 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  До коментар [#44] от "Bacillus_Bulgaricus":
  Според кое си е така? Според какво ни изнася в момента или според Хартата за правата на човека и определенията на Комисарията за бежанците на ООН?

 48. 49 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#47] от "aleko":
  Статутът на бежанец и правото на такъв статут НЕ зависят от отдалечеността или близостта на дадена страна до определен конфликт, НЕ зависи от това през колко държави е преминал съответният човек,НЕ зависи от това дали е влязъл легално или нелегално в съответната страна,където търси убежище.
  Няма никакво значение какво мъдруват или им се иска на много съфорумци. Това са международни договорености и България ги е подписала. А за наличието на морал и обикновена човещина или липсата на такива днес в този форум е загуба на време да се дискутира....

 49. 50 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Любопитно

  До коментар [#49] от "thepirineagle":

  Да разбираме ли, че това важи и за австрийските власти, закони, милосърдие, съпричастност, или просто сме на хранилката на някое НПО, загрижено за "лошия" имидж на простите българи?

 50. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  Сериозно се чудя как сме спасили нашите евреи на времето!
  Трябва да е била друга нация а не нашата!
  Простотията винаги се завръща като бумеранг и се стоварва на главата на простия, което е неоспорим факт в родината ни!

  klimentm
 51. 52 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Любопитно

  До коментар [#50] от "batzdravo":
  Сигурно е удобно да четеш и тълкуваш постингите и новините избирателно,но едва ли помага на човек да си състави обективна оценка за заобикалящия го святВърнатите от Австрия сирийци са вече регистрирани в България,доколкото разбрах. Според договорките в рамките на ЕС,бежанци получили статут в една страна не могат да се преселват в друга страна от съюза.

 52. 53 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#43] от "thepirineagle":

  Абе пич, айде проследи малко статиите, които пишат по този въпрос в Дневник за Гърция/Италия и за България. Когато става дума за България тези хора са наричани винаги "бежанци" а когато е за Гърция/Италия са "нелегални емигранти".
  Освен това няма нормален вестник, който ей така за тиража да публикува по 3 статии на ден за дадено събитие, освен ако не е наистина невероятно събитие - примерно кацане на марсианци. А тези се мъкнат от месеци.
  Според теб всички горепосочени доводи не водят ли до извода, че някой ни манипулира много сериозно? Нямам толкова проблем с Дневник - закъсали са го за пари и се продават. Но поръчителя на тези статии ни прави на глупаци. А той е същия дето и спосорира БХК и ХРУ....

 53. 54 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#52:"thepirineagle"]Сигурно е удобно да четеш и тълкуваш постингите и новините избирателно,но едва ли помага на човек да си състави обективна оценка за заобикалящия го свят[/quote]

  Вярно , чета постингите и новините избирателно, пиша също така избирателно! Споделям позицията си по дадени въпроси, като се опитвам да не съм прекалено пристрастен. Но аз съм българин и преди всички чужди интереси, слагам българските! На внуците, децата, моите и на родителте! Когато се спекулира по хуманитарните каузи срещу България, не мога да стоя със затворена уста!

 54. 55 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 675 Неутрално

  малко инфо, вярно от уикипедия, но не пречи да е вярно:

  ХРУ многократно е критикувана заради съмнителната обективност на докладите и дейността си. Някои от известните американски медийни анализатори и журналисти, като Едуард С. Хърман, Дейвид Питърсън и Джордж Самюели казват, че въпреки конструктивните усилия, Хюман Райтс Уоч "хвърля подкрепата си зад американската външна политика в критични моменти, и понякога дори служи като пиар агенция за американското външно министерство". Те обвиняват ХРУ, че "не зачита убийството на цивилни от високотехнологични оръжия - нещо, което е удобно за НАТО, докато в същото време са силно критични към убийства на цивилни с нискотехнологични оръжия". Те обвиняват организацията и в "редовно подценяване на нарушенията на човешките права от страна на САЩ и съюзниците им, и преекспониране на такива нарушения от страна на враговете им".[8]

  Човекът е мярка за всички неща.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK