Ново звено ще обедини прокуратурата, МВР и ДАНС по време на изборите

Ново звено ще обедини прокуратурата, МВР и ДАНС по време на изборите

© Георги КожухаровПрокуратурата, МВР и ДАНС създадоха междуведомствено координационно звено за изборите, съобщиха от прокуратурата. Националното междуведомствено звено (НМЗ) за осигуряване на законосъобразна обстановка при провеждане на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май ще бъде ръководено от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.


В звеното са включени главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и прокурорите от ВКП Николай Георгиев и Емилия Пенева. Звеното ще противодейства срещу евентуални нарушения и ще гарантира свободното упражняване на избирателното право на гражданите.


Съвместните действия на институциите са форма на превенция за недопускане на манипулирането на вота, пише още в съобщението на прокуратурата.


Вниманието на трите институции ще бъде насочено към най-рисковите населени места и малките общини, където се наблюдават определени икономически интереси и опити за натиск върху социално слаби хора. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK