Ничия отговорност, или защо за сирийците в Розово институции няма

село Розово

© Велко Ангелов, Капитал

село Розово"След като получат статут те стават като всички обикновени български граждани - имат лична карта, ако имат възможност да намерят къде да живеят и да започнат да работят".


Това е отговорът на председателя на Агенцията по бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев на въпроса: към коя институция могат да се обърнат изгонените откъщата, която са наели три сирийски семейства. Разговаряме в коридора на центъра за култура и дебат "Червената къща" преди участието му в дискусията "Медиите и бежанците".


По правилата след като преминат през тромавата процедура по получаване на статут, бежанците трябва да напуснат центъра, където са настанени. Някои от тях го правят и по-рано, като просто посочват адрес, на който могат да бъдат намерени. Тези, които остават до края в центровете, след получаване на статут, си тръгват и трябва да намерят къде да живеят.
Едва след като имат адрес те могат да подадат молби за получаване на лични документи


"Държавната агенция за бежанците изготвя писмо до общината на това населено място (бел. ред. където ще се настанят чужденците), въз основа на което чужденецът се регистрира и му се дава ЕГН (единен граждански номер), което е необходимо за издаване на документи за самоличност съгласно Закона за българските лични документи." Това е обяснението в сайта на агенцията. На практика след въпросното писмо, поне на хартия ангажиментите на институцията към бежанците приключват.


Според Чирпанлиев агенцията не може да направи нищо повече от това да им предостави статут. Повтаря на няколко пъти, че след получаването, чужденците са като всички останали български граждани. Вдига рамене и отмества поглед.


Защо обаче отношението към тях не е като към всички останали, той не може да отговори. И за да избяга от допълнителни въпроси, заявява: "В България живеят пет хиляди бежанци, само със 17 има проблем".


ДАБ може би може да потърси тези квалифицирани като "проблемни" хора и да им съдейства, за да получат документи - особено след като са минали всички процедури т.е. не са заплаха за националната сигурност. Може би от агенцията могат да пратят хора, които да говорят с жителите на село Розово, да срещнат семействата с тях. Или да помогнат за приемането им в другото населено място, където са се преместили.


Въпреки че агенцията не е пряко обвързана с такива задължения към бежанците, те са единствената институция близка до тях, която може да улесни преминаването им към по-нормален живот тук и да действа според контекста на случващото се, а не по удобните ограничения на закона.


Ако тези семейства са наистина "като всички обикновени български граждани"


нямат ли те същите права - да получат защита от полицията, когато някой ги заплашва


Вместо това в момента трите семейства са се скрили неизвестно къде, а според телевизионните репортажи от МВР са ги пазили само докато се изнесат от Розово. От страх не излизали от новия си дом, научи "Дневник".


Вече леко нервен Чирпанлиев казва, че има Агенция за социално подпомагане и може би нуждаещите се могат да се обърнат към тях (някой да знае спешния телефон на агенцията и дали има такъв въобще). Агенцията би трябвало да се отнася към бежанците както към българските граждани -  да изплаща обезщетения за безработица и др. "Дневник" изпрати въпроси до институцията дали има специална кампания, свързана с чужденци получили статут, дали те са се обръщали към нея и колко от тях се ползват от помощи.


МВР и местните власти - безмълвни


Кметът на Розово Теодора Георгиева (ГЕРБ) заяви пред "Нова тв", че никой не я предупредил, че тези хора ще бъдат настанени там. "Дневник" я потърси с въпроси: дали след като три дни жителите на селото протестират срещу настанените бежанци, не е трябвало да сигнализира полицията, която да реагира на нарастващото напрежение.


Георгиева не отговори на мобилния си телефон, но от ОДМВР Стара Загора заявиха за "Дневник", че тя е изпратила сигнал, в който изразява несъгласието си с присъствието в селото на трите сирийски семейства. Към него е била приложена и подписка от над 500 души.


Не се е стигнало до намеса на полицията, защото "семейството си е тръгнало мирно", заяви още говорителят на ОДМВР Стара Загора - Ваня Кръстева.


От пресцентъра на МВР заявиха за "Дневник", че полицията на място е провела серия разговори с жителите, благодарение на които не се е стигнало до ексцесии. Попитани дали след като сирийците вече са с равни права като български граждани, полицията не е трябвало да ги защити щом са били заплашвани, те определиха това като "твърде екзистенциален" въпрос. 


Министър Цветлин Йовчев нямало да дава коментар по случая, заявиха още от пресцентъра.


Интеграция - някъде през лятото

В момента няма действащ план за интеграция на чужденци, получили статут в България. Последният приет е за периода 2011 - 2013 година. Според прессаташето на Държавната агенция за бежанците Васил Данов е разработен нов документ, който скоро трябва да бъде вкаран за разглеждане в Министерски съвет.


Една от първите точки в предишния документ е, че се създават условия за ефективна интеграция на новопризнатите бежанци за период до една година след предоставянето на статут: всеки чужденец в Република България, получил статут на бежанец или хуманитарен статут.


За целта се прилага "пакет от мерки за интеграция на новопризнати бежанци", който включва:


-еднократна помощ за издаване на лична карта;
-финансова помощ за жилищно настаняване и битови разходи;
-социално подпомагане;
-здравно осигуряване;
-обучение по български език;
-социална и културна ориентация;
-професионална квалификация и преквалификация;
-транспортни разходи;
-преводачески услуги и съдействие за реализиране на основни права и възможности.


В плана е записано, че основна роля за изпълнението му има Държавната агенция за бежанците. Така че колкото и Чирпанлиев да вдига рамене и отмества поглед, тези хора не могат да бъдат оставени без подкрепата на институциите.


Нужда от подкрепа (медии, местна власт, неправителствени организации) и разяснение имат и хората от село Розово и други населени места, така че да разберат, че няма нищо страшно в това да приемеш другия. Иначе случаи като този в Розово ще се повтарят.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 844 Весело

  Ето я и третата статия за нелегалните емигранти днес! Браво!!

 2. 2 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 844 Весело
 3. 3 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 418 Неутрално

  .... охо пак ми мирише на търгорвия .... този път с бежанци ...

 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много са озверени хората.... Но то не е само заради сирийците, а заради всичко останало - цигански кражби, депесарска наглост, беззаконие навсякъде.. нелегални и полулегални..

  Затова и при новината за "17 души изпратени в селото", всичко настръхва... защото им е ПИСНАЛО ОТ БЕЗЗАКОНИЕ.. и невинните си изпатиха..

 5. 5 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  До коментар [#1] от "johnniewalker":

  И защо смяташ, че е маловажно, Джонка?
  Защото селяните, не искат сирийци, а англичани?

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 6. 6 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Агенцията би трябвало да се отнася към бежанците както към българските граждани - да изплаща обезщетения за безработица"

  Е, как става това като за такива като мен се изисква да имам някакъв стаж поне. Те като как ще вземат помощи за безработица като не са работили нито ден в България? Или моито осигуровки за безработица отиват там, така ли?

 7. 7 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#5] от "Кирето":

  Защото 4 статии за един ден на една тема не е нормално за никое средство за масова (дез)информация освен ако не води целенасочана кампания.

 8. 8 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  То за българите институции няма, та камо ли за сирийците.
  Живеем в някакъв изкривен свят където едни си правят каквото си искат, а другите лапат мухите и из подлизуват.
  Простотия и задръстеност - качества на народа български. А да не забравя още две - алчност и завистливост.
  Това ни движи и ни движи към ...

  ура и да живей!!!
 9. 9 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#7] от "johnniewalker":

  Ако искаш много и различна информация, бегай чети ШОК или Уикенд...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 10. 10 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Интересна работа....Кланът Зрънкови от Видин никой не се втурна да го защитава от другите цигани , които бяха поискали изселването им от Видинската циганска махала.Тук обаче селяните, понеже не са от малцинство всеки е тръгнал да ги упреква и назидава.И това ако не е двоен стандарт , какво друго може да се нарече ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 11. 11 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 624 Неутрално

  добре е да се следи как вървят нещата в държавите които с години са били много гостоприемни към араби и африканци

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#10:"kasko"]Кланът Зрънкови от Видин никой не се втурна да го защитава от другите цигани , които бяха поискали изселването им от Видинската циганска махала.[/quote] Не може да сравняваш така. Едно е, когато цяло село/квартал/град е пропищяло от някой, друго е, когато изобщо не го познава този някой, но не го ще, защото "ние не щем цигани, уееее".

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Много уместна статия, но страхът на хората от Розово ще остане. И не само там. В неработеща държава, гражданите нямат доверие на никого, че ще ги защити, ако се наложи. Бежанците също - явно след като получат статут, са пуснати да се оправят кой както може, в чуждата държава.
  Остава само да си кажем - Бог да ни пази.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jessika":

  подкрепям - много сте права .++++++++++++++++++++++++++++++++

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#2] от "johnniewalker":

  Авторката на статията,вместо да пише статия след статия в които да нарича нелегали емигранти,бежанци,да пие чаша вино и да прави деца,ако има такива,да ги обича,нашите български деца са ми по-мили,нашите баби и дадовци също.Първосигнално...но твърдя че тези индивиди първосигнално,никога няма да се интегрират,следователно границата между традиционното ни гостопримество и етническата толерантност е неприкосновенна.

 17. 17 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Някои от бежанците в лагерите предпочитат да не работят. Те отказват работа и остават в центровете. Шефове на лагери за имигранти съобщиха, че дори тези със статут не искат да си намерят дом. Как ще интегрираме чужденците, за да няма още случаи на изгонени като този в Розово? Това ще умува МВР до юни, когато трябва да е готов екшън-планът за интерграцията, пише в. "Стандарт". Бежанци в лагерите не приемат предложените им оферти за работа. Фирми искат да ги наемат на минимална заплата, а някои дават 700 лв. на месец. Това съобщиха началници на центрове за имигранти пред "Стандарт" вчера.

  Всеки месец Агенцията по заетостта организира трудови борси в бежанските лагери у нас. Във "Военна рампа" например се събирали по 15 фирми, които имали интерес да наемат сирийци. С течение на времето обаче компаниите започнали да се отказват да идват заради слабия интерес. "Тези борси обикновено нямат ефект. Бежанците не искат да работят, защото смятат България за част от транзитния си етап от своето пътешествие на Запад", призна началникът на лагера във "Военна рампа" Пепи Джуренов пред "Стандарт".

  Имигрантите обясняват, че в Сирия работили като градинари или общи работници. Жените пък били домакини. 40-годишният Джо от Дамаск се оплака, че не е знаел за борсите в двора на лагера. "Никой не ми каза. Аз си пускам CV-то в бг фирми за дизайн, но нищо", сподели Джо. Той е от сирийците, които не посещават курсовете по език, организирани от неправителствени организации.

  Семейството му е от 7 месеца у нас и смята да замине за Швеция при роднини. Засега обаче нямат пари. Реджеп пък казва, че не вижда смисъл да учи български при положение, че сигурно пак няма да си намери работа. 95 % от бежанците във "Военна рампа" имат вече статут и могат да работят. На борсите основно им се предлага работа в шивашката промишленост и във ферми. "Сега имаме оферта за едно семейство, което да отиде в Дряновския балкан. Там в едно село има овцеферма и предлагат работа за 5-6 човека.

  Работодателят им предлага квартира, училище за децата, работа за родителите и предлагат 600-700 лв. заплата, без да имат каквито и да било разходи. Не искат", разказа още Джуренов. В Пъстрогор бежанците се ослушват за работа на минимално заплащане. Там ще бъде подписан рамков договор между Агенцията за бежанците и Бюрото по труда в Свиленград за наемането на 6-ма от чужденците със статут. Обявените работни места са за четирима помощници в кухнята, а двете - за чистачи в лагера. "Целта е да се осигури работа за чужденците с хуманитарен или бежански статут, които продължават да живеят в лагера под претекста, че нямат средства да си наемат квартира", обясни шефът на центъра Георги Марков.

  Оказва се, че никой не иска да се труди за 340 лв., които след отчисленията падат под 300 лв. за месец. "Само жена от Ирак иска едно от обявените места в кухнята на лагера", подчерта Марков. В Пъстрогор дадоха като добър пример бежанци, поели сами изкарването на прехраната си. Това е семейство, което няма все още статут, но е излязло на външен адрес и се занимава със земеделие в петричкото село Скръб.

  В същото време от 264 чужденци, които в момента пребивават в центъра в Пъстрогор, 155 вече са получили статут, но не напускат лагера, а продължават да живеят в него. Повечето от тях са с хуманитарен статут, който не им позволява да излизат извън България. Въпреки това някои правили опити да се доберат до други държави от ЕС, в които имат свои близки или приятели. Желаните дестинации са основно Германия и Швеция. Опитите им обаче са били безуспешни, заловени са предимно в Гърция и Румъния, а тамошните власти са ги върнали отново у нас. Така хората са попаднали обратно в лагера, където много от тях са закотвени от месеци.

 18. 18 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#12] от "Гласувайте! Don't get mad, get even! (dogwoman)":
  А-ха , трябва да сме по-хуманни викаш.....Палиш колата и за час и половина най-много от Пловдив си в село Пъстрогор , община Свиленград. Удари един лаф-моабет с местните относно присъствието на бежанците от лагера край селото.Не забравяй , на всяка цена попитай защо преди са били на свободен режим а сега са с вечерен час.После се върни тук да дообсъдим темата.И когато нещо го адресираш към мен , натискай "отговор''

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 19. 19 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тези, които днес наричат жителите на с. Розово диваци и варвари са същите онези, които до вчера викаха "Вън бежанците".
  Тези хамелеони гласуваха и за "Атака" на миналите избори, а днес им викат предатели и родоотстъпници.
  Това е!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 20. 20 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 470 Любопитно

  "За целта се прилага "пакет от мерки за интеграция на новопризнати бежанци", който включва:

  -еднократна помощ за издаване на лична карта;
  -финансова помощ за жилищно настаняване и битови разходи;
  -социално подпомагане;
  -здравно осигуряване;
  -обучение по български език;
  -социална и културна ориентация;
  -професионална квалификация и преквалификация;
  -транспортни разходи;
  -преводачески услуги и съдействие за реализиране на основни права и възможности."

  А пък аз си осигурявам всичко сам... ако мога... Ако не мога.. никой няма да ми помогне.
  Дали да не ида да ме интегрират ?

 21. 21 Профил на Stoyan Guglev
  Stoyan Guglev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срам за Розово! Нищо не ги оправдава! Нищо!

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  [quote#3:"опа"] охо пак ми мирише на търгорвия .... този път с бежанци ...[/quote]
  по скоро на търговия с електорат , с внушения .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ами дайте спокойствие и сигурност на хората в с. Розово и в с.Розино, в Казанлък, в Ст. Загора, в Сливен, в Монтана..

  Да не се страхуват непрекъснато от всякакви навлеци, които крадат и убиват.. и да видите, че няма да има такова притеснение от новодошлите..

 24. 24 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#21:"sladur"]

  Срам за Розово! Нищо не ги оправдава! Нищо!
  [/quote]
  Ох, какъв си ми сладур.. истински анонимен, сладур..

 25. 25 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Стига с тия сирийци!
  Да живее Розово!

  'Let light surround you' Dream Theater
 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#18:"kasko"]Удари един лаф-моабет с местните относно присъствието на бежанците от лагера край селото.[/quote] Извинявай, но в Пъстрогор няма бежанци. В Пъстрогор има задържани на границата нелегално преминали. От тях сигурно няма и 20%, които отговарят на изискванията за бежанци. Така че съм сигурна, че си прав.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#26:"Гласувайте! Don't get mad, get even! (dogwoman)"] Пъстрогор няма бежанци.[/quote] Ако бяха бежанци, нямаше да са в Пъстрогор, а да си търсят квартира и пребивание.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#4:"bestbuy"]и невинните си изпатиха.[/quote]
  Не се знае кой невинен и кой мюсюлмански проводник и терорист.
  Кой ги насочи към това село и към България, КОЙ, КОЙ, КОЙ?

  'Let light surround you' Dream Theater
 29. 29 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "Според Чирпанлиев агенцията не може да направи нищо повече от това да им предостави статут. Повтаря на няколко пъти, че след получаването, чужденците са като всички останали български граждани. Вдига рамене и отмества поглед."
  "Агенцията би трябвало да се отнася към бежанците както към българските граждани - да изплаща обезщетения за безработица и др."

  Когато преди повече от 16 години реших да емигрирам в Америка, никой там не ме чакаше на летището, нито ми предостави лист с телефоните на всевъзможните там държавни организации, нито пък ключовете на хотелска стая или апартамент с предплатен наем. Нито са ме питали имам ли достатъчно пари, имам ли работа, имам ли квартира. Единствено, което ми даде американската държава, бе т.н. зелена карта, за което съм и благодарен. И нито веднъж не ми е идвало на ума да очаквам нещо повече.
  Така че аз не виждам причина с какво българската държава и българските данъкоплатци трябва да действат по-различно от американската държава и американските данъкоплатци. Който е решил да става емигрант, било поради политически, културни или икономически причини, сам да си кове бъдещето.
  Защо държавата - приемник, която му е дала правото да пребивава, правото да учи, и правото да работи, трябва и да го храни и издържа, и то безплатно??!!

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#18] от "kasko": Натискам "отговор". Горният ми коментар е до теб, извинявай, не спазих указанието, а си прав за него, инак е случайност да прочетеш коментара ми.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#9] от "Кирето":

  Ми добре затичвам се към будката щом интелект като теб ме съветва...

 32. 32 Профил на Stoyan Guglev
  Stoyan Guglev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво значение има кой съм, bestbuy? Изразявам мнението си!

 33. 33 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#8:"cucing"]Простотия и задръстеност - качества на народа български. А да не забравя още две - алчност и завистливост. [/quote]
  Къде-къде по-благородни и извисени са мюсюлманските скакалци, довлекли се под фалшивия предлог "бежанци", с безкрайни претенции, гледащи ни накриво и пресмятащи кого да ограбят и изнасилят и къде да направят гетото си, бъдеща клетка на мюсЛЮманска община. В Дания превземат обшини, изцоцват социалните средства и забраняват празнуването на Коледа на площада, в Бирмингам изземват великденските яйца от децата в училище, на други места забраняват носенето на кръстчета, че "дразнели" мюсЛЮманите. Заради такива като Вас скоро може да постановят пак църквите да са вкопани в земята, не по-високи от човешки ръст, и камбани да не бият, само клепала...

  'Let light surround you' Dream Theater
 34. 34 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Весело

  До коментар [#31] от "johnniewalker":

  Добро момче си Джонка.
  Ще те черпя един малък Грантс...
  Слушкай и папакай и може някой ден и ти да станеш интелект...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 35. 35 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#12:"Гласувайте! Don't get mad, get even! (dogwoman)"]когато изобщо не го познава този някой, но не го ще, защото "ние не щем цигани, уееее"[/quote]
  Догуоман, дайте личен пример, моля, приемете някое "бежанско" семейство за съседи, пуснете децата Ви да си играят с техните, конущисвайте се с кадъната, сприятелете се с цялата тайфа,... а?

  'Let light surround you' Dream Theater
 36. 36 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#26] от "Гласувайте! Don't get mad, get even! (dogwoman)":
  Първо , помолих те нещо - да не ме цитираш , а да ми отговаряш.Отговарям ти по случайност.Не съм кибик дето да седи из форумите с часове и да се взира в монитора.А това на което ти акцентирах е не дали са бежанци , легални , нелегални , полулегални или полунелегални, а за зулумите които са правили из селото и околията.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 37. 37 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#16:"iu"]но твърдя че тези индивиди първосигнално,никога няма да се интегрират[/quote]
  Колкото са се интегрирали османлиите за повече от 600 години... уж "комшу", а очите му - в ножа и гърба ти...

  'Let light surround you' Dream Theater
 38. 38 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Инструкции няма .... но резила е ще го видят в цял свят.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#36] от "kasko": Аз пък акцентирам върху това дали са бежанци, легални, полулегални или нелегални. И там е разликата. Както видя, извиних се по-горе, защото също не съм кибик, дето седи и се взира

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на Stoyan Guglev
  Stoyan Guglev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А отнякъде изгониха ли те, само защото си емигрант?

 41. 41 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#17:"_j."]Това ще умува МВР до юни, когато трябва да е готов екшън-планът за интерграцията, пише в. "Стандарт". Бежанци в лагерите не приемат предложените им оферти за работа. [/quote]
  След 3 отказа: на границата, и аут!

  'Let light surround you' Dream Theater
 42. 42 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#41:"ariel28"]След 3 отказа: на границата, и аут! [/quote]
  А овчето стадо и ръкопляска и слуша замазаните лъжи на станишев и овчев,как европа дали 4-5 млн помощи,а пропускат че само лятото от нашия бюджет дадохме над 300 млн,после се гласуваха други 30 млн и продължаваме да наливаме,но за тях не се чува,а само какво Европа дала

 43. 43 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#35:"ariel28"]Догуоман, дайте личен пример, моля, приемете някое "бежанско" семейство за съседи, пуснете децата Ви да си играят с техните, конущисвайте се с кадъната, сприятелете се с цялата тайфа,[/quote] Нищо от това не ме стряска. Само че съседите не се "приемат", те просто идват и живееш с тях, доколкото можеш. И аз не приемам съседката от долния етаж в градското ми жилище, която готви праз и яки запръжки от 6 сутринта, когато аз си пия кафето на терасата, но не мога да я изселя, нали така. Тя си е най-истинска българка, с която имам толкова общо, колкото с всеки непознат чужденец.

  Доброто е заразно
 44. 44 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сирийците не са свикнали на труд-ангария както измъчения бълг.народ.Чужди и бълг.емисари-подлоги им внушават,че те само имат права,но не и задължения в България,като същевременно искат евроусловия за битуването си у нас.При тези условия за работа посочени в дописката много българи от други региони на страната,ще приемат да работят,но никой не им предлага работа,както на прилигированите пришълци.

 45. 45 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#40:"sladur"] само защото си емигрант[/quote]

  Да си емигрант, не ти дава никакви права. Дигнал си си чукалата и си тръгнал на ма*ната си, без никой да те е канил. Поемаш си риска и отговорността и се оправяш сам.

  'Let light surround you' Dream Theater
 46. 46 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#43:"Гласувайте! Don't get mad, get even! (dogwoman)"]Нищо от това не ме стряска. Само че съседите не се "приемат", те просто идват и живееш с тях, доколкото можеш.[/quote]
  Ясно, избягвате отговора, значи, не Ви се искат за съседи "бежанци" А иначе сте права, че така наречените "бежанци" "просто идват", ей така, от нищото, и лошият българин трябва да им отстъпи къщата, постелята и жена си/дъщеря си, и да удари три пъти чело о земята с... нали знаете кой правоверен възглас? Че след жената и дъщерята е и негов ред.

  'Let light surround you' Dream Theater
 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#45:"ariel28"]Да си емигрант, не ти дава никакви права. Дигнал си си чукалата и си тръгнал на ма*ната си, без никой да те е канил. [/quote] Не е вярно. Да си емигрант - това ти дава всички права според Хартата за правата на човека. Право на живот, достойнство и пр.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#46:"ariel28"]и лошият българин трябва да им отстъпи къщата, постелята и жена си/дъщеря си, и да удари три пъти чело о земята с... нали знаете кой правоверен възглас?[/quote] Много моля, мислех, че водим сериозен разговор, това са махленски приказки. В такива не участвам.

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#48:"Гласувайте! Don't get mad, get even! (dogwoman)"]това са махленски приказки[/quote]
  Кажете го на изнасилените и наръганите с нож от "емигранти" (нали бяха "бежанци"?) българки.

  'Let light surround you' Dream Theater
 50. 50 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Как не ви е срам да пишете, че нямало институции за емигрантите? А къде са институциите за българите по селата, буквално оплячкосани от набезите на цигани? Хората вече сами си правят отряди и си наемат частни охранители. Как може да ви боли толкова много за чуждото, а за своето да не ви пука?

 51. 51 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#50:"Фенерия"]Хората вече сами си правят отряди и си наемат частни охранители.[/quote]

  ...но после, пак гласуват за БСП...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 52. 52 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  "Как не ви е срам да пишете, че нямало институции за емигрантите? А къде са институциите за българите по селата, буквално оплячкосани от набезите на цигани? Хората вече сами си правят отряди и си наемат частни охранители"


  Ти какво си направил да не е така?

 53. 53 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#52] от "Петър Иванов":

  Плащам данъци.

 54. 54 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#51] от "Γαλλα":

  Тези, дето свалиха Тодор Живков, направиха БСП и станаха едри капиталисти и милионери. Народът чака те да го върнат. Абсурдистан!

 55. 55 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#10] от "kasko":

  стандартът е двоен, защото при едните имаше убийство и беше доказно, че вършат зулуми с години. Тук няма такова нещо, а има наплашени селяни, които вместо да гледат с очите си гледат с телевизора. Кой има интерес от тва, можеш и сам да си отговориш.

 56. 56 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Обърнете внимание, че всички комунета--zmii4e, Вишински и пр.--са активни по темите за сирийците. Изкуствено дирижираното етническо напрежение цели и успява да отвлече вниманието от издънките на комунистическото ни правителство на европейско ниво. ЕС спря плащанията ни за околна среда (виж статията в "Капитал", вероятно ни готви санкции заради отношението на правителството ни по Южен поток.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#50:"Фенерия"]А къде са институциите за българите по селата, буквално оплячкосани от набезите на цигани? Хората вече сами си правят отряди и си наемат частни охранители. [/quote]
  Нали няма да кажеш, че Брюксел пак ти е виновен?
  Ами какво прави онова плевенско лайно, дето все интервюта дава по ТВ-тата? Ами Станишев, дето преди Костов му бе виновен, а сега ЕК? Е.ах ти некадърниците, все нещо дето им пречи!
  Само да не ми кажеш, че марсианците пак са ти виновни!

 58. 58 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#55] от "ungeheuer":


  [quote#55:"ungeheuer"]а има наплашени селяни, които вместо да гледат с очите си[/quote]
  Ама ха де, да чакаме и убийство ли да стане?! А дано да успееш да разбереш това което написах в ком 18.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 59. 59 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#45:"ariel28"]Дигнал си си чукалата и си тръгнал на ма*ната си, без никой да те е канил. Поемаш си риска и отговорността и се оправяш сам. [/quote]

  Всичко това е похвално.
  А случвало ли Ви се е да Ви прогонят на сила от някое населено място, само защото сте чужденец?
  Защото все пак това е темата на статията, под която коментираме.

 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#50:"Фенерия"]Как може да ви боли толкова много за чуждото, а за своето да не ви пука? [/quote]
  Боли ме за своето. Боли ме, че розовци са толкова унищожени от битието си, че човещина не им е останала. Че не им стиска да протестират против полицията, която издържат с данъците си, а тя не ги пази нито от крадци, нито от мутри, а се нахвърлят на емигранти, бягащи от война. Как няма да ме боли, като виждам група българи, с които деля кръв и история, дотолкова унижени, че първосигнално се нахвърлят на по-беззащитни от тях, защото се чувстват безсилни да се опълчат на истинските виновници за несгодите си? Боли ме и то много.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 61. 61 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално
 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#61:"Фенерия"]Много драма вкарваш..[/quote]
  Е, прощавай. Сухият ти аналитичен стил не е за всеки.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#57] от "historama":

  Нещо ме хвърляш в неведение. Но си говорил с някой друг по тия теми. Няма значение. Каквото съм искала съм казала, останалото са твои представи.

 64. 64 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#58] от "kasko":

  е къде е границата? Мислех, че хората са невинни до доказване на противното? Истината е, че тези хора нямат лесен достъп до работа, ако можеха да изкарват пари, щяха да са много по-малък проблем а джихадистите щяха веднага изчезнат.

  Все едно да забраним да хората да шофират, защото някой ще пострада. Има си регулаторна рамка, в България за бежанците е много зле, а народът бива зомбиран.

 65. 65 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#62] от "7777":

  Разбира се. Аз затова не си говоря с теб, нямаме общи теми. Ти започваш.

 66. 66 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Весело

  [quote#65:"Фенерия"]Аз затова не си говоря с теб, нямаме общи теми. [/quote]
  Никак не си говориш с мен. И темите, по които и двете коментираме, никак не са ни общи.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 67. 67 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#64] от "ungeheuer":


  [quote#64:"ungeheuer"]нямат лесен достъп до работа[/quote]
  Имат , имат.....Една баба от въпросното село в моя ком 18 ми каза как са били пуснати на свободен режим ,но много бързо са се ориентирали към мазета със зимнина , кокошарници , покъщнина и след това са им прекратили свободния режим.Все си мисля че на чуждо място трябва да се спазват местните правила.Днес чета че са окошарили в Дубай барабаниста на Скорпионс за един месец в затвора заради употреба на алкохол.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 68. 68 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Иййй....
  Накрая, след като се срамуваха от селяните, от българите и т.н, красивите и умните се присетиха, че проблемът е на институционално, а не на битово, селско равнище.
  Браво.
  На интелигенцията от Дневник и бе необходима почти седмица.
  Мислим, с тези скорости на вдяване шъ са оправим у шестък.

  Ecrasez l’infâme
 69. 69 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#68:"Graf"]Накрая, след като се срамуваха от селяните, от българите и т.н, красивите и умните се присетиха, че проблемът е на институционално, а не на битово, селско равнище. [/quote]
  И на двете равнища е проблемът, графе.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 70. 70 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#69] от "7777":

  Цъ..
  На онова, битово-селското, или селско-битовото проблем няма. Там нещата са в ред. Всякакви стонове дето се носят от градо за гостоприемство и търпимост са съвсем лицемерни.
  Виж, на другите равнища, цивилизационни и институционални..
  Там нещата са леш и разпад, та затова битово селското се появява и проявява така свободно и организирано.
  Гражданско общество, ама на село, кво да го правиш.

  Ecrasez l’infâme
 71. 71 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#70:"Graf"]Всякакви стонове дето се носят от градо за гостоприемство и търпимост са съвсем лицемерни. [/quote]
  Тц. От градо гражданите се организираха да помагат на бежанците. не позволиха заради няколко престъпници, да бъдат нападнати семейства с деца. А това в Розово не е гражданско общество--група индивиди, събрали се свободно да дискутират теми от гражданстко общество--а хора, които се чудят какво да правят от безнадеждност и нищета, душевна както и материална.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 72 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#71:"7777"]гражданско общество--група индивиди, събрали се свободно да дискутират теми от гражданстко общество--[/quote]
  Исках да кажа "група индивиди, събрали се свободно да дискутират по въпроси от общ интерес."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 73. 73 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1573 Любопитно

  Отговор чакате от държавна институция?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 74. 74 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#24] от "bestbuy":

  ти па щото си много убав и известен, за разлика от него...

  Birds of a feather flock together.
 75. 75 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Запада не ще бежанците, и затова натиска малка и бедна България да се оправя сама! Финансирането на някой медии идва от държавите, които са цел на бежанците....

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 76. 76 Профил на Цветелина
  Цветелина
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Прочетох форума от "за" до "против". Показателен за "толерантността" ни. Държава в държавата, без коментар дали е мащеха. Бежанският проблем е и огледало, доколко сме гражданско общество.

 77. 77 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 417 Неутрално

  То българина си е гостоприемен по природа.
  Но тук вече е мината границата.
  Обикновения човек знае ,че след първите идват други! И те са се мюсюлмани.
  И няма значение че тези мюсюлмани са приятели на бившите ни държавни служби.
  Защото те идват с религията си.
  А тази религия с които се е допрела-е изгорял.
  Няма значение кой ч използва като евтина армия и работна ръка.
  Но истина е , че защита няма Вече са вложени колосални пари , и някаква си България не може да спре този процес!
  Тези джамии , построени в България не са случайни. И опразнените ни земи също не е случайност.
  И тези които ще ни заместят , също не са случайни.
  Мислите че ще избегнете чалмите и фереджетата.
  Заблуда, процеса е необратим.
  Погледни статистиката.

 78. 78 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Работа в болницата срещу общежитието в Овча Купел където има настанени бежанци. Дрехите които дарявахме бяха изхвърлени в храстите над пътя.

 79. 79 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Това село трябва да се прекръсти... никак не е розова ситуацията там... по-скоро кафеникава

 80. 80 Профил на arhitekt
  arhitekt
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#60] от "7777":

  Грешка - "розовци" не плащат данъци. Данъци се плащат само в големите градове. Розовци ги усвояват - малко, ама срещу нищо. И имат време да се занимават със съседите си, докато ние бачкаме, за да ги издържаме. А те гласуват за Атака и се пръскат от патриотична гордост. Ако някой се готви да ме опровергае, нека да приложи цифри. Розово дало в бюджета толкова, взело толкова.Голяма веселба пада, докато сме на работа през деня. Едните хрантутници правят золуми, а другите хрантутници не си вършат работата и не ги озаптяват.

 81. 81 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#79] от "extraCACA":
  Тя цяла България ще трябва да се прекръсти ,ако не се промени нещо!
  Както върви след 10 години българите ще се борят за равноправие в България!
  Четете внимателна статистиката .

 82. 82 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Ако искате да коментирате ИСЛЯМА.
  Вземете картата на света и направете кръг около ислямските страни!
  Сега някой може ли да види по тази линия да няма войни със съседните религии!
  Случайност ли е!

 83. 83 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#21] от "sladur":

  Напълно съм съгласен!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#81] от "galbi":

  А да им върнем и маслодайната роза, дето пак от там е дошла? дали село Розово ще е склонно да се откаже от розите?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ничия отговорност, или защо за сирийците в Розово институции няма
  ---------------------
  То и за българите в България институции няма ама ние си траеме

 86. 86 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#46] от "ariel28":
  [quote#46:"ariel28"]А иначе сте права, че така наречените "бежанци" "просто идват", ей така, от нищото, и лошият българин трябва да им отстъпи къщата, постелята и жена си/дъщеря си, и да удари три пъти чело о земята с... нали знаете кой правоверен възглас? Че след жената и дъщерята е и негов ред.[/quote]

  Хайл Хитлер! Рот Фронт!
  Няма голяма разлика.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 87. 87 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#47] от "Гласувайте! Don't get mad, get even! (dogwoman)":

  Не ти ли е кофти да имаш общ политически избор с такива примати? Сбъркала си партията.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 88. 88 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#84] от "Тони!":
  То работата е там ,че в селата са вече само пенсионери!
  Един ден и ние ще станем като тях ,дай боже.
  А работа за младите няма .Следователно и те ще отлетят.
  За причините да не се говори!
  Та това е.
  жестоко , но това се вижда!
  Обезлюдени села, и градовете заприличат на села един по един!


 89. 89 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1086 Разстроено

  Всички цивилизоани страни полагат усилия за интеграция. По време на студентските ми години, често съм превеждал (в болници, държавни и общински учреждения) на българи със слаби езикови познания (вкл. хора с по над 10 години престой). Заплащането беше отлично и се осигуряваше не от нашите сънародници, а от съответната институция (чрез фирма-посредник, която пък плащаше на сътрудници като мен). Разказвам го това само защото някои хора се възмущават откъде-накъде държавата щяла да харчи техните пари за имигранти... Ами тук не става въпрос на злоупотреби със социални помощи (в каквито ние българите никога и никъде не се забъркваме...), а на елементарно първоначално подпомагане, което е не само хуманно (тази дума май не всички я разбират), и не само гарантирано от националните и европейски правни норми, но е и съвършено далновидно: ако не искате тези бежанци да се превърнат в перманентно бюджетно бреме, трябва да им се помогне да се интегрират, да си запишат децата на училище, да намерят работа и да си плащат данъците и осигуровките. Случаят в Розово е крайно тъжен именно понеже от всичките репортажи личи, че след като въпросните три семейства са преминали през всевъзможните мъки и унижения на българската бюрокрация, след като са доказали, че са бежанци и не представялват заплаха за националната и трансатлантическата сигурност, и след като са направили това, което се изисква от тях - а именно, да си наемат по законен начин жилище (постоянен адрес) и да подадат молба за ЕГН и след това за документи - след всичко това, някаква шайка чули-недочули неандерталци, начело с престъпно безотговорната им кметица, ги прогонва от дома, който те вече са наели (и който следователно е техен законен дом). А отговорните инстанции се правят на ударени. Къде другаде е възможно подобно безобразие и беззаконие?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 90. 90 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#88] от "galbi":

  Интересно ми е, децата на тия пенсионери като са си били шута и са отишли на друго място, дали са искали да бъдат посрещани като тези сирийци?

  А твърдението, че работа няма е драстично грешно. Напротив, работа в България има за целия китайски народ. Останалото е управленска несъстоятелност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 91. 91 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#59:"persifedron1"]А случвало ли Ви се е да Ви прогонят на сила от някое населено място, само защото сте чужденец?[/quote]

  Не съм ходила да досаждам на хората като бежанец или емигрант. А ако, не дай Боже, се наложи, със сигурност ще съм смирена, благодарна и ще изработвам всеки залък хляб.

  'Let light surround you' Dream Theater
 92. 92 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#64:"ungeheuer"]Истината е, че тези хора нямат лесен достъп до работа[/quote]
  Истината е, че им предлагат работа многократно, а те отказват.

  'Let light surround you' Dream Theater
 93. 93 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#78:"neznaiko_2011"]Дрехите които дарявахме бяха изхвърлени в храстите над пътя.[/quote]
  Те не са бедстващи, имат пари. Не искат работа, не искат интеграция. Сетете се какво искат...

  'Let light surround you' Dream Theater
 94. 94 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#84:"Тони!"]А да им върнем и маслодайната роза, дето пак от там е дошла? дали село Розово ще е склонно да се откаже от розите?[/quote]
  Абе вие "толерантните" стигате неподозирани низини в българомразството си... То бива безвкусни коментари, бива...
  Да не говорим, че маслодайната роза идва от Персия.

  'Let light surround you' Dream Theater
 95. 95 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 523 Неутрално

  [quote#86:"grand funk railroad"]Хайл Хитлер! Рот Фронт!
  Няма голяма разлика.[/quote]

  А "Аллах Акбар" как ти звучи, Фънки? Особено ако идва някъде изотзадзе ти? Или, викаш, в Щатите си и не ти дреме за "розовото" бъдеще на едни мюсЛЮманско Розово (Пембе)...

  'Let light surround you' Dream Theater
 96. 96 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#90] от "Тони!":
  Най-голямото богатство на държавата са хората!
  Те са като дойни крави за държавата!
  Ако не ги храниш , няма и да доиш!
  Избора да отидеш при друг стопанин е различието между животните и хората!
  Ако тези които посрещат нашите деца и са ги избрали , а не са избрали арабите, То трябва да се запитаме защо на нас ги надяват , а не си ги вземат там.
  То приказката за работа за цял китайски народ, си е остаряла!
  Китай работи колкото целия свят. А ако имаше и с работата хляб ,щеше да е добре!
  Да работиш за 120 долара на месец преди-си е хубава работа. Ама не за тебе ,ами за работодателя!

 97. 97 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#95] от "ariel28":

  Коментарите ти са пълни с провокативни твърдения, които са очевидно неверни или най-малкото непотвърдени (т.е. слухове, инсинуации за мотивите на хора, които не познаваш, въобще свободни съчинения), и чиято интерпретация и логически нонсенс. Опитай се да пишеш по-сдържано и смислено, би била по-убедителна.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 98. 98 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#94] от "ariel28":

  В България идва от Персия. Ти разбира се, няма откъде да знаеш това, във Винету не го пише.
  Иначе, аз лично изпитвам нетърпимост към орките, независимо от тяхната националност. Също така, не мога да понасям нарушаването на нечии права и престъпването на закона. Ти си гербер, при вас това е политика, та ти е лесно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 99. 99 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#96] от "galbi":

  Да храниш хората? Ти у ред ли си бе? Трябвало да храни хората, господи, какви хора има тук... Що ли се учудвам на тия от Розово...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK