"И ме биха обратно до турската граница", или какво твърдят бежанци пред "Хюмън райтс уоч"

Снимките от българо-турската граница и лагера в Харманли са от ноември 2013г.

© Associated Press

Снимките от българо-турската граница и лагера в Харманли са от ноември 2013г.Международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" представи в София доклада "План за овладяване", в който върху 84 страници се описват проблемите с посрещането, настаняването и интегрирането на бежанци, нелегални имигранти и търсещи убежище. Най-яркото твърдение в него обаче е, че много от тези хора са залавяни и "отпращани" обратно през границата с Турция, понякога с употребата на сила. Основни тези в текста бяха отхвърлени от вътрешния министър Цветлин Йовчев още преди да бъдат представени, а ръководителят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев нарече организацията "дебили, лъжци и измамници, които по нагъл, циничен, лъжлив начин заблуждават общественото мнение".


В официалното съобщение на "Хюмън райтс уоч" е цитиран случай с афганистанеца Абдула, който споделил, че българските гранични полицаи започнали да го бият и ритат веднага след като го заловили, после го хвърлили в джип и го откарали до границата. "Докато вървяхме, те продължиха да ме удрят с палка. Вървяхме около 200 метра и ме биха през цялото време. Когато стигнахме границата, войниците ми показаха пътя към Турция."


Ето какво се казва в текста на доклада:
"Заключението на този доклад е, че резкият спад в броя на преминаващите границата, съвпадащ с официалното обявяване на политиката за ограничаване и намаляване броя на търсещите убежище и на други мигранти, нелегално преминаващи границата, показва систематична и целенасочена практика да се пречи на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в България и да подадат молби за международна закрила. Този извод се подкрепя от свидетелствата на хора пред "Хюман райтс уоч" за това как българската гранична полиция насила ги е върнала в Турция. (...)


В изследването, свързано с този доклад, "Хюман райтс уоч" интервюира 177 бежанци, хора, търсещи убежище, и мигранти на различни места както в България (140), така и в Турция (37). Повечето от интервюираните в България са пристигнали преди промяната в политиката, направена на 6 ноември. Почти всички от интервюираните в Турция са били отпратени или преди, или след промяната. "Хюман райтс уоч" узна от 41 човека подробни разкази за 44 случая на отпращане. Случаите на отпращане засягат най-малко 519 души и в тях става дума как български граничари са задържали хора на българска територия и незабавно са ги връщали в Турция без необходимите процедури и без възможност да подадат молби за убежище, често чрез използване на прекомерна сила. Много от интервюираните относно това как са били незабавно върнати казват, че българските граничари са ги били или по друг начин малтретирали. (...)


Изследователите на Хюман Райтс Уотч срещнаха хора, признати за бежанци, които са бездомни и обитават без разрешение недовършени, изоставени сгради в близост до отворените центрове. Въпреки че могат законно да работят след признаването си, бежанците установяват, че е почти невъзможно да си намерят работа в България, най-бедната страна в ЕС, с високи нива на безработица. Много малко бежанци говорят дори минимално български – защото не се осигуряват езикови курсове – и за тях перспективата за търсене на работа е смущаваща. Предвид суровото отношение към много от тях в България и наличието на роднини и по-добри перспективи за работа в Германия, Швеция и други западни страни, голяма част от търсещите убежище казаха на "Хюман райтс уоч", че те биха напуснали страната възможно най-скоро и не биха се върнали доброволно. (...)


"И ме биха обратно до турската граница", или какво твърдят бежанци пред "Хюмън райтс уоч"

© Associated Press


Този доклад се основава на теренно проучване, проведено в България от 1 декември до 15 декември 2013 г. и в Турция от 12 януари до 18 януари 2014 г. Доколкото ни е известно, изнесената информация относно положението в България е актуална към 21 март 2014 г.


Изследователите на "Хюман райтс уоч" интервюираха 140 бежанци, хора, търсещи убежище, и мигранти в България и 37 в Турция. От 177 интервюирани, 83 бяха от Сирия (от които 48 кюрди), 48 от Афганистан, 12 от Алжир, 8 от Мароко, 8 от Иран, а останалата част бяха от 14 други нации.
"Хюман райтс уоч" интервюира 157 мъже и 10 жени, в това число 13 непридружени деца, едно от които е момиче. Всички интервюта бяха проведени насаме, без никакви други присъстващи, освен където е отбелязано за 10 семейни интервюта с участието на най-близките членове на семейството. Средната продължителност на интервютата бе от 30 до 40 минути. (...)


В Турция "Хюман райтс уоч" интервюира високопоставен служител в генералното консулство на Афганистан и персонала в Turks of Afghanistan International Social Culture and Association Aid и сиропиталището Yel Değirmeni. "Хюман райтс уоч" поиска и разрешение да посети центровете за задържане на мигранти в Турция в Одрин, Къркларели и Истанбул, но ни беше отказано разрешение да посетим който и да е от тези центрове. (...)


"И ме биха обратно до турската граница", или какво твърдят бежанци пред "Хюмън райтс уоч"

© Associated Press


29-годишен мъж без гражданство каза, че е пристигнал с група от шест или седем афганистанци на 24 октомври 2013 г. Разказа, че българските граничари "ме арестуваха и удариха с полицейска палка в лицето и ме отпратиха обратно към Турция, през храсталаците, а не на контролно-пропускателен пункт". Той каза, че те са нанесли побой и на афганистанците, с които той е бил. "Удряха ги силно с високи и ниски ритници."


"Хюман райтс уоч" интервюира трима възрастни афганистанци (братя и сестра) в Турция, които заявиха, че са били част от група от две семейства, успели в средата на октомври 2013 г. да навлязат пеш пет или шест километра навътре в България, преди да бъдат заловени. В групово иинтервю тримата разказаха как българските гранични полицаи са ги третирали жестоко и после излъгали турските граничари за това, къде те са били задържани:


Брат 1: Полицаите веднага започнаха да ни бият. Започнаха да бият по-специално жените и когато аз [така] и брат ми се противопоставихме на полицаите, те започнаха да бият жените още по-лошо, също и някои от останалите. Имаше четирима офицери и четири кучета.
Брат 2: Двама полицаи ме биха с ритници и юмруци и по гърба ми в продължение на около две-три минути.
Брат 1: Биха ме една до две минути с юмруци по гърба и врата ми. Един от нашата група беше изритан в половия му органи. Сестра ни не беше бита. Държаха кучетата си и ни заплашваха, че ще ги насъскат срещу нас. След това ни заведоха до турската граница и ни предадоха на турските граничари. Българските граничари излъгаха турците. Казаха им, че са ни арестували близо до границата, въпреки факта, че бяхме на 6 км от границата. Турците ни попитаха дали българите казват истината и ние отговорихме не и че сме били арестувани на 6 км от границата. Българските граничари казаха на турците, че ние лъжем. В края на краищата турските граничари ни приеха.


Някои хора ни съобщиха, че български гранични полицаи ги заплашвали с оръжие, включително чрез стрелба над главите им. На едно групово интервю в Турция с петима афганистанци, три момчета и двама мъже, единият от интервюираните описа един такъв инцидент, случил се в началото на януари 2014 г.:


Чухме изстрели и викове .... Видяхме двама български гранични полицаи на около 100 метра от нас. Имахме пръчки в ръцете си и двамата български полицаи насочиха оръжието си към нас. Ние пуснахме пръчките, вдигнахме ръцете си и се предадохме. Въпреки че не го очаквахме, те стреляха срещу нас. Слава Богу, никой не беше ранен. След като стреляха, ние бяхме толкова уплашени, че се затичахме обратно в Турция.


При отделен инцидент през третата седмица на декември 2013 г., 22-годишен афганистанец, интервюиран заедно с 19-годишната си съпруга, каза, че българските граничари стреляйки над главата му предизвикали обратен огън от турските граничари. В размяната на изстрели той е бил прострелян два пъти:


Сигурен съм, че бяхме в България, когато видяхме българските граничари да срелят. Затичахме се към Турция и турските граничари стреляха седем или осем пъти към нас. Можех да видя граничарите, бяха на около 25 до 35 метра от нас. Бях уцелен с два куршума в дясната ми седалищна част. Когато бях уцелен, бях достигнал турска територия. (...)


"И ме биха обратно до турската граница", или какво твърдят бежанци пред "Хюмън райтс уоч"

© Associated Press


"Хюман райтс уоч" чу няколко различни свидетелства за това как български граничари водят отделни лица или група до границата с Турция и ги изоставят там и така не им позволяват да влязат в България или да поискат убежище. Понякога българските и турските граничари се срещат, което води до нерешени случаи, продължаващи понякога с дни. През това време мигрантите трябва да изтърпят изключително тежки зимни климатични условия, без да са им осигурени одеяла, храна или вода.
Сириец , който каза, че веднага щом бил заловен след преминаване на границата попитал за убежище, описва тежкия си побой в ръцете на българските граничари, когато такъв нерешен случай възниква непосредствено след преминаването му на българската граница на 12 ноември 2013 г.:


Още на границата двама български полицаи ме удариха с палки в лицето и по врата. След това дойдоха още няколко полицаи, не знам колко, и също започнаха да ме удрят с палките си. Биеха ме, защото съм преминал границата, и ми казаха да напусна държавата. Биха ме толкова много, че загубих съзнание за няколко минути и зрението ми след това стана напълно размазано. Опитаха да бият и жена ми, но тя стискаше бебето ни и като го видяха, нея не я биха. Обаче полицаите я изблъскаха така, че тя падна на земята. Молехме полицаите за вода, но те отказваха да ни дадат. Вместо тях турските полицаи ни дадоха вода. Българските полицаи се опитваха да ни отпратят, но турците не ни приеха.


След като се стигнало до тази безизходица, българските власти водят неговата група в полицейския участък в Елхово, където те прекарват 12 дни, и от там ги прехвърлят в лагера в Харманли. (...)


Изследователите на "Хюман райтс уоч" документираха и случаи, при които български граничари насилствено са задържали хора в леденостудени, снежни условия в планинския граничен район, без да им осигурят поне одеяло. 24-годишен палестинец от Сирия, влязъл в България на 25 септември 2013 г., заяви, че достигнал до едно село навътре в България, когато българската гранична полиция го задържала и върнала обратно до границата, където той прекарал две нощи в студа:


Хванаха ни и ни заведоха съвсем до границата с Турция. Дойде един офицер. Казаха, че ще се обадят на турската полиция да дойде и да ни вземе, но турската полиция така и не дойде. Не ни беше позволено да влезем в страната или да се върнем в Турция. Накараха ни да спим в снега на земята в продължение на две нощи, точно пред очите им. Попитахме за одеяло. Не ни дадоха одеяло. Когато видях такова отношение, станах песимист. Казахме на полицаите, че искаме да влезем в България. Не ни позволиха да влезем. В продължение на два дни повтаряха: "Можете да се върнете в Турция." В края на краищата отидохме в Турция.


40-годишен мъж от Алжир е бил ухапан от граничарско куче при залавянето му на 29 май 2013 г.:


Срещнах полицаите в гората, те бяха с кучета. Не се опитах да бягам. Предадох се, но те насъскаха кучето срещу мен. Пуснаха го срещу ми. Те даваха команди на кучето. То беше на каишка. Ухапа ме три пъти по крака."

Коментари (159)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 388 Неутрално
 2. 2 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Любопитно

  "дебили, лъжци и измамници, които по нагъл, циничен, лъжлив начин заблуждават общественото мнение" всъщност звучи на място.

  Стана ми любопитно как си представят нелегално преминаване през граница тия хора?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 3. 3 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 596 Любопитно

  На мен друго ми е интересно,защо трябва да го връщат този афганистанец с бой до границата с Турция при положение,че ЕС вече има спогодба с Турция и те са длъжни да приемат обратно на тяхна територия всеки който е минал нелегално българо-турската граница? И какво правят Хюман райтс уотч за да се прекрати бизнеса на турските каналджии,които взимат доста пари от тези хора,само за да ги прекарат през границата?

 4. 4 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Нали сме страж на Обединена Европа, в края на краищата. От нас не се ли очаква точно това?

 5. 5 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Псевдо-защитниците се държат като побеснели в последно време. Това не е на добре, нещо много лошо се пече за тая държава.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не знам за бежанците, ама ако бяха били такива от български хелзински комитет оод или хюман райтс - може би щеше да има по-голяма полза..

 7. 7 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 592 Гневно

  40-годишен мъж от Алжир е бил ухапан от граничарско куче при залавянето му на 29 май 2013 г.

  Ако си беше стоял в Алжир никой нямаше да го хапе.

  писнало ми е от левичари
 8. 8 Профил на bulgar
  bulgar
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Имам приятели, които минаха преди години нелегално границата на САЩ с Мексико.
  Представям си ако се бяха отнасяли с нашенци така, някъде навън.
  Над 2 милиона избягаха!
  Срамна работа....

 9. 9 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Доколкото познавам нравите на нашите полицаи, най- вероятно всичко това е истина.
  Оставям на съвестта на всеки да прецени дали е нормално да се държим по този начин с човешки същества.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 10. 10 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това са същински измислици

 11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И накалджийте имат пари от бежанците, ама псевдо-защитните организации - 5 шъти по-големи.. Нали ако няма бити и ако няма нарушения .. те няма да има срещу какво да се борят.. и НИКОЙ няма да им даде пари..

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Някой ни смята за големи наивници.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Весело

  До коментар [#13] от "shileto":

  ярина ...

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ужасно е ако е истина всичко в доклада.

 18. 18 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  ако приемем, че вярно на 20% пак е страшно. Явно се действа на принципа има човек има проблем, няма човек няма проблем...
  Това тотално отричане подзрително прилича на оричането на проблемите с преименуването на турците и последвалата "голяма екскурзия"

 19. 19 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дори да приемем, че половината от нещата в доклада не са измислица (защото няма как да знаем нито дали е истина, нито какви интереси защитават) - аз проблем не виждам.
  В крайна сметка, става въпрос за нелегално пресичане на държавна граница. При това на държава, която е външна граница на ЕС и се очаква, някога да е външна граница и на Шенген.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 20. 20 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 567 Любопитно

  Кога ще бъдат забранени НПО-тата - и тези на Сорос, и останалите? Те не работят за България и българите!
  Особено пък Хюман Райтс ...

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2505 Любопитно

  Тези нарушители на границата какво са очаквали от полицаите да ги нахранят и напоят и да им осигурят нощувка в петзвезден хотел?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 592 Гневно

  [quote#12:"pornpig"]ние, българите сме животни и затова и господ ни мрази[/quote]
  И защо бе марсианецо защо обиждаш.

  писнало ми е от левичари
 23. 23 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Когато стане дума за такива ужасии, българите имат тенденцията не да разрешат проблема, а да си затворят очите и да кажат "това са глупости, проблем няма". А как бихте реагирали ако видите полицаи да бият човек до безсъзнание и да оставят кучетата им да ръфат хора и да блъскат жени с деца в София? Всички се разпищяхме (и то с основание) когато полицията направи аркада на лицето на протестиращ в София, но с какво са заслужили 200 пъти по-големи издевателства хора, които бягат от война?

 24. 24 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#22] от "koiot":

  нищо обидно няма, включвам и себе си.
  чували сте за "естествен подбор" и "равновесие в природата", нали? е, ето затова ние, българите изчезваме

 25. 25 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да се оплачат от САЩ за това, че не отменят визите за тях и не ги пускат на своя територия.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 26. 26 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#23:"Handy"]но с какво са заслужили 200 пъти по-големи издевателства хора, които бягат от война? [/quote]

  В Турция война няма. Освен това стандартът им е висок. Но там ако не работиш, не ти дават да ядеш, а някой подлъга тези хора че в ЕС лежиш и те хранят.

  Евроатлантида
 27. 27 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  "Николай Чирпанлиев нарече организацията "дебили, лъжци и измамници, които по нагъл, циничен, лъжлив начин заблуждават общественото мнение".

  Този, за съпартийците си, ли говори?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 28. 28 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Приемам всички мерки на гранична полиция за спиране на трафика на талибани през границата ни. Не после да се чудим как някакъв с брада и нож коли в центъра на някое село продавачки.

 29. 29 Профил на pue36356213
  pue36356213
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "moloko_": Споразумението влиза в сила от 2015 г.

 30. 30 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#2:"galio"]Стана ми любопитно как си представят нелегално преминаване през граница тия хора[/quote]
  Букети,руси мацки на кило,модерни широки жилища в градовете,и3дръжка в течение на години,тотално бе3платно 3дравеопа3ване на ниво.Такава е легендата. Рай на яве.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  "..Заключението на този доклад е, че резкият спад в броя на преминаващите границата, съвпадащ с официалното обявяване на политиката за ограничаване и намаляване броя на търсещите убежище и на други мигранти, нелегално преминаващи границата, показва систематична и целенасочена практика да се пречи на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в България и да подадат молби за международна закрила…"

  Много по-близко до ума е, че поради окаяното състояние на страната ни бежанците не желаят да останат в България, а искат да отидат на запад. И понеже самите мигранти се стремят отчаяно да отидат в западна Европа, а не да останат в България те са готови да кажат всичко, което би им помогнало да достигнат заветната цел.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  ..............29-годишен мъж без гражданство каза, че е пристигнал с група от шест или седем афганистанци на 24 октомври 2013 г. Разказа, че българските граничари "ме арестуваха и удариха с полицейска палка в лицето и ме отпратиха обратно към Турция, през храсталаците, а не на контролно-пропускателен пункт".................

  Без гражданство?
  Значи през храсталаците е влязъл.
  Как е очаквал тогава да го върнат на турците през КПП?


  .............афганистанеца "Абдула", който споделил, че българските гранични полицаи започнали да го бият и ритат, веднага след като го заловили, после го хвърлили в джип и го откарали до границата........

  Нещо не ми е тъжно за Абдула-та.
  Що ли?
  А-а-а-а, може би, защото е минал и той през храстите, но изненада. Няма питка с мед и шарена сол за посрещането му.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "pornpig":

  Не изчезваме, разселват ни.

  Не може да изчезнем, няма как да стане просто.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 34. 34 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Абе тази граница или трябва да я има, и тогава не трябва да минава който си пожелае от там или, да я махат и да се признае публично че БГ е разграден двор. Не виждам смисъл аз да минавам през КПП-тата с паспорт, след като който си пожелае преминава без паспорт около КПП-то.

  В крайна сметка, няма смисъл хората да рискуват. ЕС като иска тези хора, да им отвори безвизов Шенген и готово, те ще си отидат на законни основания където искат. Ама ми се струва че, хем искат нас да ни изкарат че сме дупката на ЕС и през нас идват тълпи бежанци, хем да ни ги натресат на нас и да проявяват хуманизъм на наш гръб.

 35. 35 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#30] от "_j.":

  Брях!

  Почвам да търся граници за преминаване и аз.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 36. 36 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#20] от "_dan_":

  [quote#20:"_dan_"]Кога ще бъдат забранени НПО-тата - и тези на Сорос, и останалите? [/quote]

  Когато влезем в състава на Руската Федерация...

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 37. 37 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#34] от "ceci_":

  Писах Ви плюс. За всичко сте прав, освен за едно, ХРУ няма нищо общо с нито една институция или структура на ЕС.

 38. 38 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#3:"moloko_"]при положение,че ЕС вече има спогодба с Турция и те са длъжни да приемат обратно на тяхна територия всеки който е минал нелегално българо-турската граница? [/quote]
  Струва ми се, че към м. октомври 2013 тази спогодба не беше подписана:

  29-годишен мъж без гражданство каза, че е пристигнал с група от шест или седем афганистанци на 24 октомври 2013 г. Разказа, че българските граничари "ме арестуваха и удариха с полицейска палка в лицето и ме отпратиха обратно към Турция, през храсталаците, а не на контролно-пропускателен пункт".

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 39. 39 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 592 Любопитно

  Само да попитам,ако аз тръгна да преминавам нелегално в Турция как ще ме посрещнат турските граничари.

  писнало ми е от левичари
 40. 40 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Почти всички от интервюираните в Турция са били отпратени или преди, или след промяната."

  Това изречение със сигурност ще влезе в аналите на архивите на джадаите!

 41. 41 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#38:"geo_19"]Струва ми се, че към м. октомври 2013 тази спогодба не беше подписана[/quote]
  Чак в средата на декември е подписана:

  Турция и Европейският съюз подписаха споразумение за реадмисия, което позволява на страните членки да връщат обратно нелегалните имигранти, които влизат в Европа от турска територия.
  http://www.mediapool.bg/turtsiya-i-es-podpisaha-sporazumenie-za-readmisiya-news214724.html
  Ето обяснението за прекратения на практика прилив на нелегални емигранти.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 42. 42 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#39:"koiot"]Само да попитам,ако аз тръгна да преминавам нелегално в Турция как ще ме посрещнат турските граничари. [/quote]
  Ще те уважат уважително.

 43. 43 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е държавна и съюзна граница. пак че не са ги застреляли. въпросът е с тия дето са влезли вътре какво става.

 44. 44 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално


  [quote#3:"moloko_"] ЕС вече има спогодба с Турция и те са длъжни да приемат обратно на тяхна територия всеки който е минал нелегално българо-турската граница[/quote]

  Защото все още не работи това споразумение.

  "Имигрантите няма да бъдат връщани автоматично, а Турция ще получава списък с нарочените за екстрадиране и едва след като прецени кои са влезли от нейна територия, ще ги приема обратно.
  След подписване на споразумението за реадмисия с Турция предстои процедура по ратификация, която отнема продължително време. След това 3 години Турция ще приема обратно свои граждани и граждани на трети страни, с които има споразумение за реадмисия. Чак след това Анкара ще започне да приема всички граждани, преминали нелегално от нейна територия. "

  Значи ако няма споразумение за реадмисия със Судан примерно, няма да приема нелегални от Судан, дори и да се влезли от територията на Турция.
  Както винаги, дяволът е в детайлите.  http://www.dnes.bg/world/2013/12/16/turciia-podpisva-s-es-sporazumenie-za-readmisiia.209624

 45. 45 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#39] от "koiot":

  Основният проблем е че нямаше споготба за връщане на нелегално преминали (голяма грешка). А по върпоса: ако българин премине зелената граница със Сърбия, Македония или Турция, ще го задържат, глобят и свалят на КПП-то

  Евроатлантида
 46. 46 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Българското МВР не се е отдалечило кой знае колко от лагера в Ловеч.

 47. 47 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#17] от "nicoleta":

  Не знам за теб, но аз почвам производство на погачи, с нестопанска цел, за да посрещат с тях граничарите ни (подходящо облечени във везани носии) всички, пожелали да влезат в БРБ (Бивша Република България). Предлагам да съберем пари за наемането на няколко оркестъра - естествено, ромски - за да придават на смени допълнителна тържественост на тези мили моменти.

  https://goo.gl/8NG90J
 48. 48 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#8] от "bulgar":

  Отнасят се и още как - http://newsbg.eu/%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%80-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5-%D0%B2-%D0%BE%D0%B1/ . Хубаво е преди да се правят обобщения и назидания към нацията, да се информиране добре как е в други развити страни.

 49. 49 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#2] от "galio":Упоритото повтаряне на лъжите и измислиците на ХРУ от сороските издания направо чупи всякакви мерни прибори

 50. 50 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 592 Неутрално

  [quote#45:"sa6"]А по върпоса: ако българин премине зелената граница със Сърбия, Македония или Турция, ще го задържат, глобят и свалят на КПП-то[/quote]
  А бе то и малко бой ще има ама то си е нормално като преминаваш нелегално.

  писнало ми е от левичари
 51. 51 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 661 Неутрално

  НПО-то си получава финансирането на база разкриване на шокиращи истории а не на база вярност.

  Това казано, правителството реагира малко инфантилно на доклада - действията им по ограничаване на потока и бизнеса на каналджиите есента бяха правилни и до днес срещат висока обществена подкрепа. Не беше нужно да хвърлят обиди към хора които просто си вършат работата, не беше и продуктивно - доклада се превърна в новина, каквато не беше преди техните изказвания.

 52. 52 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "vinetu":

  а нищо просто идват избори и всеки заработва

  Birds of a feather flock together.
 53. 53 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#39] от "koiot":

  еми то там по средата на статията пише...

  Birds of a feather flock together.
 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  с два куршума в г_за...

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 717 Весело

  [quote#27:"grand funk railroad"]"Николай Чирпанлиев нарече организацията "дебили, лъжци и измамници, които по нагъл, циничен, лъжлив начин заблуждават общественото мнение".

  Този, за съпартийците си, ли говори? [/quote]
  За твоите съпартийци и приятелите от ХРУ, както и за другите сороски издънки.

 56. 56 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега вече ще трябва да ни приемат в Шенген, няма как.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 57. 57 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "22-годишен афганистанец, интервюиран заедно с 19-годишната си съпруга, каза, че българските граничари стреляйки над главата му предизвикали обратен огън от турските граничари. В размяната на изстрели той е бил прострелян два пъти"

  т.е. попадат под кръстосан огън от двете страни, защото никой не ги иска в негова територия. Това е защото афганистанец или африканец без документи няма начин да бъде депортиран където и да е и остава проблем на страна, където влезе

  Евроатлантида
 58. 58 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичко това ми звучи като: Хващат крадец в колата, слагат му белезници, а той казва, че просто искал да я разгледа...отвътре и съди полицая, че има синини на китките.

 59. 59 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#26] от "sa6":

  И в Югославия война е нямало когато български "невъзвръщенци" бягат към Западна Европа по време на комунизма, нали? Обаче Австрия и Италия не ги връщат обратно с шутове, а ги приемат.

 60. 60 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Щом стреляме значи пазим добре какъв е проблема?
  Иначе е лъжа защото и най-лошия натовки професионален войник ще го рани смъртно 30 метра !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 61. 61 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това най-вероятно е абсолютна пропаганда насочена срещу българската държава. Смеят ли да направят нещо такова нашите граничари? Нали веднага ще извадят снимки и клипове и ще стане ужас. А да, защо няма клипове, снимки или някакви доказателства, различни от думите на... тия?
  Иначе мене да ме пратят на границата. Добре ще се разправя с престъпниците, които нарушават държавната ни граница.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 62. 62 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#59] от "Handy":

  Приемат ги - в лагери от затворен тип. Доста са ги връщали.

  Евроатлантида
 63. 63 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 750 Неутрално

  алоооууууу, това са НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ !

  ако искат да са бежанци се редят на КПП-то и подават документи за такива, не се шмугват по кози пътеки, влизайки от държава в която НЯМА ВОЙНА !

  няма такова нягло вменяване на вина !

 64. 64 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Тези хора НЕ СА БЕЖАНЦИ!!!
  Те са икономически емигранти, които се възползуват от такива като "Хюмън... нам' к'во си..."

  Статут на бежанец трябва да се признава само до първа пресечена граница!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 65. 65 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#47] от "Valeria":

  Вътре съм и аз.

  настроение: ентусиазирано

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 66. 66 Профил на Пашкула
  Пашкула
  Рейтинг: 8 Весело

  Българските гранични власти ,като истински носители на европейските ценности за правата на човека ги връщат на Турция ,защото:
  Там тези хора ще са много по-добре приобщени ,поради сходната религия ,климат ,култура и т.н. Турция ,като наследник на империя ,е приспособена към наличието на много различни народи в границите си .
  Ако някой от пресичащите браздата ,промълви и част от "Аз съм българче" ,дори и със странно произношение ще бъде допуснат в РБългария с гаранция.И граничарите са хора -ще им стане интересно що за птица е долетяла на кльона

 67. 67 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Весело

  Най-яркото твърдение в него обаче е, че много от тези хора са залавяни и "отпращани" обратно през границата с Турция, понякога с употребата на сила
  ******************

  Имам чувство, че тези, от ХРУ си имат готова бланка с "провинения" и само сменят имената на държавите. Щото по същият начин звучи и докладът им за Испания, че нелегалните са залавяни и "отпращани" със сила обратно в Мароко.

  http://periodismohumano.com/migracion/hrw-acusa-a-marruecos-y-a-espana-de-abusos-y-palizas-a-inmigrantes.html

  И "свидетелите" все един и същи неща разправят, как били бити - http://www.lasexta.com/videos-online/noticias/sociedad/supervivientes-tarajal-acusan-guardia-civil-maltrato_2014031400140.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 68. 68 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#37] от "subaru":

  Да, тук малко по инерция минах

 69. 69 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Весело

  [quote#47:"Valeria"] но аз почвам производство на погачи, с нестопанска цел, за да посрещат с тях граничарите ни (подходящо облечени във везани носии) всички, пожелали да влезат в БРБ (Бивша Република България).[/quote]

  Солта и червения пипер са от мен.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 70. 70 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Почти всички от интервюираните в Турция са били отпратени или преди, или след промяната. "

  Много интелигентно написано. Направо се чудя останалите кога ли са били отпратени - докато се е случвала промяната сигурно. Ама нищо де ние ще ви простим - все пак не е лесно да пишеш по 3 статии на ден за емигрантите, та е човещинка да пишеш откровенни глупости тук-таме.

 71. 71 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Тия всички организации що не се гръмнат групово и да спрат да ни занимават с глупости. Може ли да си такъв тотален безродственик. Да емигрират в Авганистан като толкова са се загрижили за авганистанците. Порстотия до шия!!!!

 72. 72 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 605 Неутрално
 73. 73 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  И още за отношението към нашенци в развитите европейски държави - http://newsbg.eu/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-14/ . И още много подобни драматични случаи. Ама за тях по родните медии почти не се чува. Представата е, че другите са цивилизовани, а ние - примитивни диваци.

 74. 74 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 660 Неутрално

  И как така като влиза от Турция /която е невоюваща страна/ е бежанец? Обаснете ми бе дами и господа. Малко е бит според мен.

 75. 75 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  хм... ако приемем фирумето за някаква що-годе представителна извадка за обществените нагласи, излиза че написаното в доклада е истина

 76. 76 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Еми в България бият,и на площада бият,нали видяхте на протестите.Който го набележат си отнася боя-рано или късно

 77. 77 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Гледам тука и леви и десни са си същински фашисти. Аз граници не съм виждал в природата, само в човешките умове. За такива бежанци според мен има проста рецепта – 0 социални помощи и пълно право да работят (както трябва да е и с българи, цигани и всички). Това ще ограничи вредните елементи, каквито безспорно има сред тях. Ма никой няма топките да го направи. Лицемерието на БГ и ЕС е изумително просто.

 78. 78 Профил на no_sense
  no_sense
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Така са казвали и при достигането на Италия по море, само че не излезе в пресата, нито в някакъв доклад.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 79. 79 Профил на no_sense
  no_sense
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хюман райтс са чувствителни при тясно определени теми, отпускат им се средства за да работят, а не да подготвят негативизми.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 80. 80 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Бития бит, е..ния е..ан. Влезли незаконно върнали ги..незаконно, Добре
  Това от една страна, от друга имаме държва в която правителство, полиция и държавни служители лъжат и се държат като обикновени простаци каквито са си....та после да не се чудим и нас като ни подкарват като животни.

  Една ограда не можаха да дигнат....

 81. 81 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#77:"ungeheuer"]0 социални помощи и пълно право да работят[/quote]

  и кво ше работят без да знаят език ? и за колко, за 280 лева ?
  как ще плащат наем, как сметки, как ще гледат децата си ???

  защо говорите глупости без да мислите ???

  без да знаеш език може да миеш 4инии само в някоя богата държава, където това ще ти докарва достатъ4но пари за да се издържаш- за съжаление тук не е така, и без пари от държавата за тези хора просто НЯМА как да се мине

  и ходете обяснете на дядо ми на 90 години с 50 години трудов стаж и пенсия 200 лева защо държавата трябва да налеее по няколко хиляди на бежанец, докато той няма 5 лева да си купи 1 аспирин ?

 82. 82 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Докладът според мен само помага на България .След като се разчуе че най накрая имаме граница много от така наречените "бежанци" ще си помислят дали си струва да прекосят няколко държави за да минат през България на път за Европа. А че искат в Европа се убедих след публикациите в няколко вестника, че бежанци отказват да учат български понеже няма да им трябва.

 83. 83 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "И ме биха обратно до турската граница". Малко са го били, щом е успял да се оплаче! На времото преди 1989 година ги стреляха на място!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 84. 84 Профил на Гъз, ти си нашето знаме!
  Гъз, ти си нашето знаме!
  Рейтинг: 496 Весело

  Абе в началото нали казват, че не знаели езика? Как после обясняват какво са ги питали и как са се лъгали граничарите. Нещо много измислено звучи можеше и да мине само с разкази за видяното, но така не хваща дикиш. Пък като знам какви езици говорят граничарите, на нещо смесено между български и турски. Абе сигурен съм, че всичко са разбрали.

  Следването на троловете е сигурно като следването на парите.
 85. 85 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#20:"_dan_"]Кога ще бъдат забранени НПО-тата - и тези на Сорос, и останалите? [/quote]

  Гледам, плюсовете с превес. А това е позицията на Москв и Путин - само в авторитарни държави, като тази на Путин, има такива призиви да се забраняват НПОтата като проводници на упадъчно и подривно влияние. Със сигурност поне половината от цъкналите плюс иначе са първи да плюят срещу политиката на Путин, в основата на която е пълното потъпкване на човешките права и независимото наблюдение. Поздравявам за пореден път съфорумието за двойните стандарти, които постоянно прилагат.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 86. 86 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вие що си мислите, че другаде не бият като нарушиш границите как мислите се давят нелегалните имигранти край Италия или Малта или Испания .... просто се прави не официално, официално се отрича!

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 87. 87 Профил на veno
  veno
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хубаво, ама после да не ревете когато не ни искат в Англия. Понеже току що показахте, че сме едни дребнави душици, които ще отидат в Англия да правят далаверки и да плюят колко са тъпи англичаните. Дано на вас никога не ви се наложи да бягате от война.

 88. 88 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тежки, мрачни, злостни коментари, подкрепящи нечовешко отношение към други хора, били те и нелегални имигранти. А християнските/мюсюлманските/човешките ценности къде останаха? Това ли е действителният вид на държавата ни - агресивно за по-слабите място, пълно с подкрепящи този вид политика хора?

 89. 89 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Кучета на властта - явно такива са хората, извършили това. Дали и в по-нормални държави масовият полицай е индивид с ниска култура и агресивен рефлекс?

  Някой знае ли какви права имат бежанците при достигане на границата в България. Кога/Кои могат да потърсят убежище? От друга страна - могат ли да преминат в друга държава от ЕС, ако тук им е дадено убежище? Какво става ако не получат убежище?

 90. 90 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Браво на Чирпанлиев и на Йовчев. ХРУ си мислят, че България е Судан или Еритрея.

 91. 91 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Любопитно

  "Хюман райтс уоч" поиска и разрешение да посети центровете за задържане на мигранти в Турция в Одрин, Къркларели и Истанбул, но ни беше отказано разрешение да посетим който и да е от тези центрове.
  ***************

  А защо България е позволила да посещават бежанските центрове и да разпитват настанените там?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 92. 92 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#9] от "Краси":
  Не, не е нормално Краси! Българските полицаи са се държали като зверове! Всяко човешко същество има правото да търси и избира по-добър начин на живот. Явно в България продължават да възпитават полицаите като някогашните милиционери - да бъдат изверги. Западните полицаи в масов план, за предотвратяване на безредици понякога пускат палките в действие, но в личен план са обикновено кавалери, готови да помогнат на тези, които са изпаднали в беда.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 93. 93 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Интересно. Няма точни дати и места , /местности, села , гранични точки , пунктове/ където се е случило всичко това. Дефакто всичко това го прави непроверимо. Ако има, всичко това може да се засече. Графици, наряди, доклади и т. н. от граничната полиция.

 94. 94 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз пък вярвам, че е имало грубо отношение спрямо преминалите границата - независимо дали са бежанци или нелегални имигранти. След като с очите си видях как родната полиция ни пази и какви простотии прави, "охранявайки" реда след един мач на стадион "Славия", как бие наред и как си разиграва пълен произвол, вярвам.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 95. 95 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#88] от "fantomas":
  На мен също ми направи впечатление точковата подкрепа за антихуманните коментари в този форум. Явно българинът си заслужава мизерната съдба - тя идва от мизерната му душа! Неприятно ми е да обобщавам за всички българи и дано не съм прав за тях, но за тези, които са писали в този форум, е така!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 96. 96 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Афганеца се жали,че го върнали в Турция през храстите,а не през КПП,ама пропуска да признае,че оттам е влязъл.
  Може ли да им се потърси отговорност за оклеветяването на страната ни.?
  Трябва!

 97. 97 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Явно за множество нелегални имигранти КПП-то е "врата в поле", която може и да заобиколят.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 98. 98 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  цитат:
  ...Всички интервюта бяха проведени насаме, без никакви други присъстващи,.....
  ------

  В такъв случай защо трябва да ви се вярва?

 99. 99 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  А защо западна еворопа не ще да ги преиме тези, а оставя България сама и единствена да доказва "европейските ценности" ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 100. 100 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  КОлко дадоха в същата тая европа, на горкичкият ни президент, когато просеше "за бежанците" ? Не ви ли е срам? Само бедните да се грижат за бежанците?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK