Съюзът на съдиите настоява да се проверят твърденията за натиск над Пенгезов

 

© Надежда Чипева, Капитал

 Съюзът на съдиите в България (ССБ) изрази безпокойството си от липсата на реакция от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод думите на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, че му е оказван натиск чрез адвокати от страна на ДПС по две конкретни дела, съобщи сайтът "Правен свят". В писмо до Висшия съдебен съвет от съдийската организация настояват да се проверят твърденията на Пенгезов.


"Липсата на реакция от страна на Висшия съдебен съвет на така разпространените твърдения е обезпокоителна. Висшият съдебен съвет има законоустановено задължение да осигурява независимостта на съдебната власт. От това произтичат и правомощията му активно да се противопоставя на всякакви опити за упражняване на въздействие върху органите на съдебната власт по повод на упражняване на техните функции. Длъжен е да осигурява и така наречената "вътрешна независимост" като взема мерки да не се оказва влияние от страна на административни ръководители върху вътрешното убеждение на съдиите и прокурорите при решаването на възложените им дела и преписки", се казва още в писмо на ССБ.


От организацията изразяват притеснението си и по повод думите на шефа на САС, че прокуратурата, чрез предприемане на процесуални действия по делото срещу Пенгезов, се използва, за да се попречи на преизбирането му за втори мандат, както и да се фаворизира друг кандидат.
Ето и пълния текст на писмото на ССБ до ВСС:
До
Висшия съдебен съвет
Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет,
Обръщаме се към Вас със загриженост поради липсата на своевременна реакция на разпространените в публичното пространство данни за осъществени опити за нелегитимно въздействие върху органи на съдебната власт по повод на осъществяване на техните функции. Информация в тази насока беше изнесена преди няколко дни от председателя на Софийски апелативен съд пред представители на медиите. В рамките на дадена от него пресконференция същият административен ръководител е разказал за проведени срещи с него от страна на адвокати, които в качеството си на "посредници" са поискали той да осъществи намеса по отношение на съдебните състави, разглеждащи конкретни дела, така че да бъдат решени по определен начин. В един от случаите осъществяването на такава неправомерна намеса е била обвързана и с избирането му за втори мандат като ръководител на съда.
На същата пресконференция председателят на Софийския апелативен съд е заявил също, че нелегитимни интереси предопределят резултатите от предстоящия конкурс за председател на съда, тъй като предварително са известни определени фаворити, а същевременно чрез действия на прокуратурата по досъдебно производство се цели отстраняването му от участие в конкурса.
Липсата на реакция от страна на Висшия съдебен съвет на така разпространените твърдения е обезпокоителна. Висшият съдебен съвет има законоустановено задължение да осигурява независимостта на съдебната власт. От това произтичат и правомощията му активно да се противопоставя на всякакви опити за упражняване на въздействие върху органите на съдебната власт по повод на упражняване на техните функции. Длъжен е да осигурява и така наречената "вътрешна независимост" като взема мерки да не се оказва влияние от страна на административни ръководители върху вътрешното убеждение на съдиите и прокурорите при решаването на възложените им дела и преписки. В този смисъл изнасянето от страна на председател на апелативен съд на данни, че са осъществени опити върху него да се упражни въздействие, с цел от своя страна той да повлияе върху съдебни състави, за да решат те по определен начин разглеждани дела, изисква Вашата незабавна реакция. Висшият съдебен съвет следва да предприеме действия за проверка на верността на твърденията, като установи, дали е имало такива опити и кои са съпричастните към извършването им лица. Задълженията за предприемане на такива действия произтичат и от разпоредбите на чл. 39а, т. т. 3 и 4 от Закона за съдебната власт, които предвиждат, Висшият съдебен съвет чрез Комисията за професионална етика и превенция на корупцията, да събира и анализира информация за наличие на корупционни явления в органите на съдебната власт, а при конкретни данни за такива прояви да извършва проверка.
Конкретният случай сочи необходимостта и от преосмисляне на начина, по който Висшият съдебен съвет осъществява правомощията си по избиране на административни ръководители на органите на съдебната власт. Съюзът на съдиите в България многократно е призовавал ВСС да упражнява тези свои правомощия по предвидим, прозрачен и справедлив начин, като на ръководни длъжности бъдат назначавани магистрати с безупречна репутация и доказана професионална компетентност. При провеждане на конкурсите да се осигурява състезателност, като се оценяват единствено качествата и концепцията на кандидатите, без предварително фаворизиране на някой от тях. Не по-малко значение за осигуряването на доброто управление на съдебната власт и за укрепването на нейния авторитет имат правомощията на Висшия съдебен съвет по атестиране на административните ръководители и прилагане спрямо тях на завишени изисквания за спазване на правилата за етично поведение. От тази гледна точка, за професионалната общност е смущаваща изразената пред представителите на медиите предварителна увереност от страна на председателя на Софийския апелативен съд, че би могъл да разчита на подкрепа от страна на членове на ВСС за избирането му за повторен мандат, която увереност е породена от резултата от скорошното му атестиране.
Особено безпокойство будят твърденията на председателя на Софийския апелативен съд, че за да се предотврати преизбирането му в полза на друг предварително фаворизиран кандидат, се използва държавното обвинение – чрез предприемане на процесуални действия по висящо досъдебно производство. Затова компетентните държавни органи – Висшият съдебен съвет и прокуратурата, дължат убедителен и своевременен отговор, доколкото съмнения за легитимността и законността на тяхната дейност са споделени пред обществото от заемащ висша административна длъжност магистрат.
При липсата на отговори на тогава възникналите въпроси, такива съмнения останаха след избирането и последвалото оттегляне на заместник-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска като съдия в Конституционния съд.
В поредица писма ССБ е поставял на вниманието Ви принципните въпроси за необходимостта от съобразяване с изнесените в публичното пространство данни за моралния облик на кандидатите за висши държавни длъжности, за тяхното поведение и лицата, представляващи тяхно обкръжение, както и за извършване на задълбочени проверки при възникнали етични въпроси, свързани с работата на магистрата, при неговото атестиране. Отново са актуални и въпросите какви са гаранциите, че с дела срещу неизвестен извършител по данни, свързани с дейността на магистрати, не се допускат злоупотреби и какви институционални мерки са взети, така че водените проверки и досъдебни производства срещу неизвестен извършител да не се използват като "скрито оръжие" срещу магистрати.
От името на УС на ССБ:
Таня Маринова – Председател
Управителен съвет
Атанас Атанасов
Екатерина Николова
Иван Ранчев
Милена Златкова
Мими Фурнаджиева
Петко Петков
Станислав Цветков

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тези на ударени с мокър парцал ли се правят или нас ни вземат за мезе?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Ненужен, клонящ към вреден до изборите...след това, истината, сама ще си проправи път...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А ВСС им отговори: "Пишете си, настоявайте си, не ни пречите!"

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 4. 4 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Г-н Пенгезов дали е подал навреме сигнал за този натиск? След като някой е уволнен или ощетен професионално, чак тогава започваме да чуваме истината. Неговата вина е, че е търпял послушно.
  Показатално беше, че Пенгезов отказа да си "отвори устата" пред журналистите, защото "има семейство".

 5. 5 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 382 Неутрално

  сега нещо да напишете всички вие, на които казах че се отказвам от бг гражданството си преди години...напишете нещо де......щастлив съм, че не съм българин по документи...сега разбрахте ли защо....разбрахте ли питам....живея в австрия, австрийски поданик съм и съм безкрайно горд от това...там пазят поданиците и съдят здраво за подобни престъпления...айде сега заспивайте в бг креватите....

 6. 6 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Буря в чаша вода. Никой не може да обвини себе си в престъпление. Правят ни на глупаци с техните циркове.
  Тя битката на клановете в съдебната власт се води на тихия фронт.
  А това, че производството (продукцията - приключени и замотани дела) и е пълен брак, нямайте грижа. Плащайте си данъците, за да им осигурите заплатите, и си слушайте чалгата...

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 7. 7 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Съюзът на корумпираните измамици

  У-у-у-у... гадна измет.

 8. 8 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Прощавайте, уважаеми, гнусно е.

  И ще ви кажа какво точно е гнусно.

  Гнусно е това, че 80% от тези, които трябва да съдят, трябва да бъдат съдени.

  Още по-гнусно е, че гореизброените, които трябва да бъдат съдени, съдят останалите.

  И, както е рекъл поетът - от нийде взорът надежда не види.

 9. 9 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 733 Весело

  Ае пишете му три седмици условно и си пийте уискито.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 10. 10 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#9] от "Iron Maiden":

  О, те си го пият, вЕрвай ми. Преди време след 17.00 в "Старата липа" или "Вишните" до Софийския градски съд на "Христо Смирненски", а сега около "Витошка". Заведения дал Господ. Попаднеш ли на дребни магистрати, ще ги познаеш по три неща - голямата група, гръмогласния тон и професионалния жаргон. Ако са големи риби - в кьошковете, говорят тихо, но жаргонът пак се чува. Чудно ми е защо журналистите не се завират по подобни места, където важните дела се решават "на маса". Подобни срещи плачат не само за епистоларизация, ами направо за екранизация. И понеже съм бил свидетел многократно, позволявам си да подхвърля стръвта. Мили хора от Дневник, пратете разследващи журналисти в някои софийски ресторанти, любими на видни магистрати. Обещавам ви вълнуващи материали.

 11. 11 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Стига глупости, другари съдии.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Разстроено

  Имам чувството,че живеем в оруелска реалност.Съдебната система е така навързана от корумпирани,или зависещи от корумпирани хора,нещо като безкраен из от лакоми наденички.
  И просто изход няма...

  Tony
 13. 13 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Колко ли се е опъвал на натиска .... мъка , мъка

  Все по-хубаво става :)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK