Мълчанието на политиците за случая в Розово

Мълчанието на политиците за случая в Розово

© Велко Ангелов, КапиталПовече от три дни след като 17 сирийски бежанци напуснаха къщата, която наемаха в казанлъшкото село Розово, заради протестите на местните жители, и пет дни след началото на конфликта, нито една партия няма официална позиция по случая. 


Предизборно политическите формации мълчат, а политиците се оправдават – едни с кампанията, други с липсата на партийна позиция, трети говорят по принцип или прехвърлят вината на политическите си опоненти.


Месеци по-рано парламентарните партии осъждаха с декларации от трибуната насилието и омразата, без значение от етнос и вероизповедание. Сега преди евровота мълчат дори националистическите формации, които на последните избори са се радвали на популярност в казанлъшкото село (след ГЕРБ и БСП повече от 40 гласа са събрали единствено НФСБ, "Атака" и "Лидер" на бизнесмена Христо Ковачки).  
ГЕРБ: Няма да се месим, институциите да се оправят


Депутатите от ГЕРБ във вторник препращаха към партийния пресцентър. Оттам пък посочиха, че партията "няма да се меси в този случай". Институциите трябвало "да се оправят", а въпросите на журналистите да се насочат към Министерския съвет и вътрешния министър.


В крайна сметка пред журналисти депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов заяви, че държавата очевидно не реагира адекватно по такива въпроси. "Това не е от вчера, не е от миналата седмица, не е от миналия месец. Днес сутринта наблюдавахме представители на държавата, от което стана ясно, че не са предприети каквито и да било мерки", посочи той, но не отговори за какви мерки става дума. По-рано днес шефът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев посочи, че трите сирийски семейства не са вече от компетентността на агенцията, защото са получили статут и "вече са като всички български граждани".


В социалната мрежа "Туитър" водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев написа в отговор на въпрос за Розово: "Срам. Това, че обществото се губи понякога, е ясно. Но държава има ли???". И добави, че ще има и други изказвания от ГЕРБ. 


БСП: Виновни са ГЕРБ и Цветанов


Депутати от БСП казаха, че темата не е обсъждана в партията. Някои определиха случая "Розово" като срамен и непонятен.


Шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов (БСП) го описа като "изключително тревожен". "Този случай от една страна е пример за цената на непремерените политически изказвания на политически лидери по отношение на бежанците, а от друга страна – следствие от тоталната неподготвеност, в която беше заварена държавата от сегашното управление след Цветан Цветанов и неговия екип по отношение на подготовката на местата за настаняване на бежанци", заяви той пред "Дневник".


Очевидно са създадени условия на непримиримост, но едва ли щеше да се стигне до такава развръзка, ако не бяха провокациите на политически партии от последните няколко месеца, заяви Мерджанов и даде за пример исторически доказаната толерантност на българина.


Според него държавата и обществото трябва да реагират на случая изключително спокойно, но и с тревога и загриженост за подобен род събития. А стъпка в правилната посока били приетият Закон за убежището и бежанците и усилията на ДАБ за усилване на капацитета и подобряване на условията за живот в местата за настаняване. "И не на последно място – солиден отговор и достатъчно сдържана позиция след всички онези провокации, които се сипят от гражданските организации, външни за страната."


По думите му докладът на неправителствената организация "Хюман Райтс Уоч", в който се твърди, че България гони със сила бежанци, е "чиста спекулация и провокация". "Грехота е българската държава и медии да бъдат въвличани в една противобългарска акция. Проблемът с бежанците е европейски", каза още Мерджанов.


"Атака": С шутове трябва да ги изгонят


"Естествено, че ще ги изгонят, разбира се. Какво, да ги гледат и да ги дундуркат ли? С шутове трябва да ги изгонят", коментира пред "Дневник" зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов. "И от България трябва да ги изгонят", добави той. Запитан дали и англичаните в българските села трябва да бъдат изгонени по същия начин, по който сирийците, Чуколов отговори, че щом пречат на хората и те не ги приемат, и англичаните трябва да си тръгнат.


На въпрос как трябва да реагира държавата при подобни случаи Чуколов отговори "Правилно" и се протегна, за да изключи лично репортерския диктофон, с което даде знак, че смята темата за приключена.


ДПС: Сега сме изцяло ангажирани с предизборната кампания


Депутатът от ДПС Четин Казак определи случая "Розово" като "симптоматичен пример за насаждане на ксенофобски обществени нагласи", включително от "определени политически сили, от определени обществени структури и лица". По думите му това е пример, че понякога афишираната толерантност е само декларативна, когато стане дума за конкретни действия.


Казак каза, че не знае в партията да е обсъждана декларация или обща позиция по случая. "Сега сме изцяло ангажирани с предизборната кампания", изтъкна той.


Според Казак сега държавата трябва да намери адекватно място на прогонените семейства, ако не може да убеди населението на Розово, че те могат да живеят там. "Няма смисъл да създава излишно напрежение. Насила хубост не става", коментира депутатът и добави, че държавата по принцип е длъжник в активното проповядване и възпитаване в толерантност. И обвини правителството на ГЕРБ, че не е направило нищо, за да се достигне до сегажната ситуация.


Реформаторският блок ще излезе с позиция до дни


Работна група в Реформаторския блок обсъжда темата "Розово" от вчера и скоро ще излезе с обща позиция, коментира пред "Дневник" говорителят на блока и лидер на ДСБ Радан Кънев. "За мен в тази ситуация прави впечатление мълчанието на медиите и бягството на институциите", посочи Кънев и добави: "Тези хора (сирийците в Розово – б.а.) имат право да живеят там".


По думите му институциите са длъжни да реагират на острата оценка на обществото към бежанците, която в случая е в противоречие с правото. Първата цел трябвало да е успокояването на страните.


Според Кънев в случая със сирийците в Розово се вижда проблемът с общата несигурност в България. Хората се поддават на манипулации от политическите среди и от жълтите медии, но така показват несигурност и недоверие в институциите. "Нищо битово няма в тази реакция – вече всичко се привижда като заплаха и това е сериозен проблем", заяви той. Но добави, че не може да оправдае такава реакция.


Бареков: Медиите говорят за ксенофобия, а случаят е битов


Според бившия телевизионен водещ Николай Бареков, който вече е лидер на партията "България без цензура", хората в Розово "са си абсолютно в правото". По думите му случаят в казанлъшкото село бил битов, но медиите са лансирали посланието, че хората там са ксенофоби.


Пред "Дневник" Бареков каза, че вече е в казанлъшко и утре ще се срещне с хората в Розово официално. Вече разбрал обаче, че причината за конфликта не е омраза към чужденците. По думите му наемодателят, осигурил къщата на сирийците, е в конфликт с хората в селото и ги заплашил: "Ще видите какви хора ще докарам тук". Така провокирал сблъсък още преди бежанците да дойдат в Розово.


Всички институции и партии са абсолютно неадекватни в подобни случаи, затова има напрежение. Хората искат някой да им обясни какво става, каза бившият водещ и даде за пример протестите при изграждане на бежански центрове в Телиш и други села. Посъветва и вътрешния министър Цветлин Йовчев "да вземе пример от Бареков и да отиде при хората". Йовчев може и да е много интелигентен и приятен, но не е политик, добави той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK