Парламентът избра Лидия Руменова за шеф на Сметната палата, ГЕРБ и "Атака" не гласуваха (допълнена)

Новият шеф на Сметната палата Лидия Руменова

© Красимир Юскеселиев

Новият шеф на Сметната палата Лидия РуменоваС 95 гласа "за", без "против" и "въздържали се" парламентът избра Лидия Руменова за председател на Сметната палата. Депутатите от ГЕРБ и "Атака" не се включиха в гласуването.


Руменова участваше в писането на новия закон за Сметана палата, с който беше сменен дългогодишният шеф на институцията Валери Димитров. Тя беше единственият кандидат за поста, издигната от БСП и ДПС. След избора пред журналисти тя заяви, че не е политическо назначение, никога не е била и няма да бъде. И че засега няма предложения за членове на палатата, но ще има скоро, защото срокът за избора им е едва месец.


От ГЕРБ нямаха предложение за председател и не гласуваха, тъй като според тях управляващите са обещали ясна процедура по избор на председател след публично изслушване, а не са изпълнили обещанието си.
След като беше избрана, пред журналисти Руменова заяви, че не е политическо назначение, никога не е била и няма и да бъде. "Работила съм с тези хора и допускам, че това е една от причините за издигането ми", каза тя за обвиненията, че е избрана, защото е била съветник на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев.


Като основни цели в работата си в пленарната зала новият председател определи изграждане и укрепване на колегиалното начало, работа в съответствие с разпоредбите на закона, разработване на наръчника за одитната дейност и преразглеждане на годишната програма на одитния орган, така че да не се изостава с изпълнението на задачите въпреки новия закон.


Руменова посочи, че е необходимо синхронизиране на Сметната палата с другите одитно-контролни органи. Така, по думите й, ще се направи икономия на публични ресурси и ще се намали одитно-контролната тежест върху одитираните обекти.


В дебатите от ГЕРБ обвиниха управляващите, че след като новият закон е бил приет в последния момент преди празниците, сега новото ръководство се назначава непрозрачно - "бързо и тихо, както предвиждахме", по думите на Менда Стоянова (ГЕРБ).


Стоянова припомни, че от ГЕРБ са предлагали публична процедура за изслушване на кандидатите за председател, но в новия закон такава няма. И че кандидатурата на Руменова е внесена в последния момент – ден преди гласуването й, след като депутатите бяха във великденска ваканция до неделя.


По думите й назначението на Руменова е било "кулоарна клюка" в парламента, заедно с твърдението, че сега "сестринските партии ДПС и "Атака" ще командват в Сметната палата."


Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) й отговори, че няма по-прозрачна процедура от изслушването на кандидата в пленарната зала на Народното събрание. "Не е кулоарна клюка, че ще предложим Лидия Руменова за председател, а аз лично го казах на г-жа Стоянова. Нито е тайна, нито е мълва", обърна се той към Менда Стоянова.


Днес депутатите за пореден път започнаха работа с 15 минути закъснение заради липса на кворум. От ГЕРБ не влязоха в пленарната зала при първата регистрация за деня, а БСП, ДПС и "Атака" нямаха нужните 121 представители.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  ама че " колегиално начало " и синхронизиране на сметната палата - да изгониш дългогодишния шев и да седнеш в креслото ме . НАГЛЕЦИ !!!!!!!!!!

 2. 2 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 320 Гневно

  Буквално, скопиха сметната палата

  Мирослав Владимиров
 3. 3 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 320 Неутрално

  И в прекия и преносния я скопиха

  Мирослав Владимиров
 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  Какво означава "колегиално начало"? Звучи перверзно, минимум. А в главицата на въпросната комуноидка… каква ли мисла се заражда, че таквизи дарове ни поднася?! Дано Сметната палата я има и след 3 месеца...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лидия Руменова - съветничката на Станишев при тройната...
  Да е честита новата "независима" Сметна палата!

 6. 6 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Сп. "Тема", 2004 г.
  "Съветникът по имотните въпроси и връщането на земи Лидия Руменова държи 25% от "Консултантска група Интегра" ООД. Съдружници са й Емил Големанов и литовският гражданин от руски произход Александър Смагин. Компанията участва като консултант по много проекти, свързани с европейските програми. Емил Големанов е в управителния съвет на сдружение "Българско дипломатическо дружество", в който членуват друг от съветниците на премиера - Валентин Радомирски, съветникът в политическия кабинет на МВР Стоян Ризов и близкият приятел на Станишев Калин Митрев. Последният е бивш шеф на Центъра за масова приватизация по времето на кабинета "Виденов", а сега е представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие."
  Излиза, че е човек на Станишев, яко оплетена в схемите. Чакайте сетне обективност.

 7. 7 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#2] от "Miroslav Vladimirov":

  Не я "скопиха", а й направиха операцийка за смяна на пола. Така, с новите атрибути, по-лесно ще си я онождат. О, Орешарски, ти си боК!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 8. 8 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Годината може и да е 2007, не се вижда добре.

 9. 9 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Шуро-баджанайката си зае поста!
  БСП в действие.

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 10. 10 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 975 Неутрално

  " Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари. " - Тодор Живков

  А сега вече и конкурсно начало няма. Сега просто търсим пост за човека. Пред очите на всички, с процедура и усмивка. Красота.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Те си правят безопбразията, Стойнев лъже та се къса и защитава интересите на Газпром като че ли от резултата му зависи живота ( знае ли човек, може и да е така?), Станишев уж целува ръка на Мартин Шулц, ама е завъртял г..а на Изток.
  Но те станаха ясни даже и на онези, които си мислеха, че все пак Станишев, покрай ПЕС може и да е станал по-еврпейски настроен и го подкрепяха през миналия Май. Въпроса е днес и в предстоящите избори, да си получат заслужената оценка, за да може наглостта им да лъсне пред всички и най-после да ги пратим да си починат от тежките трудове по съсипването на държавата.

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  "управляващите са обещали ясна процедура по избор на председател след публично изслушване, а не са изпълнили обещанието си"
  То, за всичко така, чудя се какви де..ли трябва да са хората гласуващи за тези.

 13. 13 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 696 Гневно

  Докога ще продължава тази гавра?
  Това е повече от безобразие!
  Дмитриевич,Павел и Бялата Златка се подиграват с всичко и всички.Това са назначения както през черното,тоталитарно минало
  Ако не се разкарат веднага,няма и век да ни стигне да се оправим

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 14. 14 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 599 Неутрално

  А всъщност Л.Руменова е избрана и с мълчаливото съгласие на ГЕРБ и Атака,ако бяха гласували резултата щеше да е друг.

  писнало ми е от левичари
 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  По-важно е да се видят резултати от това.

 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  И там сложиха ръка от ДПС с любезното съдействие на червените боклуци

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Всеки случай страшни журналисти имаме! От 2011 година досега не се знае какво е работила тази госпожа - и така и си остана тайна, понеже не го пише от пресцентъра! В майчинство ли е била, в болнични ли, на Каймановите острови ли е живяла - никой не знае. Потърсиха ли информация какво ще кажат колегите й за нея, каква репутация има - не. Може да е суперкадърна жената, обаче това не мога да кажа за целокупното журналистическо войнство.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  С 95 гласа?!
  Парламента ни не беше ли от 240 човека?
  Легитимен ли е този избор?

 19. 19 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  БСП/ДПС/Атака превръщат България в кочина! Това е много удобно за тях, както и за оскотялата част от населението - тази, гласуваща за посочените три партии. Останалите, обаче, понеже не можем да виреем в подобна среда - поради мръсотията, миризмата, нечленоразделното квичене и самодоволното грухтене - сме принудени да напуснем кочината. Като се има предвид, че прасетата не знаят нито как се отглежда царевица, нито как се мели и забърква, скоро в кочинята ще настане глад и целокупната прасешка общност ще си потърси виновен. Познайте дали това ще са някои от трите управляващи престъпни организации? Не, разбира се! Виновни ще са ГЕРБ, ЕС, САЩ, евреите, Хизбула или марсианците. Или всички те - заедно, обединени в заговор срещу "българския народец".

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 20. 20 Профил на pi4er
  pi4er
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Имайки предвид че В.Д. е буквално създавал основите на куп икономически закони 20+ години, създавал е институции, запазил почтеността си и намерил език с всички преди това; преподавал е право на десетки хиляди;
  рехавото СВ на дамата и начина на поставянето й показва едно - Б.Б. го каза.

 21. 21 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Айде, и тук от "наште" хора. Да няма проблеми...

  Ужас

 22. 22 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Стигнахме три нива под дъното

 23. 23 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 544 Неутрално

  УЛТИМАТУМА НА АТАКА ; АКО НЕ НИ ПУСНЕТЕ ЕДНО ЕВРО МЕСТО ,ОТИВАМЕ НА ИЗБОРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ГЕЙЧО ; НЕМА ДА ПОСМЕЯТ .!!!!!!!

  ДОГАН ; ПО ДОБРЕ ДА ИМ ДАДЕМ ,ЧЕ ЗНАЕ ЛИ СЕ .!!!

  НА ИНАТ НИ КРЕПЕХА ,НА ИНАТ МОЖЕ И ДА НИ РЕЗНАТ ВТОРИ ПЪТ .!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 24. 24 Профил на pi4er
  pi4er
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Търсих професионалните квалификации на новата звезда. Университетът й липсва в нет-а. Имайки предвид професионализма на ПР-ите на кабинета, нещо не е в ред.
  С много зор (няколко пермутации в търсачка):
  -В края на 70-те била юрисконсулт в Министерство на външната търговия, 80-те е държавен прокурор. През 90-те е в „Мобиком“ и в Центъра за масова приватизация.
  -Точно преди да бъде разпаднато 40-то НС в 2009, наложена за член на Сметната палата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK