БСП и "Атака" предлагат парламентарна комисия да проучи връзките на ЕРП-тата с политици

Депутатът от "Атака" Димитър Димов обяви, че искането за създаване на комисията е "за разследване на президента, избран с измама, и по–точно на неговите съмнителни контакти с личности, които са на най-високи ръководни постове в трите ЕРП-та".

© Юлия Лазарова

Депутатът от "Атака" Димитър Димов обяви, че искането за създаване на комисията е "за разследване на президента, избран с измама, и по–точно на неговите съмнителни контакти с личности, които са на най-високи ръководни постове в трите ЕРП-та".БСП и "Атака" внесоха предложение парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да проучи дейността електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии.


Повод за предложението е срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на австрийската електроразпределителна компания EVN Щефан Шишковиц по време на посещението му в Австрия в края на март. Тогава в медиите се появи информация, че държавният глава се е виждал тайно с ръководството на EVN, а ден по-късно от прессекретариата му отговориха, че срещата не е била обявена, тъй като не е предварително планирана в програмата му.


"Внесохме искането за разследване на президента, избран с измама, и по–точно на неговите съмнителни контакти с личности, които са на най-високи ръководни постове в трите ЕРП-та", каза пред журналисти депутатът от "Атака" Димитър Димов. И настоя новата комисия да бъде сформирана веднага след празниците. Според Димов човек от "Атака" трябва да оглави комисията, за да се покаже, че "президентът прави срещи, които се укриват от българските граждани и не е ясно какво договаря там."


Идеята за анкетна комисия в парламента, която да разследва "тайната" среша на Плевнелиев с ръководството на EVN, даде преди около месец бившият телевизионен водещ, а отскоро лидер на партията "България без цензура" Николай Бареков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK