Кметът на Розово: Това е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на община Казанлък

Кметът на Розово: Това е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на община Казанлък

© Велко Ангелов, КапиталСело Розово е едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък, това казва в докладна записка на кмета на Розово Теодора Георгиева. Факсимиле от документа, изпратен до началника на полицията в Стара Загора, с копие до кмета на Казанлък и директора на полицията в града, беше публикувано от БГНЕС.


В докладната се посочва, че на 24 април на територията на селото са настанени 17 сирийски граждани. "Това доведе до спонтанна реакция от страна на населението, което събирайки се пред имота, в който са настанени бежанците, изразиха своя протест и негодувание от факта за новозаселилите се. За кратко време бяха събрани множество подписи от жителите на селото против настаняването на бежанците на територията на нашето село", казва Георгиева.


Тя изразява притеснение, че напрежението ще ескалира и "последствията ще бъдат крайно непредвидими, както за сирийските бежанци, така и за местното население".
Заедно с докладната е изпратена и подписка, съдържаща подписите на "част от жителите" на Розово, който са против настаняването на бежанци в селото.


Според БГНЕС след писмото кметът на Казанлък отказва да издаде адресна регистрация на бежанците. Отказът е в противоречие на закона, тъй като сирийците са с редовни документи и са били проверени от полицията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK