Йовчев препоръча на ГЕРБ да се разграничи от своя кмет в Розово

Цветлин Йовчев

© Анелия Николова

Цветлин ЙовчевИзбори 2022

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев смята, че правата на бежанците в Розово са били нарушени, а реакцията на местната власт в селото и на излъчилата я партия ГЕРБ е неадекватна, съобщи пресслужбата на правителството.


В изказване пред медиите в Бургас Йовчев призова опозицията от ГЕРБ да се разграничи от кмета Теодора Георгиева, която заговори за етническа чистота. Той препоръча на правозащитните организации в България "да обърнат внимание именно на този случай, а не да търсят проблеми там, където ги няма".


"Това, което видяхме в Розово, не отразява цялостно нагласите и ситуацията в българското общество. Мисля, че реакцията спрямо бежанците, които се настаниха там, в доста голяма степен наруши техните права – човешки и граждански", каза Йовчев. Той припомни, че след като получат статут от Агенцията по бежанците, тези хора са с всички права на постоянно пребиваващи, могат да се движат свободно, да започнат работа, имат право на социално подпомагане. "От тази гледна точка всички действия, които бяха предприети, за да не им бъде позволено те да се заселят на това място, нарушават техните права", каза вицепремиерът.
Според него е изключително притеснително представител на местната власт да говори за етническа чистота. "Това е нещо, което не мога да го приема под каквато и да е форма. Не знам до каква степен действията на кметицата не са довели до тези протести. Аз съм дълбоко убеден, че българският народ не е такъв", каза Йовчев.


Той определи като неадекватна и политическата декларация на ГЕРБ по случая, защото в нея се говори за принудително заселване на бежанци в района на Казанлък, докато изгонените от Розово са имали право да се настанят там.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK