Жители на Розово очакват извинение, Бареков ги подкрепи и атакува Йовчев

Николай Бареков на срещата в Розово

© Дневник

Николай Бареков на срещата в РозовоНека всички социолози и медии, които ни обсипаха с обиди да дойдат да ни се извинят, настояха днес жители на казанлъшкото село Розово, след чиито протести и ултиматум три сирийски семейства със статут на бежанци напуснаха къщата, която бяха наели.


В късния следобед на 30 април, малко след дъжда на площада пред общината са събрани 60-70 човека, предимно по-възрастни. Те са


на среща с лидера на "България без цензура" Николай Бареков
като част от предизборната му обиколка. Бившият телевизионен водещ, близък до депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, който сега е е прицелил в евподепутатско място, а след това иска извънредни парламентарни избори през есента и се вижда в ролята на бъдещ премиер, пристига в селото от предишна изява в ромската махала на Казанлък. (По-късно пресцентърът на партията разпространи съобщение от там, в което пишеше, че "срещата се състоя в новоизграждащата се евангелистка църква в квартала. Да говориш в храма, означава да проповядваш, а Господ не прощава едно e да лъжеш, каза пред хората Бареков". В него се казваше още, че лидерът на "България без цензура" заявил, че "когато дойде нашето време да управляваме, ще започнем истинската битка с престъпността, но не от ромските гета, а от високите етажи" и че иска в следващата листа за местния вот да види и ром от тази махала. - бел.ред.)


Жителите на Розово, които се събират използват срещата с Бареков и медийното присъствие на нея, за да кажат, че с възмущение следят изявленията на социолозите и репортажите на националните медии и са изумени от начина, по който се представя отношението им към сирийските бежанци.


Ние не сме против сирийците, но трябваше да бъдем информирани какви са тези хора 


твърдят те днес, шест дни след като възроптаха срещу наелите къща в тяхното село 17 сирийски граждани и след като пред тв камерите викаха "България за българите" и заплашваха бежанците да напуснат мирно до понеделник. Сред хората се различава и човекът с ланеца, който беше един от най-активните в първите репортажи и постави ултиматумът.

Жители на село Розово искат да получат извинение в национален ефир

© Дневник

Жители на село Розово искат да получат извинение в национален ефир


Няма достатъчно гласност, а ние сме длъжни да запазим домовете и семействата си. Цялата информация, която имаме я получаваме от медиите. Да сте чули някоя от тях да казва нещо хубаво за бежанците, попитаха тази вечер жителите на Розово. И си отговориха, че "след като държавата в лицето на управляващите я няма, ние сме длъжни да се защитим сами".


Николай Бареков казва всичко, което те искат да чуят


"Тук съм, за да защитя хората от село Розово. Заставам зад всяко едно тяхно действие или изказване през последните няколко дни. Изключително съм възмутен от две неща - на първо място - от поведението на българските политици, мълчанието на българското правителство и опозицията в парламента, както и от българските медии. Не може да се лепят етикети, че тези хора са ксенофоби, националисти, фашисти. Не може такива определения да се сипят от национални медии, това е позор".


Той обвинява за случилото се държавата и атакува персонално вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "Нямаше никаква политика, чрез която да се обясни на хората какво правят сирийските бежанци в България.


Това правителство, в лицето на Цветлин Йовчев, е абсолютно неадекватно


Йовчев може да е много добър експерт, теоретик, но сега той е и политик. А политикът трябва да бъде при хората, когато има някакъв проблем", заявява Бареков. Точно заради тази политика на правителството хората в село Розово станаха жертва. Жертва на тази политика станаха и сирийските бежанци, продължава в типичния си разпален стил на висок тон "новият политик".

Бареков атакува вътрешния министър Йовчев за неадекватната политика на правителството

© Дневник

Бареков атакува вътрешния министър Йовчев за неадекватната политика на правителството


Заместикът му Росен Петров го допълва, но от изказването му става ясно, че подкрепя част от действията на правителството (забавената ограда - бел.ред.): "Не може 52 полицаи да пазят 275 километра граница. По нея трябва да се издигне надеждна ограда, иначе ще стане страшно. Държавата не знае кого пуска, съвсем естествено е и хората да се страхуват".


"Всеки от нас е служил като войник, ние сме длъжни да пазим България"


включва се Панайот Панайотов от Розово. Нарекоха ни фашисти и ксенофоби, това е голяма обида за нас, допълва той и иска публично извинение от националния ефир.


На базата на какво се дава статут на бежанци на тези хора, попита пък Радка Стоянова от селото. Според нея в България няма бежанци, а само нелегални емигранти. Жената се страхува, че след като свършат парите си, хората ще увиснат на грижите на общината, която ще трябва да се решава проблемите им. "Аз съм пенсионер и продължавам да работя, за да се издържам. Искам статут на бежанец", каза Стоянова.


1050 лева струва издръжката на всеки един от тези хора. Ние тук живеем с 150 лева, оплакват се още хората от Розово, повечето от които са пенсионери.


Като си тръгнаха бежанците, ние на практика предотвратихме една Катуница в нашето село


смятат хората. Просто показахме на бежанците, че не са желани. "Реакцията в медиите беше активно мероприятие срещу Розово. Може би ако всеки си траеше, щяха да дойдат тук още бежанци", включва се пак Панайот Панайотов.


На срещата е и кметът Розово - Теодора Георгиева. Тя е подготвена да отговаря на медиите за докладната, която е изпратила до МВР-Стара Загора и в която пише, че селото е "едно от най-чистите от етническа принадлежност села на Община Казанлък". Георгиева обяснява, че "под етнически чисто разбирам това, че селото винаги е било сплотено, тук живеят в етнически мир българи, роми и турци". (Какво още каза кметът - четете тук).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK