На 1 май се чества Международният ден на труда и работническата солидарност

На 1 май се чества Международният ден на труда и работническата солидарност

© Георги КожухаровДългата поредица от почивни дни започва днес - на 1 май. От 1889 г. тази дата е записана като Деня на труда и международната работническа солидарност и се отбелязва в 66 страни по света, включително и в България. Определена е в памет на американските работници, загинали на същата дата през 1886 г. при ожесточени сблъсъци с полицията по време на стачка за въвеждане на 8-часовия работен ден.


У нас 1 май е един от символите на комунистическия строй и повод за традиционния първомайски митинг на БСП, последван от шествие. И днес партията няма да направи изключение. Началото е в 11 ч. на пл. "Народно събрание", а шествието ще премине от пл. "Александър Невски" по ул. "Оборище", бул. "Васил Левски" до Лятната естрада на Борисовата градина, където ще се проведе празникът на в. "Дума" и на левия печат, също отбелязван на 1 май.


В съседките ни Турция и Гърция са подготвени синдикални протести. В Гърция започва 24-часова стачка срещу политиката на рестрикции и рекордно високата безработица, като през цялото време в страната ще са блокирани корабите и влаковете, а болниците ще обслужват само спешни случаи. В Истанбул пък по повода са мобилизирани 40 хиляди полицейски служители, за да следят за реда и забраната за протести на територията на площад "Таксим", в случай че синдикатите се отправят натам.
В Русия за днес е планирана най-масовата първомайска манифестация от 1991 г. насам. За пръв път от разпадането на бившия СССР митинга на руските профсъюзи ще е на Червения площад, който иначе е запазен само за много специални събития като парадите на 9 май за Деня на победата над фашистка Германия и на 7 ноември за Деня на защитниците на Москва. Те са получили разрешение за това в "знак на дълбоко уважение към московските и руските профсъюзи", по думите на кмета на столицата Сергей Собянин.


Анкета сред повече от 15 хил. работещите българи, която беше представена от екипа на сайта за трудовоправна консултация pravatami.bg по днешния повод, показа, че повече от половината от нас (56%) остават в офиса или на работното място дълго след работно време, и работят по около 12 часа на ден. Твърде дългата работна седмица обаче може да е опасна за собственото здраве и безопасността по време на труд, припомнят авторите на анализа.


Друга тенденция продължава да е укриването на реални доходи от труд. Зад анонимността на интернет, над 70% от анкетираните са отговорили, че лично те не укриват доходите си, но около половината признават, че това, което е записано в договора им и служи за определяне на осигурителните им вноски, не отговаря на реалната сума, която получават в края на месеца.


Преди да бъдат санкционирани независимо дали със забележка или уволнение, служителите имат право да се защият. Около 40% обаче не получават тази възможност и не са изслушвани, коментират авторите на проучването. Друга тревожна тенденция е, че само 20% от незакономерно уволнените са готови да потърсят правати си в съда, а 50% смятат, че от това няма смисъл. Повече от една трета от всички хора, загубили работата си, са принудени да подпишат заповед за напускане по взаимно съгласие, което е нарушение, уточняват още юристите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK