Само две бежански семейства в страната получават социални помощи

Снимката е архивна

© Георги Кожухаров

Снимката е архивнаКъм 31 март 2014 г. две семейства - бежанци от Сирия и от Ирак - получават помощи като социално слаби от Агенцията за социално подпомагане. Едното семейство е деветчленно и живее в Стара Загора, другото е шестчленно - в Пловдив. Други седем души, потърсили убежище у нас, получават месечни добавки за социална интеграция по Закона за интеграция на хората с увреждания. 


Това уточни за "Дневник" Агенцията за социално подпомагане след запитване по изказване на председателя на Агенцията по бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев във вторник. АСП отговори в рамките на няколко часа, като посочи всички текстове и условия, при които бежанците у нас могат да се ползват от социалните помощи.


През октомври миналата година от социалното министерство съобщиха, че за последните месеци в бюрата по труда са се регистрирали общо 16 бежанци, един човек е поискал помощ по закона за социално подпомагане, и други 17 - по закона за уврежданията, като повечето са от ирански и иракски произход.
"Агенцията за социално подпомагане е партньор на Държавната агенция за бежанците в предприемане на мерки за интеграция на чужденци, получили статут на бежанец или хуманитарен статут. До сега сме оказвали съдействие и насоки при изготвяне на Националната програма за интеграция на бежанците, съобразно с ангажиментите на АСП, съгласно действащата нормативна уредба", се посочва в отговора. Оттам поясняват и, че в условията на увеличен миграционен поток са информирали всички регистрационни центрове за правата на чужденците със статут на бежанец и хуманитарен статут по законите в областта на социалното подпомагане.


На практика, ако имат разрешение за постоянно пребиваване в България, статут на бежанец или хуманитарен статут или се ползват от временна закрила, чужденците у нас имат право на всички помощи, от които могат да се ползват и българите, стига да отговарят и на съответните критерии. Има и някои облекчения специално в тези случаи, като те са записани в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане още през 2009 г. и се прилагат като част от Националната програма за интеграция на бежанците в Република България.


Условия и облекчения за бежанци по Закона за социално подпомагане: 


- Родител от семейство с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут, в което другият родител не пребивава на територията на страната и няма предоставен статут по Закона за убежището и бежанците, се подпомага като самотен родител и не се изисква доход на останалите членове на семейството, които не са в страната, решение за развод, изискванията за задължени по закон лица да се грижат за издръжката на лицето и други.


- В случаите, когато лицата с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут не притежават документи, необходими за реализиране на правото (напр. актове за раждане на децата, решение за развод и др.), Дирекциите "Социално подпомагане" изискват по служебен път от Държавната агенция за бежанците издаване на удостоверение, по реда на чл. 54, ал. 2 от Закона за убежището и бежанците. 


- Ако бежанецът е в трудоспособна възраст, но не работи, трябва да е регистриран като безработен в дирекция "Бюро по труда" (към Агенцията по заетостта - бел. ред.) по постоянен адрес. Регистрацията трябва да е извършена в 3-месечен срок от датата на връчване на Решението за предоставяне на статут на бежанец или хуманитарен статут. 


- При определяне размера на социалните помощи, помощите, получени по Националната програма за интеграция на бежанците в Република България не се считат за доходи.


- Когато в семейството има деца важно условие е представянето на служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи, издадена от личния лекар, а при липса на такъв се издава от Регионалната здравна инспекция.


- При определяне на диференцирания минимален доход за деца с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут се прилага облекчение, като за периода на включване в Националната програма за интеграция на бежанците в България, за тях се определя процент като редовно посещаващи учебните занятия, а след приключване на участието в програмата се определя процент съобразно учебната заетост.


- Бежанецът или чужденецът с хуманитарен статут, който получава месечна социална помощ е задължен да полага общественополезен труд по организирани от общинската администрация програми за срок 14 дни по 4 часа дневно. За периода на участие в Националната програма за интеграция на бежанците в Република България, те са освободени от полагане на общественополезен труд.


- При инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности, бежанците и чужденците с хуманитарен статут имат право да подадат молба за отпускане на еднократна социална помощ по реда на чл.16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.


- Бежанците и чужденците с хуманитарен статут имат право да кандидатстват за отпускане на целева социална помощ за издаване на лична карта. Помощта се отпуска еднократно и се определя индивидуално, като максималният размер е до гарантирания минимален доход (65 лева).


- Бежанците и чужденците с хуманитарен статут могат да ползват социални услуги в общността или в специализирана институция, посочени в чл. 36, ал. 2 и ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, по реда и при условията, регламентирани в чл. 40 от същия правилник.  

По Закона за интеграция на хората с увреждания: 


- Законът за интеграция на хората с увреждания урежда правата на лицата с увреждания, като условието за достъп е постоянният им адрес на територията на страната и наличието на документ, удостоверяващ здравословното състояние на лицето, отговарящ на изискванията на българското законодателство, определени в Закона за здравето и Наредбата за медицинската експертиза. 


- Условие за отпускането на месечна добавка за социална интеграция е наличието на експертно решение издадено от ТЕЛК/НЕЛК, социална оценка и подадено заявление-декларация в Дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) по постоянен адрес на лицето с увреждане, от него, законен негов представител или от упълномощено от него лице. 


- За отпускане на целева помощ за покупка и ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения и медицински изделия (ПСПС и/или МИ) на бежанци е необходимо да бъде подадено заявление-декларация в ДСП по постоянен адрес от лицето с увреждане, от негов законен представител или от упълномощено от него лице, както и наличието на протокол от българска лекарска консултативна комисия, удостоверяващо нуждата от ползването на съответното ПСПС и/или МИ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Спокойно, ще се увеличават.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Заглавието е яко манипулиращо!!!

 3. 3 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Учудвам се,че са само две семейства.
  Други не са кандидатствали или не им е отпусната?

 4. 4 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#3:"dedo pepo"]Други не са кандидатствали или не им е отпусната[/quote]


  Радвай се, Дедо Пепо! Като беден и болен български православен пенсионер няма да делиш с бежанците!

 5. 5 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  значи в това отношение властите си вършат добре работата

 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  абе нали ни струваха стотици милиони тези хора ,явно никой и нищо не им казва за правата им и затова те просто не знаят ,че в труден за тях момент имат право на помощ ,не коментирам .

 7. 7 Профил на globalbulgar
  globalbulgar
  Рейтинг: 374 Весело

  Тези данни са безинтересни ако нямаме точна статистика колко от анцузите в трудоспособна възраст от иначе заможното и етнически чисто село Розово смучат социални помощи като последни прошляци. Националната гордост върви и с малко достойнство, което андрешковците не притежават и ако на 500-те подписа им спрат подаянията за антисоциално поведение, току-виж всеки пишман-патриот си покани сириец у дома.

 8. 8 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "globalbulgar":

  ти покани ли вече сириец у дома да кажеш как върви?

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Любопитно

  Последно - какви са - бежанци или чужденци с хуманитарен статут?

 10. 10 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Познавайки похватите на правителството си мисля, че щом въпроса с емигрантите се раздухва толкова много, значи нещо много се е оплескало или с тях, или се опитват да отклонят вниманието на хората. Но започне ли да се дъвче така една тема и да се раздува, има нещо гнило... в България.

 11. 11 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ще станат повече, не се притеснявайте. С увеличаването на потока на нелегалните имигранти.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 12. 12 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#9:"xmm"]Последно - какви са - бежанци или чужденци с хуманитарен статут? е [/quote]
  Мигранти, нелегални емигранти, нарушители на държавната граница...

  Яко е преекпонирана темата.

  За мен са важни проблемите в здравеопазването, образованието
  социалната сфера за българите.

  Тези никой не ги е канил тук.
  Като не им харесва да хващат пътя...
  Я на Изток, я на Запад...
  Никой не ги държи тук насила, нали?

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 13. 13 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "jackdaniels":

  Друг път. Тия които непрекъснато повтарят, че трябва да си вземам сирийци вкъщи, да си ги гледкаме животинчетата, първи ще се изнесат ако в квартали им се населят множество нелегални. Ще останат само по-бедните и възрастни. Този филм, или по-скоро последствията от него, съм го гледал вече в Атина.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#12] от "drakar65":


  [quote#12:"drakar65"]За мен са важни проблемите в здравеопазването, образованието
  социалната сфера за българите. [/quote]
  За мен също.
  Не мога да забравя майката,на която ДАЗД беше взела двете деца,защото не си беше платила тока,нямало да може да ги
  отглежда.
  Питам се - тези шест деца как ще ги отглеждат родителите?Ще им се помага - съседите вече носели храна.
  Така ли ще я карат?

 15. 15 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дневник, щом сте толкова съпричасни с нелегалните емигранти хайде направете статия за това как тези нещастни хора преминават 2 държавни граници и плащат хиляди евра за това.

  За мен това е трафик на хора, търсете каналджийте...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 16. 16 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 479 Неутрално
  БРАВО !!!

  Данъците на гражданите на България са за гражданите на България, не за гражданите на Сирия!

  На гражданите на Сирия да помага Сирия.

  Толкоз !!!

  Да, българите сме велик народ !!!
 17. 17 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Каква изненада да ксенофобите у нас! Значи, не ощетявали нашите бедни! Тогава? Под какъв предлог да ги прогоним? А? Не се заблуждавайте! Иронизирам нашите хора, с поведение и манталитет на розовчани!

  goblenka
 18. 18 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#16] от "lubomir1":

  Би било редно, ако и България се грижеше за нашите емигранти, но тя не го прави!

  goblenka
 19. 19 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#15] от "drakar65":

  Неее... Това не може да е истина! Нима българинът е изпаднал до там, да е изгубил тотално душата си? Да смесва бежанските вълни с трафикът на хора за проституция! Ужас!

  goblenka
 20. 20 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "xmm":

  Социалните проблеми не си избират етноса. Или ги има, или ги няма. За жалост, нашите граждани, в 60-80% са със социални проблеми. Дали това не ги е направило коравосърдечни? Може би трябва да преориентират недоволството си и да го адресират правилно! Към тези, които създават такава негативна социална среда! Политици и едър бизнес.

  goblenka
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1510 Весело

  Поне ма две бройки да получават, не може да се каже, че никой не получава.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#20] от "goblenka":

  Много си права, но проблемът е че тези 60-80% са със социални проблеми не могат правилно да преценят откъде точно им идват птоблемите и поради тази причина ходят и гласуват все по един и същ начин, като по този начин си осигуряват статуквото.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от "Нефертити":

  Много сериозно го обработват по всички линии. Чрез пропаганда, чрез социален и професионален натиск, възпалявайки исторически травми, създавайки напрежение по възможни и невъзможни линии. Колкото и да се мъча да ги извадя от това "безсъзнание", не мога. Колкото и други да се присъединят към това усилие, няма да помогне. Нещата са отишли твърде далече. Скоро самите манипулатори ще имат проблем с това състояние на критична част от народа.

  goblenka
 24. 24 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#23] от "goblenka":

  Абсолютно съм съгласна. Остава надеждата, че и този процент от населението един ден ще прогледне, макар, че този ден едва ли ще настъпи скоро.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#24] от "Нефертити":

  Опасявам се, че няма с какво да прогледне! Очите му са извадени и на тяхно място има две дупки. Едната е ненаситна нужда, а другата - злоба и завист! Опасявам се, че с водената последователна политика от всички правителства от периода на " новото време", все повече хора попадат в тази група, а все по-малко се измъкват от нея. Това не е просто страшно! Това е фатално! Лидерите ни са решили, до тях и след тях - нищо. Вече търся с голямо усилие нещо, което да е читаво, ценно, полезно, с перспектива у нас! Народът съсипан, без обозрима перспектива за качествено възстановяване, територията на 2/3 обезлюдена, или обезлюдяваща, земята - със спорна собственост и производителност, стопанските животни - постоянно намаляващи, икономика - на изкуствено дишане, световен рейтинг на страната - нисък и намаляващ... Не знам. Звучи много грозно, така написано, но е истина и това е ужасното!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK