Вицепрезидентът обвини политиците за случая "Розово"

Маргарита Попова

© Анелия Николова

Маргарита ПоповаНе гражданите, а политиците са виновни в случая с изгонените от село Розово бежанци, смята вицепрезидентът Маргарита Попова. Тя коментира темата пред журналисти в Клисура, където участва в честването на 138-та годишнина от Априлското въстание.


"Далече ръцете от българските граждани и народ, защото политиците са тези, които трябва да си вършат работата постоянно и отдалече да предвиждат опасностите, да бъдат далновидни, за да не се случват такива неща", каза Попова, цитирана от "Фокус".


Тя оправда реакцията на местните жители с напрегнатото всекидневие и с бедността, но определи поведението на местната власт като "лошо" и "нехристиянско". Вчера позицията на кмета Теодора Георгиева (ГЕРБ) беше разкритикувана и от вицепремиера Цветлин Йовчев. 
Попова коментира, че поведението на политиците от години е недалновидно, а дипломацията - неуместна. Тя изтъкна, че нито хората по места, нито медиите са били подготвени за бежанския въпрос, докато "западни писачи" обявяват как българският народ не е възпитан добре, как мрази различния, което, по думите й, е недопустимо.


"Виждаме, че само на една крачка от село Розово изгонените бежанци бяха посрещнати топло, приети и нахранени. Не може да се твърди, че има различия между хората от едното и другото село", каза Попова.


Според вицепрезидента, на политиците липсва тактичност от години и сега свеждат поглед и се оправдават с хората.


"Ние живеем в бедност и мизерия и това, което първо трябва да се направи е да подготвим хората по този въпрос, за да са спокойни те и второ след като дадем статут на бежанците да ги приобщим, да намерят те разбиране и топлота и да бъдат интегрирани", каза Маргарита Попова. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK