"Протестна мрежа" предупреди евролибералите с 14 факта за Пеевски

Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Делян ПеевскиГражданската структура "Протестна мрежа" изпрати отворено писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) с факти за депутата от ДПС Делян Пеевски, който е на второ място в листата на Движението и най-вероятно ще стане евродепутат от АЛДЕ. Организацията беше създадена покрай протестите срещу назначаването на Пеевски за ръководител на Държавна агенция "Национална сигурност, а след това и срещу кабинета на Пламен Орешарски.


"Бихме искали да припомним подробно историята на успехите в политиката и бизнеса на г-н Пеевски чрез приложения файл с 14 факта за него и да ви помолим за официална позиция от страна на АЛДЕ относно неговата номинация за евродепутат", пише в писмото. "Пеевски е символът на мафията, а кандидатурата му – отмъщение срещу гражданския протест", продължава то и допълва, че 14-те факта са такива, "които няма да чуете от контролираните и зависими политици, медии, социолози и коментатори".


"Протестна мрежа" коментира, че в "изкривената политическа и медийна среда, в условия на страх и автоцензура, все повече защитници на управялващите ни обясняват, че нищо лошо няма в това българска партия да номинира и дори да избере човек като Делян Пеевски в Евопарламента. Дори се казва, че това всъщност е демокрацията".
Според гражданската структура обаче кандидатурата "на успелия мъж на 33, който няма нищо официално на свое име", е символ на политическата деградация и фасадната демокрация у нас. "Ние смятаме това издигане не просто за провокация – това е отмъщението на това правителство и подкрепящите го външни и вътрешни кръгове срещу протестиращите граждани", пише още в писмото.


Те смятат, че при всички данни и факти, единственото обяснение на кандидатурата на Пеевски е едно – присъствието на подобен евродепутат в Брюксел е отмъщението. "Tо е насочено към гражданите, които излязоха на площада на 14 юни и поискаха сметката на управляващите. Те искат да стоим пред телевизорите, а не пред урните и на площадите", коментират от "Протестна мрежа".


"Пеевски е символ на мафията, проникнала в най-високите нива на управлението на България. Единственият начин да се противопоставим е да гласуваме на 25-и май. Нека да объркаме сметките и да го направим", заключва писмото.14 факта за Делян Пеевски в отвореното писмо на "Протестна мрежа":


Факт 1
Пеевски е бивш заместник министър и депутат, който арогантно заобикаля закона за деклариране на личното си имущество, разчитайки на дупката в закона, според която за това нарушение няма предвидено наказание. Дори само този факт го прави недостоен за издигане, камо ли за избиране на какъвто и да е държавен пост, в една правова държава. Това няма да прочетете в огромното мнозинство български медии (документи от Сметната палата – тук, тук и тук).


Факт 2
На крехката възраст от 20 години Делян и майка му извършват нещо, което юристите наричат "неизпълнение на предварителен договор за продажба на имот", а излъганият купувач нарича "имотна измама". Няма да разберете този факт от огромното мнозинство български медии – журналистите масово бягат от подобни теми, въпреки че съдебните документи отдавна са публични.


Факт 3
Най-младия заместник министър и член на борд на най-голямото държавно пристанище става такъв, без да има диплома (която после получава, но се оказа, че я е получил без да ходи на лекции). Въпреки посредствеността, в която сме затънали, това е меко казано скандално. Едва няколко български медии показаха това, а мнозинството мълчи. За подобно нещо в цивилизованите страни се излиза от политиката.


Факт 4
През 2009 година до черния джип на успелия млад мъж, тогава само на 29 години, избухва бомба. Нямаме разкрит извършител, нито знаем защо един млад и успял човек ще е заплаха за някого с подобни методи.


Факт 5
Медийната група на Пеевски и майка му – той не ги притежава, но ги нарича "моите медии" – от години не спазва и най-елементарните етични стандарти, а критиките към това нарича "медийна и конкурентна война". Рейтингите на България в класациите на медийна свобода падат, а повечето граждани и журналисти просто отвръщат глава от тях – уж от погнуса, но повечето от страх. Медийните бухалки обаче работят и мачкат всеки неудобен според политическите задачи, които те изпълняват.


Факт 6
В миналия парламент Пеевски е отсъствал от над 80% от заседанията, а всъщност с гласуването с чужди карти – от близо 100% от заседанията. Единственият проектозакон, който е внесъл в сегашния – този за ограничаване на дейността на офшорните компании – се оказа бутафория на борба с корупцията (казусите "Булгартабак" и "Карадере). Това е откровена подигравка с българския парламент и хвърляне на прах в очите на избирателите.


Факт 7
Назначването на Пеевски провокира невиждана досега гражданска, политическа и дипломатическа реакция, включително и чрез извънредна декларация на посланиците на Германия и Франция. Досега това няма аналог, но това явно не е проблем за депутатите от управляващата коалиция. Те приличат на управление, което има бизнес план, а не политическа програма.


Факт 8
Лично лидерът на БСП Сергей Станишев заяви при предишното си управление, че Пеевски няма морални качества да бъде заместник министър в негово правителство. Пет години по-късно той заяви че "или избираме Пеевски,. или кабинетът пада". Какви сделки сключихте, г-н Станишев?


Факт 9
Разследванията за имотите на Пеевски потъват в медийно мълчание. Оказа се, че половината от имотите, които той използва като свои, са собственост на офшорната фирма "Ната лимитед", регистрирана на Британските вирджински острови. Няма коментар за това по огромното мнозинство от медиите. Страх, цензура или автоцензура? Най вероятно и от трите по много.


Факт 10
Ръководителят на правителствения пресцентър Ани Димитрова отказва да коментира своите връзки с фирма с краен собственик същата офшорна фирма, а предпочита да бяга от камерите под кривата усмивка на премиера Пламен Орешарски. Димитрова е бивша служителка на майката на Пеевски и бивш издател на вестници с неясно финансиране. Тук дори няма нужда от коментар.


Факт 11
През януари 2014 г. при опит на екип от журналисти на френско-немската телевизия ARTE TV да снимат хотел "Берлин" в столичния квартал "Бояна" – щабквартира на Пеевски и място на срещи с други политици, магистрати и журналисти в лимузини с тъмни стъкла – личните данни на журналистите достигат само за един час от патрулния автомобил на Шесто РПУ до шефовете на телевизията, в която работи наетия видеооператор. Искането – виждане, изтриване и неизлъчване на записаното. Премиерът Орешарски каза, че ще коментира това изтичане на информация от МВР – още го чакаме, а и никой не го пита. Ние питаме: кой контролира всъщност полицията и МВР?


Факт 12
През 2008 г. скандал в управляващата коалиция извади опити за рекетиране на държавната компания "Булгартабак" от страна на Пеевски и свързани с него лица, които също са лобирали и за хазартен лиценз на фирма с неизвестен офшорен собственик. Само преди месеци този краен собственик станя ясен – същата офшорна фирма с неизвестен собственик, с чиито имоти се разпорежда Пеевски като със свои.


Факт 13
Мониторинговия доклад на ЕК от януари 2014г. неговото име е споменато няколко пъти, а това е най-негативния доклад за България, публикуван някога. Това обаче явно не е проблем, поне докато не спрат европейските фондове.


Факт 14
След всичко това, на Пеевски беше издадено през юни 2013г. разрешение за най-високо ниво на достъп до класифицирана информация (включително и такава на НАТО и ЕС) за няколко работни дни, и това се оказва нормално и законно. Каква сделка направихте с мафията, г-н Станишев, за да ѝ дадете достъп на най0силнот разузнавателно средство в страната? Казахте ли я на вашите съпартийци, когато искахте тяхната безусловна подкрепа?"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK