Играта на матрьошките, или как рекламата се превръща в пропаганда

Играта на матрьошките, или как рекламата се превръща в пропаганда

© Спас СпасовСамо две седмици, след призива на Европейския парламент газопровода "Южен поток" да не се строи, компанията направи в България мащабна демонстрация на намерението си да реализира проекта си. За тази цел бе използвано най-престижното и дълго подготвяно спортно събитие, на което Варна е домакин тази година – регатата "Блек сий Тол шипс'2014"("Black Sea Tall Ships Regatta 2014").


На 30 април официалните лица и присъстващите на церемонията по откриването на състезанието неочаквано се озоваха в центъра на внушително рекламно събитие, организирано от дружествата "Южен поток" и "Транснефт". Ситуацията роди виц: "Южен поток" удави "Тол шипс".


Спонсорския пакет
"Това, което имаме като реклама на събитието, отговаря на спонсорския пакет и нищо повече", коментира за "Дневник" гледката на варненското пристанище Нина Мирчева. Тя е мениджър "Комуникации" на компанията "Южен поток транспорт" за България.


Проверка на "Дневник" показа, че договорите за спонсорство на събитията, включени в програмата на първата регата от веригата "Тол шипс", провеждана в Черно море, са сключвани от нейния организатор - международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Спонсорството на "Южен поток" беше обявено на 16 април (не е ясно кога те са решили да подкрепят събитието, но това е кратък срок при сключването на договори за подкрепа на събития). 


Сцената, на която се състоя церемонията по откриването на регатата "Блек сий Тол шипс'2014"

© Спас Спасов

Сцената, на която се състоя церемонията по откриването на регатата "Блек сий Тол шипс'2014"


"Имаме един главен спонсор и няколко допълнителни", обясни Пол Томсън, търговски директор на STI пред "Дневник". "Главният е компанията "Sovkomflot", а второстепенните "Южен поток" и "Транснефт". Имаме и договор с Община Варна, който регламентира разпределението на площта, която ни бе предоставена за организация на събитието. Част от нея можеше да бъде използвана от общината, но това очевидно не се е случило. Рекламата, разположена на територията предоставена на нашите спонсори, отговаря на договорите ни с тях", каза Томсън. Той отказа да предостави копия от договорите, позовавайки се на клаузите за конфиденциалност в тях.


Общината е поставила на кея на варненското пристанище павилион, рекламиращ кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019г. Логото на кандидатурата ще бъде визуализирано и върху едно от платната на българския ветроход "Калиакра", участващ в гонките от регатата.


Информационният павилион на "Южен поток" на кея на Пристанище Варна.

© Спас Спасов

Информационният павилион на "Южен поток" на кея на Пристанище Варна.


Съдържанието на "пакета"


На практика резултатът от изпълнението на договорите, подписани от STI със "Sovkomflot", "Южен поток", "Транснефт" и Община Варна е следният:


При откриването на събитието логото и опознавателните знаци на регатата "Тол шипс" се оказаха изгубени в рекламата на "Южен поток" и "Транснефт".


Освен натрапчивото присъствие на корпоративния знак на "Южен поток" (на рекламните материали той е изписван на английски South Stream), в пространството пред централната сцена (от която на 30 април бе открита регатата), дружеството е изградило и най-голямата шатра в "селото" на съпътстващите събития. В нея посетителите могат да получат информация за проекта, да се снабдят с брошури и рекламни сувенири и да погледат видеопрезентации, докато децата им играят "морски шах "Южен поток" в компанията на аниматори.


Деца играят морски шах "Южен поток" в информационния павилион на компанията.

© Спас Спасов

Деца играят морски шах "Южен поток" в информационния павилион на компанията.


За основния спонсор на регата "Тол шипс" бе отделено и най-много време в сценария на церемонията по откриването й. То бе използвано за представяне на проекта, екологичните, социални и икономическите му аспекти, както и възможните "ползи" от осъществяването му за България и Европа. Пак в рамките на предоставеното време бяха раздадени и наградите от проведения блиц-конкурс за есе на тема «Южен поток - енергия за Европа, полза за България» или предложение за слоган на информационния център на "Южен поток транспорт" във Варна.  


Със запазения знак на газопровода се оказа брандирано и едно от платната на ветрохода "Running on Waves" (Бягащ по вълните), плаващ под малтийски флаг и според официалната информация, публикувана на сайта на "Блек сий Тол шипс регата'2014", участващ в нея като представител на тази страна.


Платното на плаващият под малтийски флаг ветроход "Running on Waves" брандирано със корпоративния знак на "Южен поток"

© Спас Спасов

Платното на плаващият под малтийски флаг ветроход "Running on Waves" брандирано със корпоративния знак на "Южен поток"


Кейовото място, избрано за акостирането на "Running on Waves", е точно срещу шатрата – информационен център на "Южен поток", а в пространството пред ветрохода са разположени поне десет от рекламните знамена на компанията -спонсор.


Под прикритие


Справка в специализирания сайт "Maritime connector" показва, че "Running on Waves" е собственост на кипърската компанията "Acheon akti navigation", базирана в Лимасол, а като негово постоянно пристанище е посочена столицата на Малта Ла Валета. Източници на "Дневник", работещи в сферата на корабното агентиране, твърдят, че реалният собственик на "Running on Waves" е генералният спонсор на регатата "Блек сий Тол шипс"- "Sovkomflot". Пак според тях руската компания е вероятният собственик и на друг плавателен съд, пристигнал инкогнито във Варна в дните на регатата.


Става дума за луксозната яхта "Varyety Voyager", плаваща също под малтийски флаг. По непотвърдена информация на "Дневник" тя се използва от генералния директор на "Sovkomflot" Сергей Франк.


За разлика от други случаи, в които варненското пристанище е било посещавано от луксозни плавателни съдове в този клас, пристигането на "Varyety Voyager" бе премълчано. Сега 374 тонната моторната яхта е акостирала на най-отдалеченото кейово място в западната част на пристанището, а достъпът до нея е напълно блокиран със стена от метални контейнери.


Играта на матрьошките, или как рекламата се превръща в пропаганда

© Спас Спасов


"Дневник" не успя да получи потвърждение на неофициалната си информация, че на бода на яхтата във Варна е пристигнал и Сергей Франк.


Невъзможно се оказа и осигуряването на информация за условията, при които "малтийският" ветроход "Running on Waves" е станал част от показната рекламна кампания на "Южен поток" в България.


"Дневник" не успя да получи официално потвърждение, че той е част от плавателния състав на "Sokvkomflot". Според публикация в руския вестник "Ведомости" от 22 декември 2005г. "чрез мрежа от офшорни компании, "Sovkomflot" управлява 48 съда с общ дедуей тонаж от 3,6 милиона тона". 


В друга публикация на електронното издание "Asia Times Online", озаглавена "Клопката за олигарси на Путин" (Putin's olygarch killer), авторът й Джон Хелмер твърди, че заедно с други двама известни руски олигарси – Роман Абрамович и Олек Дерипаска сегашният генерален директор на "Sovkomflot" Сергей Франк е бил обект на разследване от страна на Върховния съд на Обединеното кралство. В рамките на това разследване са били документирани "вериги на офшорни парични потоци", подобни на тези, с които руски компании с преобладаващо държавно участие са източвани в свързани частни дружества.


По-силни от добрите намерения


През пролетта на 2011г. след усилия, продължили няколко години, Варна сбъдна мечта - градът бе избран да бъде домакин на регатата "Тол шипс Исторически морета". С нея спортните събития, организирани от STI за първи път пресякоха Босфора, а България официално стана част от престижната мрежа на морските й пристанища. Трите дни на регатата бяха празник, какъвто Варна не бе посрещала и затова запомни добре.


Домакинството на "Блек сий Тол шипс" регата тази година беше нов успех след опитите на града да попадне в елитния календар на STI. И безспорно една от най-добрите възможности да бъде рекламиран като морска туристическа дестинация.


"Матрьошките" на руската пропаганда обаче се оказаха по-силни от добрите намерения. Оказа се, че един спонсорски договор с висока стойност лесно може да превърне рекламата в пропаганда.


"В случая не може да бъде търсен какъвто и да е политически контекст. Става дума за нормални отношения между организатор и спонсори", каза за "Дневник" Нина Мирчева. Това е така - спонсорските отношения зависят от страните и не може да се говори за нарушения. 


Но заради контекста, в който се случва позиционирането на "Южен поток" то прилича повече на пропаганда. Щедрият спонсор се появява почти в последния момент и: 


- В разгара на дебата "за" или "против" преминаването на "Южен поток" през територията на България (с входна врата Варна според проекта на тръбопровода);


- При сериозните съмнения, че решенията, свързани с промените в българското законодателство в полза на "Южен поток", са продукт на местни политически и икономически интереси;


- След категоричното становище на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, че това законодателство противоречи на европейското и България би могла да понесе санкции за това;


- На противопоставянето на българската страна срещу европейската позиция по темата "Южен поток"; 


- С превръщането на дебата за строежа на "Южен поток" в основна част от предизборната кампания на някои партии преди изборите за Европейски парламент;


- При декларирания отказ от страна на екипажи, участващи в "Блек сий Тол шипс регата" да участват в състезанието заради събитията в Украйна.....


На фона на всичко това, едно рекламно партньорство и събитие, очевидно надхвърлящо границите на необходимото усилие за постигане на успех, е друг вид демонстрация. Вицът не е смешен - "Южен поток" потопи "Тол шипс".

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 771 Неутрално

  И кво , община Варна и порт Варна - рубладжии... Срамота...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  http://www.dnevnik.bg/photos/2014/05/01/2292134_fotogaleriia_paradut_na_ekipajite_ot_bles_sii_tol_ship/
  -------------------
  Спасе,първо оправи заглавието на статията която цитирам в линка...явно ползваш гоогле транслейт...а галериите публикувани от форумци са много по-добри от твоите,какво да се прави толкова може регионалния допистник!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 4. 4 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Ако ДАНС не спеше, вече щеше да има арестувани, начело с онова недоразумение министър Стойнев!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#3:"Tod"]допистник!!!
  --------------- Моля извинение за грешката...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 6. 6 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Русия има невероятното умение да провали всичко, до което се докосне. Язък за Варна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Личи си , че като шеф на пристанище Варна Пеевски е поставил жалоните за развитие на матрьошките и у нас ! От където е минал в дългата си кариера е оставил светла диря ! Това е успял човек и туй то !

 9. 9 Профил на peho
  peho
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ''Вицът не е смешен - "Южен поток" потопи "Тол шипс"
  Вече два дни пристанището е пълно с хора които се забавляват, оставете си политическите послания другаде.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#6:"mar_x"]Русия има невероятното умение да провали всичко, до което се докосне. Язък за Варна.
  ----------------------
  ...и Спас Спасов е проводника на Русия в Дневник...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#1] от "kasko":

  е кой създаде ТИМ, а иначе гагаузите не са само рубладжии, те са готови за пари на всичко, пример пирамидите. Затова Варна цъфти и връзва.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 13 Профил на marakopanara
  marakopanara
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Kak moje be hora! Doshli takiwa hubawi korabi w grada, krasota. Wmesto da se radwate na sabitieto i da se gordeete s Varna, se zanimawate s towa koi bil sponsora i kakwi znamena imalo na otkriwaneto. No mediite sa winowni che pishat samo tapotii. Koi go interesuwa koi e sponsora, wajnoto e che sabitieto e hubawo i izdiga reitinga na grada.

 14. 14 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРА
  ЕДНА ХУБАВА ТЕМА ЗА ЖУРНАЛИСТИчЕСКО
  РАЗСЛЕДВАНЕ
  инвестицията на лукойл от 1.5млр в нефтохима
  не че си нямаме доверие,но
  РУСНАК КАТО ТИ КАЖЕ ДОБЪР ДЕН
  ПРОВЕРИ СИ ПОРТФЕЙЛА И БЕЗ ДА СЕ ОБРЪщАш

 15. 15 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  Мутро Кремълските Олигарси

  превземят методично България.

  Помагат им Путинките от

  БСП - ДПС - АТАКА - ВМРО - АБВ

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 16. 16 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#10] от "stokn":

  Твоя сайт трябва да е окончание .ru!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 17. 17 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  Територия на конспирацията

 18. 18 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 409 Неутрално

  колко добре си е свършила работата общината
  веднага печели приза столица на
  юЖНО-ПАТОчНОЙ ГЪОЛ

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 686 Неутрално
 21. 21 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Проекта ще го има.
  Ще се строй в България, Сърбия, Унгария, Австрия, Италия и Черно Море.

 22. 22 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Е като в Шампионска Лига всяка 2ра реклама е ГАЗПРОМ това пак ли е пропаганда ???
  Нормални икономически взаимоотношения между рекаламодател и клиент >>>

 23. 23 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Газопровода вече се строй така че не бойте се скоро ще имате евтина газ от ГАЗПРОМ

 24. 24 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Както пише колегата -Маркс/6/
  руснаците до каквото се докоснат го опошляват

  Иначе едни такива хрисими,простичко облечени,
  мърморят си на разваления български,но все са наи-
  болшие, наи-великите, наи-честните, а и забравих
  ВИНАГИ ЗНАЯТ ПО-ДОБРЕ ОТ НАС КОЕ Е ДОБРО ЗА
  БЪЛГАРИЯ, но опре ли до техтите договори ВСЕ СА КОНФИДЕНЦИАЛНИ
  Няма значение ,че другата страна е БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН
  ОРГАН И ДОГОВОРИТЕ СА ПУБЛИчНИ,но не с мужиците действат ЕВРАЗИИСКИТЕ закони
  Толкова са конфИденциални ,че ВСЕ ЕДНО ГИ ПОДПИСВАТ
  САМИ С СЕБЕ СИ.

 25. 25 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Защо не пишете какво е правил Вашият президент на регата и с кого се е срещал? Защото и в Сочи уж щеше да се среща само с нашите спористи, пък цъфна на среща при Путин.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  хе , хее , пропаганда под егидата на р.п .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Спасов - какъв ти е проблемът ? Че Газпром е спонсор на Шалке. Не съм видял футболистите от този отбор да си късат фланелките.


  http://www.dnevnik.bg/sport/2014/03/25/2268148_shalke_gazprom_e_silen_i_nadejden_partnyor/

  Впрочем ти като си такъв моралист защо досега не си гъкнал на тема ТИМ ? Нали си от Варна. Знаеш за какво става дума.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на mutata
  mutata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  е и , от тая драсканица какво се разбара , нищо , поредната платена некадърна простотия

 30. 30 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1147 Весело

  Форумните комунисти, пардон, антикомунисти, реват срещу Южен поток, ама иначе са първи на колонките за евтина газчица )

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 31. 31 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Весело

  Да здравствует спонсори и патрони на регатата - товаришчи Путин и Плевнелиев

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Мдааа, всичко е политика в момента, но дали организаторите не са се усетили или са били посъветвани?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Голяма чест за Варна и голяма реклама

 34. 34 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Това не е реклама. Това е поредното парвенюшко престараване на хора с много пари и нулев вкус и такт, които все по-истерично и кресливо се опитват да пробутат мошеническия си проект, защото от него се носи все по-силен мирис на мърша.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 35. 35 Профил на Камен Сл.
  Камен Сл.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всяка реклама е пропаганда, господин Спасе.
  Пусни телевизора, коя от коя по-тъпа.

  Знам, че на теб ти харесва "риалити шоуто"
  "Биг Брадър" е върхът на естетиката - типично американско.

  Спасе, никой не те кара да позираш пред пано на потока.
  Увий се в шал с всичките цветове на дъгата.
  Бъди еврогеец ...

 36. 36 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Руската "пета колона" работи отлично и си заслужи хонорара. Направо размиха събитието. Засега бавно, но видимо, се отдалечаваме от Европа. Не ми се ще да мисля, че българите са на път да изтеглят губещата карта.

 37. 37 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Едно е сигурно - изразеното мнение е спуснато от варненските костовистчета и техния гуру, а дали се споделя от автора - въпрос, чийто отговор май не касае и самия автор.

 38. 38 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 918 Весело

  Дълга статия, която казва едно голямо нищо.

  Дошли са руснаците, наляли са пари, станало е събитието. До тук добре. Дали е вкусна или безвкусна рекламата е без значение.
  Дали това събитие ще повлияе на общественото мнение и на решението по темата? Ей това е истинският въпрос и отговорът е не.
  Така, че прибирайте парите и пращайте руснаците да си ходят, а статиите на Спас Спасов продължават да са евтина пропаганда, каквато той самия открива в тия флагчета и брошурки.

  Цензуриран от "Икономедиа"
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Едно качество на Автора заслужава уважение -

  Лоялност!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на Ким Чангун
  Ким Чангун
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ма съвсем за тъпни сте ни взели

 41. 41 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Аз бях там 2 от дните. Никой не ми е навирал Южни, северни западни или каквито да е потоци, нефтове росатоми и т.н. Видях само хора, които се забавляват с великолепните ветроходи. Даже руските моряци не изядоха нито едно дете /бях потресен/ . Стига сте опорочавали едно от малкото положителни неща във Варна. Особено написано от някой прашасал шоп, който е виждал кораб само на снимка....

 42. 42 Профил на Ким Чангун
  Ким Чангун
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Германия си има Северен Поток, защо никой не възразява на него?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на the.truth
  the.truth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БЛЯД Сий Тол Шип Регата!
  Как няма да е парвенюшко събитието, като Варна е царството на парвенютата.
  Всеки с 5 лв скача в кола за 10!
  Как да излязат сметките?!
  А всичките гъзари са на синтетика, само Портних вече пудри носа с каквото трябва.
  Да им се изпържат на всички мозъците наркомански, дано!!!

  ААА и да живее КУРтурата на Варна 2019, задушена в газ и набучена на мачта!

 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#43] от "Чичко Милионер":

  В демократичните, изпълнени с всякакви ценности страни, го наричат, Лоялност.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#44] от "the.truth":
  Каже бе слънце, кой варненец/варненка ти е бръкнал толкова лошо, че пръскаш помия, като развален маркуч

 47. 47 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Пропаганда е тази статия.И то ниска проба...Какво да се прави.Възможности.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на the.truth
  the.truth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "encor3":

  Пръскам Истина скъпа / скъпи. А ти да не си припомни вкуса на помията, докато си грухтяхте в кочината с прасето Гошо?

 49. 49 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#48] от "the.truth":
  При нас прасетата се отглеждат отделно, ако при вас съжителствате са си лично ваши извръщения Гошо е добро име между другото, скоро ще има имен ден дори Не разбрах само Гошо какво общо имаше с въпроса ми, но отговор честно не съм и очаквал. Комплексираните малки душици сте си такива, криете се в дупките си винаги, когато някой ви предизвика да кажете откъде ви е злобата

 50. 50 Профил на the.truth
  the.truth
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "encor3":
  Абе тоз и от прасета не разбирал!
  И възмущението ми, злоба нарекъл!
  И отговор не очаквал!
  Честно, не го бил очаквал!
  Милия!

  Ти що, като се огледаш, хубаво ли ти беше на регата, снимка направи ли си? На мама в Провадия, пусна ли да те види!
  А Газпромски шах игра ли?

  Всичко е точно нали?
  Кмета не е шмъркатор изпържен, или?
  Няма лични мотиви да потече потока, или?

  Ти си тоя в дупката и там си стой, и разчертай! :*

 51. 51 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Бях там. Жалкото беше, че половината кораби бяха руски. Нашите 2 баркентини Калиакра и Роял Хелена бяха там (винаги са много красиви!), иначе имаше 2 румънски, британски, пакистански, турски (малко бяха спечени моряците.. понеже не му дадоха място и го сложиха зад някакъв руски кораб). Не може да не се отбележи отсъствието на турски кораби като се има предвид, че е черноморска регатата. Руските моряци все още са много зарибени по играта каунтър-страйк, но този път поне не бяха накачулени с лаптопите, да я играят пред хората. Радвам се, че бяхме домакини, все пак идеята е да разгледаме корабите, пък патоците не ни интересуват въобще.

  .
 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  За някои може да е нужна реклама! За други - тя да е безсмислена. На мен не ми трябва реклама, за да си дам сметка, че имаме нужда от тръба, но тя да не е собственост на Русия! Давам си сметка, че наистина, в нея трябва да могат да се връзват и други. Давам си сметка, че вече трябваше да имаме двупосочни газови връзки със съседите си. И, питам: защо нямаме? Защото, те биха ни дали известна независимост от една руска тръба! А, една наша тръба, би увеличила тази независимост! За ЕС ЮП не бил приоритет! Разбира ес! Той има и други доставчици! При това - 70% от доставките идват от тях. 30% руски газ може да се компенсира. За БГ нещата не стоят така! Жалкото е, че нашите политици не разглеждат проблема от гледна точка на БГ интереса! Ти не разглеждат проблема така: с газ, или без газ, а с Русия, или с Европа! И на двете им е все тая, какви поражения ни нанася спора им! Русия си продава газ, цака го като асо, Европа отговаря, а ние.... Ние духаме супата!

  goblenka
 53. 53 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#44] от "the.truth":

  ха-ха-ха, Любо, ти ли си?

 54. 54 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Днес "Южен поток потопи Тол Шипс".
  Утре хилядите руснаци, завладели северното ни Черноморие, ще поискат да се присъединят към Матушка Русь.
  А руските империалисти само това и чакат. Също и техните агенти и подлоги в България.
  Докога ще ги търпим?

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#27] от "angora_bg":

  Ще гъкне против ТИМ, но ще му секне заплатата!

 57. 57 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "Consumer":
  Като оставим митовете настрана остава една охранителна фирма, създадена от трима приятели. Толкоз. Доста се спекулира покрай Варна, а откакто се увеличиха руските туристи (а и хора, които целогодишно си живеят в града) любителите на конспиративните теории пак започнаха да избухват със всякакви абсурди Факт е, че за града в момента се работи. Още не е цъфнал и вързал, но се работи по въпроса - с ремонтите по центъра, по булевардите, новия градски транспорт... Бавно, но уверено.

  До коментар [#23] от "ivt26316017":
  Тоя газопровод, от който останаха само бетонните основи ли?

  До коментар [#26] от "deribeev":
  Пропагандата е навсякъде, братко, а където я няма се приписва, че я има

  До коментар [#27] от "angora_bg":
  Поредният "разбирач", който сам не знае за какво говори, ама се прави на интересен...

  До коментар [#32] от "Jessika":
  "Всичко е политика в момента" - добре казано! Не само в момента, разбира се, но особено сега покрай изборите направо е нетърпимо на моменти. Да минават вече, че да се свършва...

 58. 58 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2976 Весело

  До коментар [#57] от "star777":

  Като опря ножа в кокала се забързаха. Ами защо проспаха толкова време, всяка година по два булеварда да бяха правили, но то голямо крадене. Какво стана с центъра, дупката, синята зона, паркингите? Една морска градина и променада, и тях са метнали.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Весело

  До коментар [#21] от "ivt26316017":


  [quote#21:"ivt26316017"]Проекта ще го има.
  Ще се строй в България,[/quote]Я се строЙ,я не се строЙ...Като "Белене"

 60. 60 Профил на ivanivanel
  ivanivanel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до екипа на "Дневник" - оправете си системата за оценка на коментарите "+" и "-". По този начин по който са сега, неможе да се разбере колко човека реално харесват или нехаресват даден коментар.

 61. 61 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Всуе,Спасе!
  Хареса ми фрегатата,харесват ми и другите,
  и нашите ми харесват!
  И интересът ми нараства.

 62. 62 Профил на angus_jones
  angus_jones
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Как се събрахте толкова боклуци в Дневник бе? За работещите питам!

 63. 63 Профил на tonato
  tonato
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Това издание на Тол Шипс ще остане в историята му като срамно мероприятие със скалъпена организация!!! Една мини Олимпиада "Москва'1980"! Пет руски кораба с главен спонсор: руският газ! Нито един красавец от Германия, Франция, Испания или Италия! Отвратително! А, да, и един горд кмет! Позор! А темата "ветроходи" изобщо пък няма откъде да я зачекна: само пакистанският кораб и английската шхуна пораждаха някаква тръпка. Останалото беше желязо, смазка и ..... униформи!

 64. 64 Профил на tonato
  tonato
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "star777":

  Уважаеми Стар, няма как да се възхищавам и венцехваля чиновник, който просто си върши работата. Стотици хиляди българи всеки ден съвестно си изпълняват задълженията, но това е нещо нормално, а не извънредно. Проектите, които описвате не са започнати от кмета Портних, а само се довършват от него, и не си мислете, че е защото много го е еня за града! Просто далаверата Гуцанов - Транстриумф вече се изчерпа и се задейства отдавна разработеният план 'Б'.
  А руските "постоянно-живущи" граждани, са просто бегълци от Путин. Познавам много от тях лично, и доста истории чух. Да, те са нещо положително в смисъл, че са нормални, образовани хора със семейства, които просто искат по-нормален живот и допринасят за нашето общество. Олигарсите са по Монако и френската Ривиера.

 65. 65 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#64] от "tonato":

  Ако правилно сте прочели какво съм написал, аз съм казал, че за града в момента се работи. Това е най-важното и това трябва да ни интересува, а не от кой политически цвят е кметът. Иначе далаверата на Медузата беше с Градски транспорт, ако трябва да сме точни. За руснаците съм съгласен с Вас - тези, които аз виждам в автобуса, из града, в магазина, са обикновени, скромни хора, обикновено с малки деца (които са доста шумни )

 66. 66 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Южен поток" потопи "Тол шипс" - тролове, какво искате - всичко е наред, нали?

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 67. 67 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Спасчо пак се е изказал неподготвен по въпроса! Явно са си му платили! Пак ли 30 сребърника, Спасе! Па качи тарифата, инфлация има! Значи ако газта е Хамериканска, и по-скъпа да е трябва да се купува? Или арабска? От държавите на бежанците, та да ги подпомагаме не само и у нас. Нали сме си богата държава, за всеки продажник се намират пари!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK