Родени на 5 май

Родени на 5 май

© Надежда Чипева, Капитал5 май е Международният ден на акушерката. Този празник се различава от традиционния Бабин ден по това, че на него акушерките в световен мащаб отбелязват солидарността си една с друга и с каузата на акушерството. На този ден се организират се образователни шествия и акушерски лекции, изразява се професионална признателност към работата на акушерките, които оказват ключови грижи по време на бременността и ражданията на жените, както и в проследяването на възстановяването на майката и прехода на новороденото към новия свят.


Загубени битки


През март тази година (2014 г.) от трибуната на националния конгрес на акушер-гинеколозите в България бе изказано мнение, цитирано от наши медии, че "битката за нормалното раждане у нас е загубена, защото българките са с все по-тесни тазове, а бебетата са все по-големи и това несъответствие прави природния механизъм невъзможен." Никой от акушерките, участвали в конгреса, не е възразил срещу това наблюдение макар, че подобно изказване отразява интересите на българските акушер-гинеколози, а не реалността.
По същото време Американският конгрес на акушер-гинеколозите (ACOG) публикува стратегия за предотвратяване на секциото при първораждащи жени. Целта е да се противодейства на тенденцията на нарастване случаите на секцио и съпътстващите усложнения. Месец по-късно международната акушерска конференция по европейския проект COST Action обяви, че насърчаването на институциите и професионалистите, които поддържат и подкрепят раждането нормално, е от ключово значение за добрите показатели на майчиното здравеопазване в Европа.


Защо за учените в САЩ и Европейския съюз битката за естественото раждане не е загубена битка, както се счита у нас?


"Неспособните" жени


Данните за съдбата на естественото раждане в България са били представени от националния консултант по асистирана репродукция доц. Атанас Щерев: "Жените идват в родилното все по-неподготвени психически - още след десетатата минута на контракциите, малцината престрашили се да родят естествено, се отказват и искат секцио". Според мнението на медицинския специалист, цитирано от медии, слабата психика на българката в комбинация с тяло, което проваля възможността за нормално раждане, са причините да не се практикува нормално раждане.


Посланието, отправено към жените, е, че има научно обоснование за необратимата загуба на техните психически и физически възможности да раждат. Неясно е на какъв друг форум подобно наблюдение може да бъде изказано спокойно пред други колеги и жени-професионалисти, без да се проблематизира; нито дали подобно мнение може да има научна стойност и да участва във формирането на националните ни политики.


За здравите раждащи жени в чужбина се формират национални стратегии от медицински професионалисти с доказано адекватна практика в областта на естественото раждане, а не профилирани в странични области на акушерството и гинекологията. Независимо каква е теоретичната подготовка на раждащата жена, която идва в родилна зала, за нея се полагат грижи, съответстващи на медицински показания или на отсъствието на такива. Медицинските специалисти в областта на естественото раждане трябва да познават всички негови разновидности и да пазят целостта на женското тяло като висш критерий за добре свършена работа.


Целта на естественото раждане не е да сбъднем традиционното очакване, че българката ражда и след това продължава да жъне на нивата, а да осигурим семейно събитие, което я прави уверена в способността й да се справи сама и да бъде подкрепяна от общността си в новата си роля. Подобна акушерска кауза не може да бъде загубена, тъй като тя все още не е поставена за широко обществено обсъждане.


Факти срещу мнения


Другото мнение, изказано от представителя на Българското дружество по акушерство и гинекология, е, че лекарите всъщност не предпочитат естественото раждане. Със същата необезпокояваност, с която се квалифицират жените в България en masse, се говори за факта, че раждането се решава от лекарите според предпочитания, а не според медицински показания. Проблемът е привидно незабележим – значението на начина на раждане в България не може да бъде дискутиран адекватно, тъй като у нас науката акушерство не приема изследвания, публикувани от международни изследователи и институции, за релевантни дори при липса на местни такива при формирането на политика за майчиното здравеопазване и единни болнични протоколи.


На какво друго, ако не научни изследвания, би трябвало да се базират болничните практики у нас?


Практиките в майчиното здравеопазване у нас се борят със съвременните научни изследвания. В проучване на ЕС по проекта COST Action в първите четири дни от пускането на българската версия над 2500 жени, родили в България през последните пет години, доброволно са дали обратна връзка от личния си опит с раждането. От предварителните данни на проучването, което все още не е приключило, става ясно, че голям брой от раждащите жени у нас забелязват, че болничните практики често се базират не на научност, а на персонални убеждения, които трудно биха могли да се публикуват извън България в академична среда. Липсата на научно обоснование в болничните протоколи е основен проблем за голяма част от ползвателите на услугата и след края на проучването то ще бъде използвано за формулиране на стратегия за подобряване на грижите за раждащите жени у нас.


"Това не може да стане у нас"


За българските акушерки и акушер-гинеколози е от особена важност да поддържат изследователското ниво на професията си, както правят колегите им в чужбина. Това означава, че качеството на услугата зависи от способността им да се включат адекватно в световния дебат за грижата за бременните и раждащите жени. Нужно е да се практикува клинична работа, която налага провеждане на научни изследвания като коректив относно ефективността на практикуваното. Резултатите от тези изследвания е нормално да бъдат споделяни на световно ниво, оценявани от специалисти в областта и отразени в международни медицински публикации.


Като за начало, обаче, воденето на публично достъпни статистики за прилаганите практики във всяка болница е достатъчно революционна стъпка. По този начин ще знаем дали България може да съпостави процента на епизиотомиите (страничен разрез на женските полови органи) с този на Дания, където медицинската манипулация в цялата страна е 4%, а у нас вероятно надхвърля 70%. Също така ще можем да потърсим причината секциото във Великобритания да е решение за 24% от ражданията през 2013, а в България – за над 50%.


Отсъствието на българските акушерки и акушер-гинеколози от световния дебат за подобряване на майчиното здравеопазване наранява единствено бременните и раждащите жени. За тях остава апокрифно знанието, че в другите страни от ЕС бременността и раждането се случват по друг начин, който цели естественото раждане да не се оприличава с битка, женските тела да не бъдат представяни като неспособни машини и нищо да не е безвъзвратно загубено.


Къде е моята акушерка?


Насърчаването на естественото раждане е национална политика на много страни в Европейския съюз. Германия, Испания, Холандия и Дания поддържат институции от различен клас, в които интегритета на женското тяло по време на раждане е утвърдено със солиден медицински протокол. В тези страни е икономически рационално жените, които преминават безпроблемно през бременността, да бъдат наблюдавани от акушерка в болница, автономен акушерски център или в частен кабинет,  който работи със здравноосигурителната каса и предлага безплатно акушерска грижа на здравноосигурените жени.


Бременните жени имат разнообразни причини, когато избират акушерка, за да следят бременността си и за раждането си: нужда от повече персонално внимание за въпросите на бременната и партньора й, достъп до медицинска грижа в по-комфортна среда, липса на излишно патологизиране, изграждане на връзка на доверие с медицинското лице, което й помага да изгради реалистична представа за раждането, да подреди собствените си очаквания и да им помогне да се реализират в болнична и извънболнична среда.


Ако България иска да възвърне добрите си показатели за естествено раждане, моделът на майчино здравеопазване трябва да разчупи сегашната си монополизираща ригидност. Акушерките, които искат да се занимават с бременност и раждане, имат право да се ползват от пълния спектър компетенции, които имат колегите им в ЕС. Това означава, че естественото раждане у нас трябва да престане да бъде битка, а ясно дефинирано поле, в което акушерките поемат физиологичната бременност и раждане, а акушер-гинеколозите –патологичните.


В момента у нас говорим за естественото раждане като за битка поради липсата на законова регламентация, която да позволи на акушерките да предлагат услуги на ясен контингент. От нас не се очаква да измислим колелото, а да приложим граници, които вече са поставени в ЕС и работят ефективно за благото на сегашните майки и бъдещите поколения. Разбира се, бременните жени с нисък риск могат да продължават да избират акушер-гинеколог, ако предпочитат, но изборът на акушерка има нужда от базово законово преразглеждане.


Нови майки – нови акушерки


Въпреки казаното на тазгодишния конгрес, българката може да ражда нормално. Ханшът й е подходящ в повечето случаи, а бебетата обикновено не са твърде големи. Но естественото раждане у нас както и навсякъде по света има нужда от пространство, където да се насърчава, и от специалисти, които го познават във всичките му разновидности. Тези специалисти в световен мащаб са акушерките.


Постепенно и българските акушерки създават навици да празнуват този ден с останалите си колеги по света, защото образът на съвременните акушери не съществува и тепърва трябва да се роди. Със скъсяването на дистанцията между тях и професионалното им съсловие в Европа, САЩ и Близкия изток се възвръща желанието за работа в нова йерархия и за професионалната самостоятелност, която са позволили да им отнемат в последните 60 години.


Акушерките у нас постепенно намират начини да създадат присъствието си отново до жените, защото акушерството е практика, която се обезсмисля без любовта към близостта с жената и вярата в способностите на нейното тяло. Раждането на съвременната акушерка може да наложи нови дефиниции на женското здраве, репродуктивните права и условията на раждане в България.


Алиансът на българските акушерки отбелязва Международния ден на акушерката с програма от събития, които може да видите тук

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не мога да разбера защо жените толкова се натискат за секцио?!Ако е заради възстановяването,това е глупост,защото човешкото тяло се възстановява напълно след раждане.
  Раждането е най-нормалният процес и трябва да е естествено.Секцио трябва да се прилага само по медицински съображения.Напоследък всички се хвърлят към секцио неосъзнавайки рисковете.
  Честит празник на акушерите!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#1] от "sashobal":

  Стах ги е! Никой не ги е подготвил,а и лекарите предпочитат да вземат някой лев за секцио.Ако се премахне плащането за раждане ,веднага ще се нормализират нещата.

 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 700 Весело

  5 май 1948, ЧРД!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Честит празник! Родени на 5-ти май! Звучи! Честито на рождениците! Честито и на господин Станишев!

 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1184 Весело

  [quote#3:"Вонин"]

  5 май 1948, ЧРД![/quote]

  ++++++++

  Май никой не разбрал написаното от теб,иначе да са ти нацъкали минуси

 6. 6 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ЧРД! С пожелание да имат повече работа!!!

 7. 7 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Жените идват в родилното все по-неподготвени психически - още след десетатата минута на контракциите, малцината престрашили се да родят естествено, се отказват и искат секцио".
  Жените са виновни значи? А защо не им предлагат епидурална упойка, при която раждането е естествено, и едновременно болката е съвсем поносима?
  (Епидуралната анестезия има своите усложнения, но това е друга тема.)

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Авторката е написала цял ферман, а не е казала простата истина защо се получава , а тя е , че секциото е два три пъти по скъпо от естественото раждане и затова не всички , но повечето доктори го предпочитат основно заради финансовата страна.

 9. 9 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  [quote#5:"popovski31"]Май никой не разбрал написаното от теб,иначе да са ти нацъкали минуси [/quote]
  Някои предполагаме. Но не виждаме повод за минуси. Липсата на злоба и първосигнална реакция разочарова ли те?

 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Жени,раждайте повече и по естествен път-това е полезно за вашето здраве.
  В моето семейство се случиха 11 раждания до сега,все по естествен път.

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "popovski31":

  5 май 1818г. - Роден Карл Хайнрих Маркс - мислителят на второто
  хилядолетие подир Христа...

 12. 12 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#8] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":

  А също и защото на лекарите не им се бачка в неудобни часове.

  https://goo.gl/8NG90J
 13. 13 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вонин":

  Макар че не съм цесекар, да сте живи и здрави

  https://goo.gl/8NG90J
 14. 14 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Да, вижда се, че българската акушер-гинекология е на светлинни години от съвременните тенденции и познание. Но статията е добро отправно начало да се говори за тези проблеми. Добре ще бъде и повече да се пише и говори за насилието върху родилките в родилните отделения. Докато замитаме проблемите под килима, няма да ги решим.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#2] от "hodounski":

  НЗОК не прави разлика в плащанията на секцио и нормално раждане. А ако има плащане под масата това си е от нежеланието на управляващите тук да остойностят дейностите и може да става и при двата типа раждане. А колкото до избор секцио или нормално раждане отдавна има железни медицински показания и противопоказания включени в алгоритми. Секцио по желание е абсурдно за много страни по света -да посочим скандинавските например. Самото то е оперативна интервенция и е с повишен риск за усложнения и смъртност нерядко и над 1%. Все пак ако теоретичното тегло на плода определено с изчисленията от ехографските параметри е под 2500 g или над 4000 g няма друго по –безопасно решение.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1184 Весело

  [quote#9:"zhivko6461"]Май никой не разбрал написаното от теб,иначе да са ти нацъкали минуси - цитат на коментар #5 от “popovski31”

  Някои предполагаме. Но не виждаме повод за минуси. Липсата на злоба и първосигнална реакция разочарова ли те?[/quote]


  Напротив,радва ме.Изглежда примиренчески

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Жените наистина не са подготвени, защото не ходят на курсове за подготовка на раждането такива каквито са практиките на запад. Някои изобщо не ходят и на прегледи в женската консултация и отиват дори без елементарни изследвания. Да не говорим ,че партньорите им са също някъде извън събитието. Много български мъже са едни псевдо-мачовци за които раждането е нещо между табу и пореден голям повод за напиване. След като жените им не са успяли да променят ориенталското им поведение и да ги накарат да ги придружат и подкрепят по време на бременността и раждането, какво очаквате да е отношението в болницата. Там жените са ‘изпратени;’ да раждат от мъжете си, пък да се оправят както могат с коментари от типа ‘това не е мъжка работа’ , ‘бегай’ к’во ще праа там’ . Това е ориенталската философия на редовия български мъж и от там трябва да се почне. А родилните отделения не искат съпруга да присъства не от друга причина, ами защото обикновено този ‘мъж’ е зле подготвен, направо неук, неадекватен , необразован за механизма и събитието на раждане и съответно непредвидим в действията си. А само такива липсват в една напрегната обстановка. Едно семейство би трябвало да ходи заедно на курсове за обучение на бременни. Тогава и отношението в болниците ще се европеизира. Естествено и там има много неща за промяна. Не може родилно отделение да има такса за присъствие на бащата. В западните болници присъствието на съпруга е нормална практика и не само няма такива такси, а дори отсъствието на бащата се приема за необичайно и дори рисково за раждането и се уведомяват социалните служби. Все още има и централни АГ болници (уж високотехнологични) с 6-8 легла на родилки в стая и все още на нормална самостоятелна стая със санитарен възел и възможност родилката да се посещава се ‘вика’ VIP стая. За много неща са нужни огромни средства ,за други обаче трябва и коренна промяна в отношението към родилката в самото общество много преди болницата.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#16] от "popovski31":

  Хайде без да се дразним още от понеделник, нека имаме хубава седмица

  До коментар [#13] от "Valeria":

  Мерси

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 19. 19 Профил на Orfol7
  Orfol7
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дами и най-вече господа!Всички сме все по-неподготвени за раждане, в това число - болничните екипи. Когато четете за процентите на епизиотомия, моля, дайте си сметка защо това се налага при уж дирижирано раждане.Едва ли тазовете се стесняват, а бебетата са все над 4 кг! Когато акушер-гинеколог обяснява, че българката е все по-неподготвена за раждане, къде в тази неподготвеност е неговото място? Дали би било възможно - за разнообразие и за равноправие - да даде мнение жена-акушер-гинеколог? От личен опит ще кажа, че:
  1.При естественото раждане бях оставена и сама - на акушерката и се спеше. При секциото това е невъзможно.
  2.По време на раждането, което започна в предродилна зала, не чух друго освен крясъци и ругатни - кървях върху леглото и бебето си се раждаше...При секциото никой не крещеше по мен.
  3.След т.н.естествено раждане разкъсванията бяха шити без дори местна упойка, и то по начин, който наложи сложна възстановяваща тъканите операция - и това под съпровода на още ругатни.Секциото е сложна коремна операция и носи много рискове, но...
  Нека кажа - аз бях подготвена за болката, за неудобствата, за кръвта, за изпълняване на нареждания.Не се страхувах. Не бях подготвена за ругатните, крясъците, немарливата работа, умишленото причиняване на стрес и болка.Рискувах, за да родя децата си. Секциото беше принудително решение - последица от доброто естествено раждане. Благодарна съм на екипа...но не мога да забравя оня, първия екип, който едва не ме осакати...

  Orfol7
 20. 20 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#19] от "Orfol7":

  Извод: Раждане в Северна Европа? Колкото и да струва...

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Весело

  Честит празник на тези, които първи приветстват новия живот! Тази професия е призвание и трябва да бъде почитана. Дай Боже да се раждат повече и по-здрави българчета!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В статията има грешни цифри - 26.8% са били цезаровите в България през 2008. В Германия - 27.8%. Различни оценки поставят 29-30% през 2013-та г. Във всички статии, които съм чел и в които се споменава темата, цифите са сгрешени.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 23. 23 Профил на Гергана
  Гергана
  Рейтинг: 767 Любопитно

  И двете ми раждания бяха нормални, второто дори без шевове (благодарение на акушерката). Надявам се тенденцията да се избира раждане чрез секцио да започне да се променя, особено когато в повечето случаи решаваща е финансовата страна. Да чуеш първото поемане на въздух от детето ти е несравнимо преживяване! Честит празник на всички акушери!

  Народе????
 24. 24 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 949 Весело

  До коментар [#6] от "SStan":
  Да прбавя , бъдете щастливи с живота си тук на тази Вълшебна Земя!!!

 25. 25 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Кога пък ни се стесниха на българките тазовете?

 26. 26 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#25:"Фенерия"]Кога пък ни се стесниха на българките тазовете? [/quote]

  Хахаха
  При всичките мъжки усилия!

  the more we learn, the more we die...
 27. 27 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Весело

  До коментар [#7] от "Lady Zeppelin":

  Виждала съм те в оригинал, Girl with a Pearl Earring и много те харесвам!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 28. 28 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#26] от "v_vendeta":

  Ми не мога да го приема насериозно това, съжалявам.

 29. 29 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "това несъответствие прави природния механизъм невъзможен..."

  Майко мила, с колко лека ръка се правят безумни обобщения и очевидно не почиващи на изследвания, а на преки наблюдения, които личната практика, водена от финансови интереси изкривява съществено.
  За мен това обобщение е безобразие, но ярка илюстрация, че в т.н. медицински практики при раждането тук водещ е изцяло интереса на лекарите, а не на родилките. Опит.

 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#27] от "etty1":

  Благодаря. Наистина оценявам подкрепата ти и се радвам на общите ни вкусове.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Мислех си, че е националният празник на Мексико, но все тая.

  Значи, в БГ има някои хубави и някои кофти традиции на родилната помощ. Хубавите са, че се опитват нещата да станат бързо; лошото е, че понякога се прави без много финес и е неприятно. БГ е може би единствената страна, в която "обезболяване на раждането" в превод значи "да направим раждането по-болезнено, но затова пък по-кратко". Нямам оплаквания, че ми се случи точно това: и без това болката е субективно усещане и всеки допълнителен час всява паника, да не говорим, че е дискомфортен. Така че не уважавам американския подход с 36 часови раждания и по 3 часа напъване, предпочитам си по български: два часа, с малко акушерска магия. Относно епидуралната: истината е, че когато е рано, няма за какво, а като стане късно, няма за кога. Но наистина нищо не може да замени психическата подготвеност.

  Таткото...абе може и без него да се мине. Стига да има достатъчно персонал и да обръща внимание.

  Секцио са ми предлагали, да. Щеше да ми спести някои проблеми, но да ми донесе други. За щастие работата се получи.

  Но и не бих се психирала, че у нас не е като по света. Важен е крайният резултат.

 32. 32 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Гневно

  Ако всичко написано в тази статия е истина, то колегите гинеколози(въпреки че имам приятели между тях) живеят в Средновековието, начело с доц. Атанас Щерев!
  В нормалните държави, предлагането на епидурална анестезия е законово задължително!
  Само българките са с тесни тазове, от цяла цивилизована Европа!
  Мястото на България, наистина е в Евразия!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK