Правителството подкрепи "Атака" по делото в Страсбург за нападението при "Баня башъ"

Районът около джамията след нападението на симпатизантите на "Атака"

© Георги Кожухаров

Районът около джамията след нападението на симпатизантите на "Атака"Топлите отношения между управляващите и крайно дясната партия "Атака" преминаха и на полето на защитата на човешките права.


Поне това става ясно от яростната защита, която ръководеното от вицепремиера Зинаида Златанова министерство (на правосъдието) прави на поведението на привържениците на симпатизантите на "Атака" пред софийската джамия "Баня башъ" през май 2011 година. Тогава националисти, водени от лидера на "Атака" Волен Сидеров, нападнаха молещите се пред софийската джамия с искане шумът от колоните на храма да бъде намален.


Според становището на правосъдното министерство до Европейския съд по правата на човека в Страсбург по дело срещу България заради отказа й да разследва нападателите за престъпление от омраза с действията си активистите на партията не са преминали "... изискуемия минимум на грубост, така че това да доведе до нарушаване на правото".
Делото в Страсбург е образувано по жалба на един от пострадалите мюсюлмани - Вели Караахмед. В началото на годината съдът в Страсбург реши да разгледа делото приоритетно, докато у нас трета година разследването се води срещу неизвестен извършител. 


Според правителствения агент, изготвил становището - Кристина Радкова, Караахмед няма качеството на жертва, а жалбата му е "недопустима, неоснователна и явно необоснована"


Правителствените агенти подготвят и защитават позицията на България по делата водени срещу нея в съда в Страсбург. Те трябва да са юристи, с юридическа правоспособност и опит в съдебната система.


В жалбата си Караахмед твърди, че "груповата, политическа антимюсюлманска агресия, на която е жертва, съставлява унизително отнасяне, в нарушение на правото му на свобода от такова по член 3 от конвенцията (алтернативно, на правото му на лична неприкосновеност по член 8), във връзка с член 14 – гаранцията срещу дискриминация".


В становището на българското правителство е записано, че "...в случая не се касае за системно или продължително поведение на протестиращите, а за еднократен митинг, протекъл в рамките на общо час и тридесет минути. С оглед на това считаме, че поведението на представителите на участниците в митинга, макар и безспорно морално и етично укоримо, не е преминало изискуемия минимум на грубост, за да доведе до нарушаване на правото на жалбоподателя по смисъла на чл. 3 от конвенцията. Най-малкото трябва да се отчете, че за последните 20 години това е първият и последен митинг пред джамията в гр. София и подобна ситуация реално е прецедент и до настоящия момент", пише правителственият агент в становището.Последното твърдение е откровена лъжа от страна на министерството на Златанова, защото по-малко от месец след инцидента пред "Баня башъ" "Атака" организира нов митинг срешу шума от джамията, но пред Столичната община.


Основната теза е, че "Атака" са провели законосъобразен митинг, за "да обърнат внимание на проблема с увеличения звук на висоговорителите на джамията като неотговарящи на нормативните изисквания". Според правителството Караахмед няма качеството  на жертва и не е установено той да е "участвал, да е бил пострадал" от инцидента.


"Дневник" изпрати въпроси до Министерството на правосъдието, но оттам отказаха коментар.


Според становището несъобразяването с години на предписанието на Столичната община звукът от тонколоните на джамията да бъде намален е дало повод на "Атака" да организира конкретния митинг. "Считаме, че целта на събитието в контекста на предходните действия на участниците в него не е целяло жалбоподателят или друг участник в молитвата в конкретния ден да се откажат от практикуването на религията им. Видно от изявленията на организаторите на събитието, прекомерният шум по време на ритуална и неспазването на изискванията на закон са въприемани като провокация и отказ от спазване на правовия ред..."


Правителството подкрепи "Атака" по делото в Страсбург за нападението при "Баня башъ"

© Георги Кожухаров


"Същевременно молим почитаемия Съд да има предвид, че в случая не се касае за сблъсък на две отделни религиозни общности, а за правото, от една страна, на свободно събиране и изразяване на политическа група, гарантирано от Конвенцията по смисъла на нейния член 11, и, от друга, на правото на свободно изповядване на религия на религиозна група - също право, гарантирано от Конвенцията", пише в становището. В него се уточнява, че "колкото и риториката на симпатизантите на ПП "Атака" да преминава далеч отвъд добрия тон и стандартите на добрите нрави, тя е изцяло базирана на политическите им възгледи и конкретният повод за сблъсък е породен не от нетолерантност към вероизповеданието като такова, а от отказа на ръководителите му да се съобразят години наред с разпоредбите на общината, на чиято територия се намира техният религиозен храм".При нападението от записите на телевизионните камери се видя и чу агресията на хората, участващи в митинга. Привържениците на "Атака" викаха: "Турски мекерета!", "Терористи гадни!", "Еничари!", "Резаци!", "Фесове!", "Вън от България!", "Хайде в Анкара!", "Не ни цапайте земята!", "Спрете този срамен вой в центъра на София!", "Да изчистим земята на дедите ни!"

Пред молещите се беше разрязан фес, като симпатизант на "Атака" заяви: "Чувате ли ме? Сега ще ви покажем какво ще се случи с всеки един от вас!", а после към тях политат яйца и камъни, плюят по молитвените им килимчета, след което подпалват част от тях.


Правителството отбелязва, че след протеста шумът от тонколоните е намален, а за проявата на "Атака" е било осигурено достатъчно полицейско присъствие. "Не е имало формална възможност МВР да разполага извънредни полицейски части около територията на мюсюлманския храм. От друга страна, подобно действие без конкретен повод би довело до легитимното недоволство на последователите на тази религия (бел. ред. - мюсюлманите) за неоправдана полицейска сила около молитвения дом и евентуална нерегламентирана намеса в правото им на свободно практикуване на религията им", пише още в становището.


В него е уточнено, че държавата е нямало как да забрани митинга на "Атака", особено при липса на уведомление от страна на мюсюлманското да се противопостави на провеждането на проявата на националистите.


Според Българския хелзинкски комитет (БХК), които помагат на Караахмед, държавата "не предоставя защита на жалбоподателя – нито превантивно, нито след факта". Вина носи Столичната община, която допуска "провеждане на агресивната демонстрация в непосредствена близост до храма, и то именно по време на молитвата". По време на нападението пък полицията "не съумява ефективно да неутрализира агресията и тя се консумира".


При сблъсъка, симпатизантите на "Атака" хвърляха камъни по молещите се.

© Георги Кожухаров

При сблъсъка, симпатизантите на "Атака" хвърляха камъни по молещите се.


Тези твърдения са отхвърлени в становището, като на няколко пъти е акцентирано, че "държавата е изпълнила надлежно и в предвидените от закона стандарти задължението си за запазване както на физическия интегритет на представителите на мюсюлманското вероизповедание, така и на правата им гарантирани от чл. 8 от Конвенцията".


В становището българското правителство отхвърля твърдението, че "няколко представители на мюсюлманското вероизповедание са прекъснали молитвата си и са помолили представители от митинга да махнат високоговорителите. В действителност, видно и от приложения снимков и видеоматериал, един от представителите на мюсюлманското вероизповедание напада вербално лицето, поставящо тонколони върху прилежащата към джамията тоалетна. След секунди към него се присъединява цяла група представители на същото вероизповедание, крещейки към представители от митинга, на което последните отговарят също с крясъци и взаимни обиди".


Според българското правителство категорично не отговаря на действителността, че след размяната на реплики, наречено в текста "вербално противоборство", привърженици на "Атака" са "нападнали" молещите се с "дървени лъжици на знамена и тръби".


"Както е видно от видеокадрите, заснети директно на мястото на събитието, единственото лице, участник в боя, снабдено със знаме (с пластмасова дръжка), се опитва да отблъсне със знамето качващите се и нападащи го богомолци. Така наречените тръби са всъщност улуци, откъртени от джамията от самите богомолци, с които те удрят представители на МВР, както и привърженици на "Атака", пише още в становището.


Според българското правителство единственото въоръжено лице, участник в сблъсъка, е бил мюсюлманин, "въпреки че конфликтът е туширан от силите на реда за по-малко от минута и 40 секунди и не е било необходимо използването на хладно оръжие при твърдяна неизбежна отбрана". Според текста в жалбата си Караахмед е пропуснал да отбележи, че "не само представители на протеста, но и богомолци, са хвърляли камъни и други предмети (при сблъсъка е пострадал депутат - госпожа Деница Гаджева)".


При пристигането на митинга на "Атака" пред джамията част от протестиращите се опитват да спрат звука от колоните на джамията, като поставят тези на протеста. В становището се цитира информация от главен инспектор Кисьов и от кадрите, според които ставало ясно, че при опита на протестиращите да качат своите колони, са били нападнати агресивно от представители на мюсюлманското вероизповедание.


"Представител на протестиращите качва една аудиоколона на пристройката към джамията, а служител на МВР незабавно му дава указания да я свали оттам. Протестиращият отказва и се опитва да качи втора тонколона. В този момент гневни представители на молещите се започват да крещят по представителя на протестиращите и още преди представител на МВР да е успял да се покачи на постройката, за да премахме тонколоната, няколко души от молещите се успели да се покачат на покрива и започват да ритат колоната и лицето, което я е сложило. За няколко секунди на постройката се качват и представители на ПП "Атака", единият носещ знаме с пластмасова дръжка, а насреща им се насочват представители на молещите се, единият с изваден нож, а друг въоръжен с изкъртена от стената на джамията водосточна тръба."


В жалбата си Караахмед обяснява още, че следователят - Страхил Каменички, който го разпитва, се отнася "непочтително и тенденциозно към правата му на агресиран мюсюлманин, с което го ревиктимизира, като му показва вместо защитно отношение, дискриминационно предубеждение".

От жалбата става ясно, че по време на разпита Каменички е задавал въпроси на пострадалия от типа на: "Знаете ли дали имате право да отслужвате молитва пред джамията", "Кой орган/институция Ви дава право да го правите", "След като БХК защитава човешките права, аз да се обърна ли към вас за помощ, че циганите ми крадат тока".


Според становището твърденията на Караахмед са "голословни и не почиват на никакви доказателства". "В обратната посока, самият следовател е изпратил жалба до председателя на хелзинкския комитет, тъй като е счел, че процесуалните представители, с които жалбоподателят се е явявал пред него, са проявили неуважение и арогантно поведение. Считаме, че Съдът не трябва да кредитира твърденията в която и да е от двете насоки."

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Значи в Одеса можеш демократично да си опечеш 40 мъже и жени (вкл. бременни), а в България ако гъкнеш срещу ислямски произвол в центъра на столицата си фашист и нарушаваш човешките права?

  Евроатлантида
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Любопитно

  Какъв е тоя ИЗИСКУЕМ МИНИМУМ НА ГРУБОСТ ????
  Убит,наръган,премазан един или повече ???Какво мисли КОАЛИЦИОННИЯТ ПАРТНЬОР - ДПС по въпроса!Няма ли Местан ефенди да подкрепи от парламентарната трибуна ПОРЕДНАТА ИЗЦЕПКА на ПП Атака и да се извини на лицето Гаджева????

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Да, той Сидеров и фашаг.те около него всеки ден не преминава "... изискуемия минимум на грубост, така че това да доведе до нарушаване на правото"
  Може и да убие някого скоро, не само да малтретира и бие. Въобще, заедно с управляващите дерибеи са сборище от гад.ве

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На тези от БХК кой им плаща сметките????

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  християнка съм , но няма лошо в рамките на позволеното в джамията да си провеждат службите . но сидера какво иска от хората , пък и комунистическото правителство да го подкрепя ? ОСТАВКА наглеци !!!!!!!!!!!!

 8. 8 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  [quote#2:"doroteus"]Какъв е тоя ИЗИСКУЕМ МИНИМУМ НА ГРУБОСТ ???? [/quote]

  Това ще да е по етичния кодекс на Пеевски и Орешарски

  Номерът не минава, но резилът остава.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 9. 9 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 655 Неутрално
 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 849 Неутрално

  СРАМ !!!
  Какъв е изискуемият минимум на грубост според БСП/ДПС/Атака за да се предприемат действия.
  Цацаров за пореден път доказа, че е Главен прокурор на политическата мафия !

  Да излезем на 25.05.2014 и да спасим себе си и България от
  БСП/ДПС/Атака

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  От защитата на Златанова следва, че ще осъдят държавата защото полицията не е предотвратила насилието, общината ,защото не е изпълнила задължението да намали звука и е разрешила митинга по време на религиозна служба, а Сидеров/ вечния подкрепящ управляващите/ ще е невинен.Честито на данъколпатците за глобата!

 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Правителството, в което ДПС играе консолидираща рполя, подкрепя Атака в атаките й срещу мюсюлманите. А сега кажете кой кого защитава е и какво ги обединява.

 13. 13 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#2:"doroteus"]Какъв е тоя ИЗИСКУЕМ МИНИМУМ НА ГРУБОСТ ???? [/quote]

  Подвижен, според случая...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 14. 14 Профил на damage_case
  damage_case
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Този фарс беше отлично координиран между Доган и Сидеров и успя да вдъхне и на двете полит. формации живот в критичен за тях момент. С цената на няколко счупени тикви, разбира се, но какво е това за човек(лице) с размаха на Сокола.

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  С оглед на това считаме, че поведението на представителите на участниците в митинга, макар и безспорно морално и етично укоримо, не е преминало изискуемия минимум на грубост

  Какво е това понятие - изискуем минимум на грубост? Да вкарат в обръщение тогава и термина изискуем минимум на глупост за министър на правосъдието.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#14] от "damage_case":


  [quote#14:"damage_case"]Този фарс беше отлично координиран между Доган и Сидеров и успя да вдъхне и на двете полит. формации живот в критичен за тях момент.[/quote]Има ли още някой,който да се съмнява,че ДПС и АТАКА са скачени съдове и едни на други си помпат електорат?!

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#11:"hodounski"]От защитата на Златанова следва, че ще осъдят държавата защото полицията не е предотвратила насилието, общината ,защото не е изпълнила задължението да намали звука и е разрешила митинга по време на религиозна служба, а Сидеров/ вечния подкрепящ управляващите/ ще е невинен.Честито на данъкоплатците за глобата! [/quote]
  Безсрамниците въртят сучат все правят така, щото всичките им шашкънии обикновения данъкоплатец да плаща!
  Кога най-сетне в тази държава, всеки ще си носи отговорностите според позицията си, според заплатата си и според извършеното!?
  Вас питам господа ужексперти и ужуправляващи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 594 Весело

  "не е преминало изискуемия минимум на грубост" ??!

  Само в една милиционерска, пост-тоталитарна държава може да съществува такъв термин като изискуем минимум на грубост.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#16:"yanne"]Има ли още някой,който да се съмнява,че ДПС и АТАКА са скачени съдове и едни на други си помпат електорат?! [/quote]
  Ами то стана очевадно щом и сега правителството (барабар с ДПС) защитава лумпените на партия Юруш след подобно деяние.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Авторката на каква база квалифицира Атака като крайно дясна партия? Няма нищо дясно в тази партия. Атака е била, и ще си остане крайно-лява националистическа сбирщина.

  Къде в програмата им, или в действията им видяхте нещо дясно, в смисъла на политическото разделение ляво-дясно?

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Весело

  Чудно ви се получава и най-експертно.Защитете бАтака и ДПС ви урива немедлено.Което е прекрасно.
  ОСТАВКА умници,оставка,за нищо не ставате.

 22. 22 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изискуемия минимум на грубост е един Волен и очевидно той скоро няма да бъде преминат,докато на власт е тази срамна за България и Европа коалиция.

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Правителството доказа за пореден път своята неадекватност и зависимост от хора като Сидеров.Тежко на правителство и държава зависими по подобен начин!

  klimentm
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#18:"FvH"]Само в една милиционерска, пост-тоталитарна държава може да съществува такъв термин като изискуем минимум на грубост. [/quote]
  Интересно след оняденшния нов закон в Русия, какъв ли е там...."изискуемия минимум на грубост"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Без тоя вой си е по-хубаво, между другото...

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1335 Гневно

  Моооля!? Я пак!

  "...не е преминало изискуемия минимум на грубост..."
  "... риториката на симпатизантите ... е изцяло базирана на политическите им възгледи..."

  и подобни бисери...

  Тия, дето са писали горното, добре ли са?! Само дето ние ще плащаме за всичко това от собствените си джобове и със собственото си чувство за срам...

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#3:"_j."]Лично а3 също не мога да и3трая то3и вой наречен молитва от минаретата [/quote]

  А лично на мене ми харесва да го слушам; за съжаление без да разбирам думите. Това е една от неотменимите привлекателности на Истанбул, например.

 29. 29 Профил на min12
  min12
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#10] от "ironhorse":

  Ще изчакате до 2017 най-рано тогава са парламентарните избори.

 30. 30 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Най-малкото трябва да се отчете, че за последните 20 години това е първият и последен митинг пред джамията в гр. София и подобна ситуация реално е прецедент и до настоящия момент.
  ----------------------------------------

  Последното твърдение е откровена лъжа от страна на министерството на Златанова, защото по-малко от месец след инцидента пред "Баня башъ" "Атака" организира нов митинг срешу шума от джамията, но пред Столичната община.
  ------------------------------------------------

  И кой лъже?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 31. 31 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#1:"sa6"]България ако гъкнеш срещу ислямски произвол[/quote]

  В Париж има само една джамия, която е построена след Първата световна война заради френските мюсюлмански войници. Аз разлика от нас там минарето не е озвучено и ако не влезеш в джамията няма да разбереш, че се провеждат молитви.

 32. 32 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добре де .
  Правителството свидетел ли , съдия ли е по делото?
  Та да подкрепя нещо или да го осъжда.

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  [quote#14:"damage_case"]Този фарс беше отлично координиран между Доган и Сидеров и успя да вдъхне и на двете полит. формации живот в критичен за тях момент.[/quote]
  и (не) разследван от герб . делото е за не разследване . да има яснота защо е съдена БГ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  БСП и ДПС са подарили на команданте Варадеров подсилена маса в знак на съпричастност в тежката му борба със сложното международно положение !

 35. 35 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Проблемът не е в джамията. Проблемът е, че имаше много килимчета пред и около джамията. Проблемът е, че звуковете уредба дънеше на макс и т.н. Защо сега е кротко и молещите се вътре не пречат на никой, а и на тях никой не им пречи?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 434 Гневно

  Псевдо политически игри!
  Нищо ново и полезно!

 38. 38 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#20:"carpypd"]Къде в програмата им, или в действията им видяхте нещо дясно, в смисъла на политическото разделение ляво-дясно? [/quote]

  Ако човек тръгне надясно и върви достатъчно дълго време ще се окаже.... в ляво. В този смисъл е напълно невъзможно да се позиционират хора като Волен и Бареков по оста ляво-дясно до колкото тя обикновено се отнася за икономическа политика и сравнително рационално поведение. Политическите им действия се характеризират единствено с популизъм и авторитаризъм.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#3] от "_j.":

  Как не съм знаял до сега,че товарищ Сидеров живее срещу джамията и шумът пречи на НОЩНИТЕ му занимания?

 40. 40 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "princess_x":

  щом те влече Истамбул-ок.Ама той не беше ли град в мюсюлманска държава?

 41. 41 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Другарко Зинаида Златанова и другарю Цветлин Йовчев, каква точно е законовата формулировка на определеният от вас "изискуем минимум на грубост", който оправдава толерирането на държавата на грубост, расизъм и (истински) фашизъм? Предполагам, с оглед Волен Сидевор да е винаги под ограничението, дефиницията е "един Волен"? Значи само ако си по-груб от "един Волен" заслужаваш осъждане?

 42. 42 Профил на _j.
  _j.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "doroteus":

  3а Сидеров -не 3нам. Дори не говоря3а Баня башъ,а 3а джамиите въобще в градове с преобладаващо християнско население. 3вуковия им фон не действа 3дравословно.

 43. 43 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В България има ли закон ,който да забранява такива системни звукови шумове!
  Ако всеки започне да пуска такива ,какво ще стане .Защо едни имат право а други да нямат!

 44. 44 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 837 Неутрално

  ............. ЗЛАТНИЯ ПРЪСТ...............


  Готвят се да изкарат 4 години в крадене!
  Волен им е нужен както никога!

  Да разлая троловете!!
 45. 45 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Жалбата в Съда в Страсбург е на човек от ДПС (очевидно) срещу БЪЛГАРИЯ. Кого искате да защити Зинаида Златанова??? Да застане на позицията СРЕЩУ правителството ли искате? Да застане СРЕЩУ България? То бива манипулация, ама това минава всякаква граница на нормалността!
  Поръчкова статия на поръчкова жърналистка и манипулативно заглавие.
  Впрочем жалбата е в следствие на бездействието на правителството на Бойко Борисов, който тогава беше в МНОГО ТОПЛИ отношения с Атака!

 46. 46 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 427 Неутрално

  [quote#41:"Делян (delian) Делчев"]Значи само ако си по-груб от "един Волен" заслужаваш осъждане?[/quote]

  Що питаш Зинаида Златанова? Тя просто защитава България.
  Що не попиташ г-н Бойко Борисов? Това деяние на Атака е извършено при неговото управление и бездействието на полицията е при командването на Цветан Цветанов.

 47. 47 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Ние сме светска държава и високоговорители излъчващи мюсюлмански молитви нямат място в центъра на столицата !
  ----------------------
  "" изискуемия минимум на грубост, ""
  Откога грубостта има минимум или максимум ?
  Грубостта си е грубост
  и е не приемлива !
  Но така оформен този израз ми изглежда излязъл от физкултурничката ?
  А и наподобява на Бостан ага на лафовете . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  В България векове са съжителствали мирно различни религии.Никой не може да забрани на някого да изповядва своята вяра.И никой няма право да подстрекава към насилие,както прави Атака.Те просто живеят от скандалите.Виновна е полицията,че не може да озъпти тия самозабравили се неофашисти и лумпени,дето ми се правят на патриоти.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#12] от "авторът":

  Властта и парите

 53. 53 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ако Златанова подкрепи ДПС и се приеме за правилно да се изплати обезщетение заради Атака ще има ли вой? Дори още по-голям. Сега Златанова е срещу ДПС и пак виете като на умряло.

  Излишно е да се пише в такъв манипулативен форум пълен с платени тролове.

 54. 54 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Не само че няма да го накажат, но и може да очакваме нова подоббна изцепка за да си надъхат атака и дпс електоратите преди изборите.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#40] от "_j.":


  [quote#40:"_j."]щом те влече Истамбул-ок.Ама той не беше ли град в мюсюлманска държава?[/quote]
  Ама аз знам, че ти знаеш и оттатък Истанбул

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 57. 57 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 512 Неутрално
 58. 58 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1409 Гневно

  Срам ме е ,че съм българин , в моменти като този!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 59. 59 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 879 Любопитно

  Падението на това управление няма край - как социалистите ще обясняват в ПЕС,че са в основата на правителство,което открито защитава ксенофобски и расистки прояви,насилие? Каква е позицията на ДПС за пред избирателите им - става въпрос за насилие и нарушаване права на мюсюлмани? И "опозиционерът" Волен няма ли да благодари сега за действията в защита на "националната чест" на това "национално отговорно "правителство?

 60. 60 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "peni_nikol.53.":


  [quote#7:"peni_nikol.53."]християнка съм , но няма лошо в рамките на позволеното в джамията да си провеждат службите . но сидера какво иска от хората , пък и комунистическото правителство да го подкрепя ? ОСТАВКА наглеци !!!!!!!!!!!![/quote]
  +++++
  Аз пък съм мюсюлманин, но клоня към атеизма, и аз съм ЗА , но в рамките на позволеното от закона. Може би _j. не е казала правилно.
  Само на един въпрос някой да ми отговори - първите мюсюлмани дали са ползвали високоговорители. Първото приканване към молитва се извършва от съратника на Мохамед /САВ/ - Билял, чернокож мюсюлманин, от първите.

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 61. 61 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#55] от "InmoInvestments":


  До коментар [#59] от "thepirineagle":

  Някой си играе с огъня. Като стане пожара, сигурен съм, че този някой първи ще избяга и ще се покрие.
  Иначе наистина не очаквах толкова здравомислие във коментарите.

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 62. 62 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 648 Неутрално

  агресиран мюсюлманин - може ли някой да сподели как тълкува този термин, че ме озадачи. Трябва ли да значи, че ако ти бият 2 шамара, докато си "агресиран", това е нарушение на верските ти права?
  В крайна сметка обаче изхвърлянето на Атака даде резултат - воят намаля и килимчетата вече не се постилат от управата на джамията. Намаляха демонстрациите, намаля и нетърпимостта към джамийстващите.

 63. 63 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Всъщност тук става дума за две партии, които почти сигурно не могат да съществуват една без друга. ДПС "пази" мюсюлманското население да не разбере, че етническите българи по никакъв начин не ги мразят, а "Атака" напомня за Османското робство. По-уместно е да се погледне каква е политиката ни с Турция, какво можем да подобрим и т.н. Но тези наши хубостници не могат да печелят евтина избирателна подкрепа така.

 64. 64 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#46] от "pe6kata":
  Не че Бойко тогава не си правеше оглушки за развилнялите се атакисти ,нали Варадеров тогава все още го крепеше,но минали идиотщини не оправдават нови такива.....

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#33] от "deribeev":

  А сегашните направо го защитават Сиреч всеки е зависим от златният среден пръст на Волен и му търпи глупостите

 67. 67 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#63] от "kamenpavlov":

  +++++

  [quote#63:"kamenpavlov"]Всъщност тук става дума за две партии, които почти сигурно не могат да съществуват една без друга. ДПС "пази" мюсюлманското население да не разбере, че етническите българи по никакъв начин не ги мразят, а "Атака" напомня за Османското робство. По-уместно е да се погледне каква е политиката ни с Турция, какво можем да подобрим и т.н. Но тези наши хубостници не могат да печелят евтина избирателна подкрепа така.[/quote]
  Браво за точният коментар!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 68. 68 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#47] от "Чардо":
  Не е ясно !
  Има ли място в България на такива звукови проповеди .
  Няма значение какви са!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на thesame
  thesame
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А чий го търсеха "мирните" мюсулмани на двора? Там ли им е мястото за молитва? Докато се молеха вътре, в джамията си, някой закачал ли ги е? Въпреки че този вой от минарето едва ли е оставял безучастни минувачите?
  Това беше провокация на ДПС и Турция, част от опитите за пълзяща турцизация на страната ни.
  Както и претенциите за уж мюсулмански имоти, дадени им от султана. Да вървят да си ги искат от султана. В България такива права нямат!
  Не съм привърженик на "Атака", но когато предатели от типа на Б.Борисов, М.Миков(Станишев) и Й.Цонев подаряват страната ни на Турция, не бива се мълчи и да се примиряваме.

 74. 74 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "daam":

  Даам подкрепям.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 75. 75 Профил на btl56358577
  btl56358577
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ГЛАСУВАЙТЕ
  АКО ИМА 60% АКТИВНОСТ
  СИДОРЕНКО И ПЕЕВСКИ НЯМА ДА
  ВИДЯТ БРюКСЕЛ

 76. 76 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 427 Неутрално

  В този случай подкрепям думите и действията на Златанова!

  Не бих приел личности сред хората, които са ми симпатични, но за това, което е направила сега, ще я поздравя!
  ----
  Скачеността на ДПС с Атака е отдавна ясна.
  И двете партии се хранят от клиентилизма, популизма и омразата.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 77. 77 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Прави впечатление, колко противници на ДПС и мусюлманския в основната си маса електорат, скачат срещу министъра на правосъдието, опитващ се да "изпере кирливите ризи" на ГЕРБчестите "управници"! И що така, ГЕРБерята си плюете у суратя? Ми нали вашия Слънцеподобен Вожд и неговия "пророк" надробиха тази каша? Сега, що са се скрили, и дума не обелват?

 78. 78 Профил на daqangelova
  daqangelova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е доста изманипулирана. Близост между АТАКА и правителството няма. Просто може би Златанова осъзнава нарастващите проблеми около темата с молещите се около софийската джамия,чиято наглост между другото е огромна, и не иска да се разтъкава повече. Браво и на АТАКА,че хората тогава отнесоха толкова удари,за да защитят религията и честта ни.

 79. 79 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  [quote#64:"thepirineagle"]Не че Бойко тогава не си правеше оглушки за развилнялите се атакисти ,нали Варадеров тогава все още го крепеше,но минали идиотщини не оправдават нови такива..... [/quote]

  Ами нали, мило, точно за това става дума! Сегашните препират оцапаните гащи на тогавашните! А клакьорите им реват "възмутено" ДПС или някои от техните, доказват антибългарските си настроения, под благия поглед на БХК - откровено антибългарска НПО, заета с всичко друго, но не и със правата на българите в собствената им страна!

 80. 80 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Абе дневникккккккк станахте по-бетер пропагандисти от Гьобелс!!! Явно сте минали на принципа целта оправдава средставата, но средствата сами по-себе си също влияяат на организацията която ги използва независимо дали, изначално всичко се прави с "чисти идеи".

 81. 81 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Това правителство е на ДПС.
  ДПС е подкрепило Атака за побоя над... избирателите на ДПС

  Чакаме отговора на избирателите на ДПС...

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 82. 82 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#68] от "galbi":


  [quote#68:"galbi"]Не е ясно !
  Има ли място в България на такива звукови проповеди .
  Няма значение какви са! [/quote]
  ==============================


  [quote#47:"Чардо"]Ние сме светска държава[/quote]
  -------------------------------

  Повтарям първите си четири думи от поста ,
  които явно са убягнали от вниманието ти !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#66] от "Делян (delian) Делчев":
  конюктура ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 85. 85 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 879 Весело

  До коментар [#79] от "batzdravo":
  За "сегашните препират оцапаните гащи на тогаващните" : +++++++
  За "антибългарските" НПО и БХК какво да кажа? Попитай стотиците пострадали годишно българи от произвола на полиция,съдилища,следствие на които тези организации са помогнали. Не очаквах толкова ниска летва от теб, "мило" бате

 86. 86 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2262 Весело

  [quote#85:"thepirineagle"]За "антибългарските" НПО и БХК какво да кажа? Попитай стотиците пострадали годишно българи от произвола на полиция,съдилища,следствие на които тези организации са помогнали. [/quote]

  Може и на "чичо", ама нейсе! Колкото доНПО-тата, визирам само БХК! Досега не съм чул, е може и да съм глух, случай на защитен от тях българин!

 87. 87 Профил на asparuhkanchov
  asparuhkanchov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Топлите отношения между управляващите и крайно дясната партия "Атака" преминаха и на полето на защитата на човешките права."

  Какво лошо има целия политически спектър да се обедини в защита правата на човека от незаконно надвишените децибели на една джамия?

 88. 88 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 914 Неутрално

  "Последното твърдение е откровена лъжа"
  ==============================
  Ами какво повече да коментираш на такова нещо... да, лъжа е и всички го знаем.

 89. 89 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Атака да е крайно дясна - друг път! Същите червени го.на като другарите им от бсп.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 90. 90 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Не вярвам на тази бледа подкрепа. Все повече подозирам Станишев, че е пиндостански агент, който уж е верен на Вожда, обаче само го саботира. Не случайно Дубя го нарече "мистър Клийн"! Не случайно бдителни братя патриоти непрекъснато сочат към еврейския произход на Станишев! Тука има нещо ...

  Ето, вижте, от всички страни в ЕС България продава най-евтино и с най-малко условия гражданството си:

  Форбес:
  EU Citizenship For Sale In Bulgaria: Yours For £150,000

  But none has a scheme as undemanding as Bulgaria’s, which allegedly provides a passport without the need to live or work in the country. “So long as applicants can deposit sufficient funds, they need only visit the east European country for two days to obtain all the rights of EU citizens,” the Telegraph claims. “Even someone with a criminal record who has been turned down for a British passport can qualify for Bulgarian citizenship under the scheme, agents brokering the deal said.”

  What has the British railing is the fact that through the Bulgarian deal, “non-Europeans can buy European Union citizenship entitling them to live and work in Britain for as little as £150,000.”

  A passport broker with offices in Sofia, London and Dubai told the undercover reporters that “it’s an EU passport and anywhere in the European Union you can settle down…When you become a Bulgarian citizen, then you have all the rights of an EU citizen, you live, study, work, anywhere within the European Union.”

  Значи уж строим ограда срещу бежанците, обаче в нея ловим само дрипльовци. Иначе всеки сирийски "канибал", или дори украински "фашист", може да си купи гражданство и да мърси генофонда на етнически чистите ни села като село Кафяво ... ъъъ ... Розово! И никаква отстъпка за путинославните ни братя? Срам!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 91. 91 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Здравите национални сили трябва да се подкрепят, но действията на Атака при джамията си бяха щуротия. От друга страна ако не бяха още щеше да има неистова топурдия, а сега музиката е съвсем лека,

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 92. 92 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  ХАЛВАДЖИЯТА ЗА БОЗАДЖИЯТА...

 93. 93 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1084 Любопитно

  Някой все още да се съмнява в крепката национал-социалистическата дружба между крадците на мандри и изперкалите неонацисти?

 94. 94 Профил на venkata333
  venkata333
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И какво се оказва, правителството на Орешарски подкрепя и защитава само тези, които ги подкрепят да не паднат!!!

 95. 95 Профил на d24
  d24
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За тези, които се чудят какво означава да е преминат изискуемия минимум на грубост могат да направят справка в това решение на Съда : http://caselaw.echr.globe24h.com/0/0/united-kingdom/2010/11/23/p-f-and-e-f-v-the-united-kingdom-101969-28326-09.shtml

  In the present case, the Court observes that the behaviour of the loyalist protesters was premeditated, it continued for two months, it was designed to cause fear and distress to young children and their parents making their way to school, and it clearly resulted in considerable mental suffering. The Court would therefore agree that the actions of the loyalist protesters reached the minimum level of severity required to fall within the scope of Article 3.

 96. 96 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Дано един път за винаги им стане ясно на турците, че ДПС не е турска партия, а партия на мафията и мутрите- една от многото... Ако някой успее да им го набие в главите това ще е краят на ДПС и останалите производни на БСП партии!

 97. 97 Профил на c.s.i.m.l.
  c.s.i.m.l.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ето сега е момента интересуващите се да направят едно кръстосано сравнение - колко от изказалите се под тази статия възмутени от Сидеров са се изказали в подкрепа на Октай Енимехмедов

 98. 98 Профил на Калояна
  Калояна
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А някои преминават изискуемият максимум за толерантност...

 99. 99 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#96] от "s1lv3r":


  [quote#96:"s1lv3r"]Дано един път за винаги им стане ясно на турците, че ДПС не е турска партия, а партия на мафията и мутрите- една от многото... Ако някой успее да им го набие в главите това ще е краят на ДПС и останалите производни на БСП партии![/quote]
  Защо само на турците?! Кажи ми ЕДНА партия да не е заразена от мафията. Някой ако може да набие в главите на "илектората', че вече няма дясно и ляво и единствено те се делят на "чугуни и либерасти".
  С една дума целият "политически "елит"" са мафия и мястото им е в затвора!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 100. 100 Профил на levbalkanski
  levbalkanski
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Лъсна една злеприкрита истина ДПС третира мюсюлманите и турците като електорат в най-чист вид.Нищо повече.Права ли?Свободи ли?Мармота завива шоколада в станиол.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK