Депутатите ще обсъждат днес спорния нов закон за МВР

Депутатите ще обсъждат днес спорния нов закон за МВР

© Георги КожухаровПарламентът ще обсъжда днес на второ четене спорния нов закон за Министерството на вътрешните работи (МВР).


Проектът, предложен от Министерския съвет, беше приет на първо четене в края на февруари от управляващите въпреки критиките на ГЕРБ, че с него се създава хаос и несигурност в системата на ведомството, а новите предложения преследват чисто политически цели. Между двете четения от партията на Бойко Борисов предложиха поправки в почти всички текстове, но повечето от тях бяха отхвърлени от вътрешната комисия в парламента.


Приемането на нов закон за МВР беше обявено като приоритет за новото ръководство на ведомството. Проектът беше представен в края на ноември, като предизвика спорове и протести. Неправителствени организации изтъкнаха, че някои от текстовете създават опасност от полицейски произвол. Опозицията пък критикува авторите, че голяма част от текстовете са дословно преписани, без да бъдат подобрени.
Управляващите от своя страна се похвалиха, че проектът удовлетворява почти всички искания на полицейските синдикати. Според тях новият закон е насочен към социалните придобивки на служителите на вътрешното ведомство, регламентира се нощният, извънредният труд на служителите, увеличава се извънредният труд от 50 на 70 часа, предвижда се безплатно пътуване в градския транспорт на всички служители.


Със законопроекта се предвижда висшата професионална длъжност в министерството – главният секретар да се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Досега това ставаше с указ на президента.


Друг основен момент е, че  се възстановява структурата на МВР с няколко "големи" дирекции – "Пожарна", "Охранителна полиция" (униформените полицаи на улицата, КАТ, жандармерия) и "Криминална полиция". Ръководството на ведомството в лицето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов промени този модел и обединиха "Криминална полиция" и "Охранителна полиция" в една обща структура.


Като мярка за подобряване на противодействието срещу битовата престъпност се въвежда фигурата на извънщатния сътрудник.  Според бившия зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков тези сътрудници щели да бъдат бивши военни и ловни дружинки, които имали оръжие, но нямало да могат да го ползват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK