И Дивизиева обвиняема по разследването за ОПАК (обновена и видео)

Мария Дивизиева

© Юлия Лазарова

Мария ДивизиеваНачалникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева се появи днес в ДАНС, за да ѝ бъде предявено обвинение - за даване на неверни сведения за усвояване на пари по европейски фондове.


Според обвинението през 2009 година като ръководител на оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) Дивизиева е помогнала на председателя на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков да бъдат усвоени близо 700 хиляди лева.  По времето, когато беше заместник-министър на държавната администрация, тя ръководеше и оперативната програма.


Периодът, посочен в постановлението на Дивизиева, е от края на април 2009 до ноември същата година. По думите й това е "голямо недоразумение", защото я обвиняват за време, в което тя вече не е била на поста.
"Може би е излишно да казвам, че не съм извършила престъпление. Вършила съм си работата законосъобразно и се надявам прокуратурата също да си свърши работата обективно", заяви Дивизиева. Тя посочи, че е говорила с премиера Орешарски и на


този етап смята, че няма основание да подава оставката си.


Началникът на кабинета на министър-председателя има най-високо ниво на допуск. Привличането й като обвиняем може да е повод  за отнемането на разрешението й за достъп до класифицирана информация от Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Ако това се случи, на практика тя няма как да изпълнява служебните си задължения. "Капитал" писа в последния си брой, позовавайки се на източници, че през началника на кабинета на министър-председателя минава цялата му служебна кореспонденция. Сред нея често има и класифицирана информация от службите за сигурност.


Около час след като Дивизиева излезе от ДАНС, от държавното обвинение изпратиха съобщение за повдигнатите й обвинения. В него се уточнява, че "прокуратурата е уведомила председателя на ДАНС за повдигнатото обвинение с оглед допуска до класифицирана информация на Мария Дивизиева."


Миналата седмица от държавното обвинени неофициално съобщиха, че и Дивизиева ще бъде привлечена като обвиняема по разследването за ОПАК, което е започнало през 2010 година. По него обвиняем вече е Петков, а за негов помагач е посочен председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.


Разследването е свързано с европейско финансиране по проект, който е бил реализиран от Военноапелативния съд през 2008 г., когато Пенгезов е бил председател. По това време Дивизиева е ръководител на управляващия орган на ОПАК.


Досега тя не е коментирала разследването и това, че ще бъде привлечена като обвиняема. Началникът на кабинета се появи с адвокат Даниела Доковска.


Дивизиева отрече да познава или да се е виждала с Пенгезов или Петков. Основната част от средствата за спечеления проект са изразходвани за "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Когато се прави искане за заплащане на изразходваните средства, експертите от програмата отказват, защото е трябвало да бъде проведена обществена поръчка, а това не е станало. Тогава според прокуратурата председателят на Софийския апелативен - Веселин Пенгезов се обърнал към Мария Дивизиева, за да не загуби финансирането.


Така е било решено двата големи договора, свързани с проектирането (182 хил. лв.) и изграждането (220 хил. лв.) на софтуера, да бъдат разбити на девет малки, чиято стойност е под 50 хил. лв. По този начин изпълнител може да се избере само със събирането на три оферти и да не се открива процедура по Закона за обществените поръчки.


Прокуратурата смята, че за да симулират процедурата, "представителите на бенефициента започнали да изготвят документация със задна дата, доказваща провеждането на девет процедури". А Мария Дивизиева като  ръководител на управляващия орган по ОПАК поела ангажимент, че разбиването на проекта на по-малки договори няма да бъде отчетено и санкционирано.


Според съобщението на прокуратурата от днес Дивизиева е съдействала 


"чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието и отстраняване на спънки" 


и умишлено е улеснила Петков да предостави неверни сведения пред дирекция ОПАК. Тези сведения са отразени в окончателен технически доклад от 26.11.2009 година и приложените към него документи, че по проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури за избор на изпълнители по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. По посочения проект обществени поръчки не са били провеждани, пишат още от държавното обвинение.


Дивизиева заяви днес, че не е виждала документи със задна дата, че знае за проекта от колегите й експерти и че е чела, всички документи, които е подписвала.


"Става дума за подмяна на почти целия проект, съставяне на нови документи със задна дата, фрапантни  нарушения  по договор, извършени от страните по него", заяви миналата седмица в интервю за в. "24 часа" прокурорът Стоил Тойчев от специализираното звено на Софийската градска прокуратура, който е работил по разследването за ОПАК.


Вчера той обяви, че е получавал намеци за това как да се развие случаят. Трудно е да се говори за неща, които няма как да се докажат, натиск не е имало, но е имало намеци в определена посока от лица, които могат да правят такива намеци, заяви прокурорът в сутрешния блок на "Нова телевизия". 


Според Тойчев обвиняемите за това разследване трябва да са двуцифрено число, но делото вече се води от Военноокръжна прокуратура.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това е добре.Орешарски се опита да я спаси като е взе на служба,ама този път номера не мина.

  писнало ми е от левичари
 2. 2 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 660 Весело

  Абе защо се занимавате с несъществени неща. Има къде по значими като полетите на авиоотряда, срещите на Президента. Какво са няколкостотин хиляди и забатачена съдебна система...

  EU now have 1 GB empty space
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Любопитно

  Няма ли най-накрая да подаде оставка? Това правителство е пълно с „педрета“!

 4. 4 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И ако получи обвинение няма ли да подаде оставка?
  Или това правителство няма граници на наглостта?

 5. 5 Профил на enigma666
  enigma666
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Срамна работа, шефа на кабинета на действащ министър председател, с предявени обвинения за престъпление. Само ни излагат тия пред ЕС.

  Макар, че това за Евразийския съюз това може би не е проблем, даже е признак че правителството работи

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  За Дивизиева,другаря Станишев каза,че ако всички в държавната администрация били като Дивизиева,България нямало да губи евросредства и щяла много бързо да се оправи.Да го питам аз другаря Станишев,значи ли това,че всички от държавната администрация трябва да бъдат подсъдими за да се оправи държавата?

 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  И Дивизиева вече ще е обвиняема по разследването за ОПАК

  Интересно дали ще остане КАПО?

 8. 8 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дневник ... днес май не съм прочел статия, в която да няма грешки .... и като цяло напоследък се забелязва отрицателен trend в тази насока. Please take the necessary ... corrective actions

 9. 9 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1162 Гневно

  Абе "обвиняема",голяма вълна!
  Осъден(а) това ще е новина,
  не пиша конкретно за нея,а
  изобщо.Това пак прах в очите
  на кьоравите!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 10. 10 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Чадър никого не бива да има!

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#10] от "izbiram":Чадър никого не бива да има! "

  -Не бива,но има-за съжаление.
  Основно това е пречката за развитието ни.

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#4] от "georgi_val":

  Както видяхме от сформираната днес "Анкетна комисия" по искане на ДПС и ПРЕДСЕДАТЕЛ лицето /индивида/ ТАШЕВА /острието на Волен/ работата е на "изуй гащи" !Докога?????

 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Ами като е "Трудно е да се говори за неща, които няма как да се докажат,", г-н прокурорът просто да не говори...... в съд нещата се приемат само с доказателство, а не просто с прикацки от обще характер....
  Да не стане цялата работа като Цецовата с военния министър на царя!!! Много лозунги, 5 години дела и накрая "пръц"......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Няма страшно! Нейните покровители ще я онивинят, освен ако не е '' пропуснала'' да се отчете, където трябва.

 15. 15 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ...не им вервайте хич.Дивизиева е получила служебно поръчение от Орешко да играе жертвено агне до изборите...За да изглеждат мнооо строги и принципни приятелите на мафията от прокуратурата.Всъщност ако прокуратурата сериозно гонеше сериозните престъпници,кожата на Милен Велчев отдавна щеше да виси в кабинета на главния прокурор.А както знаем Милен Секса продължава да бъде жив,здрав,щастлив,богат и необезпокояван от строгата орешкова власт.

 16. 16 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А премиера не вижда повод за оставката на шефката на кабинета си, защото е обвинена за минал период... т.е тя е била престъпник, а сега вече е читава. ЯКО! Напомня на Бисеров случая, Костов го "направил престъпник", после ДПС го "вкарали в правия път", ама явно не се е поправил съвсем и сега пак е престъпник и ДПС вече не го искат. Орешко обаче няма проблеми, как да се откаже от такъв експерт!

 17. 17 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дивизиева дали изобщо е истинското й име? Звучи като фалшиво фамилно име на подставен от тайните служби човек във висшия ешелон на властта.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 18. 18 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Гледай ти , каква лицемерна и нахална усмивка вади .. няма срам никой вече.

 19. 19 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Станишев: Дивизиева е комплимент за правителството

 20. 20 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Военноокръжна прокуратура веднага поема делото за цивилната дивизиева, за да се скрие обвързаността на висши военни с клептократичните проруски кръгове, занимаващи се с технологичното "обновление" на българската армия.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 21. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ...то целият материал в управлението на страната е към тайните служби.Само се редуват кой да излезе на светло.То и Конституцията е вътрешно ведомствен документ на агенцийка наречена ДС.Гласувана от натъпкано с агенти ВНС...Отврат направо..

 22. 22 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Гневно

  Какво да се притесняват, всички си ходят усмихнати след като в България няма ПРОКУРОРИ !

 23. 23 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Тази жена е работила при всякакви цветове управление - жълто, кафяво-червено (тройна коалиция), герберско, после кампания на Меглена Кунева...или е изключително квалифицирана или гъвкава и с голям гръб (някой нейн близък е спечелил обществена поръчка в нейната сфера). Много съм отвратен - тези горе, всъщност до едно ниво и надолу, са толкова далеч от народа си, че се чудя, ако просто...се лишим от тях (насилствено или не), дали ще ми бъде тъжно, че все пак е българка.

 24. 24 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прекалено голямо раздухване за нещо, което в управлението на фондовете се прави непрекъснато... за жалост
  Има нещо гнило .... в България

 25. 25 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 768 Весело

  Както казва един "лидер" на едни европейски социалисти:
  - Даи боже повече такива "симпатизанти на лявата идея" (да са клиенти на същата институция).

  И в морето ми е до колене .....................
 26. 26 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 680 Неутрално

  тази нали е майката на детето на културния министър...
  явно е послушно и услужливо момиче и бебока вече е подсигурен с пара за чужбински университет, че то в тая загнила България само еврофондоев останаха за крадене и след тях ще трЕбе изнасяне...

 27. 27 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "Yomega":

  Той "културния" и другото си дете е подсигурил, нали неговата майка е министърката на здравеопазването.. не са само еврофондовете останали.. и в здравната каса има още за крадене

 28. 28 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#27] от "georgi_val":

  Уф, да бе! Забравих, че и там има пара от вноските на едни бедни прости данъкоплатци...

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  кой от кой по крадливи и цялата им тройна коалиция краде като за последно .ОСТАВКА наглеци !!!!!!!!

 30. 30 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 704 Неутрално

  "Привличането й като обвиняем може да е повод за отнемането на разрешението й за достъп до класифицирана информация от Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ)".
  ЗЗКИ: Чл. 40. (1) Разрешение за достъп до класифицирана информация, извън случаите по чл. 39 , се издава на лице, което отговаря на следните изисквания:
  1. притежава българско гражданство, с изключение на случаите по глава шеста, раздел VI;
  2. е пълнолетно;
  3. има завършено средно образование;
  4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;
  5. срещу лицето няма образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер;
  6. е надеждно от гледна точка на сигурността;
  7. не страда от психически заболявания, удостоверени по съответния ред;
  8. е определено като надеждно за опазване на тайна.
  Чл. 56. (1) В случай, че за лице, на което е издадено разрешение за достъп до класифицирана информация, станат известни нови факти и обстоятелства, които поставят под съмнение неговата надеждност, служителят по сигурността на информацията извършва проверка на тези факти и обстоятелства.
  (2) Проверката по ал. 1 се извършва незабавно и има за цел изясняването на фактите и обстоятелствата по ал. 1.
  (3) За извършваната проверка служителят по сигурността на информацията уведомява писмено ръководителя на организационната единица и органа, издал разрешението.
  (4) След получаване на писменото уведомление ръководителят на организационната единица може да ограничи достъпа на проучваното лице до съответното ниво на класифицирана информация, като своевременно уведомява за това органа, издал разрешението.
  Чл. 59. (1) Органът, издал разрешението за достъп до класифицирана информация, отнема издаденото разрешение по писмено предложение на служителя по сигурността на информацията, когато:
  1. при проверката по чл. 56 се установи, че лицето не отговаря на някои от изискванията на чл. 40, ал. 1 ;

 31. 31 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#15] от "aramissss":

  Ако е само той - "памятник нерукотворны " да му вдигнем!Аз първи ще инициирам подписка за ДАРЕНИЯ ЗА БЛАГОРОДНА КАУЗА!

 32. 32 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#16] от "georgi_val":

  И то ЕКСПЕРТ С ДОСТЪП ДО СЕКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ !Не забравяйте,че е Началник на кабинета!Цялата информация минава през нея!

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Обвиненията валят едно след друго,но важното е дали ще има реални присъди!Ако се окаже ,че тази госпожа е лъгала ,то тя трябва веднага да си подаде оставката!

 34. 34 Профил на Bitsiani
  Bitsiani
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мисля ,че станало е някакво голямо недоразумение...

  Бля Бля Бля
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK