След дебат за изтрезняването и интригантството депутатите отхвърлиха оставката на Мая Манолова

Мая Манолова

© Юлия Лазарова

Мая МаноловаС 57 гласа "за" от ГЕРБ, 106 "против" от БСП, ДПС и "Атака" и един "въздържал се" от "Атака" депутатите отхвърлиха искането на ГЕРБ Мая Манолова (БСП) да бъде отстранена от поста заместник-председател на парламента. То беше внесено в четвъртък с мотива, че в последните два дни като водещ на заседанията на парламента Манолова системно е нарушавала правилника и не е давала думата на опозицията.


В тричасовите дебати днес така и на стана ясно защо тъкмо сега ГЕРБ иска оставката на Манолова. От опозицията настояваха, че като заместник-председател тя не притежавала нужната политическа култура, за да създаде среда за дебати в парламента, вместо той да се превръща в зверилник. Управляващите им отговориха, че искането е несериозно и има за цел да саботира работата на парламента, а ГЕРБ се държи просташки и интригантски. Междувременно в кулоарите Бойко Борисов призна, че причината за искането за оставка е ГЕРБ да провали новият закон за МВР, защото за него така или иначе нямало пари в бюджета.


Самата Манолова отбеляза, че от ГЕРБ очевидно не се вълнуват как тя води парламентарните дискусии, защото в сряда въобще не е ръководила заседанието на парламента. Тя напомни, че в четвъртък депутатите от партията на Бойко Борисов са я обвинявали, че се държи като на "селския мегдан в Трекляно" и че е представител на "дупнишката правна школа", и ги призова да не говорят за право, преди да напишат поне един законопроект без грешка. Дори в предложението за оставката й от ГЕРБ се позовавали на несъществуващ текст в парламентарния правилник.
Подкрепи я лидерът на БСП Сергей Станишев, който изтъкна, че искането на ГЕРБ за предсрочното освобождаване на Манолова било "гавра с 50 хиляди български полицаи", но този закон все пак щяло да го има.


День Победы или The Day of Europe


Владимир Тошев (ГЕРБ) заяви, че "арогантното" поведение на Манолова в последните дни около дебатите за Закона за МВР добило невиждани размери. "Учудващо е, но това е лично ваше решение, да предлагате да ни ръководи човек, който не можа да култивира в себе си политическа култура, за да водим политически дебат и нормален, конструктивен диалог", подчерта Тошев.


По думите му това надминало всички граници в налагането на цензура на опозицията. Демонстративно бяха извършени гаври с демократичните принципи и парламентаризма", подчерта Тошев. По думите му е недопустимо депутатите да стават съпричастни в една "лична политическа и кариеристична битка".


Според Тошев Манолова е давала думата на хора от "Атака", след като е изтекло даденото им от правилника време, и е говорила по време на изказванията на депутатите, като ги е прекъсвала. Допуснала е и депутатите да си "съскат", като така е превърнала най-важната зала в държавата – тази на парламента – в терариум.


С решението за оставка на Манолова ще решим дали празнуваме "День Победы" или "The Day of Europe", заключи Тошев.


Висоцки, "Фейсбук" и политическото интригантство


Председателят на парламента Михаил Миков (БСП) отговори, че мотивите са несериозни, а фактите в тях са заменени с политически квалификации. По думите му в дебатите в последните два дни депутатите от ГЕРБ са били най-активни, така че не може да става дума за цензура.


"Висоцки казва, че всеки сам разбира степента на собствената си интелигентност. И това се доказва от всеки един от нас всеки ден, всеки час, в залата, по кулоарите, при срещите с хората. Някои от нас го доказват във "Фейсбук", заяви Миков.


По думите му коментарите по вътрешни за БСП въпроси показвали не само интелектуално безсилие, но и липса на политическа култура. "Очевидно е, че дребните интригантски похвати, присъщи за ГЕРБ - не само в парламента, а и извън - да коментира, да отхвърли, да не докаже, са част от това, върху което ГЕРБ вегетираше от своето създаване и до днес, когато вече е към заника си", продължи председателят на парламента. И добави, че когато една политическа формация подменя политиката с процедура, а дискусията – с интрига, хората рано или късно го оценяват.


Убеден съм, че в следващите месеци ще получавате все по-обективна оценка и за вулгарната политическа простащина, и за несериозното отношение към 42-рото Народно събрание, и за онези заблуди, които, използвайки охотно, медии, които са предразположени към такъв тип интересно поведение, разнасят сред по-широката публика, добави Миков и завърши, че на ГЕРБ трябва всеки ден да се говори така, за да изтрезнеят.


От айран не се изтрезнява, изтрезнява се от водка


Не става въпрос за политическа култура да води политически дебат, а как да управлява това събрание, така че да се получи този дебат, а не зверилник. От айран не се изтрезнява, изтрезнява се от водка, ние в ГЕРБ няма от какво нямаме от какво да изтрезняваме, възрази Владимир Тошев. Допълни го колегата му Станислав Иванов, който обвини председателя в политическо късогледство и популизъм.


Миков им отговори с цитат от свой университетски преподавател: "Знанието е сила, а невежеството е блаженство."


В дебатите се включи и Йордан Цонев (ДПС), който започна изказването си със заявката, че няма да участва в дискусията. "Това е политически фарс и продължение на политиката на ГЕРБ да пречи на парламента и да му губи времето", продължи Цонев и добави, че да се използват процедурите, за да се прави с тях политика, е несъстоятелно.


Лицемерни целувки за рождения ден


Петър Мутафчиев (БСП) припомни, че само два дни по-рано от ръководството на ГЕРБ са поздравявали Мая Манолова за рождения й ден с пожелания да продължи да ръководи все така добре парламента.


Показа от трибуната снимка от вестник, на която зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева целува Манолова и й дава цветя, и добави, че вероятно лидерите на партията Бойко Борисов и Цветан Цветанов могат само да съжаляват, че не са били тук, за да я целунат и те. "Кога бяхте искрени – в сряда или в четвъртък?", обърна се Мутафчиев към ГЕРБ.


За колективното неосъзнато и словесната салата


Колегата му Валери Жаблянов цитира статистика от парламентарните изяви на Мая Манолова и заключи, че в последните два дни тя не е нарушавала правилника.


Като Ваш преподавател съм разочарована от анализа Ви, обърна се Татяна Буруджиева (БСП) към Жаблянов. Двамата преподават политология в Софийския университет. Тя изрази възмущение, че Жаблянов не казал и дума за лексикалните особености на наратива на опозицията и за "колективното неосъзнато", вероятно препращайки към книгата на Карл-Густав Юнг "Архетиповете и колективното несъзнавано". А Снежина Дукова (ГЕРБ) посочи, че изказването й било типичен пример за "словесна салата" и помоли двамата с Жаблянов да не се "дозират".


В езиковия спор се включи олимпийският шампион по борба, а сега депутат от БСП, Георги Мърков. "Вие говорите на много висок интелектуален език. Те няма да ви разберат. Трябва да им се говори простичко и аз като борец ще им кажа няколко думи", обърна се Мърков към академичните си колеги. А от ГЕРБ поиска да обяснят как може да искат оставката на зам.-председателя на парламента за това, че не им давала думата, след като той сам щял да я поиска за това, че Манолова била твърде толерантна и търпелива.


Всяка сутрин се ослушвате като чакали дали да влезете в залата, след това се промъквате вътре като мишчи, обърна се Мърков към ГЕРБ.


Манолова – първична и неуравновесена или пич и мъжко момиче?


Галина Захариева (ГЕРБ) призова от левицата да излъчат нов заместник-председател, по-уравновесен, по-добре владеещ "първичността" си. Менторски тон, ехидност, които са демонстрация не на прилагане на правилника, а са израз на ваша самодоволна самодостатъчност, вероятно провокирана от непреодолими загуби и неуспехи, описа тя поведението на Манолова.


Мотивите са в стил "Моля, другарко", значи ги е писала Снежа Дукова със сигурност, коментира Кирил Добрев (БСП). И добави, че Мая Манолова била не мъжко момиче, а "просто пич". Знам от личен разговор с мъжете в ГЕРБ, че те истински й завиждат, даже и Красимир Ципов, заключи той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK