След дебат за изтрезняването и интригантството депутатите отхвърлиха оставката на Мая Манолова

Мая Манолова

© Юлия Лазарова

Мая МаноловаС 57 гласа "за" от ГЕРБ, 106 "против" от БСП, ДПС и "Атака" и един "въздържал се" от "Атака" депутатите отхвърлиха искането на ГЕРБ Мая Манолова (БСП) да бъде отстранена от поста заместник-председател на парламента. То беше внесено в четвъртък с мотива, че в последните два дни като водещ на заседанията на парламента Манолова системно е нарушавала правилника и не е давала думата на опозицията.


В тричасовите дебати днес така и на стана ясно защо тъкмо сега ГЕРБ иска оставката на Манолова. От опозицията настояваха, че като заместник-председател тя не притежавала нужната политическа култура, за да създаде среда за дебати в парламента, вместо той да се превръща в зверилник. Управляващите им отговориха, че искането е несериозно и има за цел да саботира работата на парламента, а ГЕРБ се държи просташки и интригантски. Междувременно в кулоарите Бойко Борисов призна, че причината за искането за оставка е ГЕРБ да провали новият закон за МВР, защото за него така или иначе нямало пари в бюджета.


Самата Манолова отбеляза, че от ГЕРБ очевидно не се вълнуват как тя води парламентарните дискусии, защото в сряда въобще не е ръководила заседанието на парламента. Тя напомни, че в четвъртък депутатите от партията на Бойко Борисов са я обвинявали, че се държи като на "селския мегдан в Трекляно" и че е представител на "дупнишката правна школа", и ги призова да не говорят за право, преди да напишат поне един законопроект без грешка. Дори в предложението за оставката й от ГЕРБ се позовавали на несъществуващ текст в парламентарния правилник.
Подкрепи я лидерът на БСП Сергей Станишев, който изтъкна, че искането на ГЕРБ за предсрочното освобождаване на Манолова било "гавра с 50 хиляди български полицаи", но този закон все пак щяло да го има.


День Победы или The Day of Europe


Владимир Тошев (ГЕРБ) заяви, че "арогантното" поведение на Манолова в последните дни около дебатите за Закона за МВР добило невиждани размери. "Учудващо е, но това е лично ваше решение, да предлагате да ни ръководи човек, който не можа да култивира в себе си политическа култура, за да водим политически дебат и нормален, конструктивен диалог", подчерта Тошев.


По думите му това надминало всички граници в налагането на цензура на опозицията. Демонстративно бяха извършени гаври с демократичните принципи и парламентаризма", подчерта Тошев. По думите му е недопустимо депутатите да стават съпричастни в една "лична политическа и кариеристична битка".


Според Тошев Манолова е давала думата на хора от "Атака", след като е изтекло даденото им от правилника време, и е говорила по време на изказванията на депутатите, като ги е прекъсвала. Допуснала е и депутатите да си "съскат", като така е превърнала най-важната зала в държавата – тази на парламента – в терариум.


С решението за оставка на Манолова ще решим дали празнуваме "День Победы" или "The Day of Europe", заключи Тошев.


Висоцки, "Фейсбук" и политическото интригантство


Председателят на парламента Михаил Миков (БСП) отговори, че мотивите са несериозни, а фактите в тях са заменени с политически квалификации. По думите му в дебатите в последните два дни депутатите от ГЕРБ са били най-активни, така че не може да става дума за цензура.


"Висоцки казва, че всеки сам разбира степента на собствената си интелигентност. И това се доказва от всеки един от нас всеки ден, всеки час, в залата, по кулоарите, при срещите с хората. Някои от нас го доказват във "Фейсбук", заяви Миков.


По думите му коментарите по вътрешни за БСП въпроси показвали не само интелектуално безсилие, но и липса на политическа култура. "Очевидно е, че дребните интригантски похвати, присъщи за ГЕРБ - не само в парламента, а и извън - да коментира, да отхвърли, да не докаже, са част от това, върху което ГЕРБ вегетираше от своето създаване и до днес, когато вече е към заника си", продължи председателят на парламента. И добави, че когато една политическа формация подменя политиката с процедура, а дискусията – с интрига, хората рано или късно го оценяват.


Убеден съм, че в следващите месеци ще получавате все по-обективна оценка и за вулгарната политическа простащина, и за несериозното отношение към 42-рото Народно събрание, и за онези заблуди, които, използвайки охотно, медии, които са предразположени към такъв тип интересно поведение, разнасят сред по-широката публика, добави Миков и завърши, че на ГЕРБ трябва всеки ден да се говори така, за да изтрезнеят.


От айран не се изтрезнява, изтрезнява се от водка


Не става въпрос за политическа култура да води политически дебат, а как да управлява това събрание, така че да се получи този дебат, а не зверилник. От айран не се изтрезнява, изтрезнява се от водка, ние в ГЕРБ няма от какво нямаме от какво да изтрезняваме, възрази Владимир Тошев. Допълни го колегата му Станислав Иванов, който обвини председателя в политическо късогледство и популизъм.


Миков им отговори с цитат от свой университетски преподавател: "Знанието е сила, а невежеството е блаженство."


В дебатите се включи и Йордан Цонев (ДПС), който започна изказването си със заявката, че няма да участва в дискусията. "Това е политически фарс и продължение на политиката на ГЕРБ да пречи на парламента и да му губи времето", продължи Цонев и добави, че да се използват процедурите, за да се прави с тях политика, е несъстоятелно.


Лицемерни целувки за рождения ден


Петър Мутафчиев (БСП) припомни, че само два дни по-рано от ръководството на ГЕРБ са поздравявали Мая Манолова за рождения й ден с пожелания да продължи да ръководи все така добре парламента.


Показа от трибуната снимка от вестник, на която зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева целува Манолова и й дава цветя, и добави, че вероятно лидерите на партията Бойко Борисов и Цветан Цветанов могат само да съжаляват, че не са били тук, за да я целунат и те. "Кога бяхте искрени – в сряда или в четвъртък?", обърна се Мутафчиев към ГЕРБ.


За колективното неосъзнато и словесната салата


Колегата му Валери Жаблянов цитира статистика от парламентарните изяви на Мая Манолова и заключи, че в последните два дни тя не е нарушавала правилника.


Като Ваш преподавател съм разочарована от анализа Ви, обърна се Татяна Буруджиева (БСП) към Жаблянов. Двамата преподават политология в Софийския университет. Тя изрази възмущение, че Жаблянов не казал и дума за лексикалните особености на наратива на опозицията и за "колективното неосъзнато", вероятно препращайки към книгата на Карл-Густав Юнг "Архетиповете и колективното несъзнавано". А Снежина Дукова (ГЕРБ) посочи, че изказването й било типичен пример за "словесна салата" и помоли двамата с Жаблянов да не се "дозират".


В езиковия спор се включи олимпийският шампион по борба, а сега депутат от БСП, Георги Мърков. "Вие говорите на много висок интелектуален език. Те няма да ви разберат. Трябва да им се говори простичко и аз като борец ще им кажа няколко думи", обърна се Мърков към академичните си колеги. А от ГЕРБ поиска да обяснят как може да искат оставката на зам.-председателя на парламента за това, че не им давала думата, след като той сам щял да я поиска за това, че Манолова била твърде толерантна и търпелива.


Всяка сутрин се ослушвате като чакали дали да влезете в залата, след това се промъквате вътре като мишчи, обърна се Мърков към ГЕРБ.


Манолова – първична и неуравновесена или пич и мъжко момиче?


Галина Захариева (ГЕРБ) призова от левицата да излъчат нов заместник-председател, по-уравновесен, по-добре владеещ "първичността" си. Менторски тон, ехидност, които са демонстрация не на прилагане на правилника, а са израз на ваша самодоволна самодостатъчност, вероятно провокирана от непреодолими загуби и неуспехи, описа тя поведението на Манолова.


Мотивите са в стил "Моля, другарко", значи ги е писала Снежа Дукова със сигурност, коментира Кирил Добрев (БСП). И добави, че Мая Манолова била не мъжко момиче, а "просто пич". Знам от личен разговор с мъжете в ГЕРБ, че те истински й завиждат, даже и Красимир Ципов, заключи той.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Естествено, защото на тази територия няма опозиция, а от 70 години неуморно и безкомпромисно жестоко управлява БКП-ДС, с подкрепата на КПСС-КГБ, разроили се през последните 25 години на фасадни "демократи".

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#1] от "Beyond":

  Абе и на мене нещо думичката ''наритив'' не ми се стори подходяща за тва изречение.....ама си викам, че може АЗ нещо да бъркам....

  Еххххх.........Ама важен е поривът да се оригиналничи и да се ползват засукани думички....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 4 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 609 Гневно

  Закривай седянката нямаме нужда от хрантутници.

  писнало ми е от левичари
 4. 5 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Ехх, щеше да е твърде хубаво.

 5. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Цирка продължава с пълна сила.
  Загубата на време също...

 6. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Парламента ни е като Една Голяма Италианска Мафиотска Фамилия...карат се, бият се, мразят се, но са задружни във войната срещу заобикалящият ги свят...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 7. 8 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Факт е, че Манолова вкара махленските разправии в Парламента.
  Който е забравил, да си пусне малко "дебати" от преди.

 8. 9 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Беше ясно, че няма да я отстранят, все пак БСП ДПС и АТАКА са повече от ГЕРБ.

 9. 10 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Кирил Добрев: "Мая Манолова била не мъжко момиче, а "просто пич". :

  Не е ли непълно изречението, имам предвид последната дума? Все пак има филолози тук във форума, нека обяснят....

  Пазете се от доносника vesolr
 10. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Др.Миков,макар и използувайки чужди мисли,на един свой преподавател от университета ,охарактеризира прекрасно управляващата в момента тройна коалиция :ЗНАНИЕТО Е СИЛА,А НЕВЕЖЕСТВОТО Е БЛАЖЕНСТВО"!
  При тях невежеството е преобладаващо,а ако някой прояви зачатъци на знание,то е пречупено през партийните догми и ОПОРНИТЕ ТОЧКИ на др.Моника,която явно е по-умна от цялата управляваща сган !

 11. 12 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Тая когато и да я изритат ще е късно. Когато и да я вкарат в затвора ще е още по-късно.

  Няма шики-мики.
 12. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 706 Неутрално

  ''...Кога бяхте искрени – в сряда или в четвъртък?", обърна се Мутафчиев към ГЕРБ...''

  Искрени сте само когато делите плячката!

 13. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5280 Неутрално

  махленската мелодрама продължава с пълна сила . мая-та заслужава да я изгонят , но се е окопала доста на дълбоко . ОСТАВКА !!!!!!!!

 14. 15 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Весело

  " От айран не се изтрезнява, изтрезнява се от водка, ние в ГЕРБ няма от какво нямаме от какво да изтрезняваме, възрази Владимир Тошев."

  Добре му го е казал на Михов.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Манолова е поредната еднодневка на партията столетница!
  Къде са днес Дърева, Дончева,Поптодорова и другите самоотвержени майки на партията?

  klimentm
 16. 17 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 450 Весело

  След прочитането на тази статия вече ми стана ясно защо фалира българският цирк - не издържа на конкуренцията на българският парламент !

 17. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#12] от "Черен Гологан":

  Колкото вкараха министърката Масларова.

  klimentm
 18. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  Като видя Манолова и страшно искам да съм чернокоса, закръглена и умна, за да може по нищо да не си приличаме

  Доброто е заразно
 19. 20 Профил на blockhead
  blockhead
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Снимката е един път
  Дано да привлекат госпожата от Brazzers или Hustler, че да ни избавят от нея.

 20. 21 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  Какво е това готино гадже на снимката, скромна и добра ми се види

 21. 22 Профил на Владимир Вергинов
  Владимир Вергинов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Във всеки нормален парламент новината би била друга:
  "Без дебат за изтрезняването и интригантството депутатите изхвърлиха Мая Манолова..."

  http://vladimirverginov.wordpress.com
 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Манолова меко казано не притежава политическа култура. Костинбродската ..... женица е едно сокта семпло и трогателно с елементарността си създание

 24. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3676 Неутрално

  [quote#19:"Гласувайте! Don't get mad, get even! (dogwoman)"]страшно искам да съм чернокоса[/quote]
  За обща радост,веднага се разпознава, че си натурално блонди.

 25. 26 Профил на darki80
  darki80
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нали никой не е очаквал, че ще махнат Майчето

 26. 27 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 428 Гневно

  Мен най ме дразни, че в момента държавата се управлява от аутсайдерите на БКП-то. През 25-те години се извъртяха по-качествените политици и сега е ред на тея "от кол и въже" да им се намери пост. Тея глупаци десетки години бяха последна дупка на кавала като треторязрядни апаратчици в БКП-то. Манолова, мъжа й, Миков, Стойнев, Добрев, Куюмжев, двамата глупаци Гечеви и т.н. Кютаха си в БКП-то и ето, че им дойде реда. СУПЕР ПОСРЕДСТВЕНИ ПОЛИТИЦИ И ХОРА. Гнус ме е като говорят.

 27. 28 Профил на Николай Михайлов
  Николай Михайлов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Браво на автора на текста! Всики да си ходят, ама бързо!

 28. 29 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Мая Манолова е наистина ПИЧ ,но от женски род!!! Може ли мъж,който уважава себе си да спи с този крокодил.


 29. 30 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 705 Весело

  А бе на снимката май е в трепетно очакване...какво ли очаква...

 30. 31 Профил на min12
  min12
  Рейтинг: 395 Весело

  Господи, прости ми, но ако сложим една торба върху змейската глава, Майчето може да мине за секси милф за годинките си.

 31. 32 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Гневно

  "От айран не се изтрезнява, изтрезнява се от водка" - такива брутални неистини, при това изречени от най-високата трибуна на страната. Не мога да го понеса. Нито ММ х2 /разни маи и миковци/, нито това недоразумение мога да понеса. Как да имаме доверие на човек, който идея си няма дори от едно банално изтрезняване?!

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 32. 33 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "С 57 гласа "за" от ГЕРБ, 106 "против" от БСП, ДПС и "Атака" и един "въздържал се" от "Атака" депутатите отхвърлиха искането на ГЕРБ Мая Манолова (БСП) да бъде отстранена от поста заместник-председател на парламента."

  Значи общо 163 депутати.
  Не са ли 240 гладни корумпирани? Липсват 77 депутати?!

  Жената не я знам, но както си казвахме през студентските години: Крокодил, и говори.

  Es muß Geld fließen!
 33. 34 Профил на martosto
  martosto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На държавата това ѝ бил основният и най-голям проблем - Манолова - не са недоизпипаните закони, не е безработицата, не е мърсотията и циганизацията! Не е най-мръсният въздух, застаряващото и болно население. МАНОЛОВА Е ПРОБЛЕМЪТ! Наистина този парламент е пълен с кухи лейки, които гледат само собствения си интерес! Герб продължават да бягат от дебат, продължават да не си изпълняват задълженията. Време е за дисциплинарни уволнения и връщане на партийни субсидии!

  Не вярвай сляпо в идеали, защото лесно се трошат!
 34. 35 Профил на dimiter.jovchev
  dimiter.jovchev
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Определено легендите за палавата руса кака се виждат ясно изразени. Намерете парламент в света, където полата минава над коляното. Тук определено виждаме колко важно е за каката да въздейства на колегите си от мъжки пол провокиращо към долната част на тялото. Това са наследниците на номенклатурата, ако не толерират престъпници, толерират леки жени

 35. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  ГЕРБ Цецка Цачева целува Манолова и й дава цветя
  ___________
  Улеле герберите какви са лицемери не е истина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 37 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  [quote#35:"dimiter.jovchev"] Тук определено виждаме колко важно е за каката да въздейства на колегите си от мъжки пол провокиращо към долната част на тялото. [/quote]
  Освен Боко и още няколко немойковци кой се впечатлява от такива каки ?
  Кака Кунева когато влизаше в парламента с поли под глезена ли ходеше?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 38 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 443 Весело

  Споменатата думичка "зверилник" много точно описва нашия парламент, важи за всички партии. Предлагам да съставим синонимен речник за думата парламент. Убедена съм, че ще е доста дълъг.

 38. 39 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Махленска работа...Този парламент е пълен с жени, които са "пичове" и мъже, за които създадоха преди време т.нар. "трети пол". 240 народни представители, които вместо да се грижат за народа, се занимават с креватните постижения на съпартийците си. Това не е политически фарс, това е катастрофа. За тази сапунка ние им плащаме заплати.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK