ЦИК отхвърли сигнала на "Протестна мрежа" срещу "Атака" за неправомерна агитация

ЦИК отхвърли сигнала на "Протестна мрежа" срещу "Атака" за неправомерна агитация

© Анелия НиколоваЦентралната избирателна комисия (ЦИК) реши: Оставя без уважение сигнал на граждани, представители на "Протестна мрежа", за предизборна агитация на "Атака" в нарушение на чл. 183, ал. 2 от Изборния кодекс."


Това пише в публикуваното на сайта на ЦИК днес решение в отговор на сигнала на организацията на участници в антиправителствените демонстрации от 2013 година. "Протестна мрежа" подаде сигнал в комисията за нарушаване на правилата за предизборна агитация преди евроизборите, в който се посочва, че "Атака" разпространява на билбордове и други носители за външна реклама агитационни материали с наименованието на партията и изображение на водача на листата за избори за членове на Европейския парламент и председател на партията г-н Волен Сидеров. Успоредно с това, на същите носители се рекламира партийната телевизия "Алфа".


"Въпреки, че сигналът е подаден от "представители на "Протестна мрежа", без да е посочена правно-организационната форма и представителството на "Протестна мрежа", доколкото подписалите го лица са индивидуализирани с посочени три имена и адреси, ЦИК намира жалбата за допустима, но разгледана по същество за неоснователна", пише още в решението на ЦИК.
В него се уточнява, че от представените снимки на хартиен и електронен носител се вижда, че върху рекламните пана се съдържа реклама на телевизия "Аlfa АТАКА". "Действително част от името на телевизията съвпада с името на политическа партия, но върху рекламния материал не се съдържа призив за подкрепа или неподкрепа на тази партия.


Единствената снимка, приложена към сигнала, с изображение на билборд, върху който освен рекламата се съдържа и числото 20, което съвпада с поредния номер на "Атака" в бюлетината за гласуване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г., не е ясно къде е поставен. В сигнала също не се сочи местоположението в страната на този билборд, а допълнително поисканата информация в този смисъл от подателите на сигнала, която беше предоставена е много обща - на магистрала "Тракия". Освен изложеното, от снимката не може да се установи безспорно дали върху билборда или върху снимката е монтирано изображението на числото 20", пише още в съобщението на ЦИК при изреждането на мотивите за решението да бъде отхвърлен сигналът на "Протестна мрежа".


Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1050 Любопитно

  Тъй, тъй... ЦИК не е партиен орган и не служи на Маяма и господарите й. ВЕРВАМЕ ВИ!!!

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ........ЦИК намира жалбата за допустима, но разгледана по същество за неоснователна"............

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9655 Неутрално

  защо ли вече нищо не ме учудва в нашата държава - ЦИК не намира нищо нередно ......как пък ли не .

 4. 4 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Пародия БГ.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 5. 5 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Червения ЦИК в действие.. Нищо изненадващо, нищо ново!

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Страхотни АРГУМЕНТИ на иначе "професионалната и неутрална комисия".Друго си е да има анонимни сигнали и флашки,а те хората с имената и личните си данни излизат!Това е признак на "политическа незрялост" и "недооценяване на обстановката" у нас!Пък трябва да се има предвид и изключително важната роля,която тази "партия" изпълнява за "осигуряване стабилността на институциите унас"!!!!

 7. 7 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Протестърите показаха, че още мърдат.
  Но никой не им обръща внимание.

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#0:"статия"]Единствената снимка, приложена към сигнала, с изображение на билборд, върху който освен рекламата се съдържа и числото 20, което съвпада с поредния номер на "Атака" в бюлетината за гласуване на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г., не е ясно къде е поставен.[/quote]

  Явно не са си барнали сигналчето юридически обосновано....Ама не съм учуден де...като знам качеството на образованието у България....пък като знам, че протестърите бяха студентите от последните чинове до прозорците в ляво....изооообщо....ама изоообщо не съм учуден на сакатия им сигнал.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Някой да е очаквал нещо по-различно? Червена чума, какво повече да се каже...

 10. 10 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Партия Атака и ТВ АЛ ВАРАДЕЙРА са напълно екзактни и никой , дори и ЦИК не може да ги пипне !

 11. 11 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "с решението си по сигнала на ПМ срещу билбордовете на Атака, ЦИК показа, че явно не разбира какво е призив за гласуване - това не значи да бъде експлицитно написано " гласувай за...", а това е сбор от символи, които съставят такова послание, на кой билборд сте видели "призив" - по тази логика нищо от това, което виждаме около себе си не е политическа агитация - казват също, че отбелязването на символи на партия върху предмети не е агитация - неотносим аргумент - билбордът не е чаша, химикалка или пакетче за захар, какъвто е смисълът на този текст - слаби са аргументите им - а това че може да е монтиран номер 20 върху приложената към сигнала снимката е най-големият пиниз, те са длъжни да проверят, а не да казват "не може да се установи"..., освен това телевизията не се казва "Алфа-Атака", както манипулативно ЦИК внушава, а е само "Алфа", как тогава се рекламира само медийна услуга и какво като договорите са сключени преди изборите, в сигнала ясно се казва, че вече в период на предизборна кампания тези материали представляват политическа агитация и трябва да имат нужния надпис...а това за стилизирания образ на болен изкъртва тотално..."

  Антоанета Цонева, Фейсбук

 12. 12 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  В сутрешния блок на Нова ТВ, новата шефка на ЦИК обясни, в следствие на въпрос от Ани Цолова, че !!!ако си отбелязал вот за дадена партия, а в "пинкода" за уж преференция си отбелязал повече от едно кръгче - бюлетината е валидна, само преференцията не се зачита!!!! Така може на всеки да дадеш личен такъв!

  Цолова не реагира изобщо - очаквано не зацепи.

  Ето видеото. Гледайте от 9:22

  http://novanews.bg/news/view/2014/05/08/74813/%D0%B2-%D1%86%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=hot

 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Естествено че това ще кажат, те защо толкова се стараха да я сменят тази ЦИК. БСП+ДПС+ДС+Пеевски=ЦИК.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Лошо!Много лошо започва работата си тази ЦИК. Съгласно закона съставена от юристи професионалисти ????А про- по от нашенската Съдебна система ,дето Темида е със затворени очи ,а другите атрибути липсват!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 15. 15 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мотивите на ЦИК са подигравка с гражданите.

 16. 16 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Като си помисля, тези от ПМ, колко много медии ВЛАДЕЯТ, направо ме разсмиват, заради билбордовете на Воленчо!? Ненаситни са! Явно на оня бояджията пред Позитано, малко са му превели от САЩ?!?

 17. 17 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#12] от "chevyvolt - ОСТАВКА на правителството "Олигарски"!":

  То и аз не ви разбрах - ако отбележите партия, значи бюлетината е валидна, а преференцията е екстра, която не е определяща и няма да има нито един кандидат, влязъл с преференция.

 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  За ПМ не е важно дали сигнала им е правилен,а да си заработят следващия транш.
  ЦИК е такава,каквато я направиха Плевнелиев и Борисов-то не бяха трикове,турски кафета...

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#11] от "nero__":

  Подобни на Конституционният съд са, в денят за размисъл не било изрично казано "Гласувайте ЗА". Направо ни предизвикват в денят за размисъл да се съберем на Цариградско шосе с призива "НЕ гласувайте за партиите на Пеевски - БСП, ДПС, Атака, ББЦ!". Мисля че пак ще го изпълним и ще е съвсем конституционно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Весело

  -Тези са се оплели, в собствената си мрежа!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Има сихас ЦИК,в този си вид,да гласува обратното.Нали ще падне правителството.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  [quote#3:"peni_nikol.53."]защо ли вече нищо не ме учудва в нашата държава[/quote]
  кое те потресе ? давай да помагаме . като начало
  "Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд" е ти го и успокоението пм да намерят някой грамотен да обжалва . жалкото е че се изтощава ресурса на съда с глупости , ама щом е за пм и демокрацията може

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#17] от "kamenpavlov":

  Идеята е че локалния цигански барон или Ковачки, могат да кажат на всеки един контролирано гласуващ да отбелязва различна комбинация от числа, за да бъде проследен и проверен, че е гласувал "правилно"!
  В една секция гласуват най-много 1000 души - комбинацията от числа от 1 до 17, дори само при 2-3 е доста повече.

  ТОВА Е ПОТРЕСАВАЩО НАРУШЕНИЕ НА ТАЙНАТА НА ВОТА!!!

 24. 24 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#23] от "chevyvolt - ОСТАВКА на правителството "Олигарски"!":

  Много благодаря! Ами, не се бях замислял за това - просто изключвам въобще контролиране на гласуването, тъй като не го практикувам, но сте много прав, че е възможно да стане. Тогава обаче това не е ли много трудно за проследяване - не знам как се броят бюлетините в комисиите, но все пак едва ли може всякак бюлетина да се сверява с да кажем някакъв списък с това как всеки избирател, продал гласа си, трябва да гласува. Между другото си заслужава вашият вариант да се изпрати до ЦИК като възможна схема, макар че те ще кажат, че членовете на комисиите са съвестни.

 25. 25 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#24] от "kamenpavlov":

  Членовете на комисията са представители на отделните партии, вкл и на тези които контролират вота.
  Не е необходимо да се сравнява със списък, а само да се записват "пинкодовете".
  Отделно, "пинкодовете" може да са на групи, които пишат един и същи - по фамилии, бригади, жилищни блокове и т.н.

  В сравнение с това, всичкото вайкане за "тайността" на вота при електронното гласуване е напълно пренебрежителна.

 26. 26 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  ЦИрКа си затвори очите,щот на време получи парите,,,,

  Интересно ми е как ще се произнесе за нецензурния речник на главатаря на ББЦ, Т.Е. за мътека?

 27. 27 Профил на iniesta
  iniesta
  Рейтинг: 388 Неутрално

  много аматьорски са си подали сигнала.....да не би да си мислят 4е тези от ЦИК ще командироват екип да обикаля по магистрала Тракия да търси Билборда на който " имало" изписано 4ислото 20

 28. 28 Профил на daqangelova
  daqangelova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Куцо,кьораво и сакато се опитва да саботира Волен и политиката му. Кой им плаща и защо го правят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK