"Опел" с фалшива синя лампа влязъл и излязъл без проверка в Софийския затвор

"Опел" с фалшива синя лампа влязъл и излязъл без проверка в Софийския затвор

© Надежда Чипева, КапиталНа 30 април около 17 ч. сив автомобил "Опел Астра" със синя лампа  и затъмнени задни стъкла спира пред транспортно-пропускателния пункт на Централния Софийски затвор. В онзи момент над София се излива проливен дъжд и служителят на пропуски не проверява документите на шофьора, а ги поглежда през стъклото и от разстояние, но записва в специалния дневник номера на колата. Автомобилът влиза в двора на затвора.


Около 17.30 същият автомобил напуска затвора през същия пункт, същият служител  казва пост фактум при дисциплинарната проверка, , че "видимо не е имало други хора вътре", но  е констатирал това пак от разстояние под проливния дъжд.
Впоследствие се оказва, че в информационните масиви на КАТ такъв регистрационен номер не съществува.


Това се разбра от пресконференцията, прекъсвана и последвана от многобройни уточняващи въпроси,  на зам.-министъра на правосъдието Илия Ангелов, директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Росен Желязков и неговия заместник по контролно-охранителната дейност главен инспектор Свилен Цветанов. Те информираха за резултатите от проверките на софийското и бургаското бягство: на 30 април от Софийсикя затвор избягаха осъденият на 20 години  Николай Николов и следственият Хосе Мартинес (от Гватемала), а на 4 май от затворническото общежитие "Строител" към Бургаския затвор избяга Иван Георгиев.
Камерите около и вътре в затвора са заснели влизането на автомобила, но не и мястото, където е паркирал и престоял, тъй като то е било извън зоната на снимането.


На пресконференцията бяха съобщавани само установени до момента факти, при това спестяващи детайли, тъй като се води и  и следствие наред с дисциплинарните проверки, и не беше изрично заявено, че двамата са изчезнали с фалшивия служебен авмтомобил. Но на въпроса на "Дневник"  дали е било възможно те да избягат от "онази зона на двора", където са се намирали между 17 и 17.30 ч., през огради, шахти, тунели или  сдруги способи, заместник-министър Ангелов отговори отрицателно. С което затвори кръга около опела с фалшивата синя лампа.


В 17.10  двамата са видени за последно "в една и съща зона"


Проверката установила, че в работилницата на паровата централа е била "избита част от стената", а решетката отвъд нея била срязана "и преодоляна" от Хосе Мартинес, който по този начин се озовал "на двора". В същата зона се е намирал /"е работил"/ и Николай Николов. Там "в една и съща зона" двамата били видени за последно към 17.10 ч. Липсата им е открита  към 20.30 ч.


На въпроса как намиращият се в предварителен арест Мартинес може да излиза от килията за да работи в паровата централа, отговориха, че това било разрешено. На въпрос защо осъден за най-тежко престъпление на 20 години лишаване от свобода (Николов) работи при видимо лек режим, отговориха, че това се преценява от комисия в която има и психолог, и че той дотогава показал добро поведение, включително и при предишното си пребиваване в затвора. На въпроса установени ли е какви контакти са имали  затворниците, отговориха, че всичко се изяснява.


Две дисциплинарни уволнения, директорът на затвора с порицание


Уволнен е най-напред служителят на контролния пункт в злополучния дъжд, който е пуснал опела с буркана. Другото уволнение е на аналогичния служител от пропуски на затворническото общежитие към Бургаския затвор - негова била вината за бягството и на затворника Иван Георгиев, макар  там да нямало помощ отвън.


Останалите наказания са по-леки - директорът на затвора е с порицание, наказани са също заместник-директорът, началникът на сектора по сигурността, дежурният главен надзирател, който осъществявал контрола по наблюденията. Какви са техните санкции не беше съобщено, нито имената им.За 4 години 77 бягства, незаловени 6


През последните години с най-много бягства от българските затвори е белязана 2010 г. - тогава 20 са успели да изчезнат. През 2009 г. - 15,  2011г.  - 12, 2012 г. - 14, 2013 г. - 12, 2014 - 4 (освен споменатите три имало още едно бягство, което днес не беше обсъждано).  Досега незаловени са само 6, сред тях и двете софийски и бургаското.
Под бягства тази статистика разбира и незавърналите се от отпуск в задължителния ден,  и отклонилите се по време на работа. Пренебрежимо малък е броят на успешни бягства от сградата или двора на който и да е затвор на света, ако не е договорена помощ отвън, само във филмите се бяга от корпусите на затворите със собствени сили, с копане на дупки и тунели, каза запознат с охраната на местата за лишаване от свобода.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 594 Весело
 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Защо не чувам нищо за хвърчащи оставки по високите етажи на "правосъдното" митистерство?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Събужда се човек от дълга кома и чете във вестника " Избягали затворници в кола със син буркан, масови протести, полицията бие протестиращите, въоръжен грабеж на банков клон и т.н." и се провиква "Ха... БСП пак управляват"

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Някога, някой директор понесъл ли е отговорност изобщо?

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 5. 5 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Неутрално

  това не може да е истина ...

  а пропусквателен контрол...........???

  това да не е пансион за девици - всеки да влиза как му е кеф..

  това е режимно поделение на МП .......

  куче влачи рейс

 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  май по-серозни наказание трябва да има поради престъпна небрежност на всички по линията пълни аматьори и за това пари получават

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#3:"Черен Гологан"]Събужда се човек от дълга кома и чете във вестника " Избягали затворници в кола със син буркан, масови протести, полицията бие протестиращите, въоръжен грабеж на банков клон и т.н." и се провиква "

  Ха... БСП пак управляват"[/quote]

  всичко ти е точно , само финалът е кофти:

  "Ха...българите Пак са гласували със зад**те си"

  и са изтеглили късата клечка..

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":


  [quote#2:"Къти"]Защо не чувам нищо за хвърчащи оставки по високите етажи на "правосъдното" митистерство? [/quote]

  Няма и да чуеш. Офчефф и ласаруффф са си заврели пак щраусовите кратуни отзад и чакат да мине бурята. Каквото и да стане тия &&&&& няма да си подадат оставките. Естествено дни наред се мълчи и не се дава информация, забраняват на надзирателите да говорят със журналисти и т.н. всички познати комунистически практики. Нищо ново не са научили, нищо старо не са забравили.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Любопитно

  Между другото не изключвам това да е нов номер тип "Костинброд", комунягите отчаяно се нуждаят от нещо също толкова грандиозно. Накрая ще се опитат да пробутат версията, че Борисов и Цветанов са организирали бягството на тия двамата за да не разкрият някакви страхотни престъпления на ГЕРБ или нещо такова. Много познавам обикновено, да знаете !!!

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Сигурен съм, че влизането на външни автомобили и хора става само с разрешението на директора на затвора или неговия заместник.

 11. 11 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 217 Весело

  И синият цвят е вече фалшив?! Ега ти сиренето без мляко!

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Поредната милиционерска версия. Що ли ми се струва, че опела не е бил менте А ??? Знаел е къде да застане, че да не го Фанат камерките.
  Абе голЕмо хоро е тва бягство.

 13. 13 Профил на tuvene
  tuvene
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "bilbotorbins":

  Точен коментар.

  Когато свърши търпението,започва издръжливостта. Конфуций
 14. 14 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  В онзи момент над София се излива проливен дъжд и служителят на пропуски не проверява документите на шофьора, а ги поглежда през стъклото и от разстояние, но записва в специалния дневник номера на колата.

  И нали са прости, по-тъпо оправдание не можаха да измислят. Ега ти цирка ега ти пародията.

  Няма шики-мики.
 15. 15 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Валял е дъжд... ама от пачки...

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Пълно безхаберие, както всичко в държавата ни

 17. 17 Профил на HelloMary!
  HelloMary!
  Рейтинг: 374 Неутрално

  @той дотогава показал добро поведение, включително и при предишното си пребиваване в затвора@

  Муахаахахах

 18. 18 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тия кви са ливади ченгелите.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Айде сега лампата била фалшива. Всичко си е било точно, никой в такава ситуация не разчита на ментета.

 20. 20 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 479 Весело

  Ясно е, че Стоичков е замесен. Извън футбола

  той е майстор на движението със сини лампи, а единия

  избягал е с испанско име. Като нищо ще го заковат с тия факти.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 21. 21 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дали има поне една държавна организация в България, която да не е станала за смях?! Влизане и излизане на автомобил от затвор, без внимателна проверка на документи и претърсване?! Е само при нас може да стане.

  chavo64
 22. 22 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално
 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално
 24. 24 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Перфектно бягство ... какво да каже човек. Като за филм. Използвали са слабости на системата + комбинация с атмосферните условия. Всичко доста предвидимо и без големи рискове.
  Ако е имало и вътрешен човек, който да ги открехне за слабостите и всичко е точно. Но от друга страна не са чак толкова скрити, че да не може да го навърже и сам човек.

 25. 25 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#14] от "Черен Гологан":

  "..не проверява документите на шофьора, а ги поглежда през стъклото и от разстояние.."

  А дали Му е намигнал от разстояние на влизане и на излизане ?

  ))

  И защо не виждам уволнени директори на затвори ?
  (

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  Смешна история.както винаги всички са невинни .

  klimentm
 27. 27 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този сценарий без подкрепа от високо няма как да мине. А този, който е извадил и двамата, дали ги черпи с боза? По-скоро...

 28. 28 Профил на tequila_sunrise
  tequila_sunrise
  Рейтинг: 374 Весело

  "..а решетката отвъд нея била срязана "и преодоляна" от Хосе Мартинес, който по този начин се озовал "на двора".


  И сега Хосето Лежи на некой плаж и примижа от кеф ... )))

 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Неутрално
 30. 30 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Държава - разграден двор! Така е, след като институциите нямат никакъв авторитет и почти никой няма доверие в тях.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 31. 31 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#4] от "Канасубиги": Случва се понякога... Да преместят някой директор далеч от "хранилката"...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 32. 32 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 832 Неутрално

  пропусквателния контрол е за обикновени хора ,роднини,адвокати и други такива.Хората от полицията със една проста синя лампа си влизат и излизат където искат и никой не ги пита-защо-защото те са властта.Властта покварява човека и даже нормални допреди хора започват да се държат като Станишко,Болен,Олигарски Майчето и всички като тях,дето вече се чудим нормални ли са.

 33. 33 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 378 Весело

  "Опел" с фалшива синя лампа влязъл и излязъл без проверка в Софийския затвор

  Сигурно са му и козирували на влизане и излизане, да е пълен смехът...

  Virtus est medium vitiis.
 34. 34 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Винаги съм считала, че киното е вредно...я, как тия двамата са избягали от затвора, като в криминален екшън...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 35. 35 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  Дъждът явно е най-опасното природно бедствие-завали ли (не дай Боже!!!!),отменят се полетите на военна авиация,проверките на входа и изхода на. затворите....Уважаеми читатели,пазете се от дъжда,той причинява намокряне,а от него пътят до настинката е една крачка!

 36. 36 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 550 Неутрално

  а сега се сетете що не ни вземат в Шенген...

 37. 37 Профил на journey
  journey
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":

  Няма и да чуеш.
  А, нали знаеш кой е директор на софийския затвор?
  Дали и за негова оставка ще чуеш нещо?

 38. 38 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 628 Весело

  хаха дневното зареждане с наркотици

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 39. 39 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Какво ли още ще разберем по конкретния случай? Изглежда диагнозата за некадърно МВР/правителство става очевадна, въпреки опитите да се потулят фрапиращите пропуски. А перспективата за Шенген става още по-призрачна.

 40. 40 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Братя българи,
  ако не ви е светнала свещта в главите, че държавата се разкапва... не знам как да го нарека вече...

  Тотален разпад!

 41. 41 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 419 Неутрално

  еми то е могло половината затвор да избяга , стига да се съберат в опела

 42. 42 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":
  България не е нормална държава, където при провал или излагация на дадена институция, хвърчат оставки и се правят спешни реформи.

 43. 43 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "Къти":
  Защото когато правосъдния министър помага на престъпници се издига в политиката и държавата - справка след годините на най-много бягства, министърката става вицепрезидент.
  Още 10тина бягства на тежки престъпници и Зинаида може и следващия президент да стане!

 44. 44 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#41:"kosuma"]еми то е могло половината затвор да избяга , стига да се съберат в опела [/quote]

  Смея се с глас на коментарът ти...макар, че положението не е никак комично, а направо е трагично...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 45. 45 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#5:"Ганю From Левуново"]това да не е пансион за девици - всеки да влиза как му е кеф..[/quote]
  То ако беше пансион за (благородни) девици щяха повече да проверяват та да защитят девиците, ама затворниците са врели и кипели и могат сами да се защитят.
  Изобщо голям дъжд (от пари) е валял в доста джобове. Как така знаят така да паркират че да не се виждат от камерите? И как така камерите не покриват всички части на двора, до които затворниците имат достъп?

 46. 46 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Разграден двор. Досега имаше съмнения, сега е сигурно. За съжаление става дума и за нехайство към работните задължения, което едва ли е срещано само в тази под-система.

 47. 47 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 530 Неутрално

  "Синята лампа беглец" хубава комедия може да излеза / "Мистър Бийн " обезателно би приел да изиграе полицая от транспорно- пропусквателния пункт на централния затвор/ !

 48. 48 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#18:"dragozow"]Тия кви са ливади ченгелите.[/quote]

  нищо подобно,богато са се разплатили с тях,всичко е на шест- от пъдара на будката до директора..ако не и по-горе!

 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  До коментар [#3] от "Черен Гологан":

  Много точно казано.
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 50. 50 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Разстроено

  Абсолютен професионализъм от страна на бандитите, и нулев такъв от страна на държавата!!!

  Май и у нас трябва да станат частни затворите и да има конкуренция.

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 51. 51 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  ,,На въпроса как намиращият се в предварителен арест Мартинес може да излиза от килията за да работи в паровата централа, отговориха, че това било разрешено. На въпрос защо осъден за най-тежко престъпление на 20 години лишаване от свобода (Николов) работи при видимо лек режим, отговориха, че това се преценява от комисия в която има и психолог,,

  Единият, Мартинес, в предварителен арест му позволяват да излиза от ареста и да работи в парова централа, все едно че е бил парнажия цял живот. На другият, убиец и то не какъв да е, също му позволяват да работи и той в парова централа. Та това си е подготвено бягство с цел извършване на мокра поръчка от тия двамата и после кгзц.
  Д

 52. 52 Профил на 404_not_found
  404_not_found
  Рейтинг: 374 Неутрално
 53. 53 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 728 Неутрално

  В онзи момент над София се излива проливен дъжд и служителят на пропуски не проверява документите на шофьора, а ги поглежда през стъклото

  Ами за какво въобще е там? Ако вали не излиза за да не се намокри, ако пече слънце не излиза за да не получи топлинен удар, ако вали сняг - дума да не става да си покаже носа навън. Като чета обясненията оставам с впечатление, че в охраната на затворите работят страшно крехки и леснораними психично надзиратели. Нормално на такива им се казва дебили, ама както и да е.

 54. 54 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  Леле,добре,че не е влязъл рейс....

 55. 55 Профил на hildenbrant
  hildenbrant
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Оня рейс, дето протестиращите не пуснаха от мегданя трябва да отиде там директно и даже без лампа.

 56. 56 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 479 Неутрално

  оправданията на отговорните служители са за пред идиоти

  обидно е за обществото, че ни пробутват нескопосани мънканици

  без карт бланш от висши началници няма как да се случи описаната ситуация, в софийския затвор достъпът е много строго контролиран, много по-строго от което и да е министерство, агенция или голяма фирма - всеки опит на непознат автомобил да паркира на който и да е служебен паркинг предизвиква намесата на охраната

  тия мухлювци се опитват да успат обществото, че до вътрешния двор на затвора може да се влезе свободно с непознат автомобил и дежурния да го пропусне на доверие.ТОВА Е ИЗКЛЮЧЕНО! ТОВа е основание за оставка на директора, за да си го поеме военния съд за престъпна небрежност към държавата.

 57. 57 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Сега да гледах холивудските компании да не ги съдят за авторски права, че тогава ще има бая паднали глави.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 58. 58 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 426 Весело

  Постановката е като за екшън филм!
  За балкански екшън филм.

 59. 59 Профил на ribka_bananka
  ribka_bananka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#56] от "ana_ni":

  Благодаря за коментара, най-накрая някой да каже нещо смислено и изключващо първосигналните лафове от сорта на "ми то може да вкараме и изкараме цЕл слон", просто защото не е вярно. Рибата не се е вмирисала откъм "служителят на пропуски".

 60. 60 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  Уговорено , уредено и уречено бягство от затвора , в това няма никакво съмнение .

 61. 61 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Голям резил!
  Моето уважение към бегълците! Имат т@пки, за разлика от заптиетата.

  I Want To Believe
 62. 62 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 426 Неутрално

  БСП съвсем освободи престъпниците от страха от полицията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK