Европейски или Евразийски съюз - какво избираме?Всеки избор си има цел –  да излъчи кмет, президент, депутати, евродепутати… 


Целта е важна. По-важен от нея е единствено залогът  –  онова, заради което си струва избирателят да отиде до урните и да гласува. Онзи участник, който има по-силен залог, той печели. Той определя и бъдещето. 


И така, какъв е залогът, или за какво си струва да отидем до урните на 25-ти май?
За да изберем Европа на левицата или на десницата?  –  това е най-често посочваният, поне официално, аргумент от лидера на ПЕС Сергей Станишев. Според него само "лява Европа" може да бъде "успешна Европа". В България, където лявото и дясното са силно размити, вкл. от неговата собствена партия, тезата му среща слаба подкрепа. А и далечният Европарламент, независимо дали ляв или десен, не е особено мотивиращ, за да заведе хората до урните. 


За да подкрепим правителството на Орешарски или, напротив, да покажем, че това управление е изчерпало кредита на доверие и трябва да си ходи? – националният залог на тези избори определено е по-силен от европейския. Именно запазването на властта и демонстрацията на надмощие над миналогодишните протести е един от най-мобилизиращите мотиви за симпатизантите на правителството. Не заради евродепутатите Станишев, Йотова, Хюсменова или Пеевски, а заради "нашият Орешарски" техните избиратели без колебание ще отидат до урните на 25 май. Въпреки очакванията на опозицията, че националният залог ще активизира и нейните симпатизанти, такъв огледален процес почти не се забелязва. Голяма част от избирателите на десните и десноцентристки партии, които не харесват нито правителството, нито управляващата коалиция, съвсем не са убедени, че си струва да гласуват.  Да заменят едни популисти с други, или една патерица с друга, не им изглежда кой знае колко привлекателно. 


Което естествено поставя въпроса има ли в предстоящите избори реален залог за десните, европейски ориентирани избиратели.


Ако погледнем което и да е европейско изявление и публикация тези дни - от току-що приключилата среща Оланд - Меркел, през  Полша, та до Прибалтика - един страх и едно послание категорично доминират:"Кризата в Украйна залага на карта бъдещето на Европа, затова настоящите евроизбори са най-съдбовните след падането на Берлинската стена." Единствено у нас никой не повдига и не проблематизира този въпрос. За левицата е разбираемо, тя няма интерес от това. Европейски ориентираната десница обаче или не си дава сметка за опасността от пълзяща промяна на обществените нагласи и респективно от бъдещата преориентация на България, или блажено пребивава в летаргична Европа отпреди анексирането на Крим.  


А ситуацията у нас е повече от рискова. В края на април, в самото начало на кампанията за Европейски парламент, при формална доминация на "проевропейските" партии и при отсъствието на каквото и да било официално популяризиране на идеята за стартиращия на 29-ти май Евразийски съюз национално представително проучване на "Алфа Рисърч" (23-26 април т.г.) регистрира следните нагласи. На въпрос: "Ако днес имаше референдум и трябваше да избирате - за присъединяване на България към Европейския съюз или към Евразийски съюз (около Русия), как бихте гласували?" отговорите са: 


- Присъединяване на България към Европейския съюз - 40% 
- Присъединяване на България към Евразийски съюз - 22%
- Не знам/няма да гласувам - 28% 


(Останалите 10% са без отговор) 


Оптимистичният прочит на тези данни е, че въпреки неочаквано високия процент на онези, които са готови да отпратят страната ни в "Евразийския съюз", България запазва проевропейско мнозинство. 


По-песимистична става картината, ако разгледаме резултатите от този въпрос по партийни симпатии:


Ако днес имаше референдум и трябваше да избирате – за присъединяване на България към Европейския съюз или към Евразийски съюз (около Русия), как бихте гласували?


Симпатизанти на:За Европейски съюз
 
За Евразийски съюз
 
Не знам/няма да гласувам
 
Атака
 
30
 
38
 
32
 
АБВ
 
34
 
34
 
32
 
БСП
 
33
 
34
 
33
 
ДПС
 
20
 
15
 
66
 
ББЦ
 
41
 
29
 
30
 
РБ
 
60
 
15
 
25
 
ГЕРБ
 
65
 
10
 
25
 


Всеки избирател, който се колебае как да постъпи на тези избори, нека погледне още веднъж внимателно горната таблица. 


Да не си правим илюзии -  в България не става въпрос просто за "русофилски нагласи на любов към руската култура, природа и език", които е нормално да има, а за зараждането на политически кохерентен антиевропейски, макар и не официално афиширан блок, който има всички предпоставки да се развие и укрепне през следващите години. Привържениците на три партии – "Атака", БСП и АБВ –  претендиращи за ключово място в българския политически живот, са много близо до това да "извадят" България от ЕС и да я върнат или отпратят към друг политически модел.


Разгледани през призмата на наближаващите евроизбори, в тези нагласи ясно прозират  парадоксите на българския политически живот:


Парадокс 1. Голяма част от избирателите с най-висока степен на мобилизация за гласуване на предстоящите евроизбори (симпатизантите на левите партии и на ДПС) са същевременно и най-склонни да извадят България от ЕС. 


Парадокс 2. Поддръжниците на Евразийския съюз са малцинство, но активно малцинство. Малцинство, което гласува, контрапротестира, активно възражда лексиката от студената война; което има силни икономически и гласовите политически изразители. 


Парадокс 3. Подкрепящите ЕС са (все още) мнозинство, но пасивно мнозинство. Тези хора искрено споделят европейските ценности и свободи, но ги приемат за естествена, гарантирана от само себе си  даденост (подобно на ваканционните пътувания до Гърция или образованието в европейските университети), която не може да бъде нито застрашена, нито отнета. А следователно и не толкова нуждаеща се от техния глас и подкрепа. 


Няма по-измамно усещане от това. Колкото повече власт придобиват партиите, които националистически-агресивно, или завоалирано-демагогски загърбват европейската солидарност, толкова по-големи шансове получават те да помпат антиевропейски настроения. Още повече че умело ги прокарват под различни форми – от познатите опорни точки за платените от "Запада" протести, до саботиране на стремежа за постигане на европейска енергийна независимост. 


При по-нататъшно усилване влиянието на тези партии и при сегашното разположение на силите и инженерните проекти няма да е изненада, ако след пет-шест години няколко десетки протестират срещу отдалечаването на България от Европа, а няколко стотици и техните лидери скандират, че София не е България и е настанало време за техният исторически реванш. 


Дали ще се сбъдне или не тази мрачна антиутопия –


отговорността е не на онези, които и днес избират Евразийския, а на онези, които "избираме" Европейския съюз


Избираме не в метафоричния, а в електоралния смисъл на думата.  Защото на фона на кризата в Украйна, големият залог на тези избори е един - препотвърждаването на Европа и нейните ценности. 


България в Европейския или в Евразийския в съюз? Знаем кой накъде го влече. Най-важното е обаче кой ще отиде до урните. Той ще определи победителя. А заедно с него ще предопределя във времето и бъдещото място на България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (406)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Е, ние сме избрали и внушенията ви не ни засягат! Никакво гласуване, докато не бъде изтрита от лицето БКП-ДС задкулисната диктатура, тъпчеща България вече 70 години.

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Любопитно

  Нагледно:
  -Как проруската пета колона ще модифицира Руския Троянски Кон.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 3. 3 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1830 Разстроено

  от ЕС нищо не СПЕЧЕЛИХМЕ......нахпотив СТАНАХМЕ ПО БЕДНИ.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 4. 4 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Време е пасивното проевропейско мнозинство да си вдигне седалищните мускули и да размаже активното евразийско малцинство. Имаче няма да се отлепим от тинята на дъното.
  На 25-ти май за членовете на ЕНП!!!

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 5. 5 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 445 Любопитно

  А защо изобщо трябва да сме в "съюз"? Аз, например, избирам Швейцария.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 6. 6 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh": Що? ЕС ли? а до 2007г. ЕС ли ни е виновен. Още си плащаме масрафите на соца. и ще ги плащаме още дълго..

 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Затова не е лошо, всеки който е навън, става дума за над 2.5 млн български граждани, да си зивадят за всеки случай и при първа възможност двойно гражданство. Защо трябва да оставят в ръцете на някакви чукундури да им определят пътя в живота? Утре каскетите ще станат мнозинство и ей ти го на прецдент - от ЕС в Евроазия: визи, мита и под ключ в мазето на историята.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на delyanborisov
  delyanborisov
  Рейтинг: 225 Неутрално
 9. 9 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Леко безмислена статия! Във всяка от европейските страни има антиевропейски партии. ПОлитическите аналисти прогнозират даже, че тези партии в Англия,Франция, Унгария и Холандия ще вземат най много гласове на предстоящите избори. Нормално е подобни партии да има и у нас, ненормално е това болнаво фиксиране на нашенските пишман демократи върху Русия.

 10. 10 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ако изобщо има нещо вярно в това проучване, явно изтрещяването на народонаселението е пълно. Аз лично се съмнявам да има толкова луди у нас.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Изключително манипулативно изследване и не по-малко манипулативна статия.

  Изборите за Европейски парламент и НЯМАТ НИЩО ОБЩО с правителство или която и да е организация извън ЕС.

 13. 13 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Потърсете резултатите от еврогласуванията в България. С избирателна активност от 37-39% ще убедите само малоумниците, че българите са избрали Европа. А като знаем колко мъртви души "гласуват", %-ът би трябвало да е около 30 максимум.

 14. 14 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":

  А пита ли швейцарците дали те искат?

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Този анализ не е много точен.Децата на комунистите учат и живеят в чужбина.Те нямат интерес от промяна.Просто говорят това ,което искат да чуят избирателите им.

 16. 16 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#3] от "kesh":

  На калпав космонавт все ракетата му виновна и какво точно изгуби от ЕС?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 17. 17 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh":

  Най - вероятно си много мързелив - какво очакваш да направи ЕС за теб -? Да ти плаща без да си работил? Това само по соца го имаше.

 18. 18 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 519 Весело

  Парадокс 1. Никой не знае за какво гласува, но тича на избори.
  Избирателите нямат знанията и опита, който е необходим за да изберат работещи за тяхното добруване управляващи.

  Парадокс 2. Евразийския съюз въобще не ни е канил, но ние упорито дращим пропагандно, че някои били искали били да влизаме в него.

  Парадокс3. Подкрепящите ЕС по вестниците са мнозинство, но на практика никой от мнозинството не знае, че подкрепя ЕС.
  Разбира се, ако попитате някой средностатистически български европеец, той ще ви рече, че ЕС е хубаво, понеже може да щъка насам-натам...примерно до Гръция на почивка или да бере ягоди в Англия...общо взето това са му евроценностите.

 19. 19 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ние когато трябва сме направили своя избор.Който сега мисли,че е по-добър Евразийския съюз има пълната свобода да отиде да живее в Русия,Беларус или Казахстан.

 20. 20 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 519 Весело

  Парадокс 4. По форумите винаги има твърде много работохолици, които обясняват на другите, че били мързеливи, но всъщност те самите нищо не правят, освен да висят по форумите и да дращят.

 21. 21 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#3:"kesh"]от ЕС нищо не СПЕЧЕЛИХМЕ......нахпотив СТАНАХМЕ ПО БЕДНИ....... [/quote]

  Напротив - по- беден си от кражбите на проруската ни икономика.

  Ама е много трудно , сляпо да прогледне.

 22. 22 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Просто не е за вярване колко нагли могат да са разни институции в България и способни да манипулират народа с извращени допитвания.

  Гласувайте за тези дето мислите че ще защитават ИНТЕРЕСИТЕ на България в ЕС. Избранниците няма да са в управлението на Евразийски съюз, а в ПАРЛАМЕНТА на Европа.

 23. 23 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2131 Гневно

  Луди ли сте?
  Ние ИЗБРАХМЕ!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 24. 24 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 519 Весело

  [quote#19:"simeonov_"]Който сега мисли,че е по-добър Евразийския съюз има пълната свобода да отиде да живее в Русия,Беларус или Казахстан.[/quote]

  Аха. И вие сте от новобългарските думократи, който праща всички инакомислещи и инакожелаещи нейде другаде за да не му пречат.
  Отде се навъдихте толкоз много либерали, които не търпят различно от тяхното мнение.

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Весело

  [quote#13:"opasno_lud"] С избирателна активност от 37-39% ще убедите само малоумниците, че българите са избрали Европа.[/quote]
  А тези над два милиона, дето са гласували с краката си, дали не са по-убедителни от всички проценти по изборите? Между другото ромите също са против соца, щото отново ще им се наложи да имат печат от работодател в паспорта, а сега им стига само картата за банкомата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#6] от "Стан":

  В еуфорията на 90-те г. имах възможността да контактувам с С.Полански . Той каза: не се заблуждавайте,че ще стане бързо промяната. След 50г. диктатура ,ще ви трябват поне 75г. за нормализация.

 27. 27 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#19:"simeonov_"]

  Ние когато трябва сме направили своя избор.Който сега мисли,че е по-добър Евразийския съюз има пълната свобода да отиде да живее в Русия,Беларус или Казахстан[/quote]

  Ако го обясниш и на бабичките, които племената ги обират всеки ден, а наш'те направиха голямата акция с жандармерията и разбиха племенната престъпност, тогава ще вървиш с този пост.

 28. 28 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Безхаберието на мнозинството придобива плашещи размери...а активността на малцинството, двукратно ги надвишава...

  Ако не се предприемат спешни мерки по активизиране на хората, България ще се върне във времената на комунистическите галоши...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#19] от "simeonov_":

  Късопаметниците забравиха опашките пред посолствата през 90-те, курсовите флуктоации и други екстри преди ЕС.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Предизборни измислени дилеми.
  Та да си бъзнем първосигналниците ...

  Силно съм притеснен от тази пързалка, по която се опитват да пуснат въобще "избора" - както европейски, така и национален, който го обсебва и измества, макар и донякъде разбираемо.
  Най-вече съм притеснен заради това, че показва тоталната липса на адекватна аргументация за истинския избор, както и маскирането под тази "дилема" на липсата на реална визия за страната и Европа в българския политически истаблишмънт.
  Демек се пробутва мюре, та да не се говори за истинските проблеми и "визии", ама техните си, тяснолични, които си лелеятнЕкои политици, с извинение за думата. Естествено - защото така им е удобно и им отърва. Дали от некадърност и убогост, дали заради перфидни сметки - все тая.
  Само не разбирам ... тия фатки са по дифоут обречени, защото са ариегардни боеве, колкото да се позадържат някакви позиции на някакво си така или иначе губещо почва статукво от ден до пладне.
  Чак пък толкова ли не вдяват? Или наистина не могат?

 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Ако днес имаше референдум и трябваше да избирате – за присъединяване на България към Европейския съюз, или към Евразийски съюз (около Русия), как бихте гласували?
  -------------------------------------------------------------------------------
  Извинете,но подобни "проучвания" се правят по единствения възможен начин.
  С въпрос: КЪДЕ ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ? В ЕВРОПЕЙСКИЯ или в ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ?
  Като ИЗБОРЪТ се заключава във ВЗЕМАНЕ НА ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ
  Нали тогава на всички е ясно всички КРЕСЛИВИ РУБЛАДЖИИ от АТАКА,БСП,АБВ,ББЦ,ФНСБ,МВРо.....къде ще идат да живеят.
  Единственото сигурно е,че ще бягат като дявол от тамян от радостта да си отживеят в Майковината си - Русия.

 33. 33 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Както винаги България избира един Х.Й

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 34. 34 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Интересно е разделението на привържениците на БСП(к). Половината от тях са за Евразийството, другата половина за Европейския път. Това си има обяснение. Тези отгоре - апаратчици, политически фигури, мутри-бизнесмени, олигарси са вероятно за ЕС, т.като те искат да продължи статуквото, което ги облагодетелства. Краденето трябва да продължава и да се узаконява, защото се знае, че веднъж узаконено това е дан дил. ЕС е за неприкосновеност на частната собственост, а нацистите в Кремъл си сменят мнението, съответно симпатиите си към бизнесмени и бизнес всеки ден.
  Огромната част от редовите делянофили, червени бабички, ретроградни бивши квартални и оф отговорници, изкукали пенсионери, заблудени и подкупени евророми, са за Евразийците, защото такава е позитанската пропаганда и така са манипулирани. Само вижте форума, в който са ангажирани най-ниско поставените и необразовани ешелони на стогодишната.

  Пазете се от доносника vesolr
 35. 35 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1463 Весело

  До коментар [#24] от "bluescreen":

  Ало работливия, ти какво пак правиш тук при нас форумните драскачи? Нещо те дразни липсата на изходни визи и ограничения за пътуване?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 36. 36 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  аз избирам Европейския, но комшията искал в Евразийския.
  Аз му говоря за демокрация, но оня е железен - Путин дава 30 лв. пенсия.

 37. 37 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Редно е, след като последователите на Станишев запалиха европейско знаме на сред центъра на София, той да си подаде тихомълком оставката от заеманата позиция в ПЕС, и да не се занимава с избори за Европарламент.

 38. 38 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#5] от "Mark Twain":

  Ти избираш Швейцария, но Швейцария не избира тебл

 39. 39 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Гжи и господа европейци, най-напред трябва да сте наясно за какво се гласува. Колко кандидати и колко общо представители ще има България, кои са тези от които евентуално ще се избере президента на ЕС и много други въпроси.
  Не се подвеждайте от долната пропаганда на разни институти. Целта им е да ви отклони вниманието и да манипулира ВЪТРЕШНАТА политика на България. Избори за парламент на ЕС НЯМАТ нищо общо с вътрешна държавна политика.

 40. 40 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Твърде манипулативно. При това прозрачно манипулативно.
  Особено пришиването на изборите за ЕП към нагласите у нас. И затова, че някои се смятат за най-умните, мислещите и знаещите априори. Затова гласувайте за тях. Ами нека тогава тези, които се мислят за такива - да убедят останалите в своята правота. А не да хленчат колко тъпи са тези които не ги разбирали
  Казано е - глас народен, глас божи...

 41. 41 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  -Европейски или Евразийски съюз - какво избираме?
  -----------------------------
  И двата!!

 42. 42 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3139 Весело

  5% повече евразийци сред ортодоксалните Реформатори !?!

  А милюцинирите и комунистите уж били ГРОБ - ари !

  Аааа сетих се , червената кукувица вече се е нагнездила и снася червени яйчица !!!

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Весело

  [quote#28:"Γαλλα"]Безхаберието на мнозинството придобива плашещи размери...а активността на малцинството, двукратно ги надвишава... [/quote]
  Което говори само за едно - че "дилемата на малцинството", онуй, активното, е нек'ва си негова и откъсната от дневния ред на обществото.
  А мнозинството си има друг дневен ред.
  Но то не е гръмогласно и вихрещо се изцяло из медиите. Където и ще си остане, защото явно не е истинска дилема ...

  Въпросът е отдавна решен и може да вълнува само ... ъъъъ .... малцинство нек'воси. Както се и вижда и от данните ...

 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2067 Любопитно

  [quote#24:"bluescreen"]И вие сте от новобългарските думократи, който праща всички инакомислещи и инакожелаещи нейде другаде за да не му пречат. [/quote]
  А, не, просто по делата се познава кой лъже и кой казва каквото мисли... Едни български граждани си тръгнаха заради имената, над два милиона българи заминаха в западна посока и дори не гласуват, дори руснаци се заселват при нас, а само русофилите не смеят да мръднат към мечтите си... Та по делата ги усещаме, какви са отвътре.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Като гледам снимката - ЖАЛНА МАЙКА. Доказали се провалени ели яки навсякъде + една "плачеща" и една в сянката на Костов.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 46. 46 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Кой въобще говори за Евразийски съюз и България в него? И въобще този говорещият наред ли е с главата?

 47. 47 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Дневник"!
  Предайте на г-жа Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч",че този анализ не стъпва на здрава основа,поради което е НЕВЕРЕН.Данните че 15% от симпатизантите на РБ и 10% от ГЕРБ подкрепят евразийски съюз е меко казано НЕИСТИНА ,а в прав текст МАНИПУЛАЦИЯ.
  Научил съм се да не вярвам на социологически агенции ,но когато провокират с откровени лъжи е дразнещо.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 48. 48 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Весело

  Българите обичат уседналия прогрес. Не им се правят усилия. Мързи ги и социално и предприемачески.
  Които харесват Европейския съюз са вече "там". Дори и да живеят и работят тук.
  Които това ги плаши чакат Евразийския да дойде и ги отърве от "мислене и отговорности". Ама не ходят там. Кютат тука и мрънкат високопарно.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 49. 49 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Вместо да ви занимават с глупости, по-добре е да ви информират кои страни по СВЕТА ще гласуват. Ще се изненадата когато разберете:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Special_member_state_territories_and_the_European_Union
  Оказва се че ЕС не е Евразийски съюз, а има страни по цял свят.

 50. 50 Профил на Balderdash
  Balderdash
  Рейтинг: 388 Неутрално

  22% за Евразийски съюз са неприятно много, но предвид десетилетния експеримент в паралелна реалност и промиване на мозъци, проведен в България, може би трябва да сме доволни, че са само толкова.

  Това, разбира се, не трябва да ни успокоява.

 51. 51 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Всички анкети зависят от това към кой е привърженик поръчителя им.От там нататък се внушава на населението какви са резултатите се печелят доста гласове от неорентираните.Затова трябва да има дебати между едни и други и да се излъчват по всички телевизии за да може да се разбере кой какво предлага и кой е с по добри позиции по света.При нас осмем да се оплюват едни други нищо друго няма защото и едните и другите са едни и същи.

 52. 52 Профил на Biser Karakolev
  Biser Karakolev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За другите е разбираемо, но не мога да си обясня как 15% от симпатизантите на РБ ще гласуват за Евразийски съюз и 25% няма да гласуват ?!?

 53. 53 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Тук европейската идея се сведе до съвсем низшото "Ти с нас ли си или против нас?". А ние очакваме сериозен европейски дебат, който президента ни обеща. Трънки. Закривайте ЕС, ако това е върха на умствените възможности на проевропейски "мислещите" хора.

  https://www.youtube.com/watch?v=9Wk38bW8whc

 54. 54 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#26] от "hodounski":
  След 50г. диктатура ,ще ви трябват поне 75г. за нормализация.
  ..........
  Наскоро излезе изследване, колко е струвало обединението на Германия на Бон/ на Западна Германия.
  2 000 млд € досега са наляни в ГДР и имат висока безработица, получават си социалните и седят у къщи, просто са научени на мързел и това е.
  Не парите правят промяната , а начинът на мислене. В ГДР смучат парите на ГФР,но си ибират лявата партия на ЩАЗИ. Това е , болшевизмът е болестно състояние, разлага всичко човешко в индивида, прави го тъпа офцъ.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 55. 55 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh":

  Случайно да ти е минавало през ума, че си беден, защото си неграмотен?

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Весело

  [quote#50:"Balderdash"]22% за Евразийски съюз са неприятно много, но предвид десетилетния експеримент в паралелна реалност и промиване на мозъци, проведен в България, може би трябва да сме доволни, че са само толкова. [/quote]
  Не се литкайте подир пропагандата.

  22% са от "партийните". Които пък са 60% от мат'ряла.
  Т.е. къде половин милион общо.
  При това са първосигнална чугунария, аутсайдери и селски пенции в огромната си маса.
  На всичкото отгоре Боряна и компания са го спретнали туй в условията на, меко казано, истерия по въпроса. Което силно изкривява резИлтата. И е изключително непрофесионално да се обобщава така, както го е спретнала Боряна.
  Направила е нещо подобно на Мирка Янова, ако си спомняте онова и фатално "изследване" ...

 57. 57 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#41] от "Irina":

  Европейски или Евразийски съюз - какво избираме?
  -----------------------------
  И двата!!
  ...............................
  Разбира се.., разбира се ..:)))
  Рускините искат да живеят на запад или поне в България , но яросстно , ОТТУК да защитават джуджето путин , дикатурата му , олигарсите си - защото са руски , и великата си "националност - руската :)
  Хахаааа.....

  BIG AL
 58. 58 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh":

  По-глупави комай...
  В ЕС- инцест и брадати певици. А в Русия само водка и здрави мъжаги... Няма е тая мекота НАЛИ?

  www.soundcloud.com/x2805
 59. 59 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "демонстрацията на надмощие над миналогодишните протести"

  ме вбеси и не ми е минало. Не можах да хвърля нищо по белия автобус, но на 25.05 ще го направя!

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 60. 60 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#57:"BIG AL"]Рускините искат да живеят на запад или поне в България , но яросстно , ОТТУК да защитават джуджето путин , дикатурата му , олигарсите си - защото са руски , и великата си "националност - руската
  BIG AL
  [/quote]
  За рускините- не знам, но ясно виждам как западняците ,без да страдат от балкански комплекси, си въртят търговийка с Русия и с комунистически Китай и ни се смеят.

 61. 61 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  От събуждане , нормалните гражадни , имат нужда ..Тук Димотрова е ПРАВА !!
  Не подценявайте възможностите на ПРОСТОЛЮДИЕТО, руската агентура, кгб - другарите - учили там :)
  Парадоксът тук е друг ..:))
  Ако питаш и най- неграмотния ром, циганин- той ще ти каже , че предпочита да има възможност да ходи насам - натам - зад граница , САМО с личната си карта...
  И в това отношения , този ром се ИЗВИСЯВА значително умствено - НАД всичките атакаджии - които са 'истински" българи, разните руски агенти и фуражки ,и другото -българското ПРОСТОЛЮДИЕ ...)))
  Хахахааа..
  .До къде стигна , ПАДНА българското простолюдие- атакаджии, фуражките , комуноидите ..)
  По- долу и от ромите :))

  BIG AL
 62. 62 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#5:"Mark Twain"]Аз, например, избирам Швейцария.[/quote]
  Проблемът ти, Ганьо е, че тя не те избира.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 63. 63 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#14] от "SSS":
  [quote#14:"SSS"]А пита ли швейцарците дали те искат?[/quote]
  Абе против бяха, ама късно, вече се присъединихме

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 64. 64 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Всуе се морите, докато кризата предизвикана от Прехода след 1989, Приватизацията и Влизането в ЕС, продължава да се задълбочава, делат на гледащите за спасение на Изток ще продължава да расте, особено след империалистическите изцепки в Украйна и достойния отговор на Русия.......
  Повтарят се събитията от 1718 година, когато Австрия реши Пожаревац, че не й трябват поданици православни....... моментално я замести Дядо Иван и трябва да признаем, достойно и много по ефективно.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 65. 65 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  И това ако не е манипулативно "изследване"!
  Друг вариант е да се са "избъзикали" някои в отговорите си! Особено от РБ - 60 15 25!!!
  Кой го е поръчал, не се знае, но пък може да се инспирират различни конспиративни теории!
  Вероятно това е целта!

 66. 66 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#53:"Отнесен"]Закривайте ЕС, ако това е върха на умствените възможности на проевропейски "мислещите" хора. [/quote]
  Не препирай, то и на там отиват работите......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 67. 67 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#36] от "Busy": 30 х 10 в долари е минималната пенсия, давана от Путин. И не забравяй - при присъединяването на Крим, Путин изравни стандарта на живот в Русия и Крим - доходите на кримчани се увеличиха почти двойно. При такъв подход желаещите да са в една държава с Руската федерация ще се увеличават. А задавал ли си си въпроса защо ЕС не постъпи по такъв начин. Ако беше го направил, сега на въпроса от статията щеше да има 100% за ЕС. Аз не искам подаяния - аз искам еднакви критерии. Ето това няма в ЕС. Иначе си е пладнешки узаконен грабеж. Обраха ни каймака от икономиката и трудовите ресурси и след това - нямате квалифицирани кадри, мързеливи сте, производителността ви е ниска, корумпирани сте и т.н.

 68. 68 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 388 Неутрално

  След освобождението на Бьлгария от турско робство най хубавото което се е случило е приемането ни в Европейския сьюз , както и демокрацията като форма на управление

 69. 69 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#67:"vse_o6te_jiv"]о коментар [#36] от "Busy": 30 х 10 в долари е минималната пенсия, давана от Путин. И не забравяй - при присъединяването на Крим, Путин изравни стандарта на живот в Русия и Крим - доходите на кримчани се увеличиха почти двойно. При такъв подход желаещите да са в една държава с Руската федерация ще се увеличават. А задавал ли си си въпроса защо ЕС не постъпи по такъв начин. Ако беше го направил, сега на въпроса от статията щеше да има 100% за ЕС. Аз не искам подаяния - аз искам еднакви критерии. Ето това няма в ЕС. Иначе си е пладнешки узаконен грабеж. Обраха ни каймака от икономиката и трудовите ресурси и след това - нямате квалифицирани кадри, мързеливи сте, производителността ви е ниска, корумпирани сте и т.н. [/quote]
  Да не забравяме и постоянните препоръки на ЕК и МВФ за замразяване на доходите и в най-добрия случай леко повишаване. Но за увеличаването на акцизите например ни се подсказва постоянно. Онзи ден пак ни напомни един лобист, че електроенергията ни е най-евтина. Обаче никой от тази хубава Европа не си отваря устата за падналата в пъти покупателна способност на българите.

 70. 70 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Никакъв евразийски съюз не съществува.Дори теоретично нещо такова да се пръкне от Русия,Беларус и Туркменистан,не съм чувал за интерес към посещение,инвестиции или стоки от тези страни,т.е да се жъзползжат в тях от свободното движение на хора,стоки и капитали,от които се ползваме в ЕС.

 71. 71 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Изборите са единствения ни полезен ход, преди петата руска колона да върне нещастна България в сибирския коловоз. Всеки здравомислещ човек трябва да гласува, защото са ни приготвили съветски мраз и през лятото. Като гарнитура, путинска демокрация и свобода на словото. Спасението е бюлетина в урната за истинска ПРОЕВРОПЕЙСКА партия.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 551 Неутрално


  До коментар [#47] от "Чърчил":

  Хипотетично е възможно, но дали това са данни от истински техни привърженици или представящи се за такива?
  Как изглежда бройката им е друг въпрос.
  ГЕРБ-авите с около един милион гласували за тях на последните избори, тези десет процента са сто хиляди.
  РБ, на които същите социолози не дават повече от 5-6% ще са около 20-30 хиляди.
  Но е добре да се замислим и за идеята на статията, че не е важна словесната и пасивна подкрепа, а активната.

 74. 74 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Боряна Рисърч задала уникални въпроси. Накъде да вървим? Към Европейски или към Евразийски съюз. Сърцераздирателен плач се носи откъм постовете - помогнете, загиваме. Такава дива манипулация, без изобщо да има и елементарно намерение в който и да е български управник, за път към ЕА съюз, ме изпълва с недоумение. Явно демократичният преход ни е ощастливил с нова, висша и неочаквана форма на демокрация - тиквенизация. Това е главния извод от изследването - бой по тиквенизирания мат'рял. Няколко таргет-единици вече се опамперсиха пред страховитата дилема. Рисърч, а? Жалка работа!

 75. 75 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh":

  Рашистка маймунке - с лозунги и лъжи не става брат - всички имаме Гугъл - потърси моля те колко "по-бедни" сме станали след ЕС глупако - пълно е с графики на национален продукт, доход и т.н. - Национален доход България 2007 - $83 млрд. ...и национален доход 2012 - $112 млрд. - Това ли му казваш "обедняване"??

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 76. 76 Профил на генка стефанова
  генка стефанова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Рядко нагла манипулация, естествено, преди изборите! И ,естествено, борянчето! Кога е стоял изобщо въпроса за Евразийски съюз пред България!? Кой ни е канил там!? Никога не е имало такава дилема пред народа, никога, всички искаме да сме в Европа, абсолютно не вярвам на тази "анкета"! Но така се създават нагласи, настроения- Малеее, имало 25% мераклии да ни връщат в Съветския съюз, дай да гласуваме за Боце, той нали все го громи и мачка комунисти! Пък къде е тоя комунизъм, къде са тия руснаци, защо им е такова тъпо и мързеливо племе като нашето- няма значение! Важно е , че Боце комуниста громи комунисти... Но...минава, като гледам коментарите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 77. 77 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#75:"mastikata"]До коментар [#3] от "kesh":

  Рашистка маймунке - с лозунги и лъжи не става брат - всички имаме Гугъл - потърси моля те колко "по-бедни" сме станали след ЕС глупако - пълно е с графики на национален продукт, доход и т.н. - Национален доход България 2007 - $83 млрд. ...и национален доход 2012 - $112 млрд. - Това ли му казваш "обедняване"??

  На зъл ОРЕХ зъл ПРЪТ!
  [/quote]
  Еееех, богатия българин що ли така поиска сметка за безумните си сметки за ток и парно, като е с пълни джобове....

 78. 78 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#69:"opasno_lud"]падналата в пъти покупателна способност на българите[/quote]
  Тъй ли? Паднала, викаш? Едно време имаше по един супермаркет от 200 квадрата на квартал, и сварваше да ни изхрани, че и да хартиса. Сега на всяко кьоше МОЛ-ове от по десетки хиляди квадратни метри търговска площ, и все пълни паркингите им с коли, които не са "Москвич", "Трабант" и "Лада"; Все едни такива валчести граждани с препълнени колички излазят из вратите им, и реват като малки дЯца, за тотално сринатата си покупателна способност, нъл тъй, другарино?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 79. 79 Профил на kostovism
  kostovism
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Стига с глупостите!!! Такова нещо като "Евразийски съюз" все още не съществува. Дори някой ден да стане реалност не се знае как ще функционира, какви са идейните му платформи, бюрократичните институции и механизми, отношенията между държавите-членки. От къде ще могат избирателите да могат да преценят ЕС или ЕАС е по-добро според тях???
  Единствените, които тръбят за тоя съюз са ужким десни и проевропейски общественици. Само накрая да не стане като историята с Дянков/ин...

 80. 80 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "kesh":ТИ си станал по-беден, защото нищо стойностно не предлагаш на пазара на труда. Не обобщавай, защото много станаха по-богати и дадохме възможност на децата си за избор.

 81. 81 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#77:"opasno_lud"]поиска сметка за безумните си сметки за ток и парно[/quote]
  Нищо безумно нямаше в сметките, просто едните бяха отчетени за период 1-20.12, а следващите - за период 20.12 - 31.01. Тъй се получиха двойни, естествено - първата е за 20 дни, втората за 40. Врътката беше направена от енергийната мафия, за да могат да изринат лумпенажа по улиците и да свалят Борисов, защото им обърка сметките и им спря грабежите. Сега като ви отперат 50% увеличение на всичко, те тогава ще разберете какво е комунистическа щедрост!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 82. 82 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#64] от "boby1945":

  преходът настъпи защото соца бе в криза и на практика фалира.
  Не лъжи!

 83. 83 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#81:"avatar"]поиска сметка за безумните си сметки за ток и парно- цитат на коментар #77 от “opasno_lud”

  Нищо безумно нямаше в сметките, просто едните бяха отчетени за период 1-20.12, а следващите - за период 20.12 - 31.01. Тъй се получиха двойни, естествено - първата е за 20 дни, втората за 40. Врътката беше направена от енергийната мафия, за да могат да изринат лумпенажа по улиците и да свалят Борисов, защото им обърка сметките и им спря грабежите. Сега като ви отперат 50% увеличение на всичко, те тогава ще разберете какво е комунистическа щедрост! [/quote]
  Аз съм от онези от средния и дребен бизнес, които разбраха какво е Борисова щедрост.
  Интересно е само как след лобистиките совалки на западни експерти и ПОСЛАНИЦИ, лека полека започнаха да ни подготвят за увеличение на тока.

 84. 84 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 388 Разстроено

  До коментар [#22] от "dissident": Да бе, гласувайте за Достена Лаверн, дето не е вече Лаверн, ама кой да ти каже. И си е в Страсбург, но загрижена за бедните тук, сън не я хваща как да им помогне.


 85. 85 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#25:"gost22"]А тези над два милиона, дето са гласували с краката си, дали не са по-убедителни от всички проценти по изборите? [/quote]
  Съвсем точна забележка. Въобще нещо надушвам измама, или изобщо не познавам матряла.

 86. 86 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Гневно

  [quote#81:"avatar"]поиска сметка за безумните си сметки за ток и парно- цитат на коментар #77 от “opasno_lud”

  Нищо безумно нямаше в сметките, просто едните бяха отчетени за период 1-20.12, а следващите - за период 20.12 - 31.01. Тъй се получиха двойни, естествено - първата е за 20 дни, втората за 40. Врътката беше направена от енергийната мафия, за да могат да изринат лумпенажа по улиците и да свалят Борисов, защото им обърка сметките и им спря грабежите. Сега като ви отперат 50% увеличение на всичко, те тогава ще разберете какво е комунистическа щедрост! [/quote]
  Иначе за сметките може би ще обясниш, как все се получават някакви грешки в иначе перфектната система на ЕРП-та. Как например жена, живееща в Германия с апартамент в София, пристига в България след 7-месечно отсъствие и разбира как е ползвала електроенергия през тези 7 месеца. Това не е единичен случай, а масов. И като накарай племето ромско да си плаща, а не АЗ, ТИ и още няколко милиона за да компенсираме чуждите загуби, ела пак ми се прави на оборотен!

 87. 87 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 944 Неутрално

  [quote#72:"avatar"]Но ако греша, сподели с нас виждането си по темата.[/quote]
  Грешиш, разбира се. Аз и още много потребители тук във форума, а и много граждани търсим дебатите по важни европейски въпроси като "Европа на две скорости", "Енергетика", "Устойчиво развитие" и др. Но за съжаление в почти всички случаи биваме обявени за "врагове на Европа" и срещаме какви ли не други обидни квалификации. На официално ниво абсолютно нищо не се споменава по тези теми.

 88. 88 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#67] от "vse_o6te_jiv":

  никой не ти ги е обирал кадрите. Те решиха по собствена воля да напуснат. Разликата е от земята до небето. Едното е планова икономика, другото свободно волеизявление. Това, че не си конкурентен и за това те напускат кадрите, ами стани такъв и ще се върнат, че и още ще заприиждат.

 89. 89 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#69] от "opasno_lud":

  много просто, цената на електроенергията няма нищо общо с покупателната ти способност.
  Ще заима когато НЕК фалира заради популизма с ниските цени и ти ще плащаш наред с всички останали мушмороци, най-вероятно вече на Русия.
  А покупателната способност може да се увеличи лесно ако се изкоренят всякакви пост-съветски влияния и хората си припомнят що е то предприемчивост.

 90. 90 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Ние сме в ЕС.
  И доколкото ми е известно, никоя партия, освен Атака, няма намерение да ни вади от там.
  Така, че намирам заглавието за некоректно и манипулативно.
  Да, тези избори са важни за стабилността или не на правителството.
  Те са важни и затова дали искаме да преобладават в Европейския парламент депутатите от ЕНП или социалдемократите.

 91. 91 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#81] от "avatar":

  Значи една чужда корпорация,(в случая ЕРП) е участвала в заговора,който свали законно избраното правителство на Бойко Борисов! Така стана,наистина!
  А сега мислено си представи,ако това се беше случило на Обама,Камерън или някой друг политик с кохонес,как щеше да реагира? Еми щеше да изгони със шутове въпросната корпорация,като и отнеме лиценза на първо време,а после и други неща!
  Но това наш Бойко никога няма да посмее да го направи,откъде толкова храброст у него! И достойнство...

 92. 92 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Любопитно

  [quote#83:"opasno_lud"]Аз съм от онези от средния и дребен бизнес, които разбраха какво е Борисова щедрост[/quote]
  Е ха сподели с нас де, позитановче глуповато.
  Той бил от бизнеса, ха-ха-ха-ха... И като си от бизнеса, каква "щедрост" очакваш от изпълнителната власт, независимо дали е от ГЕРБ или от БСП? Или, защедър към теб и ако наистина е, що не си отворил нови работни места? Що другите комунистически отрепки не отварят, а безработните се увеличиха с над 100 000 само за годима, при обещани 250 000 нови работни места? М?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 93. 93 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 388 Гневно

  До коментар [#3] от "kesh":

  Глупости!!!!Това е една от опорните ви точки!Просто се видя ,че няма начин всички да са равни,едни са по-способни,други-по-ограничени!Проста е истината!Стига с провокациите!

 94. 94 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#89] от "Busy":

  Покупателната способност може да се увеличи,като се премахне плоският данък,(единствено в България се облагат бедните),увеличи се данъка печалба и се спре краденето на ДДС в размер от три милиарда годишно,и т.н.,и т.н. Накратко се ликвидира Мафията! Едва тогава може да има предприемачество! Къде си тръгнал да слагаш каруцата пред коня...

 95. 95 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#89:"Busy"]До коментар [#69] от "opasno_lud":

  много просто, цената на електроенергията няма нищо общо с покупателната ти способност.
  Ще заима когато НЕК фалира заради популизма с ниските цени и ти ще плащаш наред с всички останали мушмороци, най-вероятно вече на Русия.
  А покупателната способност може да се увеличи лесно ако се изкоренят всякакви пост-съветски влияния и хората си припомнят що е то предприемчивост. [/quote]
  Много е просто, разбира се. Къде по-добре е да се лобира за европейски фирми на родния пазар, а да се гонят всички руски.
  Не, това не е лобизъм за прогреса на западната икономика.
  Руския скъп газ е лош, скъпият европейски ток е хубав.

 96. 96 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Има нещо гнило в проучването: възможно ли е РБ да е по-малко европейски от ГЕРБ??

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 97. 97 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#94] от "deaf":

  има различни визии за данъчна политика, но си прав напълно, че мафията и изобщо правораздаването стоят на първо място.
  Това имам предвид под пост-съветски практики.

 98. 98 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#92:"avatar"]Аз съм от онези от средния и дребен бизнес, които разбраха какво е Борисова щедрост- цитат на коментар #83 от “opasno_lud”

  Е ха сподели с нас де, позитановче глуповато.
  Той бил от бизнеса, ха-ха-ха-ха... И като си от бизнеса, каква "щедрост" очакваш от изпълнителната власт, независимо дали е от ГЕРБ или от БСП? Или, защедър към теб и ако наистина е, що не си отворил нови работни места? Що другите комунистически отрепки не отварят, а безработните се увеличиха с над 100 000 само за годима, при обещани 250 000 нови работни места? М? [/quote]
  Позитанче може да е лелката пред блока с която люпите семки. Аз не съм! Нещо неясно? Достатъчно си оплювам и новото ръководство. Сега на кой адрес ще ме пратиш, умнико?!

 99. 99 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#95] от "opasno_lud":

  руският газ е наистина скъп, а ток в момента произвеждаме в излишък.
  Къде е драмата? А, забравих, вас не ви интересува услугата да е достъпна, а да е руска.

 100. 100 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#43:"xm..."]Което говори само за едно - че "дилемата на малцинството", онуй, активното, е нек'ва си негова и откъсната от дневния ред на обществото.
  А мнозинството си има друг дневен ред.
  Но то не е гръмогласно и вихрещо се изцяло из медиите. Където и ще си остане, защото явно не е истинска дилема ...[/quote]
  Подценяваш реалната ситуация в страната и потенциалните опасности за нац. ни сигурност. Ето това е най-важният извод, който трябва да си направим от статията, а не сухите цифри на Боряна. Демокрацията не е даденост, която веднъж постигната / а у нас дори непълноценно/ е завинаги. Тя трябва да се поддържа, т.е. за нея трябва да се полагат усилия непрекъснато, иначе се изражда и умира или бива унищожена от външни фактори.
  Не подценявайте ролята на Русия, като основен дестабилизиращ фактор в България, а в много голяма степен дори в Европа. И Украйна е само началото.
  Ето един трезв поглед върху ситуацията и рисковете за България.
  Илиан Василев - "Сложиха георгиевските ленти, остава да сложат маските и да се обявят за сепаратисти"
  http://www.mediapool.bg/slozhiha-georgievskite-lenti-ostava-da-slozhat-maskite-i-da-se-obyavyat-za-separatisti-news220065.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK