УНСС отпразнувал с чалга концерт за 25 хил. лева годишнината си

В студентски блогове пише, че на сцената на концерта са изпълнявани песни с цинични текстове, сред които "Майната ти". На снимката: Поп фолк певицата Емануела.

© Минко Чернев, Блог "Новата журналистика"

В студентски блогове пише, че на сцената на концерта са изпълнявани песни с цинични текстове, сред които "Майната ти". На снимката: Поп фолк певицата Емануела.Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е отпразнувал 90-годишнината си с тържествен концерт с поп фолк и естрадни изпълнители за над 25 хил. лева. Ежегодни коктейли от няколкостотин до хиляди левове в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Все по-големи разходи за командировки в страната и чужбина в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ).


Това са данни от финансовите отчети от 2007 до 2013 г. на студентските съвети към изброените висши учебни заведения, които "Дневник" получи след заявления за достъп до обществена информация. Мълчалив отказ на две искания беше получен от Химико-технологичния университет и Националното представителство на студентските съвети в България.


Бюджетът на всеки студентски съвет е не по-малко от 1 на сто от общата сума на събраните такси за обучение, т.е. колкото повече студенти, толкова повече пари. Всеки студентски съвет отчислява средства за членство в Националното представителство на студентите. Разходите се одобряват от ръководствата на университетите, заради което често студенти се оплакват, че съветите не са достатъчно независими от ректорите. Например миналата година имаше протести на студенти против увеличението на таксите за обучение в няколко университета, което беше одобрено от студентските им съвети.
През 2010 г. УНСС навършва 90 години и през октомври Студентският съвет организира безплатен концерт в двора на висшето училище с патрон тогавашният ректор проф. Борислав Борисов. В него участват поп фолк изпълнителите Надя Казакова, Емануела, Крум, Борис Дали, ДесиСлава, естрадният певец Дичо, група "Щурците" и хаус DJ Balthazar. На събитието присъства тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов, но отсъства ректорът.


На концерта присъства тогавашният просветен министър Сергей Игнатов.

© Минко Чернев, Блог "Новата журналистика"

На концерта присъства тогавашният просветен министър Сергей Игнатов.


Според отчета, с който "Дневник" разполага, "мащабният тържествен концерт", както самите организатори го определят в свое прессъобщение, струва 25 260 лева. Сумата е над една четвърт от изхарчените средства от студентския съвет за годината - 95 818 лева. "Тържественото честване на юбилейния празник на УНСС", както е наречен концертът в отчета, е и най-големият разход за годината.


В икономическия университет ежегодно се провежда и конкурсът "Мис и Мистър УНСС", за който са се похарчили между 4 и 7 хиляди лева. Във финансовите отчети от 2007 до 2010 г. има разходи за коледен коктейл за членовете на студентския съвет.


Коктейли се организират и в УАСГ. През 2007 г. събитието за членовете на студентския съвет на архитектурния университет е струвало 500 лева и се е провело преди коледните празници. През следващата година коктейлът се е провел през октомври и е струвал общо 3100 лева, през ноември 2009 г. са похарчени 3449 лева, през декември 2010 г. - 620.26 лева.


Миналата година имаше протести в няколко университета против увеличението на таксите за обучение. На снимката е кадър от недоволството в УНСС, където студентският съвет беше подкрепил ръководството на университета.

© Георги Кожухаров

Миналата година имаше протести в няколко университета против увеличението на таксите за обучение. На снимката е кадър от недоволството в УНСС, където студентският съвет беше подкрепил ръководството на университета.


През 2011 г. разходите за традиционния коктейл се припокриват с пътуване на членовете на студентския съвет. В документите е уточнено, че и двете събития от началото на ноември са организирани от един и същ студент, на чието име са отчетени авансите. За разходите по коктейла са похарчени 7782.67 лева, включително за озвучаване и наем за фотоапарат. Към туристическа агенция са изплатени 3250 лева и отделно за превоз към частна фирма - 1018.80 лева.


Във финансовия отчет за 2012 г. има само два платени аванса - 3028.54 лева за коктейл по повод дипломиране на студенти и 867.74 лева за коктейл без да е описан поводът. След датата и на двете плащания - 9 октомври, няма данни за доплащане на събитията.


Студентският съвет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" харчи в пъти повече пари за командировки в сравнение с останалите университети, от които "Дневник" получи финансови отчети.

© Юлия Лазарова

Студентският съвет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" харчи в пъти повече пари за командировки в сравнение с останалите университети, от които "Дневник" получи финансови отчети.


Сред разходите на студентския съвет на Софийския университет се открояват разходите за командировки в страната и в чужбина, които в сравнение например с УНСС, са високи. През 2007 г. от Алма матер отчитат 31 812 лева за пътувания зад граница и 807 лева у нас, на следващата година съответно 22 689 лева и 7997 лева. През 2009 г. командировките в страната надделяват и са на стойност 23 221 лева, а за чужбина - 10 539 лева.


През 2010 г. студентският съвет на Софийския университет отчита за пътувания в чужбина 31 483 лева и в страната за 24 329 лева, на следващата година съответно 17 280 лева и 41 387 лева. През 2012 г. разходите са 19 636 лева и 20 241 лева.


По-късно от Студентския съвет на Софийския университет уточниха, че средствата за пътувания се отпускат за участие на студенти на университета в симпозиуми, конференции и други научни събития.


За сравнение в следващия по брой студенти УНСС членовете на студентския съвет обикновено отчитат около 7 хил. лева общо за командировки, като само през 2012 г. са отчели повече - 12 684 лева за командировки в страната и в чужбина.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK