ЦИК не спря партиите с фалшиви подписки, но усложни проверката за гражданите

ЦИК не спря партиите с фалшиви подписки, но усложни проверката за гражданите

© Юлия ЛазароваЦентралната избирателна комисия (ЦИК) усложни програмата, с която избирателите могат да проверяват дали фигурират в подписките на партиите при регистрацията им за евроизборите.


Освен ЕГН, както беше досега, потребителите вече трябва да въведат и трите си имена и e-mail адрес, на който получават персонален код от 10 символа. Едва след въвеждането на кода избирателят вижда дали името му е в подписката на някоя партия. Въпреки новите мерки всеки, който разполага с
чужди ЕГН и три имена към тях, може да проверява дали притежателите на данните са вписани в партийните подписки.


Усложнената проверка е по препоръка на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). В средата на април много хора се оплакаха, че фигурират в подписките на партии, които не са подкрепили, след като с новия Изборен кодекс за първи път беше дадена възможност за проверка на интернет страницата на ЦИК. Новоизбраният шеф на КЗЛД Венцислав Караджов обаче даде да се разбере, че по-притеснително за него е, че хора без правомощия могат да правят проверка в регистъра на ЦИК, отколкото, че партиите са използвали неправомерно чужди лични данни. И настоя системата да бъде усложнена.
КЗЛД приключи с положителна оценка проверката на ЦИК като администратор на лични данни, която започна покрай историята с фалшивите подписи, съобщиха от комисията за личните данни пред вестник "Сега". В момента комисията на Караджов обработва около 1000 жалби на граждани за подписките и чак след това ще започне проверка и на партиите, коалициите и инициативните комитети, в чиито списъци бяха констатирани нередностите.


Още на 16 април от ЦИК съобщиха, че не могат да отменят регистрациите на партиите, злоупотребили с лични данни, след като проверката на ГРАО е показала, че те имат нужните 2500 подписа. Подчертаха и че не могат да препращат всички сигнали, които получават, към КЗЛД и прокуратурата. И настояха гражданите с оплаквания да дават подробна информация с трите си имена и ЕГН.


След евровота ЦИК най-вероятно ще препоръча законодателни промени заради скандала с откраднатите ЕГН-та.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Значи усложняват живота на гражданите, ама не санкционирам мошениците Е КАК ДА НЕ ГИ "ОБИЧКАШ" ТЕЗИ %€§*§€%%€§€%

  П.С. Нещо важно за акцията за Чардо:

  http://www.dnevnik.bg/comix/078228/?p=0#addcomment

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 2. 2 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  ЦИК по-добре да обърне внимание на това:
  Голямата схема за контролиран вот е че че ако си отбелязал вот за дадена партия, а в "пинкода" за уж преференция си отбелязал повече от едно кръгче - бюлетината е валидна!!!, само преференцията не се зачита!!!! Така може на всеки да дадеш личен такъв! Чл. 278. (1) (2) Гласът е действителен, когато: 5. само в едно от квадратчетата за гласуване за партия или коалиция има поставен знак „Х“ или „V“ с химикал, пишещ със син цвят, независимо че е отбелязано повече от едно предпочитание (преференция), отбелязано със знак „Х“ или „V“ и с химикал, пишещ със син цвят – приема се, че бюлетината не съдържа предпочитание (преференция) и гласът се смята за подаден само за избраната кандидатска листа;
  Ето и лик към Избирателния Кодекс където е чл. 278: http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=82965

 3. 3 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какво да очакваме от хора, назначени от БКП...

 4. 4 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 511 Неутрално

  да ви таковам таковата!

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Мнението ми по въпроса е може би малко крайно, но си мисля че изискването за тези подписки нищо не решава и просто трябва да се премахне.
  За да се намали участието на всякакви фантоми, би трябвало да се въведе друг вид гаранции - например парична и при недостигане на някакъв минимум - парите да остават за бюджета.
  По отношение на злоупотребара с лични данни, виновните да си носят отговорността както е по закон - т.е. партиите да си носят пълната отговорност - дали първото лице в партията или назначения за отговарящ за изборите в дадена партия.
  Случая със злоупотребата на снимки, клипове без да е взето разрешението на хората ( като случая с клипа на Атака), да минават по същия ред - глоби на предеседателя или отговрния за кампанията, забрана за разпространяване на клипа и обезщетения за хората с чиито данни/снимки и прочие е злоупотребено. Ако глобите са солени, мисля че подобни неща ще се редуцират.
  За да се редуцира официалното купуване на гласове, чрез "наемане" на различни застъпници и прочие уж длъностни лица, да се ограничи законово максималния брой на същите. те освен че са купени като конкретни лица, но могат и вероятно изпълняват други основни за партатиите задачи - да бъдат заплаха и гаранция за изпълнение на задълженията от страна на хората, които са продали гласа си нелегално.

 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 688 Весело

  Хахахах Параграф 22 нищо не струва

 7. 7 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  червения ЦИК не спира фалшивите подписки за нереални партии ,за да се разсеяват гласовете на опозицията и комунистите да са с повече проценти на власт

 8. 8 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Точно така - какво значение имат там някакви си граждани? Мъдрият другар Сталин го е казал - има човек, има проблем - та, по аналогия - има граждани, има проблем. А ако тези граждани са активни гласоподаватели - проблемът е още по-голям - колкото са повече, толкова по-скъп е контролът на вота.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  А защо поне не казаха ,кои са тези партии

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Как да ги спре червения ЦИК като партиите с фалшивите подписки също са червени

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":


  [quote#9:"hodounski"]А защо поне не казаха ,кои са тези партии [/quote]С най-много фалшиви подписи се оказа Светлю Витков, за другите не знам точно...

 12. 12 Профил на Iv Varbanova
  Iv Varbanova
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Трябваше парици да им вземат, за всеки с ЕГН 0000000000 и сие по 1 хилка, примерно и парите за балове на сираците, супер би било.

 13. 13 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 718 Весело

  Егати и цирка, и прокуратурата се изцацари по темата.

 14. 14 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#11] от "yanne": Светлю ,тъмната страна на Бриго Аспарухов

 15. 15 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "hodounski":Една от тези партии е ББЦ-аз лично съм потъпевш от тях,а лидерът им говори цинично за операция "Чисти ръце",която щял да провежда.

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#14] от "shileto":


  [quote#14:"shileto"]Светлю ,тъмната страна на Бриго Аспарухов
  [/quote]Да.Преди месец,когато нашумя този проблем,Милен Цветков каза,че само една партия не е представяла фалшиви подписи,но отказа да я назове,че да не и правел "реклама" ,та допускам,че става дума за ГЕРБ,защото Цветков ще им пропусне името,само ако не може да ги оплюе...

 17. 17 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne": Милен си е костомолец от най настървените

 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#17] от "shileto":


  [quote#17:"shileto"]Милен си е костомолец от най настървените [/quote]За такъв се пише,ама си се скрита лимонка,работеща за комунистите.В началото на миналата година се скъса да кани онези измислените като Ангел Че,Беззъбия Левски,оня Янаки Ганчев от Варна и Янко Комунистчето.

 19. 19 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Червената ЦИК ще направи всичко възможно, само и само да ни усложнят. Ахх, мъка болшевишка.
  Но, малко ви остава. Скоро площадите пак ще са пълни!

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#17] от "shileto":Значи само срещу ДПС нямало сигнали за фалшиви подписи,а срещу ГЕРБ и БСП е имало "от един до три" сигнала....

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  [quote#9:"hodounski"]А защо поне не казаха ,кои са тези партии [/quote]
  И аз това исках да попитам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Вместо решение на проблема, ЦИК иска да скрие проблема.
  Няма сигнали за фалшификации, няма проблем.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. ЦИРК...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 24. 24 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 805 Гневно

  До коментар [#1] от "Мойше! Утре си сменям сигнатурата! Толкоз засега!":

  Да, за да може най-накрая гражданите от мързел или потрес да се откажат да проверяват дали аджеба някой не злоупотребява с данните им ("Защо да проверявам, ако така или иначе няма никакви последствия за нарушителите?" и така да продължат да го правят необезпокоявани.

  Тъй като един човек ползва нещо или прави нещо или използва определено свое знание само ако от него има смисъл, така се стига до обезсърчаване на хората да ползват източниците си на информация, да ползват главите си и в крайна сметка ставаме безмозъчен скот.

  Трябва да се противопоставим на този злокобен начин, по който комунистите и бюрократите злоупотребяват с човешката природа.

 25. 25 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Хората трябва да бъдат отвратени от изборния процес, за да не участват в него. Така относителното тегло на твърдите избирателни ядра на червените чугуни и стадото на ДПС се вдига - властта е пак тяхна.
  ЦИК просто изпълнява повелята на Партията...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 26. 26 Профил на darki80
  darki80
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Още от тук са опорочени тези избори. Какво да говорим повече. Ясно е, че ще спечелят тези, които имат повече пари за харчене. Изобщо не мислете, че нещо зависи от вас.

 27. 27 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Само, колко обществена и управленска енергия се хаби за защита от мошеници. Наложителна е появата на ново Министерство на мошеничеството. А ЦИК си е поредната държавна карикатура.

 28. 28 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И пак повторение на бай Ганьовските номера от времето на Щастливеца!

  chavo64
 29. 29 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Разстроено

  България се нуждае от нов закон за партиите, "подписки"-те без собственорЪчен подпис са си чисто менте !
  Това са лични данни, (за)купени от ЕСГРАОН-а !
  Нашата изборна "система" е една тотално-фекална перверсиЯ !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 30. 30 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЦИК не спря фалшификациите, но спря автентичния Алекс Алексиев с напълно чиновнически мотиви.

 31. 31 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 442 Гневно

  Значи можеш да избираш цялата листа на партия, но само един независим?
  Цинично!

 32. 32 Профил на 10 стинки
  10 стинки
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ша трябва да си сменям ЕГН-то

  Една шепа хора останахме, колкото средно китайско градче, а не можем да се справим на тая богата земя... Колко да сме смотани!
 33. 33 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Гарван гарвану око не вади !Те са си едно котило,заченато в грях и измама

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 34. 34 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И какви лични данни излизаха при проверка - имена излизаха ли?

  Най-показателното за вредата от ЕС е, че ЕС подкрепя тази далавера с фалшивите подписки. Това на практика означава, че само криминални организации ще пратят евродепутати - защото, който не е крал бази данни, той няма подписка! Ние гордо заявяваме, че нямаме подписка и не сме крали бази данни. Криминалната ЕС не е за нас! Ние се борим с мошениците вместо да ставаме част от тях!

 35. 35 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonymousx":

  А... кои сте "вие"?

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 36. 36 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#35] от "952":

  Привържениците на GlobalLeader и партия ДОИП (несъздадена).

 37. 37 Профил на maroki
  maroki
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това ли е демокрацията?

 38. 38 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Пълен идиотизъм.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 39. 39 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#37] от "maroki":

  Ами докато сме не дотам качествен мат'риал, така ще е!

  Не знам кой плаща платените репортажи на ББЦ, но ако и посетителите не са платени, това вече е проблем.
  Лумпените на "Юруш"; озверелите привърженици на "Каузата на Станишев"; да поставят пред дилема десните избиратели, как да гласуват, за да не им се разпилеят гласовете, си е най-големия проблем.

 40. 40 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#36] от "anonymousx":

  От колко години така несъздадена ?

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 41. 41 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#40] от "economic hitman":

  Откакто е създадена вселената. А иначе идеята ДОИП същестува от около 10 години, а идеята за създаване на партия - от 2007/2008, а идеята за по-активни действия по създаване на партия - от 3-4 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK